علت نشتی گاز از شیر کنترل بخاری گازی
بخاری گازی یکی از پرطرفدارترین وسایل گرمایشی در کشور ماست که با شروع فصل سرما شاهد استفاده روزانه آن هستیم. بخاری گازی عملکرد مناسبی دارد و هزینه استفاده از آن نیز بسیار مقرون بهصرفه است. به دنبال این موضوع اکثر افراد به دنبال استفاده از تکنولوژیهای جدید نرفته و ترجیح میدهند از این دستگاه برای گرمایش خانه خود استفاده کنند. اما موضوعی که وجود دارد اینست که اگر نکات استفاده از این وسیله را به خوبی رعایت نکنید، ممکن است با خطرات زیادی روبه رو شوید. یکی از مهمترین خطرات استفاده نادرست از بخاری گازی نشت گاز است که امکان دارد از قسمتهای مختلف آن مثل شیر کنترل نشت پیدا کند. اگر میخواهید با دلایل نشتی گاز بخاری از شیر کنترل و دیگر قسمتهای آن آشنا شوید ادامه مقاله را از دست ندهید.
چرا نشتی گاز از بخاری گازی رخ می دهد؟
با شروع فصل سرما و استفاده از بخاری گازی باید به نصب صحیح و راهاندازی اصولی آن توجه کافی داشته باشید. به طور کلی رابط اصلی ورود گاز به درون بخاری شیلنگ و اتصالات آنست. پس باید از عملکرد درست و نصب صحیح آنها اطمینان داشت. موضوع دیگر نصب اتصالات است که باید با دقت بالایی انجام شود تا با مشکل نشت گاز از بخاری روبه رو نشوید. در ادامه مطلب دیگر دلایل رایج نشت گاز از بخاری را برایتان آوردهایم. همراه ما باشید.
خرابی شیر کنترل گاز
شیر کنترل گاز همانطور که از نامش پیداست وظیفه کنترل جریان گاز ورودی به بخاری را برعهده دارد. حال اگر این شیر خراب شده و یا با هر مشکلی روبه رو شود، حتی در حالت خاموش بودن بخاری باز هم باعث جریان داشتن گاز درون آن میشود.
نقص شلنگ گاز متصل به بخاری
همانطور که قبلتر اشاره کردیم شیلنگ گاز یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده بخاری گازی است. حال اگر این ابزار پاره و یا سوراخ شود، به راحتی باعث نشت گاز در فضا خواهد شد. پس نباید نسبت به تهیه و نصب شیلنگ مناسب کوتاهی کنید. توصیه میکنیم در خرید شیلنگ گاز به کیفیت محصول دقت داشته باشید.
برای اینکه از سالم بودن اتصالات و شیلنگ مطمئن شوید، سادهترین راه استفاده از محلول کف و صابون است. بدین شکل که باید محصول به دست آمده از آب و صابون را به تمام نقاط شیلنگ و اتصالات آغشته کنید. اگر در اتصالات نشتی وجود داشته باشد آن نقطه شروع به حباب زدن میکند. در ادامه مقاله شما را بیشتر با راههای تشخیص نشتی گاز آشنا میکنیم.
گرفتگی مجرای مشعل
یکی دیگر از دلایل نشتی گاز مسدود شدن مجرای مشعل است. این حالت در برخی مواقع باعث ایجاد صداهای غیر عادی در بخاری میشود. اگر مجرای مشعل دچار گرفتگی شده باشد، وقتی که میخواهید حالت شمعک را به شعله تغییر دهید، بوی گاز را به صورت کاملا واضح احساس میکنید که علت آن انسداد ورودی مشعل است. برای رفع این مشکل قبل از هرکاری ابتدا باید شیر گاز اصلی را ببندید و سپس به بررسی ورودی مشعل بپردازید.
اگر گرد و خاک و یا هر آلودگی دیگری را مشاهده کردید که باعث مسدود شدن مجزای ورودی گاز شده بود، باید زمان گذاشته و با حوصله اقدام به تمیز کردن حفره مشعل کنید تا مشکل نشت گاز از آن قسمت برطرف شود. کثیف بودن مشعل و مسدود شدن مجراهای آن از طریق گرد و غبار، مانع از ترکیب مناسب هوا و گاز شده و در نهایت باعث میشود بوی گاز خام در فضا پخش شود.
در این حالت برای رفع نشتی گاز بخاری، باید مشعل را از جای خود خارج کرده و با کمک برس مخصوص و یا فشار هوا گرفتگی سوراخهای آن را به خوبی باز کنید.
نقص محل اتصال شیر کنترل و پیلوت بخاری
دلیل دیگری که میتواند در نشت گاز از بخاری گازی نقش داشته باشد، وجود نقص در محل اتصال لولههای رابط بین شیر کنترل و پیلوت است. اگر بلافاصله پس از روشن کردن بخاری بوی گاز خام از آن به مشام رسید، باید سریعا اتصالات پیلوت و شیر کنترل را بررسی کنید. برای این کار نیز میتوان از کف صابون استفاده کنید.
خاموش شدن شمعک بخاری
ممکن است در برخی مواقع یکی از شعلههای شمعک به دلیل تنظیم نبودن خاموش شود. این موضوع باعث نشت گاز در یکی از شعلههای بخاری میشود. برای رفع این مشکل اولین کاری که باید انجام دهید، تنظیم طول و اندازه شعله بخاری است.
تنظیم شعله کار چندان سختی نیست و برای انجام آن باید تنها از یک برای پیچگوشتی استفاده کنید. ابتدا پیچی که پشت شمعک قرار دارد را باز کرده و به شعله نگاه کنید، وقتی که هر دو مشعل کاملا روشن شدند، سریعا پیچ را با استفاده از پیچگوشتی محکم ببندید.
جابهجا شدن نازل و ژیگلور از محل نصب
دلیل دیگر نشت گاز از بخاری گازی، منحرف شدن نازل یا ژیگلور از جای خود است. بعضی اوقات ممکن است نازل به دلیل ضربه خوردن و یا تغییر حالت در پیچ، از جای خود خارج شود. وقتی که نازل منحرف شود، گاز دیگر نمیتواند به مشعل برسد و در نتیجه نشت گاز از بخاری رخ خواهد داد. برای رفع این مشکل تنها باید نازل را به طور صحیح در محل اتصال نصب کنید.
بالاتر دلایل رایج نشتی گاز از بخاری را برایتان توضیح دادیم. اما نکته قابل توجهی که در تمام این موارد وجود دارد اینست که برای رفع مشکل باید از افراد متخصص در این حرفه کمک بگیرید. تعمیرکاران حرفهای بخاری گازی شما را به شکل اصولی و برحسب فاکتورهای ایمنی بررسی خواهند کرد و مشکل نشت گاز را به طور کلی از بین خواهند برد.
علت نشتی گاز از شیر کنترل بخاری گازی و خرابی لوله ها
یکی از اصلیترین دلایلی که باعث نشتی گاز میشود وجود مشکل در بین لولههای رابط شیر کنترل و پیلوت است. اگر پس از روشن کردن بخاری بوی گاز در فضا پخش شد، بهتر است به سراغ بررسی لولههای رابط و اتصالات بین شیر کنترل و پیروز بروید. با اینکه کمتر پیش میآید که این قسمتها دچار مشکل شوند اما باز هم نباید بررسی آنها را فراموش کرد.
این قسمتها معمولا هنگام جابهجایی و یا ضربه با مشکل روبه رو میشوند که در این حالت باعث پخش بوی گاز خام در فضا خواهند شد. در این حالت برای بررسی نشتی میتوانید به سراغ استفاده از کف صابون بروید و از سالم بودن قطعات اطمینان پیدا کنید.
علت بوی گاز بخاری در حالت شمعک چیست؟
لازم است بدانید در تمام مواقع نشت بوی گاز به دلیل خرابی قطعات نیست. به عبارت سادهتر در برخی مواقع علت نشتی گاز از بخاری گازی عدم استفاده از آن برای مدت طولانی است. اگر باری مدت زمان زیادی از بخاری خود استفاده نکردهاید، در زمان استفاده مجدد ممکن است بوی بدی از خود منتشر کند.
در این حالت اگر دلیل بوی گاز عدم استفاده از بخاری باشد، پس از گذشت مدت کوتاهی برطرف خواهد شد. علت این بوی بد انباشته شدن گرد و غبار و آلودگیها درون بخاری است. وقتی بخاری را روشن میکنید، گرد و غبارهای که روی شمعکها جمع شدهاند شروع به سوختن کرده و بوی نامطبوعی از خود تولید میکنند.
اگر پس از گذشت چند ساعت همچنان بوی بدی از بخاری بیرون میآمد، یعنی مشکل ایجاد شده به دلیل خاموش بودن بخاری نیست و از دلایل دیگری نشات گرفته است. در این حالت باید به سراغ بررسی مواردی که بالاتر به آنها اشاره کردیم بروید.
از کجا بفهمیم گاز بخاری نشتی دارد؟
احتمالا تا این قسمت از مقاله با این سوال روبه رو شدهاید که از چه راهی باید بفهمیم گاز از بخاری نشت پیدا کرده است؟ یا چگونه باید محل دقیق نشتی را پیدا کنیم؟ اگر احساس کردید بوی ایجاد شده از قسمت لولهها و یا شیلنگ بخاری نشات گرفته است، میتوانید از راههای زیر برای پیدا کردن محل نشتی بخاری گازی استفاده کنید.
- استفاده از کف صابون
- استفاده از نشت یاب الکترونیکی
- در ادامه به بررسی گستردهتر این موارد پرداختهایم. همراه ما باشید.
استفاده از کف صابون
میتوانید به راحتی با استفاده از مایع ظرفشویی و یا صابون مقداری کف تهیه کنید. پس از تهیه کف باید تمام قسمتهای اتصالات شیلنگ بخاری و دیگر اتصالات را به کف آغشته کنید. ناگفته نماند که بهجای استفاده از کف صابون میتوانید از مایعهای مخصوص نشتیاب موجود در بازار استفاده کنید.
پس از اینکه تمام قسمتهای شیلنگ و اتصالات را با کف پوشاندید، باید شیر گاز را باز کنید. اگر در هر قسمت از شیلنگ یا اتصالات نشتی وجود داشته باشد، آن قسمت شروع به حباب زدن میکند و محل دقیق نشتی را به شما نشان میدهد. پس از شناسایی محل نشتی آن را به خوبی بررسی کرده و اقدامات لازم برای رفع نشتی گاز از بخاری را انجام دهید.
استفاده از نشتیاب الکترونیکی
نشتیاب الکترونیک یک دستگاه شرکتی است که میتوانید به راحتی آن را در بازار تهیه کنید. کاربرد این دستگاه بررسی دلایل نشتی گاز در ساختمانها و سایر اماکن است. اگر در محلی که دستگاه را قرار دادهاید هرگونه نشتی وجود داشته باشد، سنسورهای موجود در این وسیله به شما هشدار میدهند.
برای تشخیص دقیق محل نشتی در بخاری گازی، باید نشتیاب الکترونیکی را در تمام قسمتهای بخاری حرکت دهید. با این کار محل نشتی به سرعت توسط دستگاه شناسایی شده و میتوانید در کمترین زمان برای بررسی و رفع آن اقدام کنید.
نشانههای نشت گاز
نشت گاز طبیعی و یا گاز مایع بسیار خطرناک بوده و پیامدهای بدی به دنبال خواهد داشت. گازهای نشتی دارای خاصیت انفجاری بوده و اگر کوچکترین جرقهای در محل ایجاد شود آتش میگیرند و باعث انفجار خواهند شد. این موضوع در نهایت نتیجهای جز آتشسوزی و حوادث جبران ناپذیر به دنبال نخواهد داشت. در ادامه شما را با رایجترین نشانههای نشت گاز آشنا میکنیم.
مسمومیت با مونو اکسید کربن: در صورتی که گاز به صورت کامل نسوزد، باعث تولید مونواکسید کربن خواهد شد. مونواکسید کربن گاز بسیار خطرناکی است که رنگ و بو ندارد و در صورت استشمام به سرعت باعث مسمومیت افراد میشود. از نشانههای رایج مسمومیت با این گاز باید به سردرد، سرگیجه، تهوع و خستگی اشاره کنیم.
مشکلات تنفسی: با نشت گاز درون خانه، افراد به سرعت با مشکلات تنفسی روبه رو میشوند. این موضوع بخصوص برای افرادی که دارای مشکلات تنفسی مثل آسم یا تنگی نفس هستند خطرساز بوده و میتواند در کمترین زمان باعث خفگی شود.
جمعبندی
استفاده نادرست از بخاری گازی و دیگر وسایل گازسوز، خسارات جبران ناپذیری را برای افراد به دنبال خواهد داشت. برای استفاده بهینه از بخاری گازی و تامین ایمنی استفاده از آن، باید دلایل نشتی این دستگاه را به خوبی شناخته و با مشاهده هرکدام از علائم نشتی،در سریعترین زمان برای تعمیر و رفع آن اقدام کرد. همچنین سرویس سالانه این دستگاه نیز مسئلهای است که میتواند تا حد زیادی در کاهش خطرات نشتی گاز موثر باشد.
باتشکر از اینکه تا انتهای مقاله همراه ما بودید.