غلظت رنگ پیستوله چقدر باشه؟
رنگ آمیزی دیوار، در، وسایل و … موردی است که همواره با آن روبه رو هستیم. انجام رنگ آمیزی موارد نام برده شده بسیار راحت است و روشهای مختلفی نیز برای انجام اینکار وجود دارد. یکی از بهترین و راحتترین روشهای رنگآمیزی تمام قسمتها رنگآمیزی به کمک پیستوله رنگ است.
اما برای استفاده از این وسیله به تخصص و قابلیتی نیاز دارید که به خوبی بتوانید فرایند رنگکاری را انجام دهید و با مشکلی روبه رو نشوید. اگر تجربه کافی در استفاده از این وسیله نداشته باشید ممکن است با اتفاقاتی چون: پاشیدن رنگ به چشمها، دهان و بینی مواجه شوید که ممکن است آسیبهای جسمی جدی را به دنبال داشته باشند. همچنین جدا از آسیب به خودتان، عدم داشتن تجربه در کار با این وسیله میتواند باعث شود پایان کار نامناسبی هم داشته باشید. همچنین اگر اطلاعات کافی نداشته باشید ممکن است غلظت رنگ را به خوبی نتوانید تنظیم کنید و نتیجه نامناسبی به دست آورید. برای پیشگیری از چنین مشکلاتی در ادامه مقاله راهکارهایی را برایتان قرار دادهایم. پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله با ما همراه ما باشید.
انواع پیستوله
جالب است بدانید پیستوله تنها به یک محصول ختم نمیشود و انواع مختلفی دارد. در واقع این دستگاه در مدلهای مختلفی تولید میشود که از نظر شکل ظاهری، کارکرد و جنس تفاوتهایی با هم دارند. در ادامه شما را با انواع پیستوله رنگکاری آشنا میکنیم.
درکل این دستگاه به مدلهای مختلفی اعم از: بادی، برقی، فشاری و… تقسیم میشود. نکتهای که وجود دارد این است که هرکدام از انواعی که نام بردیم نیز مدلهای مختلفی دارند. به عبارت سادهتر پیستوله برقی خود نیز انواع مختلفی دارد و به مدلهای متنوعی تقسیم میشود که هرکدام از آنها عملکرد متفاوتی دارند.
مورد دیگری که به آن اشاره کردیم جنس این محصولات است. در واقع پیستولههای رنگ در دو جنس پلاستیکی و فلزی در بازار وجود دارند که در مصارف خانگی و صنعتی بکار گرفته میشوند. ناگفته نماند که نوع فلزی این محصول مناسب مصارف خانگی نیست و بیشتر در صنایع استفاده میشود.
رنگ آمیزی با پیستوله
رنگآمیزی با پیستوله نیازمند انجام مقدماتی است تا کیفیت رنگ نهایی به خوبی نمایش داده شود. به عبارتی برای انجام کار با این محصول باید مراحلی را به ترتیب انجام دهید تا رنگکاری مناسب و ایدهآلی داشته باشید. همچنین با رعایت این مراحل میزان چسبندگی رنگ نیز بسیار بهتر خواهد شد. در ادامه این موارد را برایتان توضیح میدهیم.
انتخاب رنگ و تینر
با اینکه رنگآمیزی وسایل مختلف با پیستوله برای رنگهای روغنی به مراتب آسانتر از بقیه رنگ هاست، اما میتوان با این وسیله به رنگآمیزی با رنگهای لاتکس و آکریلیک هم پرداخت. با اضافه کردن مقداری تینر به رنگ، میتوانید به خوبی رنگهایی با غلظت و چسبندگی بالا را هم از لوله و بقیه قسمتها عبور داده و به نازل برسانید.
آماده کردن فضای رنگآمیزی و یا وسایل مورد نظر
در مرحله اول که همان آمادهسازی فضا و وسایل است، اولین کاری که باید انجام دهید این است که رنگ و تینر را در جای مناسب خود بگذارید. در مرحله بعد باید مبلمان، فرش و یا هر وسیله دیگری را که نمیخواهید رنگ کنید را با پارچه و یا پلاستیک بپوشانید و یا آنها را از محل خارج کنید. در برخی موارد باید قسمتهایی را که به رنگ کردن نیاز ندارند را هم بپوشانید. برای انجام این کار میتوانید از چسب، کاغذهای نقاشی، روزنامه و یا … کمک بگیرید. دلیل انجام این کار این است که ممکن است در فضاهای باز و یا مکانی که باز میوزد ذرات رنگ به نقاط دورتر پاشیده شوند. پس برای جلوگیری از چنین اتفاقی نیاز است نقاطی که قصد رنگ کردن آنها را ندارید را بپوشانید. همچنین باید حواستان باشد که در فضای انجام کار، تهویه مناسب وجود داشته باشد تا مشکلی برایتان به وجود نیاید.
استفاده از ماسک
حتما باید در هنگام رنگ کردن ایمنی را رعایت کرده و از ماسکهای دهان، دستکش و عینک استفاده کنید. با انجام این کار از خطرات احتمالی مثل تنفس ذرات رنگ و تینر یا پاشیدن رنگ در چشمهایتان جلوگیری میکنید. همچنین لباس و یا سر و صورتتان هنگام رنگکاری آلوده نخواهد شد. پس استفاده از این وسایل را فراموش نکنید.
آماده کردن سطح مورد نظر برای رنگکاری
باید سطحی که قصد رنگ کردن آن را دارید کاملا تمیز کنید. به عبارتی نباید هیچگونه گرد و خاک، روغن، زنگزدگی، برحسب و یا هرچیزی دیگری روی سطوح مورد نظر برای رنگآمیزی وجود داشته و سطح باید کاملا تمیز باشد. اگر به شستن سطح مورد نظر نیاز شد، برای رنگهای روغنی از روانکنندههای معدنی و برای رنگهای آکریلینک یا لاتکس باید از آب و صابون استفاده کنید.
زیرسازی با رنگ آستری
یکی از مراحل اولیه برای رنگآمیزی با پیستوله رنگ، زیرسازی آن است. برای انجام این کار لازم است سطح مورد نظر را با اولین لایه رنگ (رنگ آستری) پوشش دهید. پس از اینکه اولین مرحله رنگ را انجام دادید باید ناصافیهایی که روی سطوح قرار دارد را به وسیله سمباده و یا کاردک از بین ببرید. سپس باید به سراغ مرحله بعدی یعنی لکهگیری بروید و این مرحله سخت را شروع کنید.
آمادهسازی کمپرسور
پس از انجام مراحل گفته شده باید به سراغ استفاده از پیستوله رنگ بروید. درکل باید بدانید استفاده و کار کردن با این وسیله کار سختی نیست و تنها چند نکته مهم را باید رعایت کرده تا بتوانید به بهترین شکل سطوح را رنگکاری کنید. در ادامه شما را با این نکات آشنا میکنیم.
تنظیم فشار
در اولین مرحله استفاده از پیستوله ابتدا باید فشار آن را تنظیم کنید. پیستوله رنگ یا همان کمپرسور باید دارای یک رگولاتور باشد که از طریق آن بتوانید میزان فشار پاشیدن رنگ را تنظیم کرده و به بهترین نحو رنگ مورد نظرتان را به سطح مورد نظر اسپری کنید. باید میزان فشار رگولاتور را بین بازه 12 تا 25 پوند بر اینچ مربع تنظیم کنید. اگر اطلاعتی درباره روشهای تنظیم دقیق دستگاه ندارید باید به دفترچه راهنمای آن مراجعه کرده و از روشهای تنظیم دقیقتری که در دفترچه راهنما قید شده استفاده کنید.
اتصال سوپاپ هوا
در مرحله بعد باید سوپاپ هوا را متصل کنید. پس از متصل کردن، آن را دوباره چک کنید که مطمئن شوید بهطور محکم درجای خود قرارگرفته باشد. در صورتی که نیاز بود میتوانید برای اتصالی محکم از نوار تفلون و یا … هم استفاده کنید. اگر از تجهیزاتی با اتصال سریع استفاده کنید احتمال محکم شدنش خیلی کم میشود.
آماده کردن پیستوله رنگ
در مرحله اول باید مقدار کمی تینر رنگ را درون مخرن ریخته تا مسیر ورودی به لوله به خوبی باز شود. سپس باید دریچه اندازهگیری مایع ورودی را کمی باز کنید. لازم است زیر نازل یک ظرف قرار داده و سپس ماشه را فشار دهید. بهطور معمول باید چند ثانیه زمان دهید تا تینر کامل از نازل بیرون بیاید. به بیان دقیقتر اول کمی هوا خارج شده و سپس رنگ با فشار خیلی کمتری بیرون میآید. اگر فرایندی که گفتیم انجام نشد یعنی مشکلی در دستگاه به وجود آمده که برای رفع آن باید قطعات را جدا کرده و علت به وجود آمدن این مشکل را از بین ببرید.
خالی کردن مخزن
در این مرحله باید به خالی کردن مخزن مشغول شوید. برای اینکار میتوانید از یک قیف استفاده کنید و تینر و یا روانکنندههای معدنی را به ظرفشان بازگردانید. دقت کنید که تینر و دیگر حلالها اشتعالزا هستند. پس باید با احتیاط در ظرف اصلی خودشان نگهداری شوند.
میزان غلظت رنگ پیستوله
غلظت رنگ پیستوله مسئلهای است که بسیاری از افراد با آن سروکار دارند. در واقع این غلظت رنگ به موارد مختلفی بستگی دارد و نمیتوان مقدار معینی را برای آن بیان کرد. برای مثال از مواردی که در این غلظت تاثیرگذار هستند باید به نوع رنگ، نوع تینر، نوع نازل، نوع پیستوله و همچنین نوع دستگاه اشاره کنیم.
برای مثال اگر پیستوله برقی باشد مقداری که برای غلظت مواد آن نیاز است با پیستوله بادی فرق میکند. اما اگر بخواهیم بهطور کلی بگوییم میزان غلظت مناسب برای رنگ چیزی حدود 15 الی 20 درصد است. اما بازهم با توجه به نوع رنگ، تینر، مخزن و… باید هنگام خروج رنگ از دستگاه غلظت آن را بررسی کرده و اگر نیاز بود درصد آن را تغییر دهید.
پیستوله بادی
پیستوله بادی یکی از انواع پیستوله است که آن را با نام پیستوله پنوماتیک نیز میشناسند. باید بدانید که این پیستولهها از نظر دقت پاشش، غلظت رنگ و حداکثر فشار عملکرد، دارای تفاوتهایی هستند. نقطه مشترک در تمام این پیستولهها این است که همه آنها برای انجام کار به کمپرسور نیاز دارند. ناگفته نماند که پیستولههای بادی خود نیز دارای انواعی هستند. از نمونههای این محصول باید به موارد زیر اشاره کنیم:
• پیستوله سایه پاش: پیستوله سایه پاش یکی از انواع پیستولههای بادی است که رنگ را به شکل خطوط باریکی روی سطوح مورد نظر پخش میکند. از این رو در رنگکاری چوب و فلزات بسیار مورد استفاده قرار میگیرند.
• پیستوله رنگ پاش: این پیستوله جزء محصولات پرطرفدار در زمینه رنگکاری محسوب میشود و کاربردهای زیادی دارد. این محصول در دو مدل کاسه رو و کاسه زیر تولید میشود و بیشترین کاربرد را در رنگآمیزی سطوح خارجی بزرگ مثل رنگ در ساختمان، لوازم دکوراسیون، سطح ماشین و… دارد و درکل میتوان گفت کاربرد آن بیشتر صنعتی است.
• ایر براش (قلم رنگ پاش) : قلم رنگ پاش نوعی دیگر از پیستولههای بادی است که میتوان گفت کوچکترین نوع این محصولات است. به دنبال این امر بیشترین کاربرد را در رنگ کردن سطوح باریک و کوچک دارد و معمولا در کارهای هنری مثل رنگکاری روی کیک بکار گرفته میشود.
• کینتکس پاش: کینتکس پاش هم نوعی دیگر از پیستولههای بادی است. این وسیله با پمپ باد کار میکند و قابلیت پاشش انواع کینتکس ریز، متوسط و درشت را بر روی دیوار دارد.
• قیر پاش: این محصول همانطور که از نامش پیداست برای پاشش قیر استفاده میشود. قیر پاش از طریق کمپرسور هوایی که در آن به کار رفته است پاشش قیر را انجام میدهد.
• گازوئیل پاش: کارایی این محصول نیز با توجه به نامش مشخص است. گازوئیل پاش یا روغن پاش یکی از انواع پیستولههای رنگ است که برای روغنکاری و گریسکاری از آن استفاده میکنند.
اجزای پیستوله رنگ
ساختار پیستوله رنگ بهطوری است که قطعات بیرونی و داخلی مختلفی در آن به کار رفته است. این قطعات همه مهم هستند و در کارکرد این دستگاه تاثیر میگذارند. اما مهمترین قطعهای که در این دستگاه وجود دارد و به عبارتی کار این وسیله حول محور آن میچرخد کمپرسور باد است. برای اینکه پیستوله بتواند به کار خود ادامه دهد حتما به این کمپرسور نیاز دارد. در ادامه شما را بیشتر با دیگر قطعات درونی و بیرونی این محصول آشنا میکنیم.
قطعات بیرونی پیستوله رنگ
• کاسه یا مخزن رنگ که رنگ را درون آن میریزند و این رنگ از طریق لوله به اسپری هدایت میشود.
• سرپوشش پاشش بخشی از پیستوله است که هوای فشردهشده را به سمت نازل منتقل میکند.
• قسمت بیرونی دیگر ماشه است که باعث کنترل توزیع رنگ و هوا میشود.
• پیچ تنظیم قسمت خارجی دیگر بکار رفته در پیستوله است. این پیچ در پیستوله بادی دو حالت دارد. یکی پیج تنظیم سیال است که مسئول کنترل میزان رنگ پخش شده از طریق نازل است و پیچ دیگر، پیچ تنظیم پاشش است که وظیفه تنظیم حجم هوای فشرده شده به درون ایرکپ را برعهده دارد. در واقع از طریق این پیچ شکل پاشش و سایز آن تغییر میکند.
• دیگر اجزای پیستوله رنگ شیلنگی است که به کمپرسور وصل میشود. در واقع شیلنگ باد پیستوله که از انعطافپذیری خوبی برخوردار است و هوای فشرده شده را به داخل پیستوله هدایت میکند.
قطعات داخلی پیستوله
قسمت داخلی پیستوله از اجزای زیادی تشکیل نشده و به عبارتی میتوان گفت قسمتی که باعث عملکرد اصلی پیستوله میشود همان قسمت خارجی آن است. قطعات داخلی این دستگاه عبارتاند از:
• نازل: نازل در پیستوله قطعهای است که باز شدن آن باعث هدایت رنگ به بیرون میشود.
• سوزن
• پکینگ مواد
• پکینگ باد
سخن آخر
در این مقاله شما را با غلظت رنگ پیستوله و همچنین نحوه کار با این دستگاه آشنا کردیم. کار با پیستوله اصلا پیچیده نیست و تنها به کمی تکرار و تمرین نیاز دارد. بهطوری که پس از انجام مرحله اول رنگکاری، به راحتی میتوانید مرحله دوم و سوم آن را انجام دهید. برای بار اول بهتر است رنگ را روی سطحی که لازم ندارید مانند یک تخته چوب و یا یک مقوا اسپری کرده تا بتوانید مقدار پاشش را به خوبی تنظیم کنید.
خوشحال میشویم نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در این زمینه با ما درمیان بگذارید.