» بست کمربندی » انواع سایز بست کمربندی
رایج ترین اندازه و سایز سایز بست کمربندی
بست کمربندی

انواع سایز بست کمربندی

بهمن 25, 1402 292479

همانطور که می‌دانید سیم‌ها و کابل‌ها محصولات حساسی هستند و اگر به صورت نامنظم کنارهم قرار بگیرند و یا به دور هم پیچیده شوند می‌توانند خطرات احتمالی زیادی را ایجاد کنند. حتما تا به حال وجود یک دسته سیم در تابلوهای برق، شبکه‌های کامپیوتری و یا… را مشاهده کرده‌اید. در این دسته سیم‌ها برای شناسایی بهتر، ایجاد نظم و تضمین ایمنی از یک بست استفاده می‌شود.

این بست به دلیل شکل ظاهری با نام بست کمربندی معروف است. به بیان دقیق‌تر شکل بسته شدن این محصول مانند بسته شدن کمربند است و دقیقا مثل یک کمربند به دور قسمت مورد نظر بسته می‌شود. استفاده از این محصول مزایای زیادی دارد و باعث شناسایی راحت‌تر و بهتر کابل‌ها می‌شود. در نتیجه استفاده از آن بسیار رایج است و تقریبا در تمام مکان‌هایی که تعداد بالایی سیم یا کابل وجود داشته استفاده از بست کمربندی نیز به چشم می‌خورد. همچنین از این بست برای بستن لیبل روی اجناس مختلف نیز استفاده می‌شود. در ادامه شما را به‌طور گسترده‌تر با این محصول آشنا می‌کنیم. همراه ما باشید.

 

بست کمربندی چیست؟

بست کمربندی یک نوار باریک و بسیار مقاوم می‌باشد که جنس آن از پلاستیک و یا فلز است. همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم از این محصول برای دسته‌بندی کابل‌ها، لوله‌های باریک و بستن لیبل روی اجناس استفاده می‌شود. در رابطه با شکل ظاهری آن هم باید بگوییم که دارای بدنه دندانه‌داری است که در اندازه مورد نیاز بسته و محکم می‌شود.

یک ویژگی بسیار مهمی که در این محصولات به چشم می‌خورد عدم بزرگ‌تر شدن آنها پس از بسته شدن است. به بیان دقیق‌تر پس از عبور نوار از ضامن روی بست دیگر امکان باز و بزرگ‌تر شدن حلقه وجود ندارد و تنها می‌توان آن را کوچک‌تر و تنگ‌تر کرد که این یک مزیت مهم در این محصولات به شمار می‌آید.

به عبارتی می‌توان گفت که این محصولات یک‌بار مصرف هستند و در صورتی که به بست بزرگ‌تری نیاز داشته باشید باید از محصول جدیدی استفاده کنید. اما در صورت نیاز به بست کوچک‌تر می‌توان همان محصول را به‌کار گرفت. در رابطه با جنس نیز همانطور که گفتیم در دو جنس پلاستیکی و فلزی در بازار وجود دارد که هردوی آنها از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند و می‌توانید با توجه به نیاز خود نوع مناسبی از آنها را تهیه و استفاده کنید.

انواع بست کمربندی

بست کمربندی در انواع و نمونه‌های مختلفی تولید می‌شود که هرکدام برای استفاده در محل خاصی طراحی شده‌اند و باید با توجه به مکان مورد استفاده نوع مناسبی از آنها را انتخاب کنید. برای مثال این محصولات از لحاظ جنس، شکل ظاهری و اندازه تفاوت‌هایی دارند. بست‌های کمربندی براساس یک دسته‌بندی کلی برحسب جنس به دو صورت زیر گروه‌بندی می‌شوند:

بست کمربندی پلاستیکی

بست کمربندی پلاستیکی یک نمونه از بست‌های پرطرفدار در بازار است. این محصول همانطور که از نامش پیداست متریال به کار گرفته در آن از جنس پلاستیک و نایلون مقاوم است. بیشتر در جمع و خوشه‌بندی کابل‌ها و سیم‌های برق در محیط‌های بسته کاربرد دارد و استفاده آن در این مکان‌ها به چشم می‌خورد. با اینکه این نوع بست مقاومت بسیار بالایی دارد اما باز هم اگر در برابر تماس مستقیم با نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش قرار بگیرد ممکن است مقاومت آن کاهش پیدا کند. به دنبال این موضوع در برخی از نمونه‌های بست کمربندی پلاستیکی از کربن به مقدار 2 درصد استفاده می‌شود که این کار تاثیر چشمگیری در مقاومت این نوار می‌گذارد. در نتیجه مقاومت آنها افزایش پیدا می‌کند و می‌توان آنها را در شرایط مختلف آب و هوایی استفاده کرد.

رایج ترین سایزهای بست کمربندی در بازار

بست کمربندی فلزی

بست کمربندی فلزی هم از نمونه‌ بست‌های موجود در بازار است که اولین بار در سال 1958 به‌کار گرفته شد. در آن زمان برای اولین بار از این محصول برای مهار و گروه‌بندی سیم‌ها و کابل‌های مورد استفاده در هواپیما استفاده شد. در واقع دلیل تولید و طراحی این محصول در آن زمان همین دسته‌بندی کابل‌های هواپیما بود که با گذشت زمان کارایی آن بسیار زیاد شد و استفاده از آن در صنایع مختلف رواج پیدا کرد.

بست کمربندی استیل از فلز ضدزنگ استیل تولید شده و به دنبال این موضوع بهترین گزینه برای استفاده در محیط‌های باز محسوب می‌شوند. با توجه به متریالی که در این نوع بست استفاده شده، دارای مقاومت کششی بسیار بالایی است و در شرایط مختلف دوام مطلوبی دارد. با توجه به مقاومتی که دارد برای اتصال شیلنگ و لوله و اشیای سنگین به دیواره‌ها گزینه بسیار مناسبی محسوب می‌شود. همچنین در برابر نم و رطوبت و نوسانات دمایی نیز کاملا مقاوم بوده و بدون مشکلی به کار خود ادامه می‌دهد.

ناگفته نماند که بست‌های فلزی به دو دسته تقسیم می‌شوند: با روکش، بدون روکش. برای استفاده از دسته اول باید حتما ایمنی را رعایت کرده و از دستکش استفاده کنید اما دسته دوم به دلیل وجود روکش نیازی به محافظ و دستکش برای استفاده ندارد و به دست آسیبی وارد نمی‌کند.

بست‌های فلزی علاوه بر متریال به کار رفته در آنها از لحاظ کاربرد نیز تفاوت‌هایی باهم دارند و به گروه‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که در ادامه آنها را برای شما توضیح می‌دهیم.

کاربرد بست کمربندی

همانطور که قبل‌تر هم توضیح دادیم بست‌های کمربندی کارایی بسیار زیادی در رابطه با کابل‌ها و سیم‌ها ارائه می‌کنند اما باید بدانید که کاربرد این محصولات تنها به این زمینه ختم نمی‌شود و در زمینه‌ها دیگر نیز استفاده از آنها به چشم می‌خورد. پلاستیک و فلزی که در این بست‌ها استفاده می‌شود مقاومت بسیار بالایی دارد و به دنبال این مقاومت از طول عمر و دوام بالایی برخوردار هستند. علاوه بر موارد گفته شده این سازه‌های کوچک شرایط را برای مدیریت و شناسایی کابل‌ها در شبکه‌های شلوغ و پیچیده بسیار آسان می‌کنند و باعث شناسایی هرچه بهتر کاربرد هر یک از کابل‌های شبکه می‌شوند. به دنبال موارد گفته شده کاربرد بسیار وسیعی در صنایع و محیط‌های مختلف دارند که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم:

  • گروه‌بندی و خوشه‌بندی کابل‌ها و سیم‌ها در شبکه‌های کامپیوتری
  • گروه‌بندی و اتصال ایمن کابل‌های برق
  • اتصال دائم و ایمن تابلوها به میله‌های فلزی در محیط‌های باز
  • اتصال لیبل و اتیکت‌های مشخصات و قیمت اجناس مختلف
  • اتصال شیلنگ‌ها و لوله‌های تاسیسات در کشتی‌ها
  • متصل کردن اشیای سنگین به دیواره‌ها

موارد نام برده شده تنها قسمتی از کاربرد‌های این محصول هستند و در بسیاری از صنایع‌ دیگر هم استفاده از این سازه‌های کوچک به چشم می‌خورد. اما باید بدانید که موارد گفته شده مهم‌ترین کاربرد‌های بست‌ کمربندی هستند.

کاربرد بست کمربندی

انواع سایز بست کمربندی

همانطور که بالاتر هم ذکر کردیم بست‌های کمربندی انواع مختلفی دارند و در نمونه‌های متفاوتی تولید می‌شوند. همچنین این محصولات از نظر اندازه نیز تفاوت‌هایی باهم دارند. به بیان دقیق‌تر بست کمربندی در رنگ‌ها و سایز‌های گوناگونی تولید می‌شود که از مهم‌ترین و پرکاربردترین سایز‌های آن باید به 10 سانت، 30 سانت و 40 سانت اشاره کنیم.

هرکدام از اندازه‌هایی که نام بردیم می‌توانند در ضخامت‌های مختلفی نیز تولید شوند. این محصولات در اندازه‌های بزرگ‌تر هم قابل سفارش هستند اما پراستفاده‌ترین سایزهای آنها مواردی هستند که کمی بالاتر نام بردیم. از نظر رنگ نیز باید گفت که این محصولات در چند رنگ سیاه، سفید، سبز، زرد و قرمز تولید می‌شوند که کارایی یکسانی دارند و تنها از نظر شکل ظاهری متفاوت هستند. ناگفته نماند که رنگ سفید این بست‌ها از پراستفاده‌ترین رنگ‌های تولیدی آنها می‌باشد.

راه‌های جلوگیری از شکستن بست کمربندی

شاید برای شماهم این مشکل پیش‌آمده باشد که هنگام استفاده از بست کمربندی با شکستن آن روبه رو شوید. این حالت زمانی رخ می‌دهد که استفاده نامناسبی از این محصول داشته باشید. در رابطه با این مشکل راه‌هایی وجود دارند که از شکستن آن جلوگیری می‌کنند. در ادامه شما را با این روش‌ها آشنا می‌کنیم. همراه ما باشید…

  • اگر دقت کرده باشید روی هر سایزی از بست کمربندی یک وزن تعیین شده است که تا اندازه درج شده می‌توانند مقاومت نشان دهند. برای مثال اگر این وزن یک کیلوگرم بود باید حواستان باشد که بیشتر از یک کیلوگرم به این بست فشار وارد نکنید زیرا نتیجه‌ای جز شکستن آن به دنبال نخواهد داشت.
  • مورد دیگری که می‌تواند آسیب رسیدن و شکستن این محصولات را به دنبال داشته باشد استفاده نامناسب آنهاست. بالاتر ذکر کردیم که این بست‌ها انواع مختلفی دارند و هرکدام از انواع آن برای استفاده در مکانی خاص طراحی و تولید می‌شوند. به دنبال این موضوع اگر از این بست‌ها در مکانی استفاده می‌کنید که در معرض مستقیم نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش قرار می‌گیرند باید حتما نوعی از آنها را انتخاب کنید که با این شرایط سازگاری داشته باشند، در غیر این صورت طولی نمی‌کشد که از بین بروند. در نتیجه برای جلوگیری از چنین مشکلی حتما شرایط کاری خود را در نظر بگیرید و سپس برای خرید این محصولات اقدام کنید.
  • یکی دیگر از راه‌هایی که در جلوگیری از شکستن این محصولات موثر می‌باشد این است که از بست‌های کمربندی با جنسی استفاده کنید که با وسایلی که قرار است اتصال داده شوند تناسب داشته باشند. زیرا در این حالت دوام آنها بیشتر شده و احتمال شکسته شدن و یا پوسیده شدن آنها به حداقل می‌رسد.

استفاده از بست کمربندی در پزشکی

جالب است بدانید که از این محصولات در صنایع پزشکی نیز استفاده می‌شود و کاربرد زیادی در این زمینه دارند. همانطور که می‌دانید در هر موقعیتی که به محکم کردن و یا بستن اجسام یا اتصال اشیا به یک‌دیگر نیاز باشد استفاده از بست‌های کمربندی به چشم می‌خورد.

 علاوه بر استفاده از این محصولات برای اتصال انواع کالاها و یا بستن انواع سیم‌ها، در پزشکی نیز از نوع خاصی از این بست‌ها استفاده می‌شود. برای مثال از کاربرد‌های بست‌های کمربندی در پزشکی باید به عمل قلب باز یا شکستگی دنده‌ها اشاره کنیم. البته نکته‌ای که وجود دارد این است که از بست‌های کمربندی معمولی برای اینکار استفاده نمی‌شود و نوع خاصی بست برای کاربرد پزشکی وجود دارد.

یعنی در صنعت پزشکی بست‌های مورد استفاده با مواد اولیه خاص و به‌طور مناسبی طراحی می‌شوند. اخیرا تلاش می‌شود تا بست‌های صنعت پزشکی را با مواد پلیمری قابل جذب توسط بدن بسازند. در ساخت نخ بخیه نیز از این مواد پلیمری قابل جذب استفاده می‌شود تا نیازی به خارج کردن آن نباشد.

سایز بست کمربندی

از بست کمربندی چند بار می‌توان استفاده کرد؟

شاید برای شماهم سوال پیش‌آمده باشد که از این محصولات چند بار می‌توان استفاده کرد و آیا بست‌ کمربندی یکبار مصرف است یا خیر. در رابطه با این سوال باید بگوییم که بست‌های کمربندی در صورتی یکبار مصرف هستند که به بست بزرگ‎‌تری نیاز داشته باشید. در نتیجه برای کوچک‌تر کردن بست می‌توان از بست قبلی استفاده کرد اما اگر قصد دارید که آن را بزرگ‌تر کنید هیچ راهی جز تعویض آن وجود ندارد.

این محصولات قیمت بسیار مناسبی دارند و بسیار به‌صرفه هستند. پس جای نگرانی در تعویض آنها باقی نمی‌ماند و با هزینه ناچیزی می‌توانید آن را به راحتی جایگزین کنید. ناگفته نماند که برخی نمونه‌های خاص این محصولات دارای یک دکمه هستند که نوار نایلونی را از گیره رها می‌کند. در این نوع بست‌ها امکان استفاده مجدد وجود دارد.

نتیجه گیری

در این مقاله شما را با سیر تا پیاز بست‌های کمربندی آشنا کردیم. همانطور که گفتیم از این محصولات برای جمع کردن سیم‌ها و کابل‌ها، اتصال دو یا چند قطعه به هم و در مواردی در مسائل پزشکی هم استفاده می‌شود. این محصولات در دو جنس پلاستیکی و فلزی در بازار وجود دارند که باید با توجه به نیاز خود نوع مناسبی از آنها را تهیه و استفاده کنید. همچنین در خرید بست کمربندی حتما توجه داشته باشید که با فضای کاری شما سازگاری داشته باشند تا به سرعت خراب نشده و برای مدت طولانی بتوانند به کار خود ادامه دهند.

خوشحال می‌شویم نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.

به این نوشته امتیاز بدهید!

تعداد دیدگاهها: 2

  1. محمدی

    در کل بست کمربندی بیشتر از 3 سال عمر نمیکنه هر مدل ایرانی و خارجی اصلا کار بست کمربندی یک بار مصرف هست
    حالا جنس خوب باشه 3 سال خوب نباشه 3 ماه
    به نطرم جنسی باید بگیری که مواد اولیش پلی امید 66 باشه

    ممنون از مقالتون

    • ع. شاه قلعه
      ع. شاه قلعه

      ممنون از نظر درست و خوبتون بله جنس بست کمربندی پلی امید 6 و 66 بهترن مواد اولیه هست برای بست کمربندی ولی خب بعضی برند ها برای اینکه هزینه تولید کم بشه با مواد pp تولید میکنن که طول عمر کمتری داره
      ممنون از دیدگاهتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
error: Content is protected !!