دلیل ترکیدن تایر خودرو و راه های جلوگیری از آن
برخی فکر میکنند لاستیکها تنها وظیفه کنترل حرکت خودرو را برعهده دارند. اما این تصور غلط است و این قطعات وظایفی فراتر از تصورات شما در خودرو برعهده دارند. در واقع این قطعات محافظان بیصدای شما در جاده هستند که ایمنی و پایداری شما هنگام رانندگی را تضمین میکنند. حال تصور کنید در حال رانندگی در جاده هستید که ناگهان با صدای مهیب ترکیبدن لاستیک روبه رو میشوید. در این حالت با اولین مشکلی که روبه رو میشوید از دست دادن کنترل خودرو است. هنگام روبه رویی با این مشکل اولین سوالی که در ذهن افراد شکل میگیرد اینست که به چه دلیل این اتفاق افتاده است؟ در این مقاله میخواهیم به بررسی رایجترین دلایل ترکیدن لاستیک بپردازیم و شما را با راهکارهایی برای پیشگیری از این مشکل آشنا کنیم. همراه ما باشید.
دلایل ترکیدن لاستیک خودرو
ترکیدن لاستیک خودرو حین رانندگی یکی از خطرناکترین حوادثی است که ممکن است در جاده برای افراد رخ دهد. این اتفاق جدا از اینکه باعث شوکه شدن راننده میشود، میتواند تصادفات جدی و خطرناکی را نیز به دنبال داشته باشد. اما دلیل ترکیدن لاستیک چیست؟ اصلا چرا لاستیک میترکد؟ دلایل زیادی وجود دارند که موجب ترکیدن تایر ماشین میشوند و اطلاع درباره این دلایل میتواند درصد روبهرویی با این مشکلات را به حداقل برساند. در ادامه به بررسی دلایل رایج ترکیدن لاستیک جلو و عقب خودرو میپردازیم. همراه ما باشید.
تنظیم نبودن باد لاستیک
یکی از مهمترین دلایل ترکیدن تایر ماشین، تنظیم نبودن فشار باد توسط شیلنگ پنوماتیک برای این قطعه است. در واقع اگر نکات تنظیم فشار باد لاستیک را رعایت نکنید، طولی نمیکشد که با ترکیدن این قطعه و آسیب به خودرو روبه رو شوید. زمانی که فشار باد تایر در کمتر از مقدار استاندارد قرار دارد، لاستیک بیشتر در معرض ترکیدن قرار میگیرد. دلیل این امر هم اینست که دمای آن افزایش پیدا کرده و در نهایت باعث ضعیف شدن اجزای داخلی لاستیک و ترکیدن آن میشود.
از سوی دیگر اگر لاستیک بیشتر از حد استاندارد باد شده باشد، سفتتر شده و در مقابل ضربات جادهای بیشتر آسیب میبیند. در نتیجه باید نسبت به فشار باد لاستیک حساس بوده و آن را طبق توصیه سازنده در فشار باد مناسب قرار دهید. به طور کلی اگر باد لاستیک کم باشد، باعث افزایش اصطکاک لاستیک شده و دمای آن را بالا میبرد که این موضوع نیز نتیجهای جز ترکیدن لاستیک به دنبال ندارد. برای تنظیم فشار باد لاستیک بهتر است از شیلنگهای پنوماتیک استفاده کنید تا خیالتان بابت تنظیم باد لاستیک و رسیدن آن به مقدار استاندارد راحت باشد.
فرسودگی لاستیک
مورد بعدی که در دسته دلایل ترکیدن لاستیک قرار میگیرد فرسودگی این قطعه است. هنگام رانندگی به دلیل برخورد ناگهانی با موانع جاده مثل گودالها، سنگهای تیز، لبههای جاده و … لاستیک تحت فشار و آسیب زیادی قرار میگیرد. احتمالا در آن لحظه با مشکل خاصی روبه رو نمیشوید، اما این موضوع با گذشت زمان میتواند منجر به ترکیدن لاستیک شود.
جدا از این موضوع، لاستیکهای فرسوده دارای عمق آج کمی هستند که این موضوع چسبندگی آنها را کاهش داده و باعث افزایش گرما میشود. این موضوع در نهایت خطر ترکیدن لاستیک در جاده را زیاد میکند. پس برای شناسایی مشکلات احتمالی در لاستیک و تعویض آنها در صورت نیاز، باید به صورت دورهای این قطعات را مورد بررسی قرار دهید و در صورت مشاهده هرگونه فرسودگی، ترک خوردگی، برآمدگی و یا سایش ناهموار آج برای تعویض و جایگزین کردن آنها اقدام کنید.
رانندگی با سرعت بالا
رانندگی در سرعتهای بالا باعث گرم شدن بیش از اندازه لاستیکها شده و احتمال ترکیدن آنها را افزایش میدهد. در واقع رانندگی با سرعت زیاد، باعث ایجاد اصطکاک دائمی بین لاستیک و جاده میشود که این مورد در نهایت گرمای زیادی تولید میکند. حال اگر این گرما نتواند به طور کامل دفع شود، باعث گرم شدن بیش از حد لاستیک و ترکیدن آن میشود.
این موضوع بخصوص در شرایط آب و هوایی گرم و تایرهای کمباد بیشتر به چشم میخورد. در نتیجه برای اینکه با چنین مشکلی روبه رو نشوید، از رانندگی با سرعت زیاد در آب و هوای گرم بپرهیزید. همچنین اگر میخواهید برای مدت طولانی رانندگی کنید، توصیه میشود پس از گذشت مسافتی، به خودرو استراحت دهید تا لاستیکهای آن خنک شوند.
نگهداری نادرست از لاستیک
عدم نگهداری درست لاستیک و بیتوجهی به سرویس دورهای آن، موضوع دیگری است که باعث ترکیدن تایر میشود. همچنین عدم چرخش منظم تایرها نیز سایش ناهموار آنها را به دنبال دارد که این مورد باعث ضعیف شدن ساختار لاستیک و کاهش عملکرد آن میشود. بنابراین نگهداری صحیح لاستیک مثل چرخش منظم آن و بررسیهای دورهای فشار باد موضوعی ضروری است. پس آشنایی کافی با راهنمای مراقبت از تایر خودرو تا حد زیادی به حفظ سلامت و عملکرد دست آن کمک میکند.
لاستیک بیکیفیت یا تعویض نامناسب
لاستیهای بیکیفیت و ارزان قیمتی که در بازار وجود دارد، به دلیل عدم رعایت استانداردهای لازم، بیشتر با مشکلاتی چوت ترکیدن دست و پنجه نرم میکنند. در ساختار این لاستیکها از موارد ضعیف و فرایندهای تولید نامناسبی استفاده میشود که این موارد باعث کاهش دوام و کیفیت آنها و همچنین کاهش مقاومت در برابر فشار و حرارت میشود.
جدا از این موارد، نصب نادرست لاستیک نیز میتواند تاثیر زیادی در ترکیدن آن داشته باشد. به عبارت سادهتر اگر لاستیک به شکل صحیحی نصب نشود و یا به جهت صحیح چرخش آن بیتوجهی شود، فشار غیرمتعارفی به لاستیک وارد شده که این مورد در آخر باعث ضعف در ساختار لاستیک و ترکیدن آن خواهد شد. بنابراین برای جلوگیری از روبه رویی با موضوع ترکیدن لاستیک، باید حتما از محصولات باکیفیت و مرغوبی استفاده کنید و از تعویض و نصب صحیح لاستیک جدید اطمینان داشته باشید.
بارگیری یش از حد خودرو
هر لاستیک، توانایی تحمل وزن مشخصی داشته و برای مقدار معینی بارگیری طراحی شده است. اگر بیشتر از این مقدار مشخص که توسط سازنده لاستیک تعیین میشود، بار روی خودرو قرار دهید، فشار زیادی را بر لاستیکها وارد کرده و مقاومت آنها را کاهش میدهید. این فشار زیاد، بخصوص در سرعت بالا، باعث گرم شدن بیش از اندازه لاستیک شده و به ساختار داخلی آن آسیب وارد میکند. در نتیجه با ترکیدن ناگهانی لاستیک روبه رو میشوید. پس میتوان گفت رعایت ظرفیت بار استاندارد خودرو و عدم بارگیری بیش از حد، باعث افزایش سلامت لاستیکها و جلوگیری از ترکیدن آنها میشود.
ترکیدن لاستیک جلو خطرناک تر است یا لاستیک عقب؟
ترکیدن لاستیک جلو و عقب باهم تفاوتی ندارد و هردو آنها میتوانند بسیار خطرناک ظاهر شوند. اما در این بین خطراتی که از آنها نشات میگیرد بسته به عواملی مثل سرعت خودرور، شرایط جاده و واکنش راننده ممکن است متفاوت باشد. به عبارت سادهتر اگر با مشکل ترکیدن لاستیک عقب روبه رو شوید، با از دست دادن کنترل خودرو ممکن است با خطرات بیشتری مواجه شده و حتی در مواقعی منجر به تصادفات شدید شود.
از طرف دیگر ترکیدن لاستیک جلو نیز میتواند همین پیامدها را به دنبال داشته باشد. پس هنگام روبه رویی با این موضوع نیز به تنظیمات سریع و قاطع فرمان برای جلوگیری از برخورد یا حفظ عملکرد خودرو نیاز است. در نتیجه نمیتوان گفت کدام لاستیک هنگام ترکیدن عواقب خطرناکتری به دنبال خواهد داشت و هردو لاستیک عقب و جلو میتوانند باعث آسیب و خطرات فراوان شوند.
علت ترکیدن لاستیک عقب خودرو
همانطور که بالاتر هم اشاره کردیم ترکیدن لاستیک عقب به علت بار اضافی و یا کم باد بودن لاستیک است. موارد دیگر نیز چون عدم چرخش، فرسودگی قطعات تعلیق، تراز نبودن چرخها و … نیز میتوانند باعث لرززش و سایش غیر یکنواخت لاستیک شده و در دراز مدت باعث ترکیدن تار عقب شوند. برای اینکه احتمال ترکیدن لاستیک عقب را به حداقل برسانید، باید مواردی چون فشار باد لاستیک، بازرسیهای منظم برای تشخیص ساییدگی، اطمینان از عمق استاندارد آج و … را فراموش نکنید.
همچنین باید به شکل صحیح رانندگی کنید و از حمل بار بیش از حد با خودرو اجتناب کنید. همانطور که اشاره کردیم وزن بیش از اندازه میتواند باعث افزایش فشار به لاستیک شده در نهایت درصد ترکیدن آن را افزایش دهد. به صورت کلی حفظ سرعت رانندگی مناسب و هوشیاری نسبت به هرگونه تغییر و اختلال در هندلینگ، میتواند کمک زیادی به تشخیص علائم هشدار دهنده اولیه انفجار کند.
در نتیجه باید نسبت به خطرات ناشی از ترکیدن لاستیک عقب حساس باشید. این مسئله میتواند باعث از دست دادن کامل کنترل خودرو، تصادفات شدید، واژگونی خودرو و برخورد و آسیب به دیگر وسایل نقلیه نیز شود. در ادامه خطرات ناشی از ترکیدن لاستیک عقب خودرو را به صورت گستردهتر بررسی خواهیم کرد.
خطرات ترکیدن لاستیک عقب
بالاتر شما را به صورت کلی با خطرات ناشی از ترکیدن لاستیک عقب خودرو آشنا کردیم. این موارد بسیار حائز اهمیت هستند و میتوانند شما را از آسیبهای مالی و جانی فراوان دور نگه دارند. خطراتی که ترکیدن لاستیک عقب خودرو به دنبال دارد عبارتاند از:
از دست دادن کنترل خودرو
یکی از اصلیترین خطراتی با ترکیدن لاستیک عقب با آن روبه رو میشوید، از دست دادن کنترل خودرو است. هنگامی که لاستیک عقب میترکد، باعث میشود کشش به صورت ناگهانی از بین برود. این موضوع بخصوص هنگام رانندگی در سرعتهای بالا و پیچهای تند بیشتر به چشم میخورد. هنگامی که کشش به صورت ناگهانی از دست میرود، باعث لغزش و از کنترل خارج شدن خودرو میشود که ای حالت باعث شده راننده به سختی بتواند در خودرو تعادل ایجاد کند. تغییر ناگهانی در ویژگیهای هندلینگ میوان از دست دادن کنترل حتی در رانندگان حرفهای شده و آنها را از گارد خارج کند.
احتمال واژگونی خودرو
خطر دیگری که با ترکیدن لاستیک عقب خودرو پیش روی رانندگان قرار میگیرد، واژگونی خودرو است. وقتی که لاستیک عقب میترکد، باعث عدم تعادل در توزیع وزن خودرو میشود. این عدم تعادل، با از دست دادن کنترل که بالاتر به آن اشاره کردیم همراه شده و باعث ایجاد موقعیتی میشود که در آن خودرو ناپایدار و در نهایت واژگون میشود. تصادفات واژگونی معمولا بسیار شدید هستند و باعث ایجاد صدمات بسیار جدی به سرنشینان خودرو میشوند.
تصادفات زنجیرهایه در جاده
در صورتی که لاستیک در سرعتهای بالا دچار انفجار شود، به دلیل تغییر ناگهانی دینامیک باعث تصادف میشود. نیرویی که از ترکیدن لاستیک نشات میگیرد باعث تکان خوردن و انحراف ناگهانی خودرو میشود و کنترل آن برای راننده بسیار سخت خواهد بود. حال این اتفاق ناگهانی میتواند باعث شوکه شدن دیگر رانندگان در جاده نیز شود و احتمال تصادف زنجیزهای را افزایش دهد. برای جلوگیری از وقوع اینن حالت باید در سرعتهای مجاز به رانندگی ادامه داد و از علائم احتمالی انفجار لاستیک اطلاع کافی داشت. با توجه به این موضوعات میتوان درصد وقوع تصادفات زنجیرهای به دلیل ترکیدن لاستیک را به حداقل رساند.
آسیب به وسیله نقلیه
ترکیدن لاستیک عقب جدا از آسیب به سرنشینان میتواند آسیبهای جدی به خود خودرو نیز وارد کند. به عبارت سادهتر وقتی که لاستیک میترکد، ممکن است قطعات آن و یا سایر زبالههای لاستیک به هوا پرتاپ شوند. این زبالهها میتوانند به دیگر قسمتهای ماشین مثل گلگیرها، پانلهای بدنه یا حتی شیشه جلو برخورد کرده و خسارات زیادی به وجود بیاورند. در برخی وارد انفجار لاستیک حتی میتواند موجب آسیب به سیستم تعلیق شده و یا به سایر اجزای حیاتی خودرو آسیب وارد کند که این موارد موجب خسارات قابل توجهی خواهند شد.
جمعبندی
به طور کلی میتوان گفت ترکیدن لاستیک خسارتهای زیادی را برای افراد به وجود میآورد. پس برای جلوگیری از ایجاد هزینههای اضافی بهتر است از باد کردن نامناسب خودرو، آسیب یا فرسودگی لاستیک، رانندگی با سرعتهای بالا و … پرهیز کنید. با حفظ فشار باد توصیه شده برای لاستیک، بازرسی منظم، رانندگی با احتیاط بالا و پیروی از قوانین نگهداری صحیح لاستیک، میتوانید احتمال روبه رویی با این مشکل را به حداقل برسانید.
باتشکر از اینکه تا انتهای مقاله همراه ما بودید.