انتخاب سیم و کابل مناسب ساختمان
سیم و کابلهای ساختمانی از مهمترین و ضروریترین تجهیزات در صنعت ساخت و ساز ساختمان محسوب میشوند. همانطور که میدانید سیم و کابل وظیفه دارند جریان برق را به نواحی مختلف ساختمان انتقال دهند. در نتیجه با شناخت آنها میتوان نوع بهتری از این محصولات را تهیه کرده و هنگام خرید دید بهتری نسبت به محیط و نوع کابل مناسب داشت. در انتخاب سیم و کابل مناسب فاکتورهای مختلفی وجود دارد که توجه به هرکدام از آنها ضروری است و در صورتی که بدون شناخت کافی برای خرید این محصولات اقدام کنید به احتمال زیاد موفق به نصب آنها نخواهید شد. پس اگر به دنبال انتخاب سیم و کابل مناسب ساختمان خود میگردید، پیشنهاد میکنیم ادامه مقاله را از دست ندهید.
انتخاب سیم و کابل مناسب ساختمان
همانطور که در بخش ابتدایی مقاله هم اشاره کردیم سیم و کابل افشان مناسب از مهمترین بخشهای ساخت و ساز و طراحی هر ساختمانی محسوب میشوند و انتخاب نوع نامناسبی از آنها، باعث ایجاد مشکلاتی در ساختار ارتباطی میشود. در نتیجه هنگام انتخاب و خرید این محصولات باید درباره نکاتی اطلاعات داشته باشید تا بتوانید انتخاب صحیحی داشته و در وقت و هزینه خود صرفهجویی کنید.
همچنین سیم و کابل در انتقال درست برق در ساختمان نقش بسیار موثری دارد. پس باید با اصول اولیه انتخاب و خرید این محصولات آشنایی داشته باشید تا از بروز هرگونه حوادث و خطر در سیستم برقرسانی ساختمان جلوگیری کرده باشید. در ادامه مقاله شما را با صفر تا صد انتخاب و خرید سیم و کابل مناسب برای ساختمان آشنا میکنیم.
انتخاب سیم و کابل ساختمانی برای سیم کشی ساختمان
اگر در ساختمانسازی به مرحله انتخاب سیم و کابل رسیدهاید و یا میخواهید کابلهای فرسوده ساختمان خود را تعویض کنید، باید اصول زیادی را در نظر داشته باشید. سیمها در در نوع تک رشته و چند رشته در بازار وجود دارند. کاربرد سیمهای تک رشتهای در سیمکشی توکار و کاربرد سیمهای چند رشتهای در سیمکشی روکار ساختمان هاست.
مهندسین و افراد متخصص در این حرفه، برای برقکشی ساختمانهای کوچک از برق تکفاز و برای سیمکشی ساختمان و خانههای بزرگ از برق سه فاز استفاده میشود. در نتیجه یکی از مهمترین و اولین مواردی که هنگام انتخاب سیم و کابل باید به آن توجه داشته باشید، مساحت ساختمان و متراژ کابلها در تمام قسمتهای ساختمان است.
از چه نوع سیم و کابل ساختمانی باید استفاده کنیم؟
یکی از سوالات مهمی که برای اکثر مصرفکنندگان و مهندسان ساختمان در رابطه با انتخاب سیم و کابل پیش میآید اینست که از چه نوع کابل و سیمی باید برای سیمکشی ساختمان خود استفاده کنیم؟ متاسفانه امروز تعداد اجناس تقلبی در بازار بسیار زیاد شده و افراد بدون درنظر گرفتن عواقب برای خریدار اقدام به فروش اجناس تقلبی حساسی مثل سیم و کابلهای برق میکنند.
به دنبال این موضوع تشخیص و خرید سیم و کابلها بسیار سخت شده و افرادی که در این زمینه سررشته کافی ندارند به سختی میتوانند نوع مناسبی از این محصولات را پیدا کنند. پس برای انتخاب و تهیه این محصولات حتما باید فروشگاه معتبری را انتخاب کرد.
میتوان گفت انتخاب سیم و کابلهای باکیفیت و استاندارد موضوعی تخصصی است و باید درباره آن دانش و اطلاعات کافی داشت. به دنبال این موضوع محصول منتخب باید ویژگی های کیفی مطابق با الزامات استاندارد در انتخاب سیم و کابل برای برق کشی ساختمان را داشته باشد تا بتواند عملکرد درستی از خود نشان دهد. در ادامه مقاله سیم و کابل برق را به صورت تخصصیتر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
سیم برق ساختمانی چیست؟
سیم برق ساختمانی جز مهمترین محصولات در صنایع مختلف و ساختمانسازی است که کیفیت و عملکرد آن از اهمیت بالایی برخوردار است. وظیفه کلی سیم برق اینست که جریان الکتریسیته برق را به نقاط مختلف برساند. این کار به وسیله بخشهای مختلف تشکیل دهنده سیم مثل هادی انجام میشود.
در واقع سیم برق از قسمتهای مختلفی چون هادی، عایق، حفاظ، زره فلزی، روکش جداکننده، پوشش میانی و روکش نهایی ساخته میشود. از مهمترین قسمتهای تشکیل دهنده سیم باید به هادی آن اشاره کنیم که از جنسهای مخلتفی مثل مس، آلومینیوم و یا مس قلع اندود ساخته میشود. به طور کلی باید گفت سیم یک هادی الکتریسیته است که توانایی انتقال برق به نقاط مختلف را دارد.
انواع سیمهای برق در ساختمان
به طور کلی باید گفت سیمهای برق ساختمان به دو دسته سیمهای انعطاف پذیر و سیمهای مفتولی تقسیم میشوند. هرکدام از این دو دسته کاربرد مختلفی دارند و در شرایط خاصی استفاده میشوند. در رابطه با دستهبندی سیمهای مورد استفاده در ساختمان باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- سیم برق مفتولی
- سیم برق افشان
- سیم ارت (Earth)
کابل ساختمانی چیست؟
بالاتر شما را با سیم افشان ساختمان آشنایی کردیم، حال در این قسمت قصد داریم به بررسی کابل ساختمان بپردازیم. در واقع کابلها از کنار هم قرار گرفتن چند سیم تشکیل میشوند که درون یک غلاف با همان لایه عایقی قرار میگیرند. به عبارت سادهتر کابلها محصولاتی هستند که از دو قسمت اصلی هادی و عایق تشکیل میشوند. لازم است بدانید کابلهای ساختمانی براساس مدل و کاربردی که دارند به دو دسته کابلهای مفتولی و کابلهای افشان تقسیم میشوند.
کابل مفتولی با کابل افشان چه تفاوتی دارد؟
قطعا کیفیت و ساختار کابلها موضوع بسیار مهمی است که هنگام خرید این محصولات باید به آنها توجه کافی داشته باشید. حال بین کابل افشان و کابل مفتولی تفاوتهایی وجود دارد که این تفاوتها عملکرد این محصولات را متمایز کرده و باعث شدهاند هرکدام از آنها در مکانهای خاص خود استفاده شوند. از جمله تفاوتهای بین کابل افشان و مفتولی باید به کیفیت فلز به کار رفته در هادی، پلیمرهای مصرفی که نقش لایههای عایقی دارند و … اشاره کنیم. در ادامه تفاوتهای این دو محصول را به صورت گستردهتر برایتان آوردهایم:
- کابل مفتولی کابلی تک رشته مسی است، اما کابل افشان از چند رشته تشکیل میشود.
- کابلهای مفتولی دارای فرمپذیری بالایی هستند، اما کابلهای افشان انعطافپذیری مناسبی دارند.
- مقاومت کابلهای افشان نسبت به کابلهای مفتولی بیشتر است.
- کابلهای چندرشتهای افشان، اکثرا برای سیمکشی داخلی ساختمان مناسب هستند.
- قدرت ولتاژ و مقاومت الکتریکی کابل افشان نسبت به مفتولی بیشتر است.
- کابلهای افشان نسبت به کابلهای مفتولی مناسبتر هستند.
عایق سیم و کابل ساختمانی
یکی از مهمترین فاکتورهایی که در انتخاب سیم و کابل مناسب ساختمان باید به آن توجه کنید عایق به کار رفته در این محصولات است. لازم است بدانید هنگام نصب کابلها در زیر زمین و یا زیر ساختمان، به هیچ عنوان نباید بین هادی و زمین اتصال الکتریکی ایجاد شود. به دنبال این موضوع برای محافظت و عایق کردن کابلهای الکتریکی، برحسب نوع مصرف و ولتاژ هادی، از مواد مختلفی به عنوان یک لایه محافظتی و عایقی بر روی کابلها استفاده میکنند. در ادامه شما را با انواع عایق سیم و کابلهای ساختمانی آشنا میکنیم.
انواع عایق سیم و کابل ساختمانی
- عایق PVC
- عایق TPR
- عایق پلی اتیلن XLPET
- عایق لاستیک
سطح مقطع هادی سیم و کابل ساختمانی باید چقدر باشد؟
سطح مقطع کابل از تیر برق تا کنتور برق باید 6 میلیمتر مربع باشد که به همراه یک رشته سیم ارت که دارای سطح مقطع 25 میلیمتر است توسط شرکت توزیع نیروی برق مشخیص شده است. در یک سیمکشی اصولی ساختمان، باید حتما از سیم ارت نیز استفاده کرد. لازم است بدانید سطح مقطع سیم ارت برای هر واحد به اندازه ۶ میلی متر مربع است.
در سیمکشی برق ساختمان برای استفاده از سیم و کابل براساس سطح مقطع هادی باید به ترتیب زیر عمل کنید:
- سیم با سطح مقطع ۵/۱ میلی متر: برای لامپ و لوستر، هالوژن، کولرآبی و سیستم روشنایی ساختمان
- سیم با سطح مقطع ۵/۲ میلی متر: به عنوان پریزهای برق
- سیم با سطح مقطع ۴ میلی متر: برای سیم کشی اصلی برق و کولر گازی
- سیم های ۴ رشته ای: به عنوان سیم کشی تلفن
- سیم های ۸ رشته ای: برای سیم کشی آیفون
عوامل موثر در انتخاب سیم و کابل مناسب
در انتخاب کابل و سیم مناسب، چند فاکتور و عامل مهم وجود دارد که باید نسبت به آنها توجه کافی داشته باشید تا بتوانید محصول ایدهآلی خریداری کنید. در واقع این محصولات برحسب نیاز و کاربرد به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. به دنبال این موضوع توجه به مواردی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم میتوانند در یک خرید مناسب بسیار کمککننده باشند. به طور کلی عوامل مؤثر در انتخاب سیم و کابل مناسب عبارتاند از:
- ظرفیت یا جریان مجاز کابل
- میزان افت ولتاژ
- حفاظت مدار
- بار اتصال کوتاه مجاز
- شرایط مکانیکی
- شرایط محیطی
- سطح مقطع کابل
تمام فاکتورهای بالا با یکدیگر مرتبط بوده و در انتخاب انواع سیم و کابل رابطه مستقیمی دارند برای مثال جریان مورد نیاز مصرفکننده، میزان تحمل کابل در برابر عبور جریان و همچنین افت ولتاژ مجاز همه مواردی هستند که در تعیین سطح مقطع سیم و کابل موثراند و باید آنها را به دقت بررسی کرد. پس هنگام انتخاب کابل و سیم به این نکات توجه داشته و از کنار آنها ساده رد نشوید.
در هنگام خرید سیم و کابل ساختمانی چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
زمان انتخاب سیم و کابل برای سیمکشی ساختمان، باید به چند نکته ایمنی و استانداردهای لازم توجه داشته باشید. در صورت انتخاب غلط سیم و کابل برای ساختمان خود، ممکن است مشکلات و خسارتهای سنگینی برایتان به وجود بیاید. نکات مهمی که هنگام انتخاب سیم و کابل مناسب ساختمان باید به آنها توجه کنید عبارتاند از:
جنس هادی: اولین نکته توجه به جنس هادی است که در سیم و کابل استفاده شده است. بهترین نوع هادی استفاده شده در سیم و کابل از نوع مس است که عملکرد بسیار بهتری نسبت به دیگر هادیها دارد.
سطح صاف: باید توجه داشته باشید که روی سطح تمام سیمها هیچگونه برجستگی یا تورفتگی وجود نداشته باشد.
توجه به قطر سیم: هر سیمی با هر قطری و هر ضخامت عایقی مناسب نیست! درست است که هرچه عایق ضخیمتر باشد، مقاوتم بالاتری در برابر حوادث خواهد داشت. اما این موضوع نمیتواند دلیل بر کیفیت بالای سیم باشد و در برخی موارد این موضوع ممکن است عکس حالت بالا عمل کند.
محل قرارگیری هادی: دیگر نکتهای که هنگام تهیه سیم و کابل باید به آن توجه کنید اینست که هادی در مرکز سیم و عایق قرار گرفته باشد. این موضوع کیفیت ساخت بالای محصول را نشان میدهد.
تهیه سیم و کابل از فروشگاه معتبر: از آنجا که حساسیت کار این محصولات بالاست، باید حتما آنها را مراکز معتبری خریداری کنید. اگر قصد کابلکشی در منزل یا شرکت خود را داشتید، حتما از افراد متخصص در این حرفه کمک بگیرید.
اگر آشنایی و اطلاعات کافی درباره این محصولات را ندارید، حتما هنگام خرید از افراد متخصص در این حرفه کمک بگیرید.
حتما سیم و کابل ساختمانی خود را از برندهای معتبر و دارای ضمانتنامه خریداری کنید تا خیالتان بابت عملکرد محصول راحت باشد.
در آخر
در این مقاله به بررسی سیم و کابلهای مناسب ساختمان پرداختیم و انواع سیم و کابل مناسب برای سیمکشی و کابلکشی ساختمان را به شما معرفی کردیم. حساسیت کار این محصولات بالاست و در صورت انتخاب محصول اشتباه، خطرات زیادی برای ساکنین ساختمان ایجاد میشود. پس حتما برای تهیه انواع کابل و سیم مناسب ساختمان، به فروشگاه معتبری مراجعه کنید. امیدواریم با مطالعه این مقاله به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.