» الکتریکی » علت پریدن فیوز برق چیست؟ آیا خطرناک است؟
دلایل و علت علت پریدن فیوز برق چیست
الکتریکی - کابل برق

علت پریدن فیوز برق چیست؟ آیا خطرناک است؟

شهریور ۲۰, ۱۴۰۳ 5068

پریدن فیوز برق خانه یک مشکل رایج در سیستم‌های برقی است که می‌تواند مشکلات زیادی را به دنبال داشته باشد. دلیل اصلی پریدن فیوز به تداخل یا بار زیاد برقی در یک مدار مربوط می‌شود. به عبارت ساده‌تر اگر شما به صورت همزمان در حال استفاده از چند وسیله برقی باشید، بار زیادی به مدار وارد می‌شود که بالاتر از ظرفیت فیوز است و در نهایت فیوز می‌پرد تا بتواند از خطرات جدی مثل آتش‌سوزی و یا اتصال کوتاه جلوگیری کند. همچنین اختلال در دستگاه‌های برقی یا نقص در جعبه فیوز نیز می‌تواند منجر به این اتفاق شود. به طور کلی دلایل زیادی وجود دارند که باعث پریدن فیوز می‌شود.

در ادامه مقاله قصد داریم به طور گسترده‌تر این دلایل را بررسی کنیم. همراه ما باشید.

علت پریدن فیوز برق در خانه

همانطور که گفتیم پریدن فیوز برق خانه می‌توان به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد که اگر با این دلایل آشنایی داشته باشید می‌توانید سریع‌تر این مشکل را شناسایی کرده و هرچه سریع‌تر به رفع آن بپردازید. در صورتی که فیوز به صورت مکرر می‌پرد، بهتر است از افراد متخصص در این حرفه برای شناسایی مشکل کمک بگیرید. ایمنی برق خانه مسئله بسیار مهمی است و نباید به هیچ عنوان از آن غافل شوید. پریدن فیوز برق خانه معمولا به دلایل زیر اتفاق می‌افتد:

بار زیاد

یکی از رایج‌ترین دلایلی که باعث پرش فیوز می‌شود، وجود بار زیادی برروی مدار برقی است. این مورد را می‌توان جز دلایل سوختن فیوز برق خانه نیز قرار داد. در صورتی که در یک مدار برقی بیش از حد استاندارد از تجهیزات یا وسایل برقی استفاده کنید، بار آن مدار از ظرفیت فیوز بالاتر رفته و در نهایت فیوز قطع می‌شود تا از مشکلات بزرگ‌تر جلوگیری شود. در این حالت اگر فیوز به حالت قبل برگشت یعنی مشکلی ندارد، در غیر این صورت فیوز سوخته و باید تعویض شود.

علت سوختن فیوز برق خانه

خرابی دستگاه‌ها

اگر در دستگاه‌های برقی نقصی وجود داشته باشد، باعث افزایش جریان برق و پریدن فیوز می‌شود. در این حالت ممکن است دستگاه نقص ظاهری از خود نشان ندهد اما به دلیل خرابی در سیستم جریان برق بیشتری مصرف می‌کند.

اتصال کوتاه از دلایل پریدن فیوز اصلی برق

مورد دیگر اتصال کوتاه است. اگر بین دو سیم برق مثبت و منفی یا بین فازهای مختلف مدار اتصال کوتاه پیش بیاید، می‌تواند باعث پرش یا سوختن فیوز شود. اتصالات کوتاه معمولا به شکل غیرمنتظره‌ای رخ می‌دهند. برای جلوگیری از آنها حتما در بازه‌های زمانی کوتاه سیستم برق را بررسی کنید.

فیوزهای قدیمی یا ضعیف

در مواردی نیز امکان دارد به دلیل قدیمی بودن یا ضعیفی فیوز، این قطعه نتواند به خوبی و به موقع عمل کند و در نتیجه موجب پرش فیوز می‌شود. در چنین حالتی تنها کاری که باید انجام دهید تعویض فیوز کهنه با یک فیوز جدید است.

اشکال در تاسیسات الکتریکی

منظور از اشکال در تاسیسات خانه اتصالات اشتباه و کابل برق قدیمی و کهنه هستند که به دلیل از دست دادن خاصیت خود باعث اختلال در سیستم و در نتیجه پرش فیوز می‌شوند. برای حل این مشکل باید از افراد متخصص در این حرفه کمک گرفته و از آنها بخواهید تاسیسات الکتریکی خانه را به طور کامل بازبینی کنند.

راهکارهای جلوگیری از پریدن فیوز

بالاتر شما را با علت پریدن فیوز کنتر اصلی آشنا کنیم. حال اگر با این اتفاق روبه رو شوید می‌توانید به سادگی متوجه شوید منشا مشکل کجاست. اما اگر راه‌های پیشگیری از این مشکل را بیاموزید، کمتر با پریدن فیوز به صورت مکرر روبه رو می‌شوید. در ادامه به بررسی راه‌های جلوگیری از این مشکل می‌پردازیم.

  • جلوگیری از افزایش بار: اولین کاری که باید انجام دهید محاسبه بار برقی است. ابتدا باید محاسبه کنید که چه تعداد و چه نوع وسایل برقی به مدار متصل هستند. با این کار می‌توانید تا حد زیادی از افزایش بار برقی بیش از حد استاندارد جلوگیری کنید.
  • استفاده از فیوز و مدارهای استاندارد: از متناسب بودن ظرفیت فیوزها با بار مصرفی مدارها اطمینان پیدا کنید. فیوز مورد استفاده باید ظرفیت مناسبی داشته باشد تا بتواند بار متحمل شده را تحمل کند. بهتر است برای دستگاه‌های بزرگ مثل یخچال یا کولرگازی مدارهای جداگانه تهیه کنید تا از پریدن فیوزها تا حد امکان جلوگیری شود.
  • استفاده از تجهیزات حفاظتی: استفاده از دستگاه‌های حفاظتی مثل UPS (منبع تغذیه پشتیبان) و دیگر سیستم‌های حفاظتی در برابر اتصال کوتاه مثل کلید مینیاتوری RCCB و MCB می‌تواند کمک زیادی به پیشگیری از پریدن فیوزها کند.
  • نگهداری و تعمیر دوره‌ای دستگاه‌ها: دستگاه‌های برق باید به شکل دوره‌های بررسی شوند تا از خرابی و نقص در آنها جلوگیری شود. اگر در دستگاه‌ها هرگونه نقص یا خرابی مشاهده کردید باید به سرعت برای تعمیر یا تعویض آنها اقدام کنید.
  • به کارگیری قطعات و تجهیزات باکیفیت: سعی کنید همیشه از تجهیزات و لوازم برقی مرغوب و باکیفیتی استفاده کرده تا به جلوگیری از نقص و خرابی سیستم کنید.
  • محافظت از سیم‌کشی: از نصب درست کابل‌ها و سیم‌کشی‌ها اطمینان پیدا کنید و از آنها در برابر ضربه، تراشه، گره‌خوردگی و … محافظت کنید.
  • آموزش افراد ساکن ساختمان: بهتر است افراد و کاربران ساکن ساختمان آموزش داده شوند و تا بتوانند به بهترین شکل از تجهیزات برقی ساختمان استفاده کرده و آنها را به صورت منظم بررسی کنند.
  • بازرسی مداوم: بر تجهیزات و مدارهای برقی نظارت مداوم داشته باشید تا بتوانید در صورت بروز هرگونه مشکل به سرعت آن را شناسایی کرده و مشکل را رفع کنید.
  • اعمال مقررات مربوط به الکتریکی: حتما توجه داشته باشید که نصب تمام سیستم‌های برقی مطابق با استانداردها و مقررات مربوطه انجام شده باشد تا با مشکلاتی چون پریدن و یا سوختن فیوز روبه رو نشوید.

علت پریدن فیوز کنتور اصلی

دلایل پریدن فیوز برق در فصل تابستان

ممکن است در فصل تابستان بیشتر با مشکل پریدن فیوز روبه رو شوید. این مشکل در فصول گرم سال می‌تواند به دلایل متفاوت‌تری رخ دهد. البته باید بدانید فیوزها انواع مختلفی دارند و ممکن است دلیل سوختن و یا پرش فیوز در آنها فرق داشته باشد. اگر دقت کرده باشید این مشکل اکثرا در ساعات اوج مصرف رخ می‌دهد. پس عامل اصلی آن مصرف مکرر برق است. در ادامه شما را بیشتر با علت پریدن فیوز پس از چند دقیقه آشنا می‌کنیم.

استفاده بیش از اندازه از وسایل تهویه مطبوع

در فصل تابستان به دلیل استفاده زیاد از وسایل تهویه مطبوع مثل کولرگازی، مصرف برق نیز افزایش پیدا می‌کند. اگر به استفاده از تجهیزات تهویه مطبوع زیادی بپردازید و همه آنها در یک مدار برقی وصل شوند، برق زیادی مصرف کرده و در نهایت می‌توانند باعث پریدن فیوز شوند.

استفاده از تجهیزات برقی اضافی

اگر از دستگاه‌های برقی مختلف مثل یخچال، باربیکیو، اتو، ماشین لباسشویی و … به صورت همزمان استفاده کنید، شاهد افزایش چشمگیر بار برقی در سیستم خواهید بود. بهتر است استفاده از این وسایل را به ساعات ابتدایی روز موکول کرده و به صورت همزمان آنها را روشن نکنید.

تولید بیش از حد برق پنل خورشیدی

اگر در مناطقی زندگی می‌کنید که از پنل‌های خورشیدی برای تولید برق استفاده می‌کنند، در تابستان با افزایش برق تولیدی توسط این پنل‌ها روبه رو می‌شوید. حال اگر این برق تولیدی به بیش از حد استاندارد برسد و بار مصرفی ساختمان را زیاد کند، فیوزها پریده و مدار برقی قطع می‌شود.

دمای بالا

همانطور که می‌دانید در روزهای گرم سال دما بسیار بالا می‌رود. این دمای بالا می‌تواند روی سیستم برقی نیز اثر بگذارد و باعث افزاش دمای آنها شود. در صورتی که تجهیزات برقی بیش از اندازه گرم شوند، در عملکرد آنها اختلال به وجود آمده و باعث پرش فیوزها می‌شود. در چنین شرایطی حتی ممکن با سوختن فیوز مواجه شوید.

علت پریدن فیوز بعد از چند دقیقه

پس از پریدن فیوز چه کاری باید انجام دهیم؟

پریدن فیوز مشکل رایجی است و تنها برای شما اتفاق نیفتاده است! پس نباید بابت این موضوع بیش از حد نگران شده و دست و پای خود را گم کنید. همانطور که گفتیم این حالت به دلایل مختلفی اتفاق می‌افتد که با بررسی و رفع این دلایل فیوز به حالت قبل برمی‌گردد. در ادامه شما را با چند راهکار ساده اما کاربردی آشنا می‌کنیم تا پس از پریدن فیوز بدانید ابتدا چه کاری باید انجام دهید.

یافتن علت پریدن فیوز

قبل از هرکاری ابتدا باید بفهمید فیوز چرا پریده است؟ همانطور که بالاتر اشاره کردیم این مشکل می‌تواند به دلیل وجود دستگاه‌های خراب، بار اضافی و یا دیگر مشکلات در سیستم به وجود آمده باشد. برای اینکه بفهمید دلیل پرش فیوز این حالت است می‌توانید دستگاه‌ها را یکی یکی از برق جدا کنید و مجدد فیوز را قرار دهید. با این کار متوجه می‌شوید کدام دستگاه دچار اختلال و پرش فیوز می‌شود.

تعویض فیوز

اگر به طور مرتب با مشکل پریدن فیوز دست و پنجه نرم می‌کنید شاید خود فیوز دچار مشکل شده باشد. پس باید آن را با یک فیوز مشابه تعویض کنید. حتما فیوز جدید را با مشخصات قطعه قبلی تهیه کنید تا مشکلات بزرگ‌تری برایتان پیش نیاید.

بررسی اتصالات الکتریکی

به سراغ بررسی اتصالات الکتریکی فیوز خود بروید. در برخی موارد اتصالات گسسته یا کابل‌های مشکل‌دار باعث پریدن فیوز می‌شوند. اگر در این بررسی متوجه هرگونه اختلالی شدید آن قسمت را تعمیر یا تعویض کنید.

مشورت با تکنسین ماهر

اگر موفق نشدید علت پریدن فیوز را پیدا کنید یا احساس کردید مشکل سیستم جدی است، بهتر است از متخصصین این حرفه کمک بگیرید. تکنسین‌های حرفه‌ای می‌توانند با استفاده از تجهیزات و وسایل خود به خوبی شما را در حل این مشکل یاری کنند.

پیشگیری از تکرار

پس از اینکه مشکل فیوز را پیدا کرده و آن را رفع کردید، اطمینان پیدا کنید که دلیل اصلی پرش فیوز از بین رفته است. اگر بارهای اضافی یا استفاده از دستگاه‌های خراب باعث به وجود آمدن این مشکل شده‌اند، حتما آنها را تعیمیر کنید تا به صورت مجدد با مشکل پریدن فیوز روبه رو نشوید.

جمع بندی

در صورت مشاهده هرگونه مشکل و بی‌توجهی به آن طولی نمی‌کشد که با سوختن فیوز مواجه شوید. این حالت می‌تواند باعث سوختن دیگر وسایل برقی خانه نیز شود. پس بلافاصله پس از پریدن فیوز، سیستم الکتریکی خود را بررسی کرده و آن را به حالت اولیه برگردانید. در چنین حالتی بهتر است سیستم برق ساختمان را نیز بررسی کنید تا از وقوع مشکلات جدی‌تر جلوگیری کرده باشید.

باتشکر از اینکه تا انتهای مقاله همراه ما بودید.

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

امتیاز 5.00

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
error: Content is protected !!