» گریسخور » نحوه گریس کاری ماشین و نکاتی که باید بدانید
گریسخور - لوازم یدکی خودرو

نحوه گریس کاری ماشین و نکاتی که باید بدانید

شهریور 17, 1402 43012,313

گریس یک ماده جامد یا نیمه جامد است که کاربرد زیادی در روانکاری دارد. از جمله این کاربردها می‌توان به روانکاری ماشین آلات صنعتی و استفاده آن در صنایع اشاره نمود. از ویژگی‌های این ماده، شکل پذیری بالای آن است. در ساختار این روغن از پرکننده استفاده شده که موجب خاصیت چسبانندگی می‌شود تا در صورت کارکرد ماده از آن جدا نشود.

گریس از ترکیب غلظت‌دهنده (صابون فولادی ضد زنگ) و یک روان‌کننده به دست‌ می‌آید. در صنایع به این ماده روغن صنعتی نیز گفته می‌شود. روغن یک ماده ثابت در ساختار گریس می‌باشد. در ابتدا ساخت گریس بر پایه سرما بوده و از گرما در تولید آن استفاده نمی‌شد. در گذشته ترکیب مواد گریس دستی انجام می‌شد اما امروزه با پیشرفت علم و در دسترس بودن ماشین‌آلات صنعتی این مخلوط شدن با سرعت و کیفیت بالاتر انجام می‌شود.

تفاوت گریس کلسیم با دیگر گریس‌ها

در بازار انواع مختلفی از گریس‌ها به چشم می‌خورد که هرکدام دارای ویژگی‌های بخصوص خود هستند. از جمله این گریس‌ها می‌توان به گریس‌کلسیم، آلمینیوم، پلی اوره و لیتیوم اشاره کرد. علت تفاوت این نا‌م‌گذاری در گریس متفاوت بودن غلظت‌دهنده‌ها است. گریس‌کلسیم یکی از پراستفاده‌ترین و محبوب‌ترین انواع گریس در بازار است.

از ویژگی‌های گریس‌کلسیم می‌توان به ایستادگی بالا در برابر فشار و خاصیت ضدآب بودن آن اشاره کرد. کاربرد این ویژگی در ابزارآلات کشاورزی بسیار بالا است. در ماشین‌های کشاورزی برای جلوگیری از ورود گل‌و‌لای به قطعات ماشین از گریس کلسیم استفاده می‌شود که سبب کاهش هزینه تعویض و آسیب به لوازم یدکی خودرو می‌شود.‌

نحوه گریس کاری ماشین و نکاتی که باید بدانید

کاربرد گریس در ماشین

برای استفاده از گریس در خودرو باید شرایط مناسب برای گریس کاری فراهم باشد که در ادامه به این شرایط اشاره می‌کنیم.

  • قسمتی که قصد گریس‌کاری آن را داریم باید فاقد پیچیدگی باشد تا انجام این کار به راحتی انجام شود.
  • بخش‌های در خودرو مانند گیربکس و موتور برای گریس کاری اصلا مناسب نیستند و توصیه می‌شود از گریس برای این قسمت‌ها استفاده نشود. برای نرم کردن لولای درب خودرو می‌توان از روغن گریس استفاده کرد.
  • در صورتی که نشود برای روان کردن یک وسیله از ترفند‌های روغن‌کاری همیشگی استفاده نمود گریس کاری یک گزینه مناسب است.
  • قطعه یا وسیله‌ای که قصد گریس‌کاری آن را داریم باید فاقد هرگونه آلودگی و رطوبت باشد تا گریس‌کاری به خوبی انجام شود.
  • به علت خمیری بودن گریس از این ماده برای منع ورود گرد و غبار و آب به تجهیزات گریس‌کاری شده استفاده می‌شود.

موارد استفاده گریس در خودرو

خودرو‌ها دارای هزاران قطعه و تجهیزات متفاوت هستند که طول عمر و عملکرد آنها وابسته به مراقبت و نگهداری دارنده خودرو است. برای بهتر متوجه شدن شما نسبت به کاربرد گریس در قطعات داخلی خودرو مواردی از این استفاده را برای شما بیان کرده‌ایم.

گریس ماده ‌ای جامد است که به دلیل حالت انسجامی آن جاری نمی‌شود، به همین دلیل برای روانکاری اجزای خودرو باید از پمپ گریس استفاده شود. پس روان‌کردن قطعات خودرو به کمک وسیله‌ای به نام پمپ گریس صورت می‌گیرد. برای این روانکاری از حفره‌های کوچکی به نام گریس خور استفاده می‌شود. این حفره‌ها اتصالات فلزی هستند که با آلیاژهای مختلفی ساخته می‌شوند و با فشاری که دستگاه پمپ گریس به آنها وارد می‌کند این روغن را به قطعات مختلف خودرو منتقل می‌کنند.

 در صورت مشاهده گریس‌خور درهر قسمت خودرو باید به گریس کاری آن در مدت زمان مشخص شده بپردازید. برای مثال این گریس‌خورها در قرقری فرمان، توپی چرخ‌های جلو وعقب، محل اتصال بازوهای کنترلی و … مشاهده می‌شوند که نشان‌دهنده ملزومیت گریس کاری در این قطعات است.

پمپ گریس چیست؟

همانطور که در بالا گفته‌شد پمپ گریس وسیله‌ای کوچک با کارایی مناسب برای گریس کاری قطعات ماشین است. شما می‌توانید با تهیه این دستگاه فرایند گریس کاری ماشین را خودتان انجام دهید و از مراجعه به تعمیرکار و پرداخت هزینه اضافی خلاص شوید. خرید این دستگاه هزینه بالایی را شامل نمی‌شود، به همین دلیل توصیه می‌کنیم این وسیله را با کیفیت بالا خریداری کنید زیرا تهیه پمپ گریس با کیفیت پایین در آخر موجب ضرر مالی شما می‌شود.

روش انجام گریس کاری

 در اولین قدم باید برای تهیه یکی از انواع گریسخور با کیفیت اقدام کنید. برای گریس کاری برخی از قطعات خودرو که هنگام کار دمای آنها بالا رفته و داغ می‌شوند باید از گریس نسوز استفاده کرد. پس در انتخاب یک گریس مناسب دقت کافی را داشته باشید. در ادامه روش انجام گریس‌کاری را توضیح داده‌ایم.

  • گریس را وارد پمپ گریس کرده و دستگاه را آماده روغن کاری کنید.
  • قبل از وارد کردن گریس به قطعات خودرو، گریس خورها را از هر نوع آلودگی تمیز کنید تا در حین انجام کار موجب کثیف شدن گریس نشوند.
  • برای مطمئن شدن از اتمام گریس کاری تا وقتی که مقداری گریس از گریس‌خورها بیرون بزند این رویه را ادامه دهید.
  • این فرایند را در همه‌ گریس‌خورها مرور کنید.
  • پس از گذشت چند روز از گریس‌کاری و کار با خودرو محل گریس‌کاری بازبینی کنید و یا برای مطمئن شدن از گریس‌کاری درست مقداری گریس به قطعات وارد کنید.

روش انجام گریس کاری

نصب ابزاری به نام گردگیر

گریس به دلیل حالت نیمه جامد بودن ذرات ریز آلودگی را به طرف خود می‌کشد. با اینکه این قضیه از ورود گرد و غبار و گل‌ولای به قطعات خودرو جلوگیری می‌کند، در صورت افزایش شدت کثیف شدن این ماده، قطعات گریس کاری‌شده نیز از این آلودگی بی نصیب نمانده و به مرور زمان دچار مشکل و خرابی می‌شوند. دلیل این مشکل عدم استفاده از وسیله‌ای به نام گردگیر است

 برای انجام یک گریس‌کاری درست باید نصب گردگیر در خودرو را انجام هید. زیرا در غیر این صورت نه تنها روغن‌کاری به خوبی انجام نمی‎شود بلکه گریس به عنوان یک سرچشمه آلودگی به کار خود ادامه می‌دهد. اگر پس از نصب این دستگاه بازهم متوجه کثیفی زیاد گریس در قطعات شدید، باید به بررسی گردگیر بپردازید زیرا در برخی موارد احتمال خرابی و یا پارگی دستگاه وجود دارد.

از بین رفتن گریس

همانطور که در مطالب قبل ذکر شد، خراب شدن گردگیر موجب آلودگی بیش از حد گریس می‌شود که در این صورت باید شاهد از بین رفتن این روغن و همچنین از دست دادن خاصیت حفاظتی آن باشیم. در نتیجه می‌توان گفت گریس‌ها دائمی نیستند و مدتی بعد از استفاده از بین خواهند رفت. بنابراین هرچند وقت یکبار باید بررسی گریس‌کاری خودرو را انجام دهید و در صورت نیاز به تکرار روغن‌کاری ماشین بپردازید.

مزیت‌های استفاده از روغن گریس

  • روغن گریس ماده‌ای نسوز است و تحمل دما در درجه حرارت‌های بسیار بالا را دارد پس در نتیجه احتیاجی به روغن‌کاری‌های مکرر پیدا نخواهید کرد.
  • حجم این ماده نسبت به قیمت آن بسیار مناسب است و شما می‌توانید با پرداخت هزینه اندکی صاحب مقدار زیادی گریس شوید و تا مدت زیادی از آن استفاده کنید.
  • روانکاری خوب این روغن از دیگر مزیت‌های آن است. روانکاری گریس نسبت به دیگر روغن‌ها بسیار بالاست و با توجه به خواص شیمیایی این روغن، عملکرد بسیار مناسبی را رائه می‌دهد.
  • این روغن برای انواع وسایل و قطعات مناسب است و مدل‌های مختلف ماشین را می‌توان با آن روانکاری کرد.
  • این ماده جاذب حرارت است. ینی وقتی که یک قطعه تحت فشار باشد این روغن به کاهش فشار لایه‌ها کمک زیادی می‌کند به همین سبب مانع از خرابی و آتش‌سوزی قطعات می‌شود.

مزیت‌های استفاده از روغن گریس

تفاوت رنگ گریس‌ها به چه دلیل است؟

در هنگام خرید گریس نباید به ویژگی‌های ظاهری آن مانند رنگ گریس توجه کرد، زیرا ویژگی‌های ظاهری، تاثیر زیادی بر نوع کارکرد و کیفیت این روغن ندارند. در اصل شما باید به نکاتی چون ظرفیت باربری، ثبات مکانیکی، میزان مقاومت آن در برابر آب و عمر دمائی آن توجه کنید. برای مثال گریس نسوز در انواع رنگ‌ها از جمله بنفش، سبز، زرد،قرمز، سفید و … در بازار وجود دارد. رنگ گریس ممکن است گاهی اوقات در تشخیص نوع آن به شما کمک کند اما برای اطلاع از نوع روغن تنها به رنگ آن اتکا نکنید. برای انتخاب گریس مورد نظر عوامل تعیین کننده مهم‌تری به دور از رنگ آن وجود دارند.

سخن پایانی

در صورتی که علم و تجربه کافی در زمینه گریس‌کاری ماشین دارید اقدام به این کار کنید. در غیر این صورت امکان دارد با انجام عمل نادرستی به قطعات خودرو آسیب زده و خسارات سنگینی به بار آورید. برای تهیه گریسخور می‌توانید از محصولات فروشگاه بازاری دیدن کنید.

امیدواریم از خواندن این مقاله اطلاعات کافی را بدست آورده باشید.

آخرین جستجو کاربران:

به این نوشته امتیاز بدهید!

امتیاز 2.40

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!