معرفی بهترین وسایل گرمایشی برای خانه
امروزه دیگر در همه خانهها سیستم گرمایشی، سرمایشی و تهویه وجود دارد. با پیشرفت علم، سیستمهای گرمایشی پیشرفت چشمگیری داشته و نمونههای جدیدی از آنها روی کار آمدهاند. به عبارتی در این سیستمهای تنوع زیادی ایجاد شده است. از نمونههای سیستم گرمایشی پرطرفدار در کشور ما باید به بخاری، شومینه، رادیاتور، پکیج و … اشاره کنیم. با استفاده از این سیستمها دمای هوای خانه به مقدار مطلوب رسیده و باعث آسایش و رفاه حال افراد خواهد شد. از آنجا که عمدهترین مصرف انرژی هر خانه به سیستم گرمایش و سرمایش آن برمیگردد، میتوان گفت بخش تاسیسات گرمایشی مسئله مهمی در ساختمانسازی محسوب میشود. به دنبال این موضوع قصد داریم در ادامه به بررسی بهترین وسایل گرمایشی برای خانه بپردازیم. همراه ما باشید.
همه چیز درباره سیستم گرمایشی
قبل از هرچیزی ابتدا میخواهیم شما را کمی بیشتر با سیستم گرمایشی خانه آشنا کرده و سپس به معرفی آنها بپردازیم. به طور کلی وسایل گرمایشی تاسیساتی هستند که انرژی گرمایی و درجه حرارت دلخواه و مطلوب ما را در خانه، اداره و دیگر ساختمانها فراهم میکنند. این سیستم گرمایشی به دو شکل توزیعی و مرکزی در خانه نصب میشود. بخاری، شومینه، رادیاتورها، پکیج، فن کویلها، آبگرمکن، موتورخانه و … نمونههایی رایج از تاسیسات گرمایشی خانه هستند.
وسایل گرمایشی از نظر شکل عملکرد و ساختار به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- سیستم گرمایش مرکزی: این وسایل و تجهیزات گرمایشی، در بیرون از فضای خانه یا آپارتمان نصب میشوند. برای مثال آنها را در موتورخانه، روی پشت بام و یا در اتاقهای مخصوصی قرار میدهند. از نمونه این تجهیزات باید به دیگ بخار، انواع چیلر، دیگ آب گرم، رادیاتور و … اشاره کنیم.
- سیستم گرمایشی تک واحدی یا بستهای: این وسایل گرمایشی برای گرم کردن هوا در هر واحد به صورت جداگانه نصب میشوند و حالت منفرد دارند مثل شومینه و بخاری.
معرفی بهترین وسایل گرمایشی برای خانه
همانطور که میدانید امروزه با گرم شدن کره زمین و گرمایش جهانی، استفاده و انتخاب درست وسایل گرمایشی اهمیت زیادی پیدا کرده است. به طوری که انتخاب تاسیسات گرمایشی باید با نیاز هر ساختمانی انجام شود تا بتواند دمای مطلوب را در فضا ایجاد کند و مصرف انرژی بهینهای هم داشته باشد. در ادامه مقاله به بررسی انواع وسایل و سیستمهای گرمایشی خواهیم پرداخت و شما را با مزایا و معایب هرکدام آشنا خواهیم کرد تا با استفاده از این اطلاعات بتوانید انتخاب صحیح و مناسبی داشته باشید.
تاسیسات گرمایشی بخاری
همانطور که میدانید یکی از پرطرفدارترین وسایل گرمایشی در کشور ما بخاری است و همچنان افراد زیادی استفاده از آن را به دیگر سیستمهای گرمایشی ترجیح میدهند. بخاری انواع مختلفی دارد که از نمونههای آن باید به بخاری گازی، بخاری برقی، بخاری نفتی و … اشاره کنیم. بخاری گازی پرطرفدارترین و رایجترین نوع بخاری است که استفاده میشود.
بخاری یکی از بهترین سیستمهای گرمایشی خانه است که با شروع فصل زمستان افراد زیادی برای گرم کردن خانه خود از آن استفاده میکنند. در گذشته استفاده از بخاری نفتی رایج بود اما به دلیل دردسرهای زیادی که این نوع بخاری به دنبال داشت به مرور افراد به سراغ استفاده از مدل گازی آن روی آوردند. بخاری گازی انرژی کمی مصرف میکند و هزینه نگهداری و تعمیر پایینی نیز دارد. در نتیجه در صورت بروز هرگونه مشکل میتوان به راحتی و در کمترین زمان آن را حل کرد.
مزایا
مزایای استفاده از بخاری به شرح زیر است:
- نصب آسان
- بهرهوری بالا و مصرف انرژی کم
- قیمت مناسب
- هزینه پایین نگهداری و تعمیر
معایب
معایب استفاده از بخاری عبارتاند از:
- اشغال فضای زیاد در ساختمان
- احتمال خطر گازگرفتگی
- سیاه شدن دیوار و وسایل نزدیک به بخاری
- یکنواخت نبودن گرما در همه محریط ساختمان
- عدم تنظیم دما در مقدار دلخواه
سیستم گرمایشی شومینه
یکی دیگر از وسایل گرمایشی که به دلیل ظاهر زیبایی که دارد اکثر افراد به استفاده از آن روی آوردهاند شومینه است. در واقع با استفاده از شومینه در فضای خانه، جلوه خاصی به دکوراسیون داده و باعث زیبایی محیط خواهد شد. در گذشته شومینهها با استفاده از هیزم کار میکردند اما امروز نمونههای جدیدتری از آنها تولید شده است که نیازی به چوب ندارند و گازی هستند. عملکرد شومینه بسیار ساده است، به این شکل که چوب و یا گاز درون شومینه میسوزد و باعث ایجاد حرارت میشود. سپس دود تولید شده توسط گاز و یا چوب از طریق دودکش خارج میشود.
مزایا
مزایای شومینه عبارتاند از:
- ظاهر زیبا و ساده
- حس نزدیک بودن به طبیعت
- مشاهده شعله های آتش و زیبایی آن
- استشمام بوی خوشایند سوختن چوب
- سوخت ارزان
- ایجاد گرمای مطبوع
معایب
- هزینه بالای نصب و نگهداری دودکش
- ایمنی پایین و امکان پرتاب جرقه های آتش به محیط
- نیازمند نظافت دائمی و دشوار بودن خارج کردن خاکسترهای چوب
- نیاز به جمع آوری و ذخیره چوب و افزودن هیزم به شومینه
- سیاهکردن دیوار
- عدم کنترل دقیق دما و تنظیم شعله
- عدم گرمایش یکسان ساختمان
- اتلاف انرژی و هدر رفتن بخش زیادی از گرما توسط دودکش
- قدرت گرم کنندگی پایین
تاسیسات گرمایشی: موتورخانه
موتورخانه دیگر سیستم گرمایشی است که در دسته سیستمهای مرکزی قرار میگیرد. در موتورخانه آب گرم میشود و سپس با کمک سیستم گرمایش رادیاتور به تمام واحدها منتقل میشود. با چرخش آب گرم درون لولههای آب هر واحد، فضای خانه به خوبی گرم خواهد شد. سیستم موتورخانه از اجزای مختلفی مثل دیگ، مشعل، منبع انبساط، پمپ سیرکولاتور و مبدلهای حرارتی تشکیل میشود. در ادامه مزایا و معایب استفاده از این سیستم را برایتان آوردهایم.
مزایا
- اشغال فضای کم
- ایمنی بالا
- گرمایش مناسب و یکنواخت در تمام ساختمان
- بهرهوری مناسب
- عمر مفید بالا
معایب
- نیاز به فضایی مجزا و خارج از خانه برای احداث موتورخانه
- نیاز به لولهکشی زیاد در واحدها
- تقسیم هزینه مصرف انرژی بین تمام واحدها و عدم استقلال هر واحد
تاسیسات گرمایشی: گرمایش از کف
سیستم گرمایش جدیدی که امروزه در محیط ساختمانها نصب میشود، گرمایش از کف است. بدین شکل که در کف هر واحد، لولههایی چند لایه در زیر کفپوش نصب میکنند. آب گرم از درون این لولهها عبور کرده و با تکرار این فرایند باعث گرم شدن خانه میشود. در این سیستم دیگر به رادیاتور و یا شوفاژ احتیاجی نیست.
مزایا
مزایای سیستم گرمایش از کف به شرح زیر است:
- توزیع یکنواخت گرما
- قابلیت تنظیم دما برای هر بخش از خانه به صورت مجزا
- برطرفکردن مشکل سرمای زیاد در طبقات اول
- عدم اشغال فضا
- صرفهجویی در مصرف انرژی
- جلوگیری از خشک شدن هوا
- ایمنی بالا
معایب
معایب سیستم گرمایش از کف را در زیر مشاهده میکنید:
- هزینه نصب و راهاندازی بالا
- تعمیر بسیار سخت (به خصوص وقتی لولهها نشتی پیدا کرده باشند)
- طولانی بودن پیش گرمایش
سیستم گرمایشی: رادیاتور قرنیزی
دیگر سیستم گرمایشی لوکس که امروزه روی کار آمده است، رادیاتور قرنیزی است. این سیستم بسیار شبیه به سیستم گرمایش از کف است و عملکری شبیه به آن دارد. با این تفاوت که لوله کشی آن شامل لوله مسی نازک به شکل قرنیز در دیوار انجام میشود. سیستم رادیاتور قرنیزی حتی با انرژی آبگرمکن خورشیدی نیز میتواند به راحتی و بدون مشکلی به کار خود ادامه دهد. از آنجا که قیمت لوله مسی ممکن است بالا باشد، در رادیاتور قرنیزی میزان استفاده از آنها کمتر است که به کاهش هزینه ها کمک می کند.
مزایا
مزایای سیستم رادیاتور قرنیزی عبارتاند از:
- نصب ساده از طریق قرنیز دیوار و ابعاد کوچک
- صرفهجویی در مصرف انرژی
- کاهش لولهکشی تاسیسات گرمایشی
- انتقال گرما از پایینترین سطح خانه
- سرعت گرم کردن بالا
- ارائه در طرحها و رنگهای مختلف
معایب
معایب سیستم رادیاتور قرنیزی به شرح زیر است:
- گرم کردن دیوارهای بیرونی بیشتر از دیوارهای درونی
- محدود کردن محل قرارگیری وسایل و اشغال حجم زیادی از فضا
- هزینه بالای مدل الکتریکی آن
تاسیسات گرمایشی: گرمایش از سقف
این سیستم نیز یک سیستم گرمایشی امروزی است که آن را با نام دیگر گرمکننده تابشی نیز میشناسند. جالب است بدانید گرمای تولید شده توسط این سیستم از طریق امواج مادون قرمز انتقال پیدا میکند.
مزایا
مزایای سیتم گرمایش از سقف شامل موارد زیر میشود:
- کنترل مسیر گرما
- سرعت بالا در گرم کردن خانه
- ایجاد گرمایی یکنواخت در تمام محیط
- صرفهجویی در مصرف انرژی
معایب
تنها عیب سیستم گرمایش از سقف اینست که تمرکز گرمای تولیدی آن در زیر سقف است و مقدار زیادی از انرژی آن از طریق سقف هدر میرود.
سیستم گرمایشی: داکت اسپلیت
احتمالا با این سیستم آشنایی دارید. اسپلیت یک سیستم گرمایشی-سرمایشی است که طرفداران زیادی بخصوص برای استفاده در فصل تابستان دارد. شیوه کار این سیستم بدین شکل است که آب گرم از طریق پکیج یا موتورخانه به داکت اسپلیت منتقل شده و گرمای آن از طریق فن اسپیلت وارد محیط خواهد شد. اسپلیتها روی دیوار نصب میشوند و از دریچه تهویه هوا پشتیبانی میکنند. با استفاده از این سیستم خودتان تعیین میکنید که دستگاه چه زمانی خاموش شود.
مزایا
در زیر مزایای داکت اسپلیت را مشاهده میکنید:
- حذف لولهکشی برای گرمازایی در ساختمان
- اشغال فضای کم
- ایجاد گرمایش سریع
- امکان تنظیم دمای مورد نظر
- خاموش شدن دستگاه به صورت اتوماتیک
معایب
معایب داکت اسپلیت به شرح زیر است:
- مصرف برق بالا
- هزینههای جانبی قابل توجه
- گرمایش تولید شده غیرطبیعی
تاسیسات گرمایشی: پکیج
پکیج دیگر سیستم گرمایشی است که عملکردی شبیه به موتورخانه دارد و نقش یک موتورخانه کوچک را در منزل ایفا میکند. پکیجها در دو مدل دیواری و زمینی تولید میشوند که باید برحسب نیاز و شرایط خود یکی از آنها را تهیه کنید. پکیجهای دیواری همانطور که از نام آنها پیداست به دیوار وصل میشوند و فضای کمی اشغال میکنند. این پکیج را در آشپزخانه و درون یکی از کابینتها قرار میدهند.
پکیجها جدا از اینکه حرارت لازم برای گرم شدن رادیاتورها را فراهم میکنند، آب گرم مصرفی خانه را نیز تامین خواهند کرد. در خانههایی که پکیج وجود دارد، دیگر نیازی به نصب تاسیسات موتورخانه نیست. به دنبال این موضوع نیازی به لولهکشی و تهیه دیگ و مشعل نخواهند داشت و هزینه نهایی آنها کمتر است.
فرقی نمیکند رادیاتورها به سیستم گرمایشی مرکزی و یا به سیستم پکیج متصل باشند، در هر صورت میتوان از انواع آنها استفاده کرد. از پرطرفدارترین مدلهای رادیاتور باید به رادیاتور آلومینیومی، رادیاتور پنلی، رادیاتور فولادی و رادیاتور برقی اشاره کنیم. البته رادیاتور برقی نیازی به موتورخانه و یا پکیج برای گرمشدن ندارد و به صورت جداگانه عمل گرمایش خانه را انجام میدهد.
مزایا
مزایای پکیج به شرح زیر است:
- دارای ایمنی بالا به دلیل پشتیبانی از سنسورهای هشداردهنده
- تنظیم دما در هر واحد آپارتمانی به صورت مستقل
- بهرهوری بالا
- مانع از هدر رفتن آب
- هزینه تعمیر و نگهداری پایینتر نسبت به موتورخانه
معایب
تنها عیب پکیج اینست که اگر با مشکلی در عملکرد روبه رو شود، به صورت همزمان آب گرم مصرفی و گرمای خانه را قطع میکند.
تاسیسات گرمایشی: یونیت هیتر
کاربرد گسترده یونیت هیتر در سالنهای بزرگ و کارخانهها به چشم میخورد. این سیستم انواع مختلفی دارد و در مدلهای دیواری، سقفی و صنعتی تولید میشود. در این سیستمها فن حرارتی وجود دارد و به دنبال این موضوع قدرت گرمایشی بالاتری در مقایسه با رادیاتورها دارند و میتوانند در مدت زمان کمتر فضاهای بزرگ با سقفهای بلند را گرم کنند.
عملکرد این به گونهای است که آب در بویلر گرم شده و سپس وارد لولههای هیتر میشود. در این مرحله هوا از طریق فن سانتریفیوژ از میان کویلهای یونیت هیتر عبور کرده و هوای گرم و مطبوع از آن خارج میشود. این سیستم از اجزای مختلف اما سادهای مثل بدنه فلزی، کویل مسی با فین آلومینیومی، موتور الکتریکی، لولههای ورود و خروج آب و فن تشکیل میشود.
سیستم گرمایشی: چیلر
چیلرها نیز مانند اسپلیتها دوکاره بوده و هر در زمستان و هم در تابستان میتوان از آنها استفاده کرد. این سیستم معمولا در فضاهایی با متراژ بیش از 150 متر به کار گرفته میشوند.
یکی از مزیتهای قابل توجهی که در سیستم چیلر وجود دارد اینست که میتوان در هر اتاق یک فن کویل نصب کرده و آن را به چیلر مرکزی که در تراس، پشت بام و یا حیاط قرار دارد وصل کرد. با این کار میتوان به راحتی دمای هرکدام از اتاقها را به شکل جداگانه تنظیم کرد. تفاوت چیلر با کولرگازی اینست که مصرف برق کمتری دارد و هوا را قبل از خروج تصفیه میکند.
سیستم هوشمند GHP
سیستم GHP یک سیستم جدید و هوشمند است که به کانالکشی هوایی احتیاجی ندارد. در این سیستم یونیت داخلی از طریق کانالکشی به یونیت خارجی وصل میشود. این سیستم هوشمند را هم برای محیطهای کاری و صنعتی و هم برای محیط خانگی میتوان به کار گرفت. عملکرد سیستم GHP برحسب سیکل تبرید تراکمی و موتور احتراق داخلی گازسوز است. این سیستم که دارای یک یونیت خارجی و چند یونیت داخلی است، گرمایش و سرمایش را به شکل یکنواخت در خانه پخش میکند.
امروزه سیستم GHP به یک جایگزین مناسب برای دیگر سیستمهای گرمایشی مثل پکیج، رادیاتور، چیلر و … تبدیل شده است. این سیستم با هرنوع شرایط آب و هوایی سازگار است و بدون محدودیت میتوان به استفاده از آن پرداخت.
مزیت
مزیتهای سیستم GHP عبارتاند از:
- عملکرد بیسروصدا و آرام
- عدم اشغال فضا
- قابلیت کنترل از راه دور
- پشتیبانی از سیستم عیبیاب اتوماتیک
- قابل استفاده در تمام شرایط آب و هوایی
معایب
- هزینه نصب زیاد
- نیازمند نگهداری و سرویس به موقع
- سیستم VRF
دیگر سیستم گرمایشی جدیدی که روی کار آمده است VRF نام دارد. این سیستم بسیار شبیه به سیستم GHP است با این تفاوت که تنها از برق برای انجام کار خود استفاده میشود. به عبارت سادهتر این سیستم هم در حالت سرمایش و هم در حالت گرمایش از برق استفاده میکند و کمپرسور آن با استفاده از موتور الکتریکی به کار خود ادامه میهد.
البته نکتهای که در رابطه با این سیستم وجود دارد اینست که عملکرد آن ضعیفتر از سیستم GHP است و برای استفاده در محیط خانه صرفه چندانی ندارد. دو سیستم VRF و GHP بدون تجهیزات اضافی هستند و به مواردی چون موتورخانه، لولهکشی آب، بویلر و … احتیاجی ندارند.
کدام سیستم گرمایشی را انتخاب کنیم؟
انتخاب یک سیستم گرمایش مناسب برای خانه به عوامل مخلتفی بستگی دارد و باید فاکتورهای زیادی را برای انتخاب آن در نظر داشت. در این قسمت میخواهیم شما را با این فاکتورها آشنا کرده تا بتوانید با داشتن اطلاعات لازم بهترین انتخاب را داشته و هزینههای اضافی را کاهش دهید.
اولین موردی که باید در نظر داشته باشید، هزینه اولیه و انرژی مصرفی سیستم منتخب است. همانطور که میدانید سیستم گرمایش خانه هرساله تعویض نمیشود. پس در انتخاب آن باید دقت کافی به خرج داد. اگر فضای خانه شما کوچک است، بهترین گزینه استفاده از بخاری گازی است، زیرا هزینه نصب و راهاندازی بالایی نداشته و به آسانی میتوانید از آن استفاده کنید.
به طور کلی، انتخاب بهترین وسایل گرمایشی برای خانه به محیط زندگی و متراژ خانه شما برمیگردد. سیستمهایی که بالاتر به شما معرفی کردیم، از منابع مختلف انرژی استفاده میکنند. ممکن است در برخی از منازل و یا شرکتها به استفاده بیش از یک سیستم گرمایشی احتیاج باشد.
مهمترین نکات در انتخاب سیستم گرمایشی مناسب
به طور کلی مهمترین ویژگیهای انتخاب سیستم گرمایشی مناسب برای خانه نوع ساختمان، ویژگیها اطراف آن و موقعیت جغرافیایی خانه است. در ادامه مواردی را برایتان آوردهایم که بهتر است در انتخاب بهترین وسایل گرمایشی برای خانه به آنها توجه داشته باشید.
- ابعاد و نوع پیکربندی ساختمان
- کاربری ساختمان
- شرایط تهویه ساختمان و نحوه عبور و مرور هوا در آن
- فراهم بودن شرایط برای استفاده از سیستم موردنظر
- هزینه موردنظر
- نحوه تابش آفتاب به ساختمان
در آخر
گرمایش خانه مسئله بسیار مهمی است که باید پیش از شروع فصل سرما به آن رسیدگی کنید تا محیط گرم و لذتبخشی در فصل سرما داشته باشید. در انتخاب بهترین وسایل گرمایشی برای خانه هزینه اهمیت بسیار زیادی دارد. پس باید به سراغ انتخاب سیستم گرمایشی بروید که هزینه نصب و تعمیر آن خیلی زیاد نباشد.
در این مقاله شما را با بهترین وسایل گرمایشی برای خانه آشنا کردیم. امیدواریم با مطالعه این نوشته به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.