عوامل خراب شدن کولر گازی
از آنجا که کولرگازی کاربرد بسیار گستردهای در فصول گرم سال دارد، خراب شدن آن میتواند بسیار آزاردهنده باشد. ببه دنبال این موضوع افراد در کمترین زمان به دنبال رفع و تعمیر خرابی کولر هستند. از این رو باید با عوامل خرابی و مشکلات این دستگاه به خوبی آشنایی داشته باشید تا بتوانید در صورت نیاز به تعمیر و رفع ایرادات آن بپردازید. عوامل مختلفی وجود دارند که میتوانند باعث خرابی و عملکرد نادرست این دستگاه شوند که در این مقاله از بازاری قصد داریم به بررسی این عوامل بپردازیم. پس اگر به دنبال رفع نقص و ایرادات کولرگازی خود هستید، پیشنهاد میکنیم در ادامه مقاله همراه ما باشید.
بررسی دلایل خراب شدن کولر گازی
از آنجا که خراب شدن کولرگازی موضوعی دردساز است و بردن آن به تعمیرگاه میتواند سخت باشد، بهترین گزینه پیدا کردن یک راهحل مناسب برای رفع مشکل است. هنگامی که کولرگازی خراب میشود، رطوبت و گرمای محیط تا حد زیادی افزایش پیدا میکند. حال این موضوع در شهرهایی از کشور که میزان رطوبت در آنها زیاد است و دمای هوا بالا میرود، میتواند بسیار آزاردهنده باشد زیرا در این شهرها تنها کولرگازی پاسخگوی نیاز افراد است.
همانطور که در بخش ابتدایی مقاله هم اشاره کردیم خراب شدن کولرگازی میتواند از دلایل مختلفی نشات گرفته باشد که هرکدام از این دلایل به قسمت خاصی از این دستگاه مربوط میشوند. در ادامه مقاله به بررسی هریک از این عوامل پرداختهایم. همراه ما باشید.
کمبود یا نشت گاز مبرد
کمبود یا نشت گا کولرگازی مشکل رایجی است که برای اکثر دستگاههای خنککننده پیش میآید. در صورت نشت این گاز عملکرد کلی کولرگازی دچار اختلال شده و دیگر توانایی سابق را نخواهد داشت. این گاز در کولرگازی که اکثرا آن را با نام گاز مبرد میشناسند وظیفه دارد گرما را جذب کرده و آن را منتقل کنند. حال اگر مقدار گاز مبرد کم باشد یا نشتی در سیستم کولر وجود داشته باشد، کولر توانایی خنک کردن محیط را نخواهد داشت و با کاهش راندمان دستگاه روبه رو خواهید شد.
علائم کمبود یا نشت گاز مبرد
- کاهش قدرت خنککنندگی دستگاه: در این حالت کولرگازی نمیتواند دمای محیط را به حد مطلوب برساند و هوای خنکی که از آن خارج میشود به اندازه کافی سرد نخواهد بود.
- یخزدگی کویلهای داخلی کولرگازی (اواپراتور): از دیگر نشانههای کمبود مبرد در کولرگازی باید به یخزدگی کویلهای داخلی آن اشاره کنیم. این حالت معمولا به دلیل کمبود گاز مبرد و جذب نکردن گرما رخ میدهد.
- طولانی شدن مدت کارکرد: اگر مشاهده کردید مدت زمان کارکرد کولرگازی بیشتر شده و با این افزایش عملکرد همچنان هوای خانه به حد مطلوب نمیرسید، یعنی گاز درون کولر دچار نشتی شده است.
- افزایش صدای دستگاه: وقتی گاز درون کولر دچار نشتی شده باشد کمپرسور مجبور است بیشتر کار کند و در برخی موارد به دلیل کارکرد بیشتر صداهایی از خود تولید میکند.
- افزایش مصرف برق: همانطور که قبلتر اشاره کردیم در صورت نشتی گاز، کولرگازی مجبور است بیشتر و سختتر کار کند. به دنبال این افزایش عملکرد مصرف دستگاه نیز بالا خواهد رفت.
- روشن و خاموش شدن پیاپی کولر: اگر متوجه شدید کولر گازی شما به شکل غیرمعمولی و پیاپی روشن و خاموش میشود، باید به سراغ بررسی میزان فشار مبرد در دستگاه بروید.
علت نشت گاز مبرد
سوراخ شدن یا ترکیدن لولههای مبرد: لولههای کولرگازی به مرور زمان ممکن است با مشکلاتی چون زنگزدگی مواجه شده و دچار نشتی شوند. همچنین این لولهها در اثر ضربه نیز میتوانند ترک خورده و سوراخ شوند. پس نسبت به بررسی و نگهداری آنها حساس باشید.
اتصالات شل یا معیوب: در صورتی که اتصالات بین کولرگازی به خوبی سفت نشده و یا دچار مشکلی شده باشند، احتمال دارد گاز مبرد از محل نشت پیدا کند.
نقص در نصب اولیه: نصب کولر باید در جای مناسب و به شکل استاندارد انجام شده باشد تا با گذشت زمان نشتی مبرد در آن اتفاق نیفتد.
فیلتر هوای کثیف یا مسدود شده
دیگر مشکل رایجی که عملکرد کولرگازی را تحت تاثیر قرار میدهد کثیف شدن فیلتر هوای آنست. وظیفه فیلتر هوا در کولرگازی اینست که جریان هوای ورودی را از آلودگیها، گرد و غبار، ذرات آلوده، آلایندهها و … پاک کند. با توجه به این موضوع این فیلترها با گذشت زمان دچار آلودگی شده و نمیتوانند وظیفه خود را به خوبی انجام دهند. حال اگر به موقع فیلتر هوای کولر را تمیز یا تعویض نکنید، باعث بروز مشکلاتی در دستگاه شما خواهد شد.
علائم کثیف شدن فیلتر کولر گازی
- کاهش عمل خنککنندگی: وقتی که فیلترها کثیف شوند، جریان ورودی به سیستم را کاهش میدهند و به دنبال این موضوع کولرگازی نمیتواند به خوبی هوای محیط را خنک کرده و به حد مطلوب برساند.
- افزایش مصرف برق: وقتی که کارایی کولرگازی کاهش پیدا کند، دیگر قطعات درون آن برای جبران این کمکاری، باید سختتر و زمان بیشتری کار کنند تا بتواند دمای محیط را به حد مطلوب برسانند. این موضوع باعث میشود کولر برق بشتری مصرف کند.
- کاهش جریان هوا: اگر این فیلترها کثیف بمانند، باعث کاهش هوای خروجی از کولرگازی میشوند و شما در مدت کوتاهی متوجه کاهش باد خروجی از دستگاه خواهید بود.
- یخزدگی کویلها: کثیف شدن فیلترها باعث جریان پیدا نکردن هوا درون کولرگازی میشوند و در نتیجه شاید یخزدگی کویلهای تبخیری یا همان اواپراتور خواهیم بود.
- ایجاد بوی نامطبوع: مورد بعدی که با کثیف بودن فیلترها شاهد آن خواهیم بود وجود بوی نامطبوع است. به عبارتی وقتی گرد و غبار و باکتریها روی کویل جمع شده باشند، بوی نامطبوعی که از خود تولید میکنند که این بو با هوای خروجی به بیرون منتقل میشود.
- خرابی زودهنگام قطعات: از آنجا که در این حالت فشار بر روی کولر بیشتر میشود و این دستگاه مجبور است مدت زمان بیشتری کار کند، ممکن است قطعات داخلی آن مثل کمپرسور پس از مدتی دچار اختلال در کارکرد شوند.
راهحلها
- تمیز کردن منظم فیلترها: اولین کاری که در این حالت باید انجام دهید تمیز کردن فیلتر هاست. در واقع فیلترهای کولرگازی در فصل گرما به صورت مرتب هر ماه یکبار باید شسته شوند. برای تمیز کردن این فیلترها، باید آنها را خارج کنید و با کمک آب و صابون بشویید. سپس آنها را در هوای آزاد قرار دهید تا به خوبی خشک شوند.
- تعویض فیلتر: در صورتی که فیلترهای کولرگازی دچار مشکل شده و یا خراب شده بودند، بهترین راهحل تعویض آنهاست. با نصب فیلترهای جدید، کارایی و کیفیت هوای کولر تا حد زیادی افزایش پیدا میکند.
- سرویس دورهای کولر: با انجام سرویسهای دورهای کولر گازی میتوانید مشکلات مربوط به آن را هرچه سریعتر شناسایی کرده و قبل از آسیب دیدن دیگر قطعات برای رفع آن اقدام کنید.
خراب شدن کمپرسور کولرگازی
یکی از اصلیترین اجزای کولرگازی کمپرسور است که میتوان آن را به عنوان قلب این دستگاه نام برد. حال کمپرسور با هرگونه مشکلی روبه رو شود، نمیتواند هوای سرد تولید کند و باید هرچه سریعتر برای تعمیر و یا تعویض آن اقدام کنید.
در واقع خراب شدن کمپرسور مشکلی جدی در کولرگازی است که میتواند عملکرد کلی آن را مختل کرد. وظیفه این قسمت اینست که گاز مبرد را در سیستم کولر فشردهسازی کرده و به گردش دربیاورد. حال اگر این قطعه دچار مشکلی شود، کولرگازی دیگر توانایی تولید هوای خنک را ندارد و باید هرچه سریعتر تعمیر شود تا به دیگر قطعات و تجهیزات آن آسیبی وارد نشود.
علائم خرابی کمپرسور کولر گازی
- عدم تولید هوای سرد: اگر در کارکرد کمپرسور اختلالی ایجاد شود، کولر دیگر نمیتواند هوای خنک از خود ایجاد کند و تنها هوای محیط را بدون تغییر دما به گردش درمیآورد.
- صدای غیرعادی: اگر کمپرسور خراب شود احتمالا با صداهایی چون تق تق، وزوز یا صداهای بلندتری از کولر مواجه خواهید شد.
- روشن و خاموش شدن پیاپی: اگر کولرگازی شما به صورت مرتب خاموش و روشن میشود، احتمالا دلیل آن خرابی کمپرسور است. در این حالت دلیل مشکل میتواند اختلال الکتریکی مربوط به کمپرسور نیز باشد.
- افزایش ناگهانی قبض برق: اگر کمپرسور با مشکلی روبه رو شود، کولرگازی مجبور است برای حفظ عملکرد خود انرژی بسیار بیشتری صرف کند که این امر نتیجهای جز افزایش مصرف برق به دنبال نخواهد داشت.
- جریان هوای ضعیف یا کم: کولرگازی با کمپرسور خراب جریان هوای ضعیفی ایجاد میکند و نمیتواند دمای خانه را به حد مطلوب برساند.
- داغ شدن بیش از حد یونیت خارجی: اگر متوجه شدید یونیت خارجی کولرگازی بیش از اندازه داغ شده است، احتمالا کمپرسور برای کارکردن بیش از حد تلاش میکند.
- قطع شدن جریان برق یا فیوز: اگر کمپرسور کولر خراب شده باشد، کولرگازی احتمالا به صورت مداوم جریان برق را قطع میکند و یا باعث پرید فیوز میشود.
- گرم شدن لوله ها: وقتی لوله مسی کولر گازی دچار نشتی شده باشد، قادر به عبور جریان خنک هوا نیست و گرم می شود.
علت خرابی کمپرسور کولر گازی
دلایل زیادی وجود دارد که باعث خرابی کمپرسور این دستگاه می شود. این دلایل عبارتند از:
- کمبود یا اضافه بودن مبرد: یکی از رایجترین دلایل خرابی کمپرسور، کم بودن یا بیش از حد بودن گاز مبرد است. در این دو حالت کمپرسور مجبور است بیش از حد نیاز کند که این مسئله نتیجهای جز فشار زیاد و خرابی آن به دنبال نخواهد داشت.
- نوسانات برق: دیگر موردی که باعث آسیب دیدن کمپرسور میشود نوسانات برق یا مشکل در تامین برق است. در این حالت بهترین گزینه برای جلوگیری از آسیب دیدن کولرگازی استفاده از یک محافظ است.
- خرابی قطعات مکانیکی داخلی: خرابی این قطعه میتواند به دلیل نقص در قسمتهای داخلی آن مثل یاتاقانها و یا روتورها به وجود آمده باشد. این قطعات ممکن است به مرور زمان خراب شده و باعث نقص در عملکرد کلی کمپرسور شوند.
- کثیف بودن کویلهای کندانسور: اگر گرد و غبار و آلودگیهای جمع شده روی کندانسور بیش از حد باشند، کمپرسور برای دفع گرما مجبور است بیش از حد نیاز کار کند و ممکن است دچار مشکل شود.
- فیلتر هوای کثیف: در این حالت نیز کمپرسور مجبور است برای تامین هوای سرد بیشتر کار کند و امکان دارد در اثر فشار زیاد دچار خرابی شود.
- مشکلات الکتریکی: مورد آخری که میتواند باعث خرابی کمپرسور و یا قطعات مربوط به آن شود نقص در سیمکشی و قطعات الکتریکی است.
مشکلات برق کشی در کولر گازی
موارد دیگری که میتوانند باعث عدم کارکرد کولرگازی و خراب شدن آن شوند مسائل مربوط به برقکشی این دستگاه هستند. از جمله این موارد میتوان به سیمکشی معیوب، اتصالات الکتریکی خراب، یا فیوزهای سوخته اشاره کرد. این موارد حتی میتوانند خاموش شدن یکباره کولرگازی را نیز به دنبال داشته باشند.
سیستم برقکشی کولر گازی از اجزای مختلفی مثل سیمکشی داخلی، اتصالات، فیوزها، رلهها و مدارهای الکتریکی تشکیل میشود که هرکدام از آنها نقش اساسی در عملکرد درست کولر دارند. هرگونه اختلالی در این سیستم میتواند باعث خرابی کولرگازی شده و یا حتی در مواردی باعث بروز حوادثی چون آتشسوزی شود.
علائم مشکلات برقکشی در کولر گازی
اگر فکر می کنید در برق کشی دستگاه مشکل وجود دارد به علائم و نشانه های زیر توجه داشته باشید:
- روشن نشدن کولر گازی: اگر کولرگازی روشن نشد، به احتمال زیاد مشکل آن از برقکشی یا مدارهای الکتریکی نشات گرفته است. این موضوع میتواند به دلایلی چون خرابی سیمها، فیوز سوخته، یا قطع اتصالات ایجاد شده باشد.
- روشن و خاموش شدن مکرر دستگاه: اگر کولرگازی شما به شکل غیرمعمولی روشن و خاموش میشد، احتمالا دچار مشکلات برقکشی شده است. این حالت میتواند به دلایل مختلفی چون سیمکشی معیوب، مشکلات در برد الکترونیکی یا نقص در رلهها ایجاد شده باشد.
- قطع فیوز یا دیسکانکت: اگر متوجه شدید فیوز برق یا کلیدهای قطعکننده (دیسکونکت) به صورت پیاپی قطع میشوند، احتمالا سیستم برقکشی کولرگازی با اتصال کوتاه روبه رو شده است.
- ایجاد صدای غیرعادی: جالب است بدانید اختلال در سیستم برقکشی کولرگازی میتواند باعث بروز صداهای غیرمعمول در کمپرسور یا فن دستگاه شود. منشا این صداها میتواند اختلال در مدارهای الکتریکی یا رلهها باشد.
- بوی سوختگی یا دود: اگر بوی سوختگی از دستگاه احساس کردید و یا خروج دود از کولرگازی مشاهده شد، به احتمال زیاد سیمکشی داخلی آن دچار اتصالی شده و یا سوخته است که باید در کمترین زمان برای بررسی و حل آن اقدام کنید.
- عدم واکنش کولر به کنترل: در مواقعی مشکلات برقی میتوانند سبب عدم واکنش کولر به ریموت کنترل شوند که در این حالت کولرگازی به درخواست شما پاسخی نخواهد داد.
دلایل ایجاد مشکلات برقکشی در کولر گازی
- فرسوده شدن کابل کولر گازی : سیمکشیهای قدیمی و یا فرسوده از مواردی است که باعث بروز مشکلاتی چون اتصال کوتاه، نوسانات برق و کاهش عملکرد کولرگازی میشود. این مشکلات با گذشت زمان به دلایلی چون فرسودگی و یا ضربات مکانیکی اتفاق میافتند.
- اتصال کوتاه: زمانی که سیمهای برق به یکدیگر برخورد میکنند و یا سیستم الکتریکی دستگاه دچار اختلال میشود، اتصال کوتاه اتفاق میافتد. این مشکل در نهایت باعث سوختن فیوز و ایجاد مشکلات جدیتر میشود.
- اختلال در برد الکترونیکی (PCB): در کولرگازی وظیفه مدیریت و کنترل قطعات مختلف برعهده برد الکترونیکی است. حال اگر این برد دچار هرگونه مشکلی شود، کولرگازی نمیتواند عملکرد صحیحی از خود نشان دهد و با مشکلات برقکشی روبه رو میشود.
- نوسانات برق: نوسانات ولتاژ برق مورد دیگری است که باعث آسیب به قطعات الکتریکی کولر میشود. در صورتی که برای کولرگازی خود از محافظ برق استفاده نکنید، ممکن است با سوختن مدارهای داخلی و فیوزها روبه رو شوید.
- اتصالات شل یا خراب: اگر اتصالات الکتریکی به خوبی سفت نشده و یا دچار زنگزدگی شده باشند، مشکلات برقکشی در کولر ایجاد میکنند و میتوانند باعث خرابی آن شوند.
- فیوز یا رله معیوب: اگر فیوز یا رلهها خراب شده باشند، با قطع و وصل شدن ناگهانی جریان برق در دستگاه روبه رو میشوید. اگر به این موضوع رسیدگی نکنید، باعث بروز مشکلات دیگر و یا حتی خرابی کولرگازی میشود.
خراب شدن فن دستگاه
دیگر موردی که باعث کاهش راندمان کولرگازی و یا عملکرد نامناسب آن میشود، خرابی فن درون آنست. در کولرگازی دو فن اصلی وجود دارد:
- یکی در واحد داخلی (فن داخلی یا اواپراتور)
- دیگری در واحد خارجی (فن خارجی یا کندانسور)
این دو فن نقش اساسی در انتقال هوا و خنککنندگی آن دارند. حال اگر هرکدام از آنها با مشکلی روبه رو شود و نتواند به درستی به کار خود ادامه دهد، عملکرد کولرگازی را به شدت مختل میکند. در ادامه شما را با نشانههای خرابی این قطعه در کولرگازی آشنا میکنیم.
علائم خرابی فن کولر گازی
- کاهش یا عدم جریان هوا: در صورتی که فن داخلی دچار مشکل شده باشد، جریان هوای خنک نمیتواد به خوبی به محیط انتقال پیدا کند. در مقابل با معیوب شدن فن خارجی، دستگاه نمیتواند به شکل درست گرما را حذف کند و در نهایت عمل خنککنندگی کاهش پیدا میکند.
- صداهای غیرعادی: اگر صداهایی شبیه به تقتق، وزوز یا لرزش شدید را در کولرگازی خود مشاهده کردید، احتمالا فن آن دچار نقص شده است. این صداها معمولا به دلیل شکستگی پروانهها یا خرابی یاتاقان رخ میدهند.
- خاموش شدن مکرر دستگاه: در صورت عملکرد نادرست فن، کولرگازی به دلیل گرمای زیاد از حد به صورت پیاپی خاموش میشود تا مانع از آسیبهای بیشتر شود.
- یخزدگی کویلها: در صورتی که فن کولرگازی خراب شود، هوای مناسب روی کویلها جریان پیدا نمیکند و این موضوع در نهایت باعث یخزدگی آنها میشود.
- عدم تنظیم دمای مناسب: اگر متوجه شدید دمای خانه مطلوب نیست و کولرگازی نمیتواند دمای محیط را به حد تعادل برساند، احتمالا فنهای آن با مشکل روبه رو شدهاند و باید به سراغ بررسی و تعمیر این قطعه بروید.
دلایل خرابی فن کولر گازی
- سوختن موتور فن: از اصلیترین دلایل خرابی فن کولرگازی باید به سوختن یا آسیب دیدن موتور آن اشاره کنیم. دلیل این مشکل معمولا استفاده طولانی مدت از دستگاه یا عدم سرویس و نگهداری درست آنست.
- خرابی یاتاقانها: یاتاقانهای درون فن به مرور زمان دچار فرسودگی شده و یا خراب میشوند که این مورد صداهای عجیبی در کولر ایجاد میکند و باعث اختلال در چرخش آن میشود.
- پروانههای شکسته یا خم شده: پروانههای فن در اثر ضربه یا استفاده نامناسب ممکن است خم شده و یا بشکنند. این امر تعادل فن را بهم ریخته و باعث کاهش عملکرد آن خواهد شد.
- مشکلات برقکشی: مورد بعدی که میتواند عملکرد فن را مختل کند وجود مشکل در سیستم برقکشی است. از جمله این مشکلات باید به سیمکشیهای معیوب یا قطع شدن مدار اشاره کنیم. با بزور این مشکلات فن دیگر عملکرد سابق را نخواهد داشت.
- مشکلات در خازن: خازنهای فن با گذشت زمان خراب میشوند و دیگر عملکرد سابق را ندارند. با بروز این مشکل، خازن مانع از چرخش یا راهاندازی درست فن میشود.
بروز مشکل در ترموستات کولر گازی
قطعه دیگر در کولرگازی که وجود مشکل در آن باعث اختلالاتی مثل عدم تنظیم دمای مناسب و عملکرد نادرست دستگاه میشود ترموستات است. ترموستات یکی از اجزای مهم و حیاتی در کولرگازی است که وظیفه آن کنترل و تنظیم دمای محیط در مقدا استاندارد است. حال اگر در عملکرد این قطعه اختلالی ایجاد شود، کولرگازی دیگر نمیتواند دمای محیط را به خوبی تنظیم کند و در نهایت باعث سرد شدن یا گرم شدن بیش از حد محیط میشود. در این حالت حتی ممکن است کولرگازی اصلا خاموش نشود و به صورت دائم به کار خود ادامه دهد.
علائم خرابی ترموستات کولر گازی
- کولر گازی روشن نمیشود: در صورتی که ترموستات موفق به تشخیص درست دما نشود، احتمالا کولرگازی روشن نشده و اصلا شروع به کار نکند.
- خاموش و روشن شدن مکرر: دیگر علائمی که به ما نشان میدهد کولرگازی دچار مشکل شده است، خاموش و روشن شدن مکرر کولر است. دلیل این امر اینست که دستگاه توانایی تشخیص دقیق دمای محیط را ندارد.
- تنظیم نادرست دما: از رایجترین علائم خرابی ترموستات باید به تنظیم نبودن دمای محیط اشاره کنیم. در این حالت دمای محیط یا خیلی گرم میشود و یا خیلی سرد. این مشکل حتی اگر کولرگازی روی دمای مشخصی تنظیم شده باشد هم اتفاق میافتد.
- نمایش دمای نادرست: در صورتی که دمای نشاندهنده ترموستات با دمای محیط متفاوت بود، بدین معناست که در سنسور دمایی ترموستات مشکلاتی ایجاد شده است.
- خاموش نشدن کولر گازی: در این حالت حتی وقتی کولرگازی به دمای تنظیم شده رسید بازهم خاموش نمیشود زیرا ترموستات توانایی شخیص دمای محیط را ندارد و نمیتواند دستور خاموش شدن کولر را صادر کند.
دلایل خرابی ترموستات کولر گازی
- خرابی سنسور دما: از رایجترین دلایلی که باعث خرابی ترموستات میشوند باید سنسور دما اشاره کنیم. وظیفه این سنسور اینست که دمای محیط را اندازهگیری کند و اطلاعات را به برد اصلی دستگاه برساند. حال اگر این سنسور با مشکلی مواجه شده باشد، اطلاعات غلطی را برای کولرگازی ارسال میکند.
- اتصال نادرست یا قطع شدن سیمها: سیمکشیهای ترموستات پس از گذشت مدتی ممکن است با فرسودگی یا آسیبهای خارجی روبه رو شوند. این موضوع باعث میشود ترموستات نتواند با برد الکتریکی ارتباط صحیح و مناسبی ایجاد کند.
- خرابی قطعات داخلی ترموستات: مورد دیگری که باعث اختلال در عملکرد ترموستات میشود، خرابی قطعات داخلی خود قطعه است که معمولا به دلایلی چون نوسانات برق یا استفاده مداوم اتفاق میافتد.
- قرار گرفتن ترموستات در جای نامناسب: اگر موقعیت نصب ترموستات در محلهایی چون برخورد با نور خورشید، هوای گرم یا سرد و … قرار گرفته باشد، احتمالا این قطعه دما را اشتباه تشخیص داده و باعث نقص در عملکرد کولر میشود.
گرفتگی در لولههای تخلیه
گرفتگی لوله تخلیه کولرگازی که آن را با نام دیگر لوله درین هم میشناسند، از جمله مواردی که میتواند باعث خرابی کولرگازی شود. در واقع با گرفتگی این لوله دستگاه دچار مشکلاتی چون نشت آب، کاهش عملکرد و یا خرابی قطعات داخلی میشود. وظیفه این قطعه در کولرگازی اینست که آب تولید شده توسط فرایند تقطیر (رطوبت موجود در هوا)را به خارج از دستگاه منتقل کند. حال اگر این لوله دچار گرفتگی شود، آب درون سیستم باقیمانده و باعث بروز مشکلاتی چون نشت آب و خراب شدن قطعات داخلی میشود. در ادامه به بررسی گسترده این لوله در کولرگازی خواهیم پرداخت.
علائم گرفتگی لوله تخلیه کولر گازی
- نشت آب از واحد داخلی: از رایجترین علائم مسدود شدن لوله تخلیه کولرگازی باید به نشت آب از واحد داخلی اشاره کنیم. وقتی که لوله تخلیه دچار گرفتگی شود، آب نمیتواند به خوبی از دستگاه خارج شود و به صورت مجدد به درون واحد فوذ میکند.
- رطوبت بیش از حد در محیط: در صورت گرفتگی لوله تخلیه، کولرگازی نمیتواند به خوبی رطوبت را از هوا حذف کند. به دنبال این موضوع محیط مرطوبتر از قبل خواهد شد.
- خاموش شدن ناگهانی کولر: طراحی برخی از کولرهای گازی به این شکل است که در صورت بروز مشکل در تخلیه آب، دستگاه به صورت خودکار خاموش خواهد شد. با این کار از آسیبهای بیشتر به قطعات داخلی جلوگیری میشود.
- ایجاد بوی نامطبوع: با تجمع آب درون لوله تخلیه، محیط مناسبی برای رشد قارچ و باکتریها به وجود میآید. در این حالت پس از گذشت مدتی بوی نامطبوعی از دستگاه به مشام میخورد.
- وجود آب در سینی تخلیه: در صورتی که آب در سینی تخلیه جمع شده بود، احتمالا لوله تخلیه دچار گرفتگی شده است.
دلایل گرفتگی لوله تخلیه کولر گازی
- تجمع گرد و غبار و آلودگیها: از دلایل گرفتگی این لوله در کولرگازی باید به ورود گردوغبار، خاک و آلودگیها اشاره کنیم. ورود این آلودگیها به درون لوله تخلیه، باعث گرفتگی آن میشوند.
- رشد جلبک و قارچ: به دنبال این موضوع که محیط لوله تخلیه مرطوب است، ممکن است جلبکها و قارچها درون آن رشد کنند که این موضوع مسیر آب را مسدود کرده و باعث گرفتگی لوله میشود.
- خم شدن یا پیچ خوردگی لوله تخلیه: اگر لوله تخلیه به شکل صحیح نصب نشده و یا به دلیل فشار دچار خمشدگی شده باشد، خروج آب از آن سخت شده و در نهایت لوله مسدود میشود.
- یخزدگی در لولهها: در اکثر واقع، بخصوص در فصول سرد سال، لوله تخلیه به دلیل مجاورت با سرمای هوا دچار یخزدگی و در نهایت گرفتگی میشود.
- شیب نامناسب لوله تخلیه: لوله تخلیه کولرگازی باید شیب مناسبی داشته باشد تا آب به راحتی از درون آن خارج شود. حال اگر این لوله نصب نادرستی داشته و از شیب کافی برخودار نباشد، آب نمیتواند به راحتی از آن عبور کند و مسیر تخلیه مسدود میشود.
در آخر
خراب شدن کولرگازی یکی از پردردسرترین و آزاردهندهترین اتفاقات در فصل تابستان است. این دستگاهها معمولا از عملکرد و کارایی مناسبی برخوردار هستند، اما اگر در نگهداری و سرویس این دستگاه کوتاهی کنید طولی نمیکشد که با خرابی قطعات آن روبه رو شوید. در نتیجه پیشهاد میکنیم سرویس دورهای کولرگازی را به صورت منظم هرچند ماه یکبار انجام دهید تا درصد خرابی آن را به حداقل برسانید. امیدواریم با مطالعه این مقاله به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.