نحوه آبیاری باغچه | بهترین روش آبیاری باغچه
داشتن یک باغچه زیبا و شاداب برای همه ما لذتبخش است و رسیدگی به باغچهای که پر از گل و گیاههای رنگارنگ و دلنشین است میتواند روح انسان را سرشار از حسهای خوب و رنگی کند. حال برای اینکه بتوانیم چنین باغچه زیبایی داشته باشیم باید آبیاری و رسیدگی به آن را به خوبی انجام دهیم زیرا داشتن یک باغچه سرسبز نیازمند مراقبت و نگهداری مداوم است. به همین دلیل باید بهترین روش آبیاری را در باغچه پیش بگیرید و آن را به صورت پیاپی انجام دهید.
کارهایی که در نگهداری از باغچه اهمیت زیادی دارند عبارتاند از: غنی کردن خاک از کود، هرس کردن گیاهان و درختان، کوتاه کردن منظم چمنها و همچنین آبیاری با بهترین روش. تمام کارهای گفته شده از برنامههای ضروری در مراقبت و نگهداری از باغچه هستند.
بهترین آبیاری باغچه را باید با توجه به فصول سال برنامهریزی کنید. البته ناگفته نماند که نوع گیاه هم تاثیر زیادی در روش آبیاری آن دارد. در ادامه قصد داریم شما را با بهترین روش آبیاری باغچه آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.
باغچه به چه میزان آب نیازمند است؟
شاد سوال اکثر شما هم این باشد که باغچهتان را تا چه اندازه باید آبیاری کنید. این مورد بهویژه در فواصل بهار و تابستان که گیاهان بیشترین رشد را تجربه میکنند از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر نحوه آب دادن به باغچه به بهترین شکل و با کمک وسایل آبیاری انجام نشود مواردی که قبلتر گفتیم تاثیر بسزایی در رشد باغچه نمیگذارند. یعنی برنامههایی که قبلتر گفتیم در صورت نبود یک آبیاری منظم تاثیر چندانی ایجاد نمیکنند.
برای میزان آبدهی مناسب به باغچه قانون خاصی وجود ندارد و معیارهای زیادی در تعیین این اندازه نقش دارند. پس قبل از آبیاری باید به این فاکتورها توجه کنید و با کمک آنها آبیاری باغچه را انجام دهید. در تعیین اندازه آب دادن باغچه ابتدا باید نوع چمن را تشخیص دهید. مدل چمن نقش بسزایی در تعیین میزان آبیاری باغچه دارد. از دیگر ویژگیهایی که میزان نیاز آب باغچه را مشخص میکند شرایط آب و هوایی است که در آنجا زندگی میکنید. مثلا باغچهای که در یک محیط مرطوب قرار دارد به آب کمتری نسبت به باغچهای که در یک محیط خشک واقع شده نیاز دارد.
زمان آب دادن نیز تاثیر زیادی در میزان آبیاری باغچه دارد، زیرا میزان جذب آب باغچه در زمانهای مختلف نسبت به هر گیاه متفاوت است. بنابر موارد گفته شده نمیتوان میزان مشخصی آب برای باغچه در نظر گرفت و باید فاکتورهای زیادی را در نظر گرفت.
باغچه هرچند وقت یکبار باید آبیاری شود؟
این قسمت نیز بسته به شرایط آب و هوا و نوع گیاه متفاوت است. حد متوسطی که برای آبیاری باغچه تعیین شده 2 تا 3 بار در هفته است. برخی افراد آبیاری باغچه را روزی یکبار انجام داده و به طور روزانه به این کار میپردازند، اما این یک عمل کاملا اشتباه است و تاثیر مثبتی در باغچه نمیگذارد و جدا از هدر دادن آب، در آخر پوسیدگی ریشه گیاه و چمن را هم به دنبال دارد.
همانطور که گفتیم آبیاری هفتهای چند بار باعث استقامت بیشتر ریشه گیاه شده و باعث میشود آب بهطور مناسب در اعماق خاک نفوذ کند که همین باعث بالا رفتن طول عمر گیاه و ایستادگی آن در مقابل خشکسالی خواهد شد. اگر بخواهیم به نشانههای نیازمندی باغچه به آب اشاره کنیم باید به جای پایتان روی گیاهان و چمن توجه کنید. پس یکی از نشانههایی که به ما میگوید باغچه باید آبیاری شود یا خبر جای پای شما بر روی چمن است.
به زبان سادهتر وقتی از روی چمن رد شدید به جای پایتان توجه کنید، اگر چمن بلافاصله بعد از قدم برداشتن به حالت اولیه خود بازگشت پس فعلا نیازی به آبیاری ندارد، اما اگر بعد از گذشت مدتی چمن به همان حالت باقی مانده باشد یعنی گیاهان تشنهاند و به آبیاری نیاز دارند که شما میتوانید با خرید شیلنگ آب و سرشیلنگ مناسب به خوبی و به صورت یکسان گیاهان را سیراب کنید.
آیا در زمستان هم باید باغچه را آبیاری کنیم؟
بسیاری بر این باورند که آبیاری در زمستان کار بیفایدهای است و تاثیر چندانی بر گیاه نمیگذارد. اما در واقع این یک تصور غلط است و همان برنامهای که در تابستان برای آبیاری انجام میدهید را برای زمستان هم باید اجرا کنید. با این تفاوت که ابتدا باید به میزان باران و برف باریده شده در منطقه توجه کنید و سپس با توجه به آن آبیاری لازم را انجام دهید.
مثلا هنگام بارش باران و برف آب به عمق گیاه نفوذ کرده و آبیاری لازم را انجام میدهد. اما اگر هرگونه یخزدگی روی سطح خاک صورت گیرد، مانع از ورود آب به خاک شده و نمیگذارد آب مورد نیاز گیاه به آنها برسد. بهترین زمان آبیاری باغچه در زمستان مواقعی است که دمای هوا به بیشترین مقدار خود از روز رسیده باشد.
در این حالت آب یخ نمیزند و به راحتی به ریشه گیاه میرسد. شما با آبیاری گیاهان باغچه در زمستان در واقع رشد مطلوب و سالم آنها را در بهار تضمین میکنید. پس نسبت به این مسئله هم حساس باشید و برنامه آبیاری باغچه در زمستان را با توجه به میزان بارش برف و باران انجام دهید.
روشهای آبیاری باغچه
برای انجام آبیاری باغچه روشهای متعددی وجود دارد که هرکدام از این روشها ویژگیهایی دارند و به سرعت و آسانی آبیاری کمک میکنند. آب دادن به باغچه از مواردی است که آب زیادی مصرف میکند، پس باید در انجام این کار نهایت صرفهجویی را داشته باشیم. یکی از روشهای آبیاری باغچه که موجب صرفهجویی در مصرف آب هم میشود استفاده از شیلنگهای آبیاری باغچه است.
برای آبیاری باغچه شیلنگهای مخصوصی از مواد مرغوب و با کیفیت تولید شدهاند که در روند آبیاری کمک زیادی میکنند و باعث سهولت انجام این کار خواهند شد. امروزه به دلیل مصرف زیاد آب استفاده از شیلنگهای آبیاری باغچه رواج پیدا کرده و به روشی استاندارد و مناسب تبدیل شده است.
با استفاده از آب پاش شیلنگ آب آبیاری بطور مساوی به کل باغچه میرسد و تمام گیاهان را شکل مساوی سیراب میکند. یعنی آب با این شیلنگها بطور یکنواخت در سطح باغچه پخش میشود و به درون خاک نفوذ کرده و ریشه گیاه را سیراب میکند. در نتیجه شاهد باغچهای شاداب و پر گل و گیاه خواهیم بود. این شیلنگها با قطر و اندازههای متفاوت در بازار وجود دارند و شما باید با توجه به کاربرد خودتان نوعی مناسب از آنها را تهیه کنید.
بهترین روش آبیاری باغچه
در آبیاری باغچه روشهای مختلفی وجود دارد که باعث میشوند گیاهان به اندازه سیراب شوند یعنی بخاطر پرآبی و یا کمآبی دچار آسیب نشوند. از طرفی استفاده از وسایل و تجهیزات مناسب در آبیاری باعث صرفهجویی مصرف آب و همچنین آسیب نرسیدن به محیط زیست میشود. در فصل تابستان و بهار که آب دادن به باغچه زیاد میشود و اهمیت آن بالا میرود استفاده از وسایل آبیاری باغچه کمک زیادی به آبیاری منظم میکند و همچنین تاثیر زیادی نیز در سلامت و زیبایی گیاهان باغچه میگذارد.
همانطور که گفتیم یکی از این وسایل شیلنگ و سر شیلنگ آبیاری است اما این شیلنگ بدون استفاده از تجهیزات دیگر تاثیر زیادی در آبیاری مناسب باغچه نمیگذارد. از تجهیزاتی که در استفاده از شیلنگ آبیاری کاربرد دارد آبپاش شیلنگ است. این وسیله کاربردی بر روی قسمت خروجی شیلنگ قرار میگیرد و با استفاده از آن دیگر نگران آسیب دیدن گیاهان ناشی از فشار آب نخواهید بود. زیرا این وسیله میزان فشار خروجی آب را متناسب میسازد و از هرگونه ضربه به گل و گیاه جلوگیری میکند.
ویژگی که سرشیلنگ دارد این است که آب را بطور مساوی و به صورت بارانی به کل نقاط باغچه انتقال میدهد و استفاده از آن کمک زیادی به آبیاری درست باغچه میکند. بهطور کلی باید گفت که آبیاری باغچه با شیلنگ بدون استفاده از این آبپاش ها کار دشواری است. زیرا افراد برای اینکه باغچه را آبیاری کنند انگشت خود را روی خروجی شیلنگ قرار میدهند که این کار نه تنها باعث سختی و خستگی شما شده بلکه در مصرف اب هم زیادهروی میشود.
پس نتیجه میگیریم که سرشیلنگ آب پاش با اینکه ظاهر کوچک و جمع و جوری دارد اما تاثیر زیادی در اندازه مناسب آبیاری و همچنین نوع آن میگذارد و باعث میشو جریان آب به آرامی روی تمام قسمتهای باغچه پخش شود. پس از بهترین روشهای آبیاری باغچه استفاده از شیلنگ و سرشیلنگ است که نکات مثبت زیادی دارد و به آنها اشاره کردیم.
نحوه کار و استفاده از سرشیلنگ آبپاش
در این قسمت به نحوه کار و استفاده از سرشیلنگ آب پاش میپردازیم. روی آبپاش یک اهرم وجود دارد و تا زمانی که به آن اهرم فشار وارد نکنید آبی از آن خارج نمیشود و کار نمیکند. این سرشیلنگها معمولا میتوانند آب را تا فاصله 5 متری پخش کنند و در کاربردها و همچنین مدلهای مختلفی در بازار موجود هستند. از مزایای قابل توجه در این سرشیلنگها باید به توانایی کنترل مصرف آب و پخش برابر و مساوی آن اشاره کرد.
همانطور که گفتیم سرشیلنگها در اندازههای مختلفی در بازار وجود دارند و از لحاظ جنس نیز باهم تفاوت دارند. سرشیلنگهای موجود در بازار از لحاظ جنس به دو دسته پلاستیکی و برنجی تقسیم میشوند. از انواع این سر شیلنگها باید به آب پاش یک حالته، آب پاش سه حالته، آب پاش هفت حالته و آب پاش هشت حالته اشاره کرد. پس نتیجه میگیریم این آب پاشها تا 8 حالت میتوانند آب را از خود خارج کنند. برای تغییر حالت این آپ پاشها تنها باید سری آنها را بچرخانید.
این سر شیلنگها همچنین توانایی افزایش یا کاهش سرعت آب را نیز دارند و این موضوع کمک زیادی به آبیاری باغچه میکند.برای شروع آبیاری باغچه از طریق شیلنگ و سرشیلنگ باید در مرحله اول سرشیلنگ آب پاش را به قسمت خروجی شیلنگ وصل کرده و با استفاده از بست برای محکم کردن سرشینگ و جلوگیری از جدا شدن آن هنگام فشار زیاد آب آن را ثابت کنیم. سپس میتوانید آب را باز کنید و سرشیلنگ آب پاش را در حالت مورد نظر قرار دهید.
در آخر با فشار اهرم شروع به یک آبیاری مناسب و مطلوب کنید. برای کم و زیاد کردن فشار آب کافی است فشار دستتان را روی اهرم کم و زیاد کنید. با کمک این تجهیزات یک باغچه شاداب و دلنشین خواهید داشت. استفاده از این تجهیزات بسیار ساده است و علاوه در صرفهجویی آب در رشد بهتر گیاهان نیز تاثیر مثبتی دارد.
نکات ضروری در آبیاری باغچه
در آبیاری باغچه رعایت برخی نکات، ضروری است و به شما در کاهش مصرف آب و سلامت گیاه کمک زیادی میکند. در ادامه این نکات را برای شما توضیح میدهیم تا با تکیه بر آنها بتوانید آبیاری مطلوبی داشته باشید.
اول اینکه برای آبیاری گیاهان باید تنها به آبپاشی به فضای سبز توجه کنید و تمرکزتان باید بر گیاهان باشد نه کل محیط. اینگونه از رشد هر آفاتی در کنار گیاهان جلوگیری میشود. در پیاده رو و یا محیط اطراف باغچه قرار نیست گیاهی رشد کند پس نیازی به آبیاری ندارد.
از دیگر نکات ابیاری باغچه آب دادن به گیاهان در هنگام صبح است. با این کار موجب سرزندگی و شادابی گیاه خواهید شد و همچنین به گیاه اجازه میدهید که فرصت کافی برای خشک شدن در زیر نور آفتاب را داشته باشد که این مورد به جلوگیری از آفت گیاهی کمک میکند.
نکتهای دیگر که وجود دارد این است که باید آبیاری را به صورت آرام و با حوصله انجام دهید که در انجام این موضوع استفاده از شیلنگ و آب پاش شیلنگ کمک زیادی میکند. زیرا آب را به صورتی بارانی و یکنواخت روی باغچه پخش میکند. پس باید به صورت آرام روی گیاه آب بریزید و از فشار زیاد جلوگیری کنید تا موجب آسیب و شکستن آنها نشوید.
آبیاری گیاه بطور منظم هم از نکات مهم در نگهداری آنها است. یعنی نباید آبیاری را بهطور مرتب در چند روز پیاپی انجام دهید و سپس چند روز متوالی از آبیاری دست بکشید. در اصل آبیاری گیاهان باید یک برنامه منظم و چرخه مناسب نوع گیاه داشته باشد در غیر این صورت نه تنها باعث سرزندگی باغچه نمیشوید بلکه این کار پوسیدگی گیاهان را نیز به دنبال دارد.
دیگر مورد شناسایی نوع گیاه است. یعنی حتما باید مدل گیاهان موجود در باغچه و نیاز آنها را شناسایی کرده باشید سپس برنامه آبیاری بچینید. ممکن است بعضی گیاهان به آب بیشتر و برخی گیاهان به آب کمتری نیاز داشته باشند. در این حالت شما با استفاده از یک شیلنگ و سرشیلنگ میتوانید فشار آب را برای هرگیاه تغییر دهید.
سخن پایانی
همانطور که میبینید امروزه با مشکل کمبود آب روبه رو هستیم. پس با یک مدیریت درست و استفاده از تجهیزات مناسب در کاهش مصرف این مایع گران بها کمک کنید. شما میتوانید آبیاری و یا حتی شست و شوی حیاط را به کمک شیلنگ و سرشیلنگ انجام دهید و در مصرف آب صرفهجویی کرده باشید. همچنین همانطور که در مطالب بالا گفتیم آبیاری هرروزه گیاه کار درستی نیست و موجب آسیب به باغچهتان میشود، پس از انجام این کار نیز اجتناب کنید.
خوشحال میشویم نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در این زمینه با ما درمیان بگذارید.
ممنون از مطالبتون
برای گل های تراس اذیت بودم ولی ابپاش با شیلنگ جادویی گرفتم راحت شدم اصلا شیر اب رو هم نمبندم – ابپاش قیمتی نداره میشه از ابزاری ها هم خرید کرد