نحوه باطری به باطری ماشین – آموزش کامل
وقتی که باطری خودرو خالی شده باشد و دیگر نتواند نیروی مورد نیاز برای روشن شدن ماشین را تامی کند، باید آن را تعویض کرده و با باطری جدیدی جایگزین کنید. این خالی شدن باطری میتواند به دلیل تمام شدن عمر باتری و یا استفاده از باطری بیکیفیت رخ داده باشد. حال اگر این اتفاق در موقعیتی برای شما پیش بیاید که به باتری جدید دسترسی نداشته و نتوانید باتری را تعویض کنید، باید به سراغ استفاده از روشهای کاربردی مثل باطری به باطری بروید. در این حالت باطری به باطری یک روش مناسب است که به شما کمک میکند تا خودرو خود را روشن کرده و به محل تعویض باتری برسانید. در این مطلب بازاری قصد داریم نگاهی به نحوه باطری به باطری ماشین بیندازیم. همراه ما باشید.
نحوه باتری به باتری ماشین
باطری به باطری خودرو کار چندان سختی نیست اما باید دقت و حوصله کافی در انجام آن داشته باشید تا بتوانید این عملیات را به خوبی انجام دهید. در ادامه مقاله شیوه باطری به باطری ماشین را به صورت گام به گام برایتان توضیح دادهایم. برای انجام این کار کافیست به شیوه زیر عمل کنید.
پیدا کردن یک خودرو با باطری مناسب
اولین کاری که برای انجام باطری به باطری باید انجام دهید پیدا کردن خودرویی با باتری مناسب است. حتما دقت کنید که باطری خودور مقابل سالم بوده و مشکلی نداشته باشد در غیر این صورت ممکن است به هر دو خودرو آسیبهایی وارد شود. همچنین باید توجه داشته باشید که آمپر باطری انتخاب شده با آمپر باطری خودرو شما یکسان باشد.
قرارگیری صحیح خودروها کنار یکدیگر
در مرحله بعد باید خودرویی که باطری سالم را دارد را در نزدیکترین حالت به خودرو خود پارک کنید. بهترین موقعیت برای قرارگیری آن روبهروی خودرو شماست. پس از پارک کردن ماشین بررسی کنید که فاصله خودورها متناسب با طول کابل باتری باشد.
خاموش کردن خودروها
سپس باید هر دو خودرو را برای انجام فرایند باطری به باطری خاموش کرده و درب کاپوت جلو را باز کنید.
شناسایی قطب باطری
همانطور که میدانید باطری خودرو دارای دو قطب مثبت (+) و منفی (-) است که بر روی آن حک شدهاند. پس قبل از هرکاری باید قطبهای هر دو باتری را شناسایی کنید. البته میتوانید با توجه به رنگ کابلها نیز قطب مثبت و منفی را شناسایی کنید. به باطری خودرو دو کابل قرمز و مشکی متصل هستند که کابل قرمز ضخیمتر بوده و به قطب مثبت وصل است. کابل مشکی که دارای ضخامت کمتری است به قطب منفی وصل میشود.
متصل کردن کابلها
در این مرحله بدون اینکه به سرباتری خودرو دست بزنید، باید کابل باطری که از قبل آماده کردهاید را به قطبهای مثبت و منفی وصل کنید. بدین شکل که باید کابل مثبت را ابتدا به باتری دشارژ شده و سپس به باطری سالم وصل کنیم. در مقابل کابل منفی را به قطب منفی باطری سالم وصل کرده و طرف دیگر آن را به بدنه باتری معیوب وصل میکنیم.
دلیل این امر اینست که اگر کابل منفی را به قطب – باطری دشارژ شده وصل کنیم ممکن است هنگام باطری به باطری باعث جرقه زدن و یا حتی انفجار باطریها گردد. پس نسبت به اتصال صحیح کابلها حساس باشید و آنها را با دقت کافی متصل کنید. به طور کلی مناسبترین محل نصب برای کابل منفی، روی قسمتی از بدنه ی فلزی یا موتور خودرو معیوب است.
استارت زدن خودرو
پس از اینکه اتصالات بالا را به بهترین شکل انجام دادید، باید خودرو سالم را استارت زده و چند دقیقه صبر کنید. سپس خودرو دشارژ شده را نیز بدون خارج کردن کابلها روشن کنید. ممکن است خودرو معیوب در اولین استارت روشن نشود و باید چندین بار برای استارت خوردن آن اقدام کنید. پس از روشن شدن خودرو باید اجازه دهید برای چند دقیقه به همان حالت باقی بماند.
قطع اتصالات
برای قطع اتصالات باطریها باید معکوس مراحل نصب را انجام دهید. به عبارت سادهتر برای قطع اتصالات ابتدا باید کابل منفی که به بدنه باتری دشارژ شده وصل است را قطع کرده و سپس طرف دیگر آن را هم آزاد کنید. در مقابل ابتدا قطب مثبت باطری کمکی را جدا کرده و سپس طرف دیگر آن را هم از باطری معیوب جدا میکنیم.
اگر پس از روشن کردن خودرو، برای مدت طولانی بدون مشکل به کار خود ادامه داد، احتمالا تنها مشکل آن دشارژ شدن بوده و نیازی به تعویض آن نیست. اما اگر پس از گذشت کوتاهی باطری خودرو مجددا خالی شد، باید در کمترین زمان برای تعویض آن اقدام کنید تا آسیبی به دیگر قطعات خودرو وارد نشود.
روشن نشدن خودرو پس از پس باتری به باتری
اگر موفق نشدید خودرو را روشن کنید، کمی زمان بدهید و مجدد خودروی سالم را استارت بزنید و پس از چند دقیقه بدون اینکه اتصال کابلها را قطع کنید، خودرو دشارژ شده را نیز روشن کنید. اگر باز هم خودرو روشن نشد، به احتمال زیاد سیمکشی و یا آلترناتور آن دچار مشکل شده است.
به طور کلی باید بدانید انجام روش باطری به باطری در مدت طولانی پاسخگو نخواهد بود و در نهایت محبور میشوید پس از مدتی باطری جدیدی برای خودرو خود تهیه کنید. این روش تنها زمانی جواب میدهد که دلیل خالی شدن باطری عدم کارکرد آن برای مدت طولانی باشد. در غیر این صورت اگر عمر باتری تمام شده و یا خراب شده باشد، چارهای جز تعویض آن با باطری جدید نخواهید داشت.
باطری به باطری ماشین سنگین چگونه است؟
انجام فرایند باطری به باطری ماشین سنگین نیز مشابه باطری به باطری ماشین سواری است. تنها تفاوتی که در باطری به باطری ماشین سنگین وجود دارد اینست که باید برای آن از باطری کمکی یک ماشین سنگین دیگر استفاده کنید. همانطور که قبلتر اشاره کردیم آمپر باطری کمکی باید با آمپر باطری دشارژ شده یکی باشد.
باتری به باتری خودرو اتوماتیک نیز به همین شکل است و شما برای انجام آن به خودرو مشابه و یک کابل با دو قطب مثبت و منفی نیاز دارید. پس از اینکه عمل باطری به باطری خودرو اتوماتیک را انجام دادید، باید کمی صبر کرده و اجازه دهید خودرو برای چند دقیقه کار کند. پس از اینکه باطری به طول کامل شارژ شد میتوانید برای جدا کردن کابلهای مثبت و منفی اقدام کنید.
آیا باطری به باطری برای ماشین ضرر دارد؟
احتمالا این سوال در ذهن شما هم پیش آمده است که آیا باطری به باطری برای خودرو ضرر دارد یا خیر؟ به طور کلی باید بگوییم باطری به باطری هیچ آسیبی به خودرو وارد نمیکند و تنها وظیفه آن شارژ مجدد باتری است. البته این شرایط تا زمانی پابرجا است که فرایند شارژ کردن باطری را به شکل اصولی و گام به گام انجام دهید. در ادامه چند نکته ساده را برایتان آوردهایم که با توجه به آنها میتوانید عمل باتری به باتری را به صورت کاملا ایمن انجام دهید.
نکته مهم و قابل توجه اینست که کابلها را باید با دقت وصل کنید و از اتصال صحیح کابل مثبت و منفی اطمینان داشته باشید.
بهتر از تجهیزات برقی خودرو مثل مانند چراغها، ضبط، رادیو و سیستم تهویه مطبوع را خاموش کنید. با انجام این کار فشار روی باطری به شکل چشمگیری کم شده و خطر افزایش ولتاژ نیز کاهش پیدا میکند. این موضوع میتواند از هرگونه آسیب به سیستم برقرسانی خودرو جلوگیری کند. پس نسبت به آن حساس باشید.
حتما باید قبل از استارت زدن موتور خودرو را خاموش کنید تا باطری آن به خوبی با استفاده از باطری کمکی شارژ شود. در غیر این صورت ممکن است یکباره بار زیادی به دینام وارد شده و سبب آسیب دیدن آن شود.
پس از اینکه موفق شدید خودرو را به کمک روش باتری به باتری روشن کنید، به آرامی رانندگی کنید و از گاز دادنهای پرفشار پرهیز کنید. با این کار خودرو بهترین عملکرد را پس از باطری به باطری از خود نشان خواهد داد.
خطرات باتری به باتری کردن ماشین
بالاتر شما را با نکاتی آشنا کردیم که توجه به آنها تا حد زیادی خطرات باتری به باتری را کاهش میدهد. اما اگر نسبت به این نکات بیاهمیت باشید ممکن است خودرو خود را با خطرات و مشکلات زیادی روبه رو کنید. در این بخش قصد داریم شما را با رایجترین خطرات و مشکلات باطری به باطری خودرو آشنا کنیم. همراه ما باشید.
سوختن کامپیوتر خودرو ECU
افزایش ناگهانی ولتاژی که از طریق باتری به باتری ایجاد میشود، میتواند آسیبهای جدی به ECU خودرو وارد کند. به دنبال این موضوع عملکرد دینام، پمپهای بنزین و حتی فیوزها نیز مختل شده و این قطعات با مشکلاتی روبه رو میشوند.
اختلال در سیستمهای کنترل کشش و پایداری
برخی از وسایل نقلیه از سیستمهای پایداری و کنترل کشش پشتیبانی میکنند که انجام باطری به باطری در این خودروها متفاوت است. در واقع این وسایل نقلیه برای انجام فرایند باتری به باتری باید از دستورالعملهای سازنده استفاده کنند. در غیر این صورت ممکن است با مشکلاتی در سیستم روبه رو شده و باعث ایجاد بیثباتی در کنترل خودرو شوید. این حالت نتیجهای جز به خطر افتادن ایمنی سرنشینان به دنبال نخواهد داشت.
آسیب به سیستم فرمان برقی
آسیب دیگری که ممکن است هنگام باتری به باتری به خودرو وارد شود، خراب شدن سیستم فرمان برقی است. در این حالت فرمان سفتتر شده و نمیتوان به خوبی خودرو را کنترل کرد. این موضوع بسیار حائزاهمیت است و خطرات جدی را به دنبال دارد. پس از انجام صحیح عمل باطری به باطری اطمینان داشته باشید.
نقص کیسه هوا
پس از اینکه فرایند باطری به باطری خودرو را به پایان رساندید، ممکن است بدون اینکه شما متوجه شوید سیستم کیسه هوا با مشکلاتی روبه رو شود. وقتی این سیستم دچار نقص شود هنگام بروز تصادف نمیتواند عملکرد درستی از خود نشان دهد. این موضوع بسیار جدی و خطرناک است و میتواند عواقب جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.
اختلال در برخی از آپشنها مثل سیستم start/stop
اکثر خودورهای امروزه از سیستم start/stop پشتیبانی میکنند. اما ممکن است عمل باطری به باطری باعث از کار افتادن این سیستم شود و مجبور به تعمیر آن شوید. به طور کلی بهتر است در خودروهایی که دارای سیستم استارت/استاپ هستند عمل باطری به باطری انجام نشود. در واقع اکثر باطری این خودروها به صورت ویژه برای خودشان طراحی شدهاند میتوان گفت سیستمهای الکتریکی آنها به طور چشمگیری در معرض نوسانات برق قرار دارند.
آسیب رسیدن به خودروی مدرن
در برخی مواقع افراد از خودورهای مدرن برای باتری به باتری کردن در خودورهای قدیمی استفاده میکنند. انجام این کار بسیار خطرناک است و میتواند افزایش ناگهانی ولتاژ در خودروهای مدرن را به دنبال داشته باشد. این موضوع در نهایت نتیجهای جز آسیب رسیدن به سیستمهای الکترونیکی آنها به دنبال نخواهد داشت.
چرا باتری خودرو خالی میشود؟
خالی شدن باطری خودرو مسئلهای که حداقل برای یک بار برای همه دارندگان خودرو اتفاق میافتد. دلایل مختلفی وجود دارند که باعث بروز این مشکل میشوند که در ادامه رایجترین آنها را برایتان آوردهایم:
- وجود نقص در دینام خودرو
- روشن ماندن چراغها
- اکسید شدن اتصالات باتری
- برقدزدی ماشین
- ضعیف شدن باتری
- رانندگی زیاد در مسیرهای کوتاه
- هوای بیش از حد گرم یا سرد
- خوردگی یا سست بودن کابلهای باتری
- عدم استفاده طولانی مدت از خودرو
نکاتی برای سالم نگه داشتن باتری خودرو
با اینکه با انجام روش باطری به باطری میتوان خودرو را به خوبی شارژ کرد، اما باید گفت این روش موقتی است و در دراز مدت جواب نمیدهد. برای اینکه عمر باتری شما افزایش پیدا کند و مجبور نشوید برای باتری به باتری آن اقدام کنید راههایی وجود دارند که در این قسمت میخواهیم به بررسی این راهها بپردازیم. به طور کلی برای سالم ماندن باطری باید به نکات زیر توجه کنید:
- پیشنهاد میکنیم هنگام خاموشی خودرو هرگونه دستگاه یا لوازم جانبی برقی را از آن جدا کنید.
- هنگام خاموش بودن موتور باید چراغ جلو و داخلی خودرو را خاموش کنید.
- عدم استفاده از خودرو یکی از اصلیترین دلایل آسیب به باتری آنست. پس برای جلوگیری از این مشکل به صورت مرتب رانندگی کنید تا شارژ باتری کاهش پیدا نکند.
- ولتاژ باتری را روی ۱۲.۶ ثابت نگه دارید.
- از نگهداری و سرویس باطری غافل نشوید.
سخن پایانی
در این مطلب نحوه باطری به باطری خودرو را به شما آموختیم و نکات نگهداری از این قطعه را برایتان توضیح دادیم. از آنجا که باطری یکی از مهمترین قطعات خودرو محسوب میشود باید حساسیت بالایی در نگهداری از آن داشته باشید تا عملکرد مناسبی داشته و بتواند برای مدت طولانی به کار خود ادامه دهد. اگر پس از باطری به باطری بازهم باتری خودرو شما دشارژ شد، باید در کمترین زمان برای تعویض آن اقدام کنید تا آسیبی به دیگر قطعات خودرو نیز وارد نشود.
از اینکه در این مقاله همراه ما بودید سپاسگذاریم.