» سرباطری » دلیل خاموش شدن ماشین موقع کلاچ گرفتن
دلیل خاموش شدن ماشین موقع کلاچ گرفتن
سرباطری

دلیل خاموش شدن ماشین موقع کلاچ گرفتن

اردیبهشت 4, 1403 45010,562

خاموش شدن ماشین هنگام کلاچ گرفتن مشکلی است که همه رانندگان با آن دست‌وپنچه نرم می‌کنند. در واقع این مشکل به حرفه‌ای بودن و مبتدی بودن راننده نیز مربوط می‌شود. به بیان دقیق‌تر این حالت ممکن است با به دست آوردن تجربه از بین برود. اما اگر پس از تجربه کافی در رانندگی بازهم با این مشکل روبه رو شدید، بدین معناست که یکی از قطعات و تجهیزات خودرو دچار نقص شده است.

در واقع مهم‌ترین دلیلی که می‌تواند منجر به خاموش شدن خودرو در حین کلاچ گرفتن شود خرابی استپر موتور در خودروهای انژکتوری است. اگر جز رانندگان خودروهای بنزینی انژکتوری هستید حتما تا به‌حال با این مشکل روبه‌رو شده‌اید که در هنگام رانندگی، قصد توقف داشته باشید و با فشار دادن پدال ترمز، ماشین خاموش شود. این مشکل می‌تواند به هنگام تعویض دنده وقتی کلاچ را فشار می‌دهید هم اتفاق بیفتد. این خاموش شدن‌های یهویی می‌تواند از علت‌های مختلفی منشا بگیرد. در ادامه شما را به‌طور گسترده با دلایل خاموش شدن ماشین موقع کلاچ گرفتن آشنا می‌کنیم. همراه ما باشید.

 دلیل خاموش شدن ماشین موقع کلاچ گرفتن

همانطور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم این مشکل می‌تواند از دلایل مختلفی نشات بگیرد. در واقع باید بدانید اگر پس از کلاچ گرفتن‌ ماشین خاموش شد و سپس با اولین استارت روشن شد می‌تواند از خرابی استپر به وجود آمده باشد. استپر موتور وظیفه دارد هنگامی که شما پدال گاز را رها می‌کنید، دور موتور را بین 750 تا 850 نگه دارد.

حال از کجا باید بفهمیم که این خاموش شدن یهویی خودرو حین کلاچ گرفتن از خرابی استپر نشات می‌گیرد؟  قبل از هر چیز سرباطری ماشین را چک کنید که به خوبی باتری را نصب کرده باشید.

استپر در خودرو چیست؟

استپر یکی از قطعات مهم و حیاتی در موتور خودرو است که برخلاف ظاهر کوچکی که دارد وظیفه بسیار مهمی در عملکرد و کاربرد خودرو بر عهده دارد. در نتیجه باید از دلایل و علائم خرابی آن و همچنین شیوه نگهداری و تعمیر این قطعه به خوبی آگاه باشید تا وقتی که دچار نقص یا مشکلی شد بتوانید به خوبی آن را رفع کرده تا به دیگر قطعات موجود در خودرو هم آسیبی وارد نشود. در واقع باید بدانید که خراب و یا عملکرد نادرست این قطعه باعث آشفتگی شما و سلب لذت رانندگی خواهد شد. با ما همراه باشید تا در ادامه شما را به‌طور گسترده‌تر با این قطعه کاربردی آشنا کنیم.

همانطور که گفتیم استپر قطعه‌ای حیاتی و مهم در خودرو است که روی دریچه گاز آن نصب می‌شود. وقتی که پدال گاز فشرده نباشد، استپر که یک قطعه الکترونیکی-مکانیکی است، وظیفه دارد تا میزان هوای ورودی به دریچه گاز را تنظیم کند. همچنین وظیفه روشن نگه داشتن خودرو را نیز به عهده این قطعه می‌باشد. در واقع این قطعه به همراه سنسور دریچه گاز، اطلاعات را دریافت کرده و سپس به ECU ارسال می‌کند و مانع از خاموش شدن خودرو در دورهای پایین موتور می‌شود.

نکته‌ای که در رابطه با این قطعه وجود دارد این است که در قسمت ورودی دریچه گاز قرار می‌گیرد. به دنبال این موضوع احتمال آلودگی و کثیف شدن آن با ذرات معلق و دوده روغن بسیار بالاست. اما نکته اینجاست که آلودگی استپر باعث اختلال در عملکرد آن شده و اجازه نمی‌دهد به وظیفه اصلی خود به خوبی عمل کند. پس باید حواستان باشد که مدام آن را بررسی کرده و برای تمیز کردن آن اقدام کنید تا از هرگونه آسیب جدی به موتور جلوگیری کرده باشید.

علت خاموش شدن ماشین موقع کلاچ گرفتن

علائم خرابی استپر

خرابی این قسمت از خودرو را با علائم مختلفی می‌توان شناسایی کرد. به بیان دقیق‌تر این قسمت از طریق فشار به دیگر قطعات خودرو معیوب بودن خود را نشان می‌دهد. در زیر رایج‌ترین علائم خرابی این قطعه را برای‌تان توضیح می‌دهیم.

  • یکی از نشانه‌های مهمی که نشان از خرابی استپر می‌دهد این است که وقتی در حال رانندگی هستید و قصد توقف دارید، پایتان را روی پدال ترمز فشار داده و پس از ایستادن خودرو، موتور آن خاموش می‌شود.
  • یکی دیگر از علائم رایج این مشکل گاز خوردن بی مورد ماشین در حالت درجا است. به بیان دقیق‌تر اگر در هنگام رانندگی گاز خوردن ماشین را در حالت درجا بخصوص هنگامی که پدال کلاچ را فشار می‌دهید مشاهده کردید یعنی استپر دچار مشکل شده است. همچنین این حالت هنگام درجا ایستادن ماشین هم به چشم می‌خورد.
  • یکی دیگر از علائم، خاموش شدن ناگهانی خودرو هنگام کلاچ گرفتن و یا زمان تعویض دنده در آن است. یعنی اگر حین تعویض دنده با خاموشی ناگهانی خودرو روبه‌رو شدید به احتمال زیاد استپر دچار نقص شده و باید به سراغ بررسی آن بروید.
  • مورد دیگر خاموش شدن خودرو در حالت سرد است. بخصوص در اول صبح و مواقعی که خودرو تازه قصد حرکت دارد.
  • یکی دیگر از علائم رایج خرابی این قسمت گاز خوردن ماشین هنگام تعویض دنده و گرفتن کلاچ است. همچنین اگر در هنگام روشن کردن کولر ماشین نیز متوجه گاز خوردن آن شدید باید به سراغ بررسی این قسمت بروید.

اجزای استپر موتور

استپر نیز مانند تمام قطعات الکترونیکی دیگر در خودرو دارای اجزای مختلفی است. هرکدام از این اجزا نقشی در عملکرد آن دارند و در صورتی که هرگونه اختلالی در هر قسمت آن ایجاد شود دیگر قادر به انجام کار نخواهد بود و دچار مشکل می‌شود. به بیان دقیق‌تر هماهنگی‌ای که تک تک این اعضا در کنار هم دارند باعث عملکرد بی‌نقص این قطعه می‌شود. از مهم‌ترین اجزای تشکیل‌دهنده این قطعه باید به موتور الکتریکی، فنر نگه‌دارنده، بوش جداکننده، شفت استپر، کلاهک و… اشاره کرد. مواردی که نام برده‌شد از مهم‌ترین قطعات به کار رفته در این قطعه هستند و در صورت وجود نقص در هرکدام استپر دیگر قادر به ادامه عملکرد خود نخواهد بود.

نحوه عملکرد استپر موتور

همانطور که قبل‌تر ذکر کردیم این قطعه روی دریچه گاز نصب می‌شود و توسط کامپیوتر خودرو و یا همان ECU کنترل می‌شود. در واقع استپر با حرکت روبه جلو و عقبی که دارد مقدار ورودی هوا را کنترل کرده و این حرکت از طریق 4 ترانزیستور کنترل می‌شود.

ECU پس از دریافت دمای موتور و دیگر شرایط خودرو، فرمان لازم را به ترانزیستورها ارسال کرده و به دنبال این فرمان دریچه استپر شروع به باز و بسته شدن می‌کند. شاید برای‌تان سوال پیش بیاید که این باز و بسته شدن براساس چه چیزی انجام می‌شود. در رابطه با این موضوع باید بگوییم که این قطعه با افزایش دمای موتور، دریچه آن باز شده و سپس پس از آنکه دمای موتور کاهش پیدا کرد به مقدار نرمال و مناسب رسید، دریچه آن مجددا بسته خواهد شد. مورد دیگری که در آن دریچه استپر باز می‌شود هنگام نیاز موتور به هواست. به بیان دقیق‌تر اگر پدال گاز فشرده نباشد، به دنبال نیاز موتور به هوا، دریچه باز خواهد شد تا هوای مورد نیاز موتور تامین شود.

 

علت خاموش شدن خودرو هنگام ترمز گرفتن

یکی دیگر از مشکلاتی که رانندگان را کلافه کرده است خاموش شدن موتور هنگام ترمز گرفتن است. حتی اگر جز رانندگان حرفه‌ای هم باشید برای یکبار هم که شده با این مشکل روبه رو شده و یا خواهید شد. در واقع علت ایجاد چنین مشکلی نیز دلایل خاصی دارد و اگر با خاموش شدن خودرو هنگان ترمز گرفتن روبه رو شدید باید به دنبال دلایل خاص آن بگردید. در این قسمت از مقاله سعی شده که به صورت کلی و جزئی به دلایل خاموش شدن خودرو در هنگام ترمز گرفتن پرداخته شود. ادامه مقاله را از دست ندهید.

در واقع مشکل خاموش شدن خودرو جدا از اختلال در استپر می‌تواند از دلایل دیگری نیز نشات گرفته باشد. یکی از این دلایل وجود ایراد در ECU است. در واقع وقتی که تنظیم این قسمت از خودرو بهم بخورد با اتفاقاتی چون خاموش شدن یهویی آن روبه رو خواهیم شد. ECU برای گرم کردن خودرو، باید مقدار مساوی از میزان هوا و بنزین را مخلوط کند. در صورتی که نتواند به خوبی این فرایند را انجام دهد باعث افت ناگهانی دور موتور و خاموش شدن ماشین موقع فشار دادن پدال گاز می‌شود.

ممکن است در حال رانندگی باشید و خودروتان به‌طور ناگهان خاموش شود و در هرچه استارت بزنید موفق به روشن کردن آن نشوید. در این موقعیت بسیاری از ما به‌طور خودکار و بی‌اختیار درب موتور را بالا می‌زنیم و نگاهی به موتور آن می‌اندازیم و حداکثر کاری که از دستمان برمی‌آید این است که چند شیلنگ را شل و سفت کنیم که این کار هم چندان کمکی نمی‌کند.

راه‌حل بعدی که به ذهنمان می‌رسد تماس با امداد خودرو است. اما اگر این اتفاق در موقعیتی بیفتد که امکان تماس با سرویس‌های امداد را نداشته باشید، احتمالا دیگر راه‌حلی به ذهنتان نرسد. در این بخش قصد داریم به راه‌حل‌هایی بپردازیم که در هنگام خاموش شدن خودرو می‌توانند در رفع اولیه مشکل آن کمک کنند و حداقل ماشین را تا نزدیک‌ترین تعمیرگاه برساند.

دلایل اصلی خاموش شدن ماشین موقع حرکت

بالاتر شما را با این موضوع که استپر می‌تواند یکی از دلایل مهم خاموشی خودرو باشد آشنا کردیم. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که تنها استپر نمی‌تواند منشا این اتفاق باشد و این خاموشی از دلایل دیگر نیز نشات می‌گیرد. در ادامه شما را با این دلایل آشنا می‌کنیم.

سوخت کوئل

اولین دلیلی که می‌تواند منجر به خاموش شدن یکباره خودرو شود سوختن کوئل است. شاید در نگاه اول این دلیل کمی عجیب بنظر برسد اما احتمال آن صفر نیست و در بسیاری از موارد دیده شده که خاموشی خودرو از این قطعه نشات می‌گیرد. با سوختن کوئل، برق به شمع‌ها نمی‌رسد و در نتیجه عملیات احتراق صورت نمی‌گیرد. همینطور اگر کوئل ضعیف شده باشد به خوبی عمل نمی‌کند و باعث می‌شود خودرو پس از روشن شدن با لرزش روبه رو شود.

تسمه تایم

یکی از دلایل دیگری که می‌تواند منجر به این حالت شود پاره شدن تسمه تایم است که یکی از پرهزینه‌ترین اتفاقاتی است که می‌تواند برای خودرو رخ دهد. پارگی این قطعه باعث می‌شود سوپاپ‌ها کج شوند. در این حالت خودرو خاموش شده و دیگر استارت نمی‌خورد. برای اینکه مطمئن شوید که مشکل خودرو از تسمه تایم نشات گرفته می‌توانید آن را روی دنده 4 قرار داده و هل دهید. اگر خودرو حرکت کرد بدین معناست که تسمه تایم پاره شده است.

دلیل خاموش شدن ماشین موقع کلاچ گرفتن

خرابی رله دوبل خودرو

رله دوبل وظیفه دارد تا جریان برق را بین قطعات مختلف بخصوص سنسورها تقسیم کند. در صورتی که رله دوبل خراب شده یا بسوزد ماشین خاموش شده و زمانی که سوئیچ را باز می‌کنید صدای پمپ بنزین و تیک تیک خود رله دوبل شنیده نمی‌شود.

سوختن پمپ بنزین و یا فیوز آن

یکی از دلایل رایجی که موجب خاموشی خودرو حین حرکت می‌شود از کار افتادن پمپ بنزین و یا خرابی فیوز پمپ آن است. وقتی که پمپ بنزین ضعیف شود، معمولا مدتی پس از کارکرد خودرو، هنگامی که بخواهید آن را دوباره استارت بزنید بسیار سخت روشن خواهد شد. نکته قابل توجهی که وجود دارد این است که تا جایی که امکان دارد نباید اجازه دهید چراغ بنزین روشن شود.

گرفتی هواکش و منیفولد

برای اینکه احتراق کاملی در خودرو انجام شود و بنزین به‌طور کامل بسوزد باید هوا به خوبی وارد محفظه احتراق شود. در این حالت اگر هواکش و یا منیفولد دچار گرفتی شده باشد، در چند بار اول احتراق ناقص صورت گرفته و پس از آن به دلیل نرسیدن هوا به اصطلاح ماشین خفه می‌کند. این مشکل معمولا برای خودروهای آفرود زیاد پیش می‌آید.

 

استپر و دریچه گاز

همانطور که قبل‌تر هم راجب این موضوع صحبت کردیم خرابی استپر یکی از موارد تاثیرگذار در خاموش شدن خودرو است. این حالت بخصوص هنگامی که روی دست‌اندازها و یا پشت چراغ قرمز ایستاده‌اید برای‌تان پیش می‌آید. اگر در موقعیت‌های گفته شده با مشکل خاموش شدن خودرو روبه رو می‌شوید به احتمال زیاد استپر یا دریچه گاز ماشین دچار آسیب شده است.

جمع بندی

در این مقاله شما را با دلیل خاموش شدن ماشین موقع کلاچ گرفتن آشنا کردیم. با توجه به مواردی که گفته شد دیگر در هنگام روبه رویی با این مشکل بهتر می‌توانید آن را حل کنید. اگر به‌طور متعدد با مشکل خاموش شدن خودرو هنگام کلاچ گرفتن روبه رو شدید حتما در اولین فرصت ماشین را به یک فرد متخصص در این حرفه بسپارید تا دیگر قطعات خودروتان هم دچار آسیب نشوند.

با تشکر از اینکه ما را تا پایان مقاله همراهی کردید.

آخرین جستجو کاربران:

به این نوشته امتیاز بدهید!

امتیاز 3.69

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!