» کابل برق » علت اتصالی برق خانه چیست و چگونه اتصالی برق خانه را پیدا کنیم؟
کابل برق

علت اتصالی برق خانه چیست و چگونه اتصالی برق خانه را پیدا کنیم؟

آذر 22, 1402 3722,054

برق‌کشی مناسب و درست ساختمان و منازل یکی از مرحله‌های مهم در ساخت و ساز آنها به حساب می‌آید. یعنی در هنگام سیم‌کشی خانه باید دقت کافی را داشته تا از هرگونه خطر و آسیب ناشی از اتصالی آنها جلوگیری کرده باشید. اتصالی سیم‌کشی خانه از خطرات بسیار مهمی است که در صورت بی توجهی و استفاده از وسایل بی‌کیفت در سیم‌کشی می‌تواند آسیب‌های جبران ناپذیر مال و جانی به ما وارد کند. پس استفاده از وسایل باکیفیت و مرغوب در انجام سیم‌کشی خانه ضرورت دارد و از نکته‌های مهم در انجام این کار است.

اتصالی در سیم‌کشی خانه و ساختمان یکی از مشکلات شایع‌ای است که در استفاده از برق ممکن است پیش‌آید. عوامل مختلفی در بروز این اتفاق نقش دارند که مهم‌ترین آنها استفاده از سیم‌ها و کابل‌های بی‌کیفیت است. در صورتی که هرگونه اتصالی حتی کوچک‌ترین نشتی را در خانه مشاهده کردید باید هرچه زودتر برای رفع و ترمیم آن اقدام کنید تا اتصالی‌های بزرگ و خسارت‌های زیاد‌ی برای شما به وجود نیاید.

در این مقاله قصد داریم شما را با علت و چگونگی رفع مشکل اتصالی برق خانه آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.

علت اتصالی برق خانه چیست؟

همانطور که قبل‌تر ذکر کردیم عوامل مختلفی می‌توانند باعث اتصالی برق خانه شوند و باید با توجه به این عوامل به بررسی اتصالی برق خانه‌تان بپردازید. در ادامه برخی از مهم‌ترین دلایل اتصالی سیم‌کشی برق منزل را برای شما توضیح می‌دهیم.

جرقه الکتریکی یا همان اتصالی

این مشکل بیشتر به دلیل سیم‌کشی نامناسب به وجود می‌آید. بالاتر گفتیم که اگر سیم‌کشی ساختمان با استفاده از محصولات بی‌کیفیت صورت گیرد نتیجه‌ای جز اتصالی برق خانه نخواهد داشت. پس دلیل این اتفاق می‌تواند به‌کار گرفتن محصولات نامرغوب در سیم‌کشی ساختمان باشد.

 از دیگر دلایل ایجاد این مشکل برخورد رعد و برق به کابل افشان خانه است. اگر برخورد رعد و برق به سیم‌کشی خانه اتفاق بیفتد تغییرات برقی در سیم‌کشی رخ می‌هد که در نتیجه ممکن است باعث آسیب به تجهیزات و وسایل برقی خانه شما شود. جدا از آسیب، کاهش طول عمر وسایل برقی‌تان را نیز به دنبال دارد.

 

بار الکتریکی دو برابر

بعضی اوقات حجم برقی که وسایل روشنایی مصرف می‌کنند بیشتر از حد وات استاندارد آنها است. این حالت بسیار خطرناک بوده و می‌تواند مشکلات زیادی به جود آورد. از مشکلات ناشی از چنین حالتی باید به ذوب شدن سوکت و یا حتی عایق سیم اشاره کرد. یعنی اگر حرارت جریان واردی خیلی زیاد باشد نتیجه‌ای جز آب شدن سوکت و عایق سیم‌ها نخواهد داشت و در اخر باعث ایجاد اتصالی و جرقه در سیم‌کشی می‌شود.

 در مواردی حتی امکان ایجاد آتش‌سوزی نیز وجود دارد. از نشانه‌های وجود این مشکل خاموش و روشن شدن پیاپی برق منزل یا ساختمان است. در صورت بروز چنین حالتی ممکن است بار بیش از حدی روی سیستم برق کشی ساختمان ایجاد شده باشد. پس در حالت مشاهده این علائم باید سریعا برق‌خانه را بررسی کنید.

علت اتصالی برق خانه چیست

استفاده زیاد و متوقف شدن برق

برخی از وسایل برقی خانه نسبت به دیگر تجهیزات، برق بیشتری مصرف می‌کنند و باعث فشار به کنتور خواهند شد. برای مثال ماکروویو یا ماشین‌های ظرفشویی از وسایلی هستند که مصرف برق خانه را افزایش می‌دهند و در اخر سبب زیاد شدن فشار کنتور می‌شوند. در نتیجه ممکن است با قطع برق منزل روبه رو شوید. پس سعی کنید استفاده از این وسایل را کاهش داده و تا آنجایی که ممکن است استفاده همزمان چنین وسایلی را انجام ندهید تا سیستم برق‌کشی خانه دچار آسیب نشود.

استفاده از کابل با ضخامت بیش از حد

امروزه شاهد این مسئله هستیم که افراد برای دریافت جریان برق قوی‌تر دست به راهکارهایی می‌زنند که این راهکار‌ها ممکن است در اخر موجب آسیب و خسارت به سیستم برق منزل شود. یکی از این راهکارها استفاده از سیم‌ها و کابل‌های پر قدرت است. حد استاندارد برای ضخامت کابل ساختمان تا 14 است. در صورتی که ضخامت این کابل‌ها از این عدد بیشتر شود ریسک ایجاد خطر نیز بالا می‌رود.

برای جلوگیری از هرگونه آسیب توصیه می‌کنیم که سیم‌کشی ساختمان را به افراد متخصص در این حرفه بسپارید. تکنسین این کار می‌دانند که کدام قسمت منزل نیازمند کابل قوی و کدام قسمت نیازمند کابل استاندارد است و برای هر مکانی از سیم‌کشی مناسب آن مکان استفاده می‌کند. پس با مشورت و کمک گرفتن از یک برق‌کار حرفه‌ای خود را از خطرات ناشی از سیم‌کشی رها کنید.

در این مورد باید از سیم افشان مناسب خانه استفاده شود.

به وجود آمدن شوک الکتریکی

اگر در منزلی زندگی می‌کنید که سیم‌کشی آن قدیمی است باید چنین حالتی را تجربه کرده باشید. شوک الکتریکی بیشتر هنگام خاموش و روشن کردن وسایل و تجهیزات برقی اتفاق می‌افتد و علت این اتفاق، گذشتن مدت زمان زیاد از سیم‌کشی است. پس اگر سیم‌کشی منزل شما قدیمی است و زمان زیادی از آن می‌گذرد باید به تعویض کل سیم‌کشی آن بپردازید تا چنین مشکلاتی برایتان به وجو نیاید و دچار اتصالی برق خانه نشوید.

استفاده نکردن از کلید RCCB

این کلید در اصل توقف جریان باقی‌مانده در مدار یا کلید محافظ را به دنبال دارد. کلید RCCB در حقیقت می‌تواند اتصالی و نشتی برق را که از طریق فیوز قابل ردیابی نیست شناسایی کند. پس، از ایجاد هرگونه خطر مثل آتش‌سوزی و یا اتصالی جلوگیری خواهد کرد. این کلید توانایی این را دارد که مدار را در یک دهم ثانیه متوقف کند. با استفاده از این کلید در سیم‌کشی ساختمان دیگر خیالتان از بروز هرگونه اتصالی و یا آتش‌سوزی راحت خواهد شد.

چگونه اتصالی برق خانه را پیدا کنیم

استفاده از سیم و کابل آلمینیومی

سیم‌کشی با جنس آلمینیومی امروزه در منازل دیده می‌شود. شاید دلیل این استفاده هزینه تمام شده ارزان‌ آنها نسبت به مس باشد اما تنها نباید قیمت را معیار انتخاب قرار دهید و کیفیت را نیز باید در نظر داشته باشید. استفاده از این کابل‌ها به جای کابل مسی درصد ایجاد هرگونه مشکل یا خطر را بسیار افزایش می‌هد. سیم‌های آلمینیومی از کیفیت پایین‌تری نسبت به سیم‌های مسی برخوردار هستند. شاید در نگاه اول قیمت پایین این کابل‌ها وسوسه انگیز باشد، اما در برابر مقاومت کم و کیفیت پایینی هم دارند. در حقیقت سایش و خوردگی در کابل‌های آلمینیومی بسیار زیاد است و همین می‌تواند باعت ایجاد اتصالی و یا حتی آتش‌سوزی ناشی از سیم‌کشی شود. پس نتیجه می‌گیریم که استفاده از کابل‌های آلمینومی احتمالا خطرات و آسیب‌های زیادی را برای شما به وجود ‌آورد. سیم‌کشی ساختمان با استفاده از کابل مسی مناسب‌ترین و استانداردترین سیم‌کشی موجود است.

گذشت طول عمر استاندارد سیم‌کشی

استفاده از سیم‌هایی که طول عمر استاندارد خود را گذرانده باشند شایع‌ترین علت اتصالی سیم‌کشی منزل است. اگر سیم‌کشی طول عمر خود را گذرانده باشد حتی اگر از کلید‌های جدیدی برای آن استفاده کنید بازهم امکان سایش و پیج‌‌خوردگی وجود داد. پس همیشه توجه کافی به سیم‌ها داشته باشید تا هیچ گونه پیچ‌خوردگی در آنها اتفاق نیفتاده باشد.

چگونه اتصالی برق خانه را پیدا کنیم؟

اتصالی برق یکی از مشکلات رایج در سیم‌کشی خانه و یا ساختمان است که به اصطلاح پریدن فیوز را به دنبال دارد. اگر سیم‌کشی مشکل داشته باشد بعد از اینکه دوباره فیوز را وصل کردید قطع خواهد شد. اما ممکن است این قطع شدن به دلیل اتصالی سیم‌کشی نبوده و خود فیوز دچار مشکل شده باشد.

حتما سوال پیش آمده برای شما هم این است که در صورت پریدن فیوز از کجا باید بفهمیم که فیوز خراب است یا اتصالی برق صورت افتاده. در پاسخ به این سوال باید گفت که اگر خود فیوز خراب باشد پس از روشن کردن به آرامی و بدون ایجاد صدای خاصی دوباره خاموش خواهد شد، اما اگر مشکل از سیم‌کشی برق خانه باشد فیوز پس از روشن شدن با ایجاد صدای زیادی دوباره از کار می‌افتد. این اصلی‌ترین تفاوت اختلال در فیوز و اتصالی برق است.

پس نتیجه می‌گیریم در اولین قدم برای تشخیص اتصالی برق باید فیوز را بررسی کنیم که بفهمیم مشکل ایجاد شده از طریق فیوز است یا نه. در صورت وجود خرابی از سمت فیوز با تعویض آن مشکل به راحتی حل می‌شود. اما در حالتی که مشکل از سمت فیوز نبود باید با کمک راهکارهای دیگری اتصالی برق را تشخیص دهیم.

علائم اتصالی برق خانه

خسارت‌های مالی ناشی از اتصالی برق و همچنین صدمه‌ای که ممکن است به خود ما وارد کند را می‌توان با تشخیص اتصالی به کمترین میزان برسانیم. نشانه‌های زیادی وجود دارد که به ما ‌می‌گوید سیستم برق خانه دچار اتصالی و مشکل شده است. اگر به دنبال آشنایی با نشانه‌های اتصالی برق خانه هستید ادامه مقاله را از دست ندهید.

  1. افت فشار برق ساختمان

اگر در سیم‌کشی برق شهری از کابل‌های بی‌کیفیتی استفاده شود، احتمال ایجاد خطر را چند برابر می‌کند و باعث افت فشار برق منازل خواهد شد. در این هنگام وقتی شما دستگاه‌ها و یا ابزارهای برقی خود را روشن می‌کنید در اصل در حال وارد کردن فشار دو برابری به دستگاه خود هستید. در آخر این مشکل چیزی جز سوختن وسایل و یا در بهترین حالت نیم‌سوز شدن آنها را به دنبال دارد.

  1. کاهش نور تجهیزات روشنایی

ممکن است این اتفاق برای شما هم پیش‌آمده باشد که در هنگام استفاده از تجهیزات برقی منزل متوجه کم نور شدن آنها شوید. از شایع‌ترین دلایل این اتفاق اتصالی برق است. اگر این حالت به صورت پیاپی انجام شود باید منتظر عواقب احتمالی آن باشید. آتش سوزی و قطعی سیستم روشنایی از نتایج این مشکل هستند.

  1. سوختن بی دلیل لامپ خانه

در صورتی که لامپ‌های خانه به صورت مداوم و بدون هیچ دلیلی بسوزند و از کار بیفتند باید به دنبال دلیل این مشکل بگردید. از دلایل بروز چنین مشکلی اتصالی سیم‌کشی ساختمان است. مواردی که باید در هنگام این مشکل چک شوند عبارت‌اند از: ولتاژ بالا، فشار زیاد از حد در سوییچ و همچنین کل سیم‌کشی ساختمان. با بررسی موارد گفته شده می‌توانید به دلیل اصلی وجود این مشکل پی ببرید.

  1. افزایش هزینه مصرفی برق

اگر متوجه شدید که هزینه‌های فیش برق با مقدار برق مصرفی شما همخوانی ندارد نباید این موضوع را نادیده بگیرید. یکی از احتمالاتی که در چنین حالتی وجود دارد این است که بعضی از وسایل برقی فشار مضاعف و دو برابری را به کنتور برق وارد کنند. از دیگر دلایل ایجاد چنین مشکلی فرسودگی و قدیمی بودن سیم‌کشی برق ساختمان است که باید برای تعویض آن اقدام کنید. پس افزایش بی دلیل فیش برق نیز می‌تواند از علائم اتصالی برق خانه باشد.

  1. کار نکردن کلیدهای برق

همانطور که گفتیم در سیم‌کشی باید از محصولات باکیفیت و مرغوب استفاده کنید تا اختلال و خرابی در سیم‌کشی ایجاد نشود. از محصولاتی که باید نمونه باکیفیت آن در سیم‌کشی استفاده شود باید به سوییچ‌ها اشاره کرد. اگر از سوییچ نامرغوب در سیم‌کشی خانه و ساختمان استفاده کنید به دنبال آن کلیدها هم عملکرد درستی ارائه نمی‌کنند به زبان ساده‌تر دیگر کار نخواهد کرد. جدا از کار نکردن کلید برق، سوییچ‌ بی‌کیفیت اتصالی برق خانه را نیز به دنبال دارد.

  1. استشمام بوی سوختگی

یکی یگر از نشانه‌های اتصالی برق خانه استشمام بوی سوختگی در منزل بدون دلیل خاصی است. در صورتی که بوی سوختگی غیرمعمولی را در خانه حس کردید باید سریعا به دنبال منشا و دلیل آن بگردید. ممکن است این بوی سوختگی از پریز و کلید‌های منزل نشات گرفته باشد که نشان از اتصالی برق می‌دهد. پس اگر چنین بویی حس کردید حتما نقاط گفته شده را بررسی کنید.

روش‌های پیشگیری از اتصالی برق خانه

روش‌های پیشگیری از اتصالی برق خانه

برای پیشگیری از اتصالی برق منزل دستگاه‌ها و ابزارهایی طراحی شده‌اند. این دستگاه‌ها در اصل از تحهیزات و ساختمان در برابر جریان برق مراقبت می‌کنند و از بروز آسیب و هرگونه سانحه‌ای مانند آتش‌سوزی جلوگیری خواهند کرد. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که این دستگاه‌ها توانایی محافظت از انسان را در برابر جریان الکتریکی ندارند و فقط برای تجهیزات و سیم‌کشی ساختمان طراحی و اجرا می‌شوند.

اگر فشار مدار خیلی بالا رود این دستگاه سریعا جریان را قطع می‌کند، اما این دستگاه یا همان قطع‌کننده مدار نشتی‌های کوچک جریان را نمی‌تواند تشخیص دهد. پس نسبت به مقدارهای کوچک نشتی جریان‌هم دقت داشته باشید زیرا می‌توانند به حراجت یا حتی آسیب‌های جبران ناپذیری ختم شوند. پس نتیجه می‌گیریم که قطع‌کننده مدار نوعی دستگاه است که کار محافظت از جریان زیاد و قوی را انجام می‌دهد و در اصل یک سوییچ خودکار بوده که محل قرارگیری آن در مدار است.

هنگامی این دستگاه فعال و شروع به محافظت می‌کند که جریان قوی و شدیدی از آن عبور کند. از دستگاه قطع کننده مدار تقریبا در همه ساختمان‌ها استفاده می‌شود و نه تنها کار توقف جریان قوی را انجام می‌دهند بلکه در تشخیص هرگونه مشکل در سیم‌کشی برق هم کمک می‌کنند.

یکی دیگر از بهترین کارها که در پیشگیری اتصالی برق خانه کمک زیادی می‌کند استفاده از جعبه تقسیم است. استفاده از جعبه تقسیم باعث می‌شود که سیم‌ها به شکل منظم و مرتب کنارهم قرار داشته باشند و برخوردی بین آنها صورت نگیرد. همچنین استفاده از جعبه تقسیم کار محافظت از سیم‌ها در برابر خوردگی را نیز انجام می‌دهد.

نکات رعایتی در هنگام بروز اتصالی برق

با نگاهی به صفحه حوادث روزنامه‌ها می‌توان مشاهده کرد که بسیاری از منازل و یا ساختمان‌ها بر اثر اتصالی سیم‌کشی برق دچار آتش‌سوزی شده‌اند. حتی در صورت مشاهده کوچک‌ترین اتصالی و نشتی برق هم باید سریعا برای رفع آن اقدام کنید تا باعث ایجاد مشکل‌های بزرگتری برایتان نشود. حتی اگر یک جرقه بسیار کوچک هم در سیم‌کشی برق خانه یا ساختمان ایجاد شده باشد می‌تواند آسیب مالی زیادی و حتی آسیب جانی به ما وارد کند.

معمولا برای پیشگیری از بروز هرگونه اتفاق فیوز را در تابلو برق ساختمان نصب می‌کنند. در صورتی که فیوز هرگونه مشکلی و اتصالی را در برق ساختمان تشخیص دهد به صورت خودکار جریان برق را قطع می‌کند. اما نکته خطرناک ماجرا آنجا است که فیوز موفق به قطع مدار نشود. این مورد بسیار پرخطر بوده و اگر چنین حالتی پیش آمد باید سریعا به افراد متخصص در این حرفه خبر دهید تا حضور پیدا کرده و مشکل را برطرف کنند.

تاکید می‌شود که در هنگام بروز چنین حالتی به هیچ‌ عنوان سرخود دست به انجام کاری نزنید. زیرا جریان برق بسیار قوی بوده و به عنوان قاتل بسیار سریعی شناخته می‌شود. پس اصلا بدون مشورت و کمک از یک برق‌کار ماهر دست به تعمیر و تشخیص اتصالی برق نزنید تا جان خود و عزیزانتان را به خطر نیندازید.

رفع اتصالی برق

در قسمت‌های قبلی درباره تشخیص اتصالی برق و علائم آن صحبت کردیم و اطلاعاتی درباره این موارد در اختیار شما قرار دادیم. در اینجا مسئله‌ای که امکان دارد ذهن شما را درگیر کرده باشد این است که چگونه باید رفع اتصالی ایجاد شده را انجام دهید. برای رفع اتصالی برق مسئله‌ای که ابتدا باید به آن توجه کنید دلیل ایجاد اتصالی است، سپس می‌توانید به رفع و تعویض آن مشغول شوید. در ادامه مطلب راهکارهای رفع اتصالی برق خانه را برایتان توضیح می‌هیم.

  • تعویض فیوز: اگر اتصالی برق ایجاد شده از طریق فیوز باشد باید در سریع‌ترین زمان ممکن برای تعویض آن اقدام کنید. در استفاده از فیوزها نباید آن را از نوع بی‌کیفیت و غیراستاندارد تهیه کنید زیرا می‌تواند باعث آسیب به کل سیم‌کشی ساختمان شود و همچنین موجب می‌شود تا جریان عبوری برق به خوبی صورت نگیرد. پس باید برای رفع اتصالی از فیوز مرغوبی استفاده کنید. نکته‌ای که باید بدانید این است که فیوزها را نمی‌توان تعمیر کرد و در صورت بروز هرگونه مشکل باید تعویض شوند. اگر فیوز سالم بود و مشکلی نداشت باید گزینه بعدی را بررسی کنید.
  • تعویض سیم‌های قدیمی و فرسوده: روکش‌های برق دارای طول عمر مشخصی هستند و با گذشت این طول عمر دچار فرسودگی و خرابی می‌شوند. از روش‌های رفع اتصالی باید به تعویض سیم‌های قدیمی و فرسوده اشاره کرد. با مشاهده قطع شدن دائمی فیوز باید متوجه شوید که وقت تعویض سیم‌کشی‌ها فرا رسیده است.
  • استفاده نکردن از وسایل برقی خراب: برای رفع اتصالی برق خانه باید استفاده از وسایل برقی خراب و یا قدیمی را کنار بگذارید. در صورتی که وسیله برقی خراب باشد، اتصالی در آنها ایجاد می‌شود که در آخر پریدن فیوز و قطع جریان برق را به دنبال دارد. همچنین در صورت استفاده از وسایل برقی پر مصرف حرارت زیادی ایجاد می‌شود که باعث خطرات جدی خواهند شد.
  • استفاده از سیم‌کشی مسی: اگر قصد تعویض سیم‌کشی خانه را دارید و یا در حال ساخت ساختمان هستید توصیه می‌شود که حتما از کابل‌های مسی در سیم‌کشی آن استفاده کنید. زیرا استفاده از این مدل کابل‌ها درصد خطرات و اتصالی را به حداقل می‌رساند. سیم‌های مسی از مقاومت زیادی در برابر خوردگی برخوردار هستند و به همین دلیل خیالتان را از بابت هرگونه آتش‌سوزی و انفجار راحت می‌کند.
  • محکم کردن سیم در کلید و پریز: یکی از دلایل اتصالی سیم برق شل شدن سیم‌های درون کلید و پریزها است. شما باید با بررسی کلید و پریز نسبت به محکم بودن سیم‌های درون آنها اطمینان حاصل کنید و در صورت شل بودن به محکم کردن آنها مشغول شوید.

رفع اتصالی برق

سخن آخر

توصیه می‌شود که در سیم‌کشی ساختمان تا جایی که ممکن است از روکش آلمینیوم استفاده نکنید که عواقب خطرناکی به دنبال دارد. کابل مسی را در سیم‌کشی ساختمان به‌کار بگیرید زیرا استاندارد‌ترین سیم‌کشی با روکش مس است. برای انجام هرگونه امور نسبت به برق و سیم‌کشی حتما از افراد متخصص در این حرفه کمک بگیرید و اگر تجربه و مهارت کافی را ندارید خودسرانه دست به تعویض برق و سیم‌کشی خانه نزنید.

خوشحال می‌شویم انتقادات، پیشنهادات و تجربیات خود را با ما در این زمینه به اشتراک بگذارید.

به این نوشته امتیاز بدهید!

امتیاز 5.00

تعداد دیدگاهها: 2

  1. علی شاه قلعه
    علی شاه قلعه

    عالی

  2. محمد

    خیلی کامل و عالی بود 👌🏻

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
error: Content is protected !!