علت خراب شدن سوکت خودرو و راه تعمیر آن
اگر نسبت به دنیای ماشینها اطلاعات داشته باشید میدانید که امروزه علاوه بر قسمتهای مکانیکی، از برقکشی و سیمکشی زیادی نیز در خودروها استفاده میشود. یکی از قسمتهای مهم در سیستم برقی ماشین سوکت است. قبل از هرچیزی بهتر است با مفهوم و کارایی سوکت در خودرو آشنا شوید، سپس به علت خراب شدن سوکت خودرو و راهحل هایی برای تعمیر آن میپردازیم. پس در ادامه مقاله همراه ما باشید.
سوکت چیست؟
سوکت خودرو جزء ضروریترین قطعات برقی خودرو به حساب میآید. وظیفه سوکت ایجاد ارتباط بین تجهیزاتی از ماشین است که از برق استفاده میکنند. سوکت خودرو، سیمهای مدارهای مختلف را به قسمتهایی از ماشین که از برق استفاده میکنند وصل میکند. این قطعه را با نام دیگر کانکتور (connector) نیز میشناسند. با توجه به نام لاتین سوکت که به معنای اتصال دهنده است، میتوان به کارکرد اصلی سوکت یعنی متصل کردن قطعات مختلف ماشین پی برد. امروزه به دلیل افزایش روزافزون استفاده از قطعات کامپیوتری و الکتریکی در ماشینها، استفاده از سوکت نیز رواج بیشتری پیدا کرده است. از انواع سوکت میتوان به فیشهای معمولی اشاره کرد. سوکتها از طریق چند رشته سیم به قطعات خودرو متصل میشوند که دارای انواع مختلف و گوناگونی هستند.
تاثیر سوکت در خودرو
از پیچیدهترین و سختترین بخشهای خودرو میتوان به سیمکشی برق آن اشاره کرد. زیرمجموعه بخشهای سیمکشی نیز سوکت خودرو یا همان اتصالات هستند. که این اتصالات از کنارهم قرار گرفتن سیمها و فیوزها به وجود میآیند.
ناگفته نماند که در بعضی موارد سیمکشی ساده نیز در خودرو به چشم میخورد. البته این سیمکشیهای ساده نیز وظایف مهمی در عملکرد ماشین دارند. برای مثال جریان الکتریکی تولید شده را برای کارکرد خودرو به سیستمهایی که با جریان برق کار میکنند میرسانند.
در حال حاضر استفاده از سوکتها در ماشین به امری ضروری تبدیل شده است زیرا این اتصالات سیمکشی برق خودرو را به قطعات استفاده کننده جریان الکتریکی وصل میکنند.
جالب است بدانید که سوکتها توانایی جا دادن 100 رشته سیم را درون خود دارند. در گذشته این اتصالات کیفیتی که باید را دارا نبودند و به همین دلیل باعث ایجاد مشکلات و آسیبهای الکتریکی زیادی به خودرو میشدند. این اتصالات باید علاوه بر ویژگی های ضدآب بودن و ضد زنگ بودن، دارای خاصیت قدرت اتصال الکتریکی بالا نیز باشند.
انواع سوکت خودرو و کاربرد آن
از رایج ترین کاربردهای این کانکتورها میتوان به استفاده در ضبط ماشین، برق پاک کن، نصب ورودی برق باتری و … اشاره کرد. تقریبا همه قطعات و تجهیزات الکترونیکی خودرو که قابل تعمیر و تعویض هستند به کمک این کانکتور ها و رشته سیمها به سیستم برقی ماشین متصل میشوند.
سوکت ها در دو دسته استوانهای و مستطیلی (تخت) قرار میگیرند. بر روی سوکتها اعداد و کلماتی به زبان لاتین نوشته شده که نشاندهنده مشخصات فنی آنها است. کاربرد این سوکتها در خودروهای معمولی تقریبا یکسان است اما در اکثر موارد کانکتورها برای ماشینهای مختلف بخصوص هستند. به عنوان نمونه سوکت خودروی پژو پارس با پراید تفاوت دارد. در بعضی موارد حتی سال تولید ماشین نیز درر انتخاب سوکت مناسب آن موثر است. به زبان سادهتر کانکتورهای برند خودروی (206) برای مدلهای این ماشین که در سالهای مختلفی تولید شدهاند، برای هرسال متفاوت است و مدلهای سوکت هرسال باهم سازگاری ندارند.
جهت خرید و مشاوره سوکت خودرو با ما در ارتباط باشید
021-36055545
021-36055592
اجزای مهم در سوکت
سوکت خودرو یا همان کانکتور، طراحی و ساخت پیچیدهای ندارد و از چند قطعه و وسیله کوچک ساخته شدهاست. اما به دلیل کوچک بودن دارای طراحی ظریف منظمی است. اجزای مهم سوکت:
پوسته سوکت
پوسته سوکت را میتوان به عنوان بخش ظریف آن نام برد که دارای یک گیره در قسمت بیرونی است. وظیفه این گیره وصل کردن دو نیمهی اتصال به یک دیگر است. این قطعه دارای سوراخهایی برای قرار گرفتن پین هاست. خارهای مخصوص قفل کردن پین ها نیز در این قطعه قرار دارند. همچنین پوسته سوکت دارای شیارهایی برای نگهداری واشرهای آب بندی نیز هست.
پین در سوکت
طراحی این قطعه به شکلی است که با مقدار کمی فشار، جریان الکتریکی را از یک طرف اتصال به طرف دیگر آن میفرستد. یک سر این پین ها به قسمت لخت سیم و سر دیگر آن به قسمت عایق وصل است. به همین دلیل بیرون کشدن سیم از داخل پین کمی سخت است.
نگهدارنده پین در سوکت
این قطعه که جنس آن از پلاستیک است برای جلوگیری از خارج شدن پینها استفاده میشود. نگهدارنده پین از ناحیه جلو به اتصال وارد میشود و در برابر خارهای پلاستیکی قرار میگیرد.
واشرهای آب بندی
با توجه به نام این قطعه میتوان به کارایی آن پی برد. همانطور که از نام این قطعه پیداست از آن برای جلوگیری ورود آب به داخل اتصال استفاده میشود.
ساختار سوکت خودرو
سوکتها از یک پوشش عایقی درست شدهاند که در داخل این عایقها به ازای هررشته سیم یک پین وجود دارد. پین ها قطعاتی هستند که با کمی فشار بههم متصل میشوند و انتقال جریان برق را از سویی به سوی دیگر بر عهده دارند. همانطور که گفته شد در کانکتورها یک واشر پلاستیکی نیز برای منع ورود آب قرار دارد.
برای نصب این سوکتها مهارت چندانی نیاز نیست. در لبه بیرونی این کانکتورها یک پوسته اضافه قرار دارد که شمارا برای نصب درست سوکت راهنمایی میکند. استفاده از سوکت برای نصب تجهیزات الکتریکی مختلف در ماشین، سبب سهولت در تعویض و یا تعمیر قطعهها میشود. در صورت عدم نصب این کانکتور، تعویض و تعمیر قطعهها بسیار سخت و یا حتی غیرممکن است. پس برای سریعتر و همچنین راحتتر عوض کردن قطعات، نصب سوکت را فراموش نکنید.
انتخاب سوکت مناسب
برای اتصال سوکت خودرو نیازی به ترتیب نصب سیمها نیست فقط باید جهت قرار گیری سیم را به درستی انجام دهید و از محکم بودن اتصال مطمئن شوید. همانطور که قبل تر گفتیم برای تهیه کانکتور ابتدا باید به این موضوع توجه کنید که سوکت مورد نظر از چه مدل ماشینهایی پشتیبانی میکند و اگر با خودروی شما سازگار بود اقدام به خرید آن کنید.
سوکت ماشین از اجزای مختلفی تشکیل میشود. جنس سوکت، نقش مهمی در کیفیت و عملکرد آن دارد. پس در انتخاب جنس آن توجه لازم را داشته باشید.
ابعاد کابل مورد نظر باید با مدل ماشین سازگار باشد تا به راحتی در محل خودش قرار بگیرد. بهتر است از یک سوکت مرغوب و با کیفیت استفاده کنید تا در عملکرد ماشین تداخلی ایجاد نشود. سوکت ماشین نیز مانند دیگر قطعات فرسوده و از کارافتاده میشود و به تعویض نیاز دارد پس توصیه میشود از سوکت تا مدت زمان استاندارد استفاده کنید و بعد آن را با یک کانکتور جدید جایگزین کنید.
برای تهیه سوکت حتما آن را از مراکز معتبر خریداری کنید زیرا امروزه در بازار افراد سودجویی وجود دارند که برای منافع مالی خود سوکت های فیک و تقلبی را با عنوان اصلی به شما میفروشند و موجب آسیب و خسارتیهایی به خودروی شما میشوند.
بررسی قیمت انواع سوکت خودرو
به دلیل وجود نوسانات در بازار نمیتوان قیمت واحد و دقیقی برای این نوع اجناس گفت. در هنگام خرید ممکن است دچار اختلاف قیمت شده و کنجکاو شوید تا دلیل این اختلاف در قیمت را بدانید. در ادامه مواردی که در کاهش و افزایش قیمت تاثیر گذار هستند نام برده و توضیم دادهایم.
یکی از مهم ترین ویژگیهایی که در تعیین قیمت تاثیر گذار است کیفیت سوکت انتخاب شده میباشد. کیفیت این کانکتورها با بالا بودن قیمت افزایش و با پایین بودن قیمت کاهش مییابند. از ارزانترین سوکتهای خودرو باید به سوکتهایی اشاره کرد که از سیم خانگی استفاده میکنند و جنس بدنه آنها متشکل از مواد بازیافتی است که این مورد احتمال شکستگی در این سیمها را افزایش میدهد. سیمهایی که در این سوکتها استفاده شده به دلیل مرغوب نبودن احتمال آتش سوزی در آنها را زیاد میکند.
در بحث کانکتورهای با کیفیت باید به سوکت اینترفیس پخش خودرو اشاره کرد که این مدل تقریبا توانایی سازگاری با انواع خودرو را دارد. از کاربردهای این سوکت میتوان به امکان کنترل ضبط از روی فرمان اشاره کرد که البته این کانکتور تنها بر روی پخشهای سونی و پایونیر جواب دهی دارد. از دیگر ویژگیها میتوان به نصب راحت آن اشاره کرد.
شاید در نگاه اول اهمیت این فیشها کم به نظر برسد اما وقتی که دچار مشکل شوند و از کار بیفتند متوجه کاربرد بالای آنها در خودرو میشوید. پس در تهیه سوکت سعی کنید آن را از نوع با کیفیت خریداری کنید.
جهت خرید و مشاوره سوکت خودرو با ما در ارتباط باشید
021-36055545
021-36055592
علت خراب شدن سوکت خودرو
در استفاده از سوکت ممکن است برای ما پیش آمده باشد که این کانکتور دچار مشکل و یا خرابی شده باشد. خرابی سوکت، شل شدن فیش و شکستن خار سوکت از علتهای مشکلدار شدن کانکتور ماشین هستند. برای رفع این مشکل سادهترین راهحل تعویض آن با یک سوکت جدید است. اما گاهی مشکلی که احتمال دارد پیش آید، کمیاب شدن سوکت مورد نظر در بازار است. در این صورت باید به تعمیر اجزای سوکت پرداخت زیرا در مواردی احتمال تعمیر آنها وجود دارد.
قسمتی از سوکت که برای تعمیر باید بررسی شود پین (سرسیم) سوکت است که در صورت نیاز باید به تعویض آن بپردازید. برای تعمیر سوکت باید در مرحله اول پین خراب شده را از آن جدا کنید. پس از جدا کردن این قطعه باید سر سیم جدیدی را که تهیه کردهاید، روی سیم پرچ کنید و آن را داخل سوکت جایگزین پین خراب شده کنید. در مرحله آخر بررسیهای ایمنی لازم را انجام داده و پس از جا زدن سوکت آن را ببندید.
اگر موفق به تهیه سرسیم جدیدی نشدید میتوانید سرسیم یک سوکت استوک مشابه به سوکت خودتان را جدا کرده و استفاده کنید.
سخن پایانی
اگر در تعمیر سوکت خودرو سررشته لازم را ندارید بهتر است دست به این کار نزنید، زیرا در صورت تعمیر نادرست سوکت ممکن است آن را کاملا از کار بیندازید، بهطوری که دیگر قابل تعمیر کردن نباشد. پس در صورت نداشتن تجربه کافی از یک تعمیرکار حرفهای در این زمینه کمک بگیرید.
از اینکه این صفحه را برای مطالعه انتخاب نمودید متشکریم.