معرفی انواع آچار و کاربرد آنها
آچارها مجموعهای از ابزارهای دستی هستند که در اکثر کارها و مشاغل استفاده میشوند. در واقع با کمک این آچارها انجام کارهای مختلف آسانتر شده و راحتتر میتوان به انجام کارهای مختلف پرداخت. کاربرد کلی این ابزارها باز و بسته کردن اتصالات پیچ و مهرهای است. امروزه انواع مختلفی از پیچها در شکل و اندازههای متفاوتی وارد بازار شدهاند که برای باز و بسته کردن آنها آچارهای مخصوصی هم تولید و روانه بازار شدهاند. به دنبال این موضوع بهتر است قبل از وارد شدن به کار درباره انواع آچار و کاربردهای آن اطلاعات کافی داشته باشید. در ادامه به بررسی انواع آچار خواهیم پرداخت. همراه ما باشید.
انواع آچار
از ابزارهای پرکاربرد امروزی که تقریبا در تمام صنایع از آنها استفاده میشود باید به آچارها، بست کمربندی پلاستیکی، بست فلزی، چکش، کمپرسر هوا، جک و … اشاره کنیم. همانطور که در بخش ابتدایی مقاله هم اشاره کردیم، از آچارها برای باز و بسته کردن اتصالات پیچ و مهره استفاده میشود. به دنبال اینکه امروزه در دسته پیچ و مهره تنوع بالایی وجود دارد، باید مدلهای مختلفی از آچارها نیز وجود داشته باشد تا بتوان با کمک آنها کار صنایع مختلف را راه انداخت.
به طور کلی آچارها به انواع مختلفی از جمله آچار فرانسه، آچار کلاغی، اچار قفلی، آچار بکس، آچار رینگ و … تقسیم میشد که هرکدام از آنها در مکان خاصی استفاده شده و کاربرد بخصوصی دارند. اما برای اینکه بتوانید از این آچارها استفاده کنید باید ابتدا درباره کاربرد هرکدام از آنها اطلاعات کافی داشته باشید.
آچارها را میتوان برحسب فاکتورهای مختلفی دستهبندی کرد. طبق این دسته هر آچار یک وظیفه خاص برعهده دارد و برحسب کاربرد خاصی طراحی و ساخته شده است. برای مثال از فاکتورهای دستهبندی آچارها باید به نوع پیچ، شکل آچار و نوع مشاغل اشاره کنیم. در واقع اصلیترین فاکتور دستهبندی این ابزار برحسب مشاغلی است که از آچار در آن استفاده میشود. در ادامه مقاله به بررسی انواع آچار و کاربرد هرکدام از آنها خواهیم پرداخت.
آچار فرانسه
یکی از پرکاربردترین آچارها که تقریبا در تمام مشاغل کاربرد دارد و احتمالا با آن آشنایی دارید آچار فرانسه است. آچار فرانسه در دسته آچارهای تخت قرار میگیرد که دهانه آن با کمک یک پیچ تنظیم که روی دستته آن قرار دارد و باز و بسته میشود.
با استفاده از این نوع آچار میتوان اکثر پیچ و مهرهها را به راحتی باز و بسته کرد. در واقع آچار فرانسه جز بهترین و مهمترین آچارها محسوب میشود که هم در مصارف صنعتی و هم در مصارف خانگی کاربرد دارد. این آچار نسبت به زبانه ثابت آن مقاومت بالاتری در برابر فشار نشان میدهد. بیشتر آچار فرانسهها دارای تقریبا 15 درجه زاویه به سمت قسمت متحرک هستند که این موضوع باعث میشود فشار وارد شده به قسمت متحرک کمتر شود.
کاربرد آچار فرانسه
کاربرد کلی آچار فرانسه باز و بسته کردن پیچ و مهرهها در صنایع مختلف است. با کمک این آچار میتوان تقریبا تمام سایزهای پیچ و مهره را شل و یا سفت کرد. از دیگر کاربردهای این ابزار باید به کارهای لولهکشی اشاره کنیم. به طور کلی از این نوع آچار میتوان برای کاربردهای مخلتف در انواع صنایع و مصارف خانگی استفاده کرد.
آچار کلاغی
یکی دیگر از انواع آچارهای پرکاربرد آچار کلاغی است که استفاده رایجی در صنایع مختلف دارد. این آچار اولین بار در سال 1934 ساخته شد و برای باز و بسته اکثر پیچ و مهرهها و نگه داشتن آنها به کار گرفته میشود. آچار کلاغی در واقع نوعی انبر است که از دو آرواره تشکیل میشود. در این ابزار برخلاف دیگر انبرها، یکی از آروارهها در طول دسته نسبت به دیگری حرکت میکند. به دنبال این موضوع، آروارهها با دسته انبر یک زاویه 45 تا 60 درجه را میسازند که این حالت سایزهای مخلتفی را برای دهانه انبر ایجاد میکند بدون اینکه نیازی به باز و بسته شدن دهانه انبر باشد.
این انبر اولین بار در سال ۱۹۳۴ ساخته شد. از این وسیله برای باز و بسته کردن لوله ها و همچنین پیچ و مهره ها و نگه داشتن و سفت کردن اشیایی با شکل های غیر معمول استفاده می شود.
کاربرد آچار کلاغی
معمولا از این آچار برای تعمیر اشیا مختلف مثل لولههای بزرگ استفاده میشود. همچنین برای باز و بسته کردن پیچهای مخصوص نیز از این نوع آچار استفاده میکنند. آچار کلاغی برای سفت کردن و نگه داشتن اشیایی با شکل غیرمعمولی نیز به کار گرفته میشود. جالب است بدانید نام دیگر این آچار انبر دستکج نیز است.
آچار شلاقی
دیگر ابزار دستی پرکاربرد آچار شلاقی است که ممکن است آن را با نام دیگر آچار لولهگیر بشناسید. این آچار دارای طراحی خاصی است که باعث شده بتوان از آن در انجام کارهای سنگین کمک گرفت. آچار شلاقی پیچیدگی خاصی ندارد و به راحتی میتوان از آن برای انجام کارهای مربوطه استفاده کرد. آچار شلاقی اولین بار توسط آقای Daniel C.Stillson در اکتبر سال ۱۸۶۹ میلادی طراحی و تولید شد.
کاربرد آچار شلاقی
همانطور که بالاتر گفتیم نام دیگر این ابزار آچار لولهگیر است و به دنبال این نام احتمالا به کاربرد اصلی این محصول پی بردهاید. در واقع کاربرد اصلی آچار شلاقی در لولهکشی است. با کمک این آچار میتوان کار را با سرعت و دقت بالاتری انجام داد. برای باز و بسته کردن لولهها، شل و یا سفت کردن پیچها و اتصالات مواردی از این قبیل از آچار شلاقی استفاده میکنند.
آچار تخت
آچار تخت ابزاری یک تکه است که ظاهری شبیه به حرف u دارد. ساختار این آچار به شکلی است که دو سر دهانه آن میتوانند پیچخور باشند و این دهانه با دسته آچار یک زاویه 15 درجهای میسازد. به دنبال این زاویه مناسب فرد فرصت بیشتری برای چرخش و مانور دارد. آچار تخت در سایزهای مختلفی در بازار موجود است و میتوان از انواع آن برای باز و بسته کردن پیچهای مختلف استفاده کرد.
کاربرد آچار تخت
کاربرد کلی این آچار باز و بسته کردن پیچها و مهرههای مختلف است. از آنجا که شکل ساختاری این آچار تخت است و در اندازههای مخلتفی نیز در بازار وجود دارد، برای استفاده در فضاهای حدود و بسته گزینه بسیار مناسبی محسوب میشود. این نوع آچار در دو نوع یک سر تخت و دو سر تخت در بازار وجود دارد.
آچار ترکیبی
دیگر آچاری که در بازار وجود دارد و قصد داریم در این قسمت به بررسی آن بپردازیم آچار ترکیبی است. این آچار در اصل دو حالته است. بدین شکل که یک سر آن تخت و سر دیگر آن رینگی است. آچار ترکیبی یکی از پرکاربردترین انواع آچار در بازار است که با کمک آنها میتوان همزمان دو کار را انجام داد.
آچار ترکیبی یکی دیگر از انواع آچار است که در بازار وجود دارد. این آچار در اصل دو نوع آچار بوده که یک سر آن تخت است و سر دیگر آن رینگی است. این آچار در مشاغل فنی و مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرد. آچار های ترکیبی یکی از نمونه های پرکاربرد در بازار هستند و همزمان با آن می توان دو کار را انجام داد.
کاربرد آچار ترکیبی
همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم این آچار دو کاره است و به عنوان دو آچار استفاده میشود. در واقع به دلیل اینکه هم تخت است و هم رینگی، کاربرد بسیار گستردهای در صنایع مختلف دارد و در مشاغل فنی زیادی استفاده میشود. از دیگر کاربردهای این آچار باید به مشاغل مکانیکی اشاره کنیم. به عبارتی آچار ترکیبی در تمام مکانیکیها دیده میشود.
آچار بکس
دیگر آچار پرکاربردی که در این قسمت قصد داریم به بررسی آن بپردازیم، آچار بکس است. جالب است بدانید این آچار عملکردی شبیه به آچار رینگی دارد و در سایزهای مختلفی تولید میشود. شکل ظاهری این آچار به صورتی است که در انتهای آن یک استوانه قرار دارد و با قرار دادن پیچها درون این استوانه میتوان عملیات شل و سفت کردن پیچ و مهره ها را به سادگی انجام داد. با وجود این آچار دیگر نیاز نیست تعداد زیادی ابزار با خود حمل کنید و با کمک آن میتوانید کاربردهای مختلف را انجام دهید. آچار بکسها در نوع ضربهای نیز تولید میشود که به شکل بادی تفنگی، بادی شارژی تفنگی و برقی تفنگی در بازار وجود دارند.
کاربرد آچار بکس
این آچار با توجه به طراحی و شکل ساختی که دارد یک ابزار همهکاره است و میتوان با کمک آنها اکثر کارهای سخت را به خوبی انجام داد و دیگر نیازی به جابهجایی تعداد بالایی ابزار ندارید. معمولا از آچار بکس در مشاغل فنی و ساخت و سازها استفاده میشود. همچنین میتوان از آن برای باز و بسته کردن انواع مختلف مهره در سایزهای متفاوت نیز استفاده کرد. از دیگر کاربردهای این محصول باید به مکانیکیها و سازههای کوچک اشاره کرد.
آچار های چکش خور
شکل ظاهری آچار چکش خور به این صورت است که یک طرف آن تخت و سمت دیگر دارای رینگ کوچکی است. برای استفاده از این آچار ابتدا باید پیچ یا مهره مورد نظر را با دست تا حدودی سفت کرده و سپس پیچ را در قسمت پیچخور آن قرار دهید. پس از این کار باید با چکش به انتهای آن ضربه بزنید تا پیچ به خوبی سفت شود. در واقع با این کار پیچ با نیروی بسیار زیادی باز یا بسته شده و به شدت در جای خود محکم میشود.
کاربرد آچار چکش خور
کاربرد این آچار در فضاهایی به چشم میخورد که به نیروی بیشتری برای باز و یا بسته کردن پیچ احتیاج داریم. همچنین در موقعیتهایی که امکان استفاده از آچارهایی با دستههای بلند وجود ندارد، آچار چکشخور میتواند بسیار کمککننده باشد. همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم شیوه استفاده از این آچار به این شکل است که باید پیچ را درون قالب آن قرار داده و سپس با چکش به سمت تخت آن ضربه وارد کنیم تا نیروی لازم برای باز یا بسته شدن پیچ اعمل شود.
آچار های سرعتی
آچار سرعتی یکی از انواع آچار بکس است که کارکرد آن کمی متفاوتتر است. سری این آچار هم مانند دیگر نمونههای آن قابل تعویض است و میتوان بدون جدا کردن آچار از مهره، آن را باز یا بسته کنیم.
کاربرد آچار سرعتی
با کمک این آچار میتوان تا حد زیادی سرعت انجام کار را افزایش داد. به دنبال این موضوع از این ابزار در مشاغلی استفاده میشود که به عملکرد سریع نیاز دارند مانند مشاغل فنی یا مکانیکیها.
آچار چرخ
آچار چرخ نیز موردی است که در دسته ابزارهای پرکاربرد قرار میگیرد. این آچار به شکل X بوده و در سایززهای مختلفی در بازار وجود دارد که باید بسته به نیاز خود نوع مناسبی از آن را تهیه کنید. همچنین این آچار دارای چهار سری بوده که هرکدام از آنها برای سایز خاصی از مهرهها مناسب است. این چهار سایز عبارتاند از: ۱۷-۱۹-۲۱-۲۲.
کاربرد آچار چرخ
همانطور که از نام این آچار مشخص است از آن برای باز و بسته کردن انواع پیچ و مهرههای چرخ استفاده میشود و کاربرد گستردهای در مشاغل فنی و مکانیکیها دارد. آچار چرخ از ابزارهایی است که معمولا در هرخودرویی وجود دارد.
آچار فیلتر باز کن
دیگر آچار پرکاربردی که در این قسمت میخواهیم به بررسی آن بپردازیم آچار فیلتر بازکن است. این نوع آچار برحسب فیلترهای خودرو طراحی شده و دارای مدلهای مختلفی است. به طور کلی این ابزار در چهار شکل تولید میشود و دستهبندی آن برحسب نوع خودرو صورت میگیرد.
کاربرد آچار فیلتر باز کن
به طور کلی از آچار فیلتر بازکن در تعمیرات خودرو و مکانیکیها استفاده میشود.
آچار آلن
آچار الن که احتمالا با آن آشنایی دارید در سایزهای مختلفی تولید و به بازار عرضه میشود. آچار آلن یک سر شش گوش به شکل L دارد و کاربرد آن باز و بسته کردن انواع پیچهای آلن است. استفاده از این آچار بسیار ساده است و به مهارت خاصی نیاز ندارد.
کاربرد آچار آلن
به صورت کلی آچار آلن برای باز کردن پیچها و مهرههای که به شکل آلن هستند کاربرد دارد و در مواردی مثل تعمیر صندلی های اداری و مواردی از این قبیل استفاده میشود.
آچار ترکمتر
از دیگر آچارهای موجود در بازار باید به آچار ترکمتر اشاره کنیم. با کمک این آچار میتوان پیچها و مهرهها را تا چایی که نیاز است محکم کرد. البته باید دقت کرد که فشار زیادی به پیچها وارد نکنید و آنها را تا جایی که نیاز است محکم و سفت کنید تا بعدها با مشکلی روبه رو نشوید. آچار ترکمتر انواع مختلفی دارد که از پرکاربردترین آن باید به ساعتی یا عقربه ای، دیجیتال، نقطه ای یا کمر شکن و … اشاره کنیم. هرکدام از این آچارها کاربرد مختلفی دارند و برای باز کردن نوع خاصی از پیچها استفاده میشوند.
کاربرد آچار ترکمتر
معمولا برای باز و بسته کردن پیچ و مهرههای اتومبیل از این آچار استفاده میشود. همچنین اگر در مواقعی که نیاز است پیچ و مهرهها تا حد خاصی نیز بسته شوند هم از این آچار استفاده میشود. به طور کلی در صنایع مختلف بسته به نوع نیاز از این آچار استفاده میکنند.
آچار پین
آچار پین برای باز و بسته نوع خاصی از پیچها به اسم spanner که از دو سوراخ ساخته میشود به کار میرود. دلیل طراحی خاص این پیچها اینست که هرکسی توانایی باز و بسته کردن آنها را نداشته باشد.
کاربرد آچار پین
از آچار پین همانطور که از نامش پیداست برای باز و بسته کردن پینها استفاده میشود. یکی از کاربردهای رایج این آچار در صنعت دندانپزشکی است.
آچار اسلحه
یکی دیگر از انواع آچار، آچار اسلحه است. ظاهر این آچار به صورتی است که در یک سر دندهای به شکل C دارد و معمولا در انتهای آن هم شکافهای مربعی شکلی وجود دارند. این آچار با توجه به نوع استفادهای که دارد در سایزها و اندازههای مختلفی به بازار عرضه میشود.
کاربرد آچار اسلحه
کاربرد این آچار بسیار محدود است و همانطور که از نامش پیداس تنها در صنایع نظامی مثل اسلحهسازی استفاده میشود.
دیگر آچارهای موجود در بازار
جدا از مواردی که بالاتر نام بردیم و شما را با کاربرد آنها آشنا کردیم، آچارهای دیگری نیز در بازار وجود دارند که کاربرد محدودی داشته و تنها در حیطه کاری مخصوص خودشان استفاده میشوند. در ادامه شما را با آنها آشنا میکنیم.
- آچار آبگیر: شکل این آچار به صورت T است و انتهای آن به حالت یک فک خمیده است. از کاربردهای این آچار باید به آبگیری کردن شیرآلات و سینک ها و دستشویی و … اشاره کنیم.
- آچار پدال: آچار پدال دو شکاف U شکل دارد و کاربرد آن در تعمیر پدال است.
- آچار شمع: این آچار هم همانطور که از نام آن پیداست روی شمع خودرو قرار گرفته و دو جداره شش گوش دارد.
کلام آخر
همانطور که در این مقاله خواندیم، آچارها کاربرد بسیار گستردهای دارند و تقریبا در تمام صنایع و مصارف خانگی استفاده میشوند. کاربرد کلی این آچارها برای باز و بسته کردن پیچها و مهرهها در در اشکال و سایزهای متفاوت است. در این نوشته به بررسی کاربرد و مشخصات اکثر آچارها پرداخته و پراستفادهترین آچارهای بازار را به شما معرفی کردیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.