نحوه اتصال دو سیم _ اصولی و بدون خطر
اگر با مشکل خراب شدن دستگاههای الکتریکی روبه رو شدید، احتمالا سیمهای درون آنها دچار قطعی شدهاند. سیمها به مرور با فرسودگی روبه رو شده و خاصیت خود را از دست میدهند. در اکثر موارد با اتصال مجدد آنها مشکل حل شده و به راحتی میتوانید به استفاده مجدد از آنها بپردازید. برای اتصال مجدد سیمها معمولا اولین راهی که به ذهن افراد میرسد پیچاندن آنها به یکدیگر با استفاده از چسب برق است. اما این روش در اکثر موارد جواب نمیدهد و میتواند خطراتی به دنبال داشته باشد. از این رو در این مقاله قصد داریم شما را با دیگر روشهای ایمن اتصال دو سیم آشنا کنیم. همراه ما باشید.
اتصالات در دستگاه های الکتریکی
همانطور که میدانید امروزه زندگی ما با استفاده از دستگاههای الکتریکی میچرخد که هرکدام از آنها کاربرد و وظیفهای دارند. برای مثال ما روزانه در حال استفاده از وسایلی چون تلویزیون، آلارم ساعت، همزن، اتو و … هستیم که همه آنها دستگاه الکتریکی بوده و ممکن است به مرور دچار قطعی سیم شوند. هر دستگاه الکتریکی از بخشهای زیر تشکیل میشود:
- مدار الکتریکی
- سیم های اتصال دهنده و انتقال دهنده سیگنال الکتریکی
- بدنه
- بخش های مختلف یک دستگاه الکتریکی
مدارهای الکتریکی کارکردی شبیه به ارگانهای مختلف بدن دارند. سیمها در این دستگاهها مانند رگها عمل میکنند و وظیفه دارند انرژی و اطلاعات را به قسمتهای مختلف دستگاه منتقل کنند. وقتی که این انتقال انرژی به طور مداوم و دائم وجود داشته باشد، دستگاه میتواند به بهترین شکل به کار خود ادامه دهد. در نتیجه سلامت سیمها و عملکرد درست آنها اهمیت زیادی دارد.
جدا از موارد بالا وقتی که ولتاژ اصلی را سیمها حمل میکنند، باید اتصالات آنها به بهترین شکل عایقبندی شده باشند تا هنگام اتصال هیچگونه کشیدگی در آنها رخ ندهد. به این موضوع توجه کافی داشته باشید زیرا اتصال ضعیف گرم شده و خطرات جدی مثل آتشسوزی را به دنبال دارد.
نکات قبل از شروع اتصال دو سیم
همانطور که در ابتدای مقاله هم اشاره کردیم برای متصل کردن دو سیم به یکدیگر راههای زیادی وجود دارد که در برخی از آنها تنها به یک چسب برق و در برخی دیگر به ابزارهای تخصصی نیاز است. قبل از اینکه به سراغ بررسی روشهای اتصال سیمها برویم ابتدا میخواهیم شما را با نکات و مراحل شروع کار آشنا کنیم. همراه ما باشید.
لخت کردن سیم
قبل از هرکاری ابتدا باید حدود دو تا سه سانت از روکش سیم جدا کرده و به اصطلاح سیم را لخت کنید. اگر به صورت تخصصی در این حرفه فعالیت ندارید و تنها چند بار در سال اتفاق میافتد که بخواهید روکش سیم را جدا کنید میتوانید از چاقو، کاتر و یا هر اشیاء تیز دیگری استفاده کنید. اما اگر به دفعات زیاد با لخت کردن سیم سروکار دارید، بهتر است از یک سیم لختکن استفاده کنید.
ثابت کردن محل سیمها
برای اینکه بتوانید راحتتر سیمها را به هم متصل کنید و فرایند انجام را به سادگی انجام دهید، بهتر است سیمها را در یک جای مشخص ثابت کنید. برای انجام این کار از هر اشیائی که احساس میکنید مناسب است میتوانید استفاده کنید. برای مثال میتوانید از دو رول خالی دستمال کاغذی استفاده کرده و سیمها را درون آنها قرار دهید.
ناگفته نماند که استندهای مخصوصی نیز در بازار برای انجام این کار وجود دارد. در واقع اتصال دو سیم به یکدیگر در صنعت برق کاری است که به صورت مداوم انجام میشود. از این رو از تجهیزات و وسایل مخصوصی برای انجام این کار استفاده میشود. شما میتوانید برحسب نیاز خود از ابزار حرفهای و یا هر وسیله مناسب دیگری استفاده کنید.
روش های اتصال دو سیم
استفاده از سیمها در مدارهای الکتریکی بسیار گسترده و پراهمیت است. پس اتصال آنها به یکدیگر و یا به برد الکتریکی نیز مسئله مهمی است. در این قسمت از مقاله میخواهیم شما را با بهترین و رایجترین روشهای اتصال دو سیم به یکدیگر آشنا کنیم. این روشها عبارتاند از:
- پیچاندن (به کمک چسب)
- ترمینال پیچی
- لحیم کاری
- پایانه اتصال Heat Shrink Butt
- رابط Crimp Butt
- بلوک ترمینال
در ادامه به بررسی گسترده هرکدام از این موارد میپردازیم.
پیچاندن دو سیم
پیچاندن یکی از روشهای اتصال دو سیم به یکدیگر است که از رایجترین و سادهترین روشها به شمار میآید. باید بدانید این روش اتصال چندان محکم و مطمئنی به شما نمیدهد. اما اگر برای تعمیر کوتاه مدت خواستید اتصال ایجاد کنید، این روش میتواند کمککننده و کار راه انداز باشد. از مزیتهای استفاده از این روش باید به هزینه کم و انجام سریع آن اشاره کنیم.
روش انجام
برای این کار باید دو سیم را به اندازه 2 تا 3 سانت لخت کنید و سپس آن را به صورت محکم به دور یکدیگر بپیچید. پس از این کار باید با کمک نوارچسب مخصوص اتصال را محکم کرده و آنها را به خوبی با چسب بپوشانید. چسب برق یا لنت به خوبی سطح سیم را پوشش میدهد و مانع از تماس شخص و برقگرفتگی خواهد شد. همچنین با استفاده از این چسب از هرگونه اتصال کوتاه و یا آتشسوزی نیز جلوگیری میشود.
با اینکه استفاده از این روش بسیار ساده و مقرون بهصرفه است اما روش چندان مناسبی برای ایجاد اتصال نیست. در واقع چسب برق یک لایه چسبنده دارد که با گذشت زمان و با قرار گرفتن در معرض هوا و گرمای سیم ممکن است خاصیت چسبندگی خود را از دست داده و جدا شود. این حالت باعث شده اتصال سیمها ضعیف و در نهایت از هم جدا شوند که این موضوع نتیجهای جز خطرات جدی به دنبال نخواهد داشت.
اتصال دو سیم با استفاده از ترمینال پیچی
ترمینالها روش بسیار مناسبی برای اتصال سیم افشان با قطرهای متفاوت هستند و اتصال با دوامی ایجاد میکنند. با استفاده از این روش میتوانید به صورت همزان چند سیم را به یکدیگر وصل کنید. موضوعی که باید بدانید اینست که ترمینالها در معرض کشش مقاومت بالایی ندارند و در صورت ایجاد یک کشش قوی ممکن است اتصال را قطع کنند. پس در انتخاب روش مناسب برای اتصال سیمها این موضوع را نیز در نظر داشته باشید.
روش انجام
ترمینالهای پیچی ابزارهای با دوام و مناسبی هستند که شرایط خوبی را برای اتصال دو سیم ایجاد میکنند. بدین شکل که سیمها را به ترمینالها وارد کرده و پس از تماس آنها با مهرههای داخل ترمینال، مهرهها را باید در جهت عقربههای ساعت چرخاند تا اتصال محکمی بین سیمها ایجاد شود. ترمینالها را میتوان در رنگها و اندازههای مختلفی تهیه کرده و به راحتی از آنها استفاده کرد.
اتصال دو سیم به کمک لحیم کاری
لحیم کاری روش دیگری است که از آن برای اتصال دو سیم استفاده میشود. در واقع میتوان این روش را در دسته ایمنترین و قویترین روشهای اتصال سیمها قرار داد. لحیم کاری یک ارتباط قوی ایجاد میکند و اگر به شکل صحیح انجام شود نسبت به دیگر روشها در برابر کشیدگی مقاومت بالاتری از خود نشان میدهد.
روش انجام
برای انجام لحیمکاری ابتدا باید دو سیم را به مقدار 2 الی 3 سانت لخت کنید و به خوبی روی هم قرار دهید. سپس باید با دقت با استفاده از هویه و سیم قلع محل مورد نظر را لحیم کاری کنید. اگر لحیم کاری را به شکل صحیح انجام داده باشید، محل نهایی آن صاف و براق خواهد بود. بعد از انجام کار سیمها را کمی با دست بکشید تا از اتصال صحیح آنها از داخل اطمینان پیدا کنید.
با اتصال دو سیم به کمک روش لحیم کاری، رسانایی بالایی در محل اتصال ایجاد میشود و جریان الکتریکی با مقاومت بسیار کمی منتقل میشود. البته باید بدانید استفاده از این روش زمانی که دو سیم قطر متفاوتی دارند و یا یکی از آنها رشتهای و دیگری مفتولی است چندان توصیه نمیشود و ممکن است انجام آن کمی سخت باشد.
استفاده از پایانه اتصال دو سیم Heat Shrink Butt
استفاده از رابطهای Heat Shrink Butt روشی تخصصی است که میتواند اتصالی دائم و ایمن را به شما تحویل دهد. این روش جدا از اینکه اتصال مناسبی بین سیمها به وجود میآورد، محل اتصال را نیز عایقبندی میکند.
روش انجام
برای استفاده از این رابطهای لولهای شکل باید ابتدا یکی از سیمها را درون آن بیاندازید. سپس مقداری از سیمها را لخت کرده و آنها را به هم بپیچید. بعد از این کار رابط لولهای را روی اتصال قرار دهید و با استفاده از یک دستگاه حرارتی مثل هیتر محل اتصال را به خوبی گرم کنید. درون این لولهها موادی وجود دارد که اتصال لحیم دو سیم را انجام میدهند. وقتی شما به این لولهها گرما میدهید، اتصال لحیم درون لولهها ذوب شده و روی محل اتصال ریخته میشود. در نهایت سیمها را به شکل ایمن و مناسب به دیگر وصل میکند. همچنین با حرارت دادن این لوله، پوشش آنها نیز جمع شده و محل اتصال را محکم و به طور ایمن عایقبندی میکند.
البته باید بدانید هزینه این رابطها بالاست و برای انجام کارهای ساده پیشنهاد نمیشوند. در نتیجه با اینکه این روش اتصال بسیار مناسب و مطمئنی را ایجاد میکند، اما به دلیل قیمت بالای آن محبوبیت زیادی در بین کاربران ندارد.
استفاده از رابط Crimp Butt
روش دیگری که یک اتصال قوی بین دو سیم ایجاد میکند استفاده از رابطهای Crimp Butt است. برای انجام این روش به رابطهای اتصال Crimp Butt و دستگاه کریمپر نیاز پیدا میکنید. در ادامه روش انجام این کار را برایتان آوردهایم.
روش انجام
برای استفاده از این روش باید یکی از سیمها را از درون سرسیم رد کنید. سپس دو سیم را از محل اتصال روی هم پیچیده و رابطه را روی آنها قرار دهید. در آخر تنها باید با استفاده از کریمپر محل اتصال را به خوبی فشار دهید.
با استفاده از این روش محل اتصال به خوبی به هم فشرده شده و حالت یکپارچه پیدا میکند. استحکام و مقاومت در این روش بسیار بالاست و استفاده از آن در شرایط آب و هوایی نامناسب پیشنهاد میشود. البته باید بدانید این روش یک نقطه ضعف نیز دارد که این نقطه ضعف غیرقابل بازگشت بودن اتصال ایجاد شده توسط آنست.
اتصال دو سیم به کمک بلوک ترمینال
دیگر روش اتصال سیمها که به دلیل ساده بودن روش انجام و زمان کم در بین افراد محبوبیت دارد ایجاد اتصال با استفاده از بلوک ترمینال است. این روش یکی از سریعترین و حجیمترین روشها برای ایجاد یک اتصال قوی و دائمی در بین سیم هاست. در ادامه روش استفاده از بلوک ترمینال را برایتان توضیح دادهایم.
روش انجام
برای انجام این نوع اتصال تنها نیاز به ترمینال و یک پیچگوشتی دارید. در این روش شما میتوانید چند سیم را به صورت همزمان به یک دیگر متصل کنید. در نهایت اگر در پروژه خود به اتصال تعداد زیادی سیم نیاز دارید استفاده از بلوک ترمینال گزینه بسیار مناسبی برای شماست. در این روش تنها باید سیم را در یک طرف ترمینال قرار داده و سپس با استفاده از پیچگوشتی پیچ روی آن را محکم کنید.
این فرایند را باید برای سیمهای بعدی نیز انجام دهید. با انجام این کار تیغه فلزی که زیر پیچها وجود دارد روی سیمها قرار گرفته و باعث ایجاد ارتباط الکتریکی خواهد شد. نکتهای که در این روش وجود دارد اینست که باید سیمها را به اندازهای لخت کنید که حداقل نیم دور به دور پیچ بچرخند و بتوانند اتصال محکمی ایجاد کنند.
جمع بندی
از آنجا که امروزه زندگی ما حول محور تجهیزات برقی و الکتریکی میچرخد، داشتن اطلاعات کافی درباره تعمیر این تجهیزات و یا سرهم کردن سیمهای آنها میتواند کمک زیادی به ما کند. در این مقاله به بررسی 6 روش ایمن و مناسب برای اتصال سیمها پرداختیم. اگر این روشها را به ترتیب و به شکل صحیح انجام دهید، مانع از بروز خطرات جدی مثل برقگرفتگی در وسایل الکترونیکی خواهید شد.
از اینکه در این مقاله همراه ما بودید، سپاسگزاریم.