» اتصالت مسی » علت یخ زدن لوله مسی پشت یخچال چیست؟
اتصالت مسی

علت یخ زدن لوله مسی پشت یخچال چیست؟

شهریور 1, 1402 5217,883

یخچال یکی از مهم ترین وسایل پرکاربرد در زندگی انسان است که اگر به نکات محافظتی آن بی‌توجهی کنید موجب به وجود آمدن مشکلات زیادی می‌شود. برای مثال یکی از مشکلات هنگام استفاده از یخچال، یخ زدن لوله مسی پشت یخچال است. اما دلیل آن چیست و چرا راهی برای جلوگیری از یخ زدن لوله پشت دستگاه وجود دارد؟ در ادامه مطلب به این موضوع می‌پردازیم.

قبل از گفتن دلایل یخ زدن لوله مسی پشت یخچال بهتر است شما را با کاربرد و ویژگی‌های آن آشنا کنیم.

اجزای خنک کننده یخچال

در پشت یخچال اواپراتورهایی وجود دارد که از اجزا مختلفی تشکیل شده‌اند و عبارتند از: فن اواپراتور، سنسور اواپراتور، کندانسور یخچال و … .

اواپراتور یخچال دارای چندین لوله مسی است که این لوله‌‌ها گاز یخچال را حمل می‌کنند و میزان سرمایش دستگاه به آنها‌ وابسته است. اواپراتور‌ها لوله‌های مارپیچی اند که به اجزای دیگری به نام لوله‌های موئی وصل هستند. ماده ای در درون لوله‌های موئی قرار دارد که به دلیل نازک بودن، فشار گاز درون آنها کاهش می‌یابد و در آخر این گاز با فشار کمتر و به صورت اسپری راهی اواپراتور می‌شود.

وظیفه این اواپراتور‌ها خنک کردن کردن یخچال است. وقتی که گاز مبرد، درون لوله‌های اواپراتور گردش پیدا می‌کند، فن‌های آن گرما را جذب کرده و عملیات خنک سازی یخچال انجام می‌شود. در بعضی موارد از کار افتادن این لوله‌ها موجب اختلال در کار یخساز یخچال می‌شود.

مشکل یخ زدن یخچال

دلایل یخ زدن لوله مسی پشت یخچال

یخ زدن لوله‌های مسی پشت این دستگاه یک از مشکلات رایج است که دلایل مختلفی دارد. در ادامه شما را با دلیل یخ زدن لوله‌ها آشنا می‌کنیم.

تنظیم نبودن دمای دستگاه

اگر تنظیم دمای یخچال دچار اختلال شود، از مشکلات آن می‌توان به یخ زدن لوله مسی پشت یخچال اشاره کرد. ترموستات در یخچال وظیفه تنظیم این دما را به عهده دارد. اگر ترموستات به درستی کار نکند، تنظیم دما مختل خواهد شد که همین سبب یخ زدن لوله‌های پشت یخچال می‌شود.

کار بیش از حد کمپرسور

از دیگر دلایل یخ زدن لوله پشت یخچال زیاد کار کردن آن است. وقتی که کمپرسور بیش از اندازه کار کند، لوله‌ای که روی کمپرسور وصل است، سرد می‌شود و این امر موجب یخ زدن لوله خواهد شد. گاهی ممکن است گاز یخچال بیش از حد باشد، با توجه به این که وظیفه این گاز سرد کردن یخچال است، زیاد شدن آن می‌تواند باعث یخ زدگی لوله‌ها شود.

اگر در راه لوله مکش یخچال مشکلی ایجاد شود، عبور جریان گاز مختل شده و یا به سختی صورت می‌گیرد. حال اگر عبور گاز سخت شود، باعث سردتر شدن و یا حتی یخ زدگی لوله‌ها خواهد شد.

باز بودن طولانی مدت درب یخچال

باز بودن طولانی مدت درب یخچال هم یکی دیگر از دلایل یخ زدگی لوله‌های پشت یخچال است که این مورد معمولا در بین خانواده‌های پر جمعیت و یا خانواده‌هایی که فرزند خردسال دارند، بیشتر به چشم می‌خورد. در صورت باز بودن درب یخچال هوای گرم فضای بیرون به داخل آن ورود کرده و باعث می‌شود که کمپرسور دو برابر حالت معمولی برای خنک کردن یخچال کار کند. همین کارکرد دو برابر کمپرسور، سبب یخ زدن لوله‌های پشت یخچال می‌شود.

خراب شدن لاستیک دور درب یخچال

آسیب دیدن لاستیک دور درب یخچال یکی از دیگر شایع‌ترین دلایل یخ زدگی لوله‌های پشت دستگاه است. درب یخچال برای جلوگیری از ورود هوای گرم بیرون به داخل دستگاه، دارای لاستیکی است. چنانچه این لاستیک پاره شود و یا آسیبی ببیند، هوای گرم به درون یخچال نفوذ کرده و کارکرد کمپرسور را نیز برای خنک کردن و ایجاد هوای مطلوب در یخچال، دو برابر می‌کند. پس همانطور که گفته شد این امر موجب یخ زدگی لوله‌های پشت یخچال می‌شود. اگر لاستیک دور درب یخچال شما خراب شده و آسیب دیده است، باید هرچه زودتر برای تعمیر و تعویض آن اقدام کنید.

قرار دادن غذای داغ در یخچال

یکی دیگر از دلایل یخ زدن لوله مسی پشت یخچال گذاشتن غذای داغ درون یخچال است که این کار به کمپرسور فشار وارد می‌کند و با گذشت زمان باعث یخ زدن لوله‌ها می‌شود. امکان دارد تکرار این کار در طولانی مدت سبب شود که با مشکل بسته نشدن درب یخچال نیز روبه رو شوید.

پایین بودن دما

یکی دیگر از دلایل یخ زدن لوله مسی پشت یخچال، پایین بودن دمای دستگاه شماست. اگر دمای یخچال پایین باشد، موتور آن باید برای مدت زیادی روشن بماند که این روشن ماندن طولانی، باعث افت دمای لوله‌های پشت یخچال فریزر می‌شود. در آخر این فرایند موجب برفک و یخ زدگی لوله‌های پشت دستگاه می‌‌شود.

خرابی سیستم دیفراست یخچال فریزر و یخ زدن لوله‌ها

اگر دچار یخ زدگی لوله‌های پشت یخچال شدید نیاز است که سیستم دیفراست یخچال را نیز بررسی کنید. سیستم دیفراست از چهار قسمت تایمر، المنت، ترمودیسک و سنسور تشکیل شده است. وظیفه ای که این سیستم بر عهده دارد، برفک زدایی از یخچال است که مانع از یخ زدن لوله مسی پشت یخچال و فریزر می‌شود. هرکدام از این قطعات انجام کاری را در این سیستم بر عهده دارند که در ادامه به معرفی برخی از آنها می‌پردازیم.

  • همانطور که می‌دانید‌ المنت یک وسیله انتقال گرماست که اگر دمای لوله‌ها افت پیدا کند، فوری روشن خواهد شد و باعث جلوگیری از یخ زدن لوله‌ها و همچنین موجب از بین رفتن یخ زدگی می‌شود.
  • وظیفه تایمر یادآوری به هیتر برای روشن شدن است که از بالا رفتن دمای لوله‌ها و یخ زدن آنها جلوگیری کند و چند بار در روز این یادآوری صورت می‌گیرد. پس اگر گاز از حالت معمولی کمتر و یا بیشتر باشد، موجب یخ زدگی می‌شود.
  • اگر سنسور دیفراست دچار مشکل شود و نتواند کاهش یا افزایش دما را تشخیص دهد، تایمر در حالت سرمایشی مانده و هر چند ساعت یکبار به هیتر دستور افزایش دمای لوله را می‌دهد که این اختلال باعث برفک و یخ زدن لوله پشت یخچال فریزر خواهد شد.

 

برطرف کردن خرابی سیستم دیفراست

برای جلوگیری و یا برطرف کردن این مشکل باید قطعات را مورد بررسی قرار داد. برای این بررسی، ابتدا جریان برق یخچال را قطع کنید، سپس سنسور دیفراست را از یخچال جدا کرده و با کمک وسیله ای به نام «اهم متر» پایداری آن را بررسی کنید.

در انجام این کار خطر برق گرفتی توسط برق یخچال وجود دارد. پس در حین انجام کار احتیاط‌های لازم را رعایت کنید تا با مشکل برق گرفتگی مواجه نشوید.

در حالتی که میزان مقاومت و پایداری سنسور صفر باشد، سنسور دچار مشکل شده است. در صورتی که برد اصلی سنسور خراب شده باشد نباید خودسرانه عملی انجام دهید. زیرا هر عمل ناآگاهانه موجب آسیب شدیدتر به دستگاه شما می‌شود. پس بهتر است از متخصصین این کار و افراد حرفه ای کمک بگیرید تا این مشکل موجب خسارت‌های سنگین نشود.

آلوده بودن لوله‌های کندانسورو یخ زدن لوله‌های پشت یخچال

یخچال‌هایی که کندانسور آنها دارای لوله‌های مارپیچ است، با گذشت زمان گرد و غبار، روغن و آلودگی را به طرف خود می‌کشند و به مرور این ذرات و آلودگی‌ها روی هم انباشته شده و موجب می‌شوند که تبادل و ارتباط مستقیم با بیرون نداشته باشد. همین سبب می‌شود که کمپرسور مدت زیادی روشن بماند و این امر موجب یخ زدگی لوله مسی پشت یخچال می‌شود.

راهکارهای از بین بردن یخ زدن لوله مسی پشت یخچال

چند راهکار برای رفع این مشکل وجود دارد که می‌توان آنها را قبل از کمک گرفتن از تعمیرکار یخچال امتحان کرد. این روش‌ها اگرچه می‌توانند مشکل شما را به طور گذرا حل کنند اما همیشه بهترین راه حل درمیان گذاشتن این مشکل با متخصصین این کار است. در ادامه برخی از این روش‌ها را برای شما توضیح داده‌ایم.

بررسی سیستم دیفراست

همانطور که در مطالب گفته شد خرابی هر یک از اجزای سیستم دیفراست می‌تواند از دلایل یخ زدن لوله‌های مسی پشت یخچال باشد.

یکی از این اجزا که هیتر نام برده می‌شود، وظیفه آب کردن برفک‌ها و یخ‌های روی اواپراتور یخچال را بر عهده دارد که اگر دچار آسیب شود موجب یخ زدگی لوله‌های پشت یخچال خواهد شد. خرابی تایمر یا متوقف شدن آن در حالت سرمایشی از دیگر عواملی است که یخ زدن لوله‌های پشت دستگاه را به دنبال دارد.

هیتر دیفراست به قطعه ای دیگر به نام ترموستات وصل است. اگر ترموستات مشکل داشته باشد نمی‌تواند دما لوله را تشخیص دهد و موجب اختلال در هیتر دیفراست می‌شود. در نتیجه هیتر هرگز درست کار نخواهد کرد و بعد از مدتی برفک‌ها زیاد شده و باعث یخ زدگی لوله‌ها می‌شود.

پس اولین کاری که باید انجام دهید، بررسی خرابی سیستم دیفراست است.

فیلتر (کویل)‌های کثیف و آلوده را تمیز کنید

با جمع شدن آلودگی و کثیفی روی اواپراتور ارتباط آن با فضا بیرون کم می‌شود. این آلودگی‌ها کار سیستم خنک کننده را بسیار مشکل می‌کند که همین موجب سخت تر کار کردن سیستم خنک کننده خواهد شد. در نتیجه باعث یخ زدن لوله‌های پشت یخچال می‌شود. در حالی که این مشکل به راحتی با تمیز کردن فیلتر‌ها برطرف می‌شود. پس لازم است هر چند وقت یکبار فیلتر‌های پشت یخچال خانه را از آلودگی‌ها پاک کنید.

گاز یخچال را بررسی کنید

در صورتی که گاز یخچال کم یا تمام شده باشد به خوبی کار نمی‌کند و فرایند سرد کردن مواد غذایی را به درستی انجام نمی‌دهد. کمبود این گاز یکی از دلایل مهم یخ زدگی لوله‌های پشت یخچال است. پس در گام سوم باید میزان گاز یخچال را بررسی کنید و در صورت نیاز برای شارژ آن از یک تکنسین مشورت بگیرید.

تنظیم کردن دمای یخچال در حالت تعادل

در برخی مواقع ممکن است علت یخ زدگی لوله‌ها دمای نامناسب یخچال باشد. دمای استاندارد برای یخچال از 35 تا 38 درجه فارنهایت (2 تا 3 درجه سانتی گراد) است. برای تنظیم دقیق این دما از دفترچه راهنما یخچال باید کمک بگیرید.

از خراب نبودن لاستیک دور درب یخچال مطمئن شوید

از دیگر دلایل یخ زدن لوله‌های پشت یخچال خراب بودن لاستیک دور درب آنست که پیش‌تر به آن اشاره کردیم. در حالتی که لاستیک خراب یا پاره شده باشد، هوای گرم بیرون به داخل یخچال نفوذ کرده و باعث می‌شود که کمپرسور برای خنک نگه داشتن یخچال بیش از حد استاندارد کار کند و باعث یخ زدگی لوله‌های مسی پشت یخچال شود. پس نسبت به سالم بودن لاستیک دور درب اطمینان حاصل و در صورت پاره بودن برای تعویض آن اقدام کنید.

سخن آخر

در این مطالب درباره علت یخ زدگی لوله مسی پشت یخچال توضیح دادیم و همچنین راهکارهایی برای جلوگیری و از بین بردن این مشکل به شما ارائه کردیم. اما بهتر است همیشه برای رفع این اختلال از یک تعمیرکار ماهر کمک بگیرید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

آخرین جستجو کاربران:

به این نوشته امتیاز بدهید!

امتیاز 3.36

تعداد دیدگاهها: 1

  1. هدا نظری

    احتمال زیاد مشکل از نشت گاز مبرده. وقتی گاز کم باشه، یخچال درست خنک نمی‌کنه و لوله‌های مسی پشتش یخ می‌زنن. پیشنهاد می‌کنم سریعتر با یه تعمیرکار حرفه‌ای مشورت کنید تا مشکل جدی‌تر نشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!