تفاوت پکیج، شوفاژ و رادیاتور چیست؟ کدام یک بهتر است؟
قبل از اینکه به سراغ بررسی تفاوتهای این سه سیستم برویم میخواهیم شما را با کاربرد آنها آشنا کنیم. رادیاتورها که به دو دسته پنلی و پرهای تقسیم میشوند جز دسته سیستمهای گرمایشی هستند و وظیفه گرم کردن محیط را برعهده دارند. در مقابل شوفاژ که به آن موتورخانه نیز گفته میشد بخشی از ساختمان بود که تمام تاسیسات حرارتی و آبرسانی را در خود جای میداد.
در گذشته اکثر ساختمانها برای گرمایش فضا از دیگ و مشعل استفاده میکردند که آنها را در موتورخانهها قرار میدادند. موتورخانهها اتاقهای بزرگی هستند که امروزه نیز در برخی از ساختمانها از آنها استفاده میشود. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی دیگر استفاده از شوفاژ و موتورخانهها کمتر به چشم میخورد و افراد به سراغ استفاده از سیستمهای جدیدتری به نام پکیج رفتهاند. پکیجها فضای کمی اشغال میکنند و عملکرد مناسبی دارند. در ادامه مقاله تفاوتهای اصلی این سه سیستم را برایتان توضیح دادهایم. همراه ما باشید.
اشغال فضای متفاوت؛ یکی از تفاوتهای شوفاژ، رادیاتور و پکیج
شوفاژ و رادیاتور نسبت به پکیجها بخصوص پکیج زمینی فضای کمتری برای نصب میخواهند و حجم کمتری را اشغال میکنند. البته شوفاژ و رادیاتور نیز در سایزهای مختلفی در بازار وجود دارند اما به طور کلی ابعاد آنها نسبت به دیگر سیستمهای سرمایشی کوچکتر هستند.
این موضوع به ویژه در پکیجهای زمینی به چشم میخورد زیرا فضای زیادی را برای نصب و راهاندازی نیاز دارند. از طرف دیگر فضایی که پکیجهای زمینی برای راهاندازی نیاز دارند کمتر از موتورخانهها است و عملکرد مناسبتری هم از خود نشان میدهند. این موضوع باعث شده استفاده از پکیجهای زمینی افزایش پیدا کند و با استقبال بیشتری روبه رو شود.
تفاوت در قیمت نهایی
شاید در نگاه اول هزینه خرید پکیج بیشتر به نظر بیاید اما با کمی بررسی متوجه خواهید شد که پکیجها قیمت مناسبتری دارند. به عبارتی میتوان گفت در دراز مدت بهصرفهتر هستند و هزینه راهاندازی کمتری دارند. هزینه نصب، راهاندازی و نگهداری از موتورخانهها بسیار بالاتر از هزینهای است که هنگام تهیه پکیج پرداخت میکنید. در نهایت شما با یکبار خرید خود را از پرداخت هزینههای سرویس سالانه موتورخانه راحت خواهید کرد.
همچنین در موتورخانه شوفاژ، تجهیزات و قطعات زیادی با قیمتهای بالا نصب میشود که در صورت خرابی هر کدام از آنها باید هزینههای گزافی برای تعمیر و یا جایگزین کردن قطعات بپردازید. در مقابل نصب پکیج قیمت ثابتی دارد و با تهیه آن از پرداخت هزینههای جانبی مثل لولهکشیها و شیرهای تنظیم معاف خواهید شد. به طور کلی با توجه به کوچک بودن ابعاد پکیجهای دیواری، هزینه تعمیرات آنها بسیار کمتر از دیگر سیستمهای گرمایشی مثل شوفاژ و رادیاتور خواهد بود.
ابعاد سیستم
از پکیجها زمینی معمولا برای خانوادههای پرجمعیت استفاده میشود زیرا فضای بیشتری برای نگهداری و گرم کردن آب دارند. به دنبال این موضوع برای مصارف بالا گزینه بسیار مناسبی محسوب میشوند. همانطور که میدانید امروزه اکثر واحدهای مسکونی متراژ کمی داشته و تقریبا کوچک هستند، از این رو توجه به ابعاد سیستمهای گرمایشی برای استفاده در آنها بسیار مهم و حائزاهمیت است.
اگر انتخاب شما پکیج است و میخواهید از این سیستم در خانه خود استفاده کنید، بهتر است نوع دیواری آن را انتخاب کنید که ابعاد مناسبی داشته و دارای سیستم گرمایشی نیز هستند. با استفاده از پکیج دیواری فضای آشپزخانه کوچک به نظر نخواهد رسید. از آنجا که ابعاد این دستگاه کوچک است میتوانید برای جلوگیری از ظاهر نامرتب آشپزخانه آن را درون یکی از کابینتها قرار دهید. به طور کلی از این سیستم در آشپزخانههایی با متراژ بسیار کوچک هم میتوانید استفاده کنید.
تفاوت در نحوه تولید آب گرم
دیگر تفاوتی که در پکیج، شوفاژ و رادیاتور وجود دارد شیوه گرم کردن آب است. در این رابطه باید بگوییم پکیجها نسبت به دیگر سیستمهای گرمایشی آب را به صورت یکنواختتر و مناسبتر گرم میکنند. همچنین در پکیجها کمتر با مشکل افت ناگهانی دمای آب روبه رو خواهید شد. اگر سیستم پکیج شما مشکلی نداشته باشد و سرویسهای لازم را برای آن انجام داده باشید، بلافاصله پس از روشن شدن آب را گرم خواهد کرد. پس میتوان گفت سرعت و عملکرد مناسبتری نسبت به دیگر سیستمها دارد.
بررسی نحوه عملکرد سه سیستم گرمایشی پکیج، رادیاتور و شوفاژ
برای اینکه بتوانید تفاوتهای این سه سیستم را به خوبی درک کنید، میخواهیم شما را با نحوه عملکرد آنها به خوبی آشنا کنیم. با مطالعه این قسمت راحتتر میتوانید تفاوتهای پکیج، رادیاتور و شوفاژ را متوجه شده و نوع مناسبی از آنها را تهیه کنید. در ادامه به بررسی عملکرد این سه سیستم پرداختهایم. همراه ما باشید.
عملکرد شوفاژ؛ سیستمی گرمایشی با استفاده از آب گرم در لولهها
عملکرد شوفاژ به این شکل است که با کمک آب گرم درون لولهها، گرما را به نقاط مختلف خانه میرساند. وقتی که شوفاژ آب را به بخشهای مختلف خانه میفرستد، گرمای آن از بین رفته و سرد میشود. حال شوفاژ برای اینکه بتواند دمای آب را مجدد بالا ببرد و با استفاده از آن فضا را گرم کند، آن را به صورت مرتب به شوفاژخانه میفرستند و این فرایند را تا زمانی که دمای آب به مقدار مطلوب برسد ادامه خواهد داد.
تمام مدلهای شوفاژ عملکرد خود را برحسب فرایند بالا انجام میدهند. بعضی از شوفاژهای دارای قدرت بیشتری هستند که از آنها برای فضاهایی با متراژ بیشتر استفاده میشود. شوفاژها از نظر ظاهری نیز انواع مختلفی دارند و امروزه نمونههای جدیدتری از آنها با ظاهر زیباتر تولید و به بازار عرضه شده است.
نحوه عملکرد رادیاتور؛ سیستمی با عملکرد مناسب برای فصل زمستان
رادیاتور عملکردی تقریبا شبیه به شوفاژها دارد. به دنبال این موضوع نمیتوان تفاوت خاصی را در نوع عملکرد آنها بیان کرد. رادیاتورها نیز برای تنظیم دمای محیط به یک سیستم مرکزی موتورخانه وصل هستند. در موتورخانه رادیاتورها تجهیزاتی چون مشعل، دیگ آب گرم و پمپ وجود دارد که وظیفه آنها افزایش دمای آب درون رادیاتور و در آخر افزایش دمای محیط است.
رادیاتورها نیز از نظر اندازه و کارکرد در مدلهای مختلفی در بازار وجود دارند که شما باید بسته به نیاز و ابعاد خانه خود نوع مناسبی از آنها را تهیه کنید. قیمت نمونههای مختلف رادیاتور متفاوت است و بسته به برندی که برای خرید انتخاب میکنید قیمت نهایی آنها تغییر میکند. همچنین قبل از اقدام برای خرید سیستم سرمایشی ابتدا باید از فضای کافی برای نصب آن اطمینان پیدا کنید.
عملکرد پکیج؛ سیستمهایی با دو مبدل حرارتی
وقتی که شیر آب گرم را باز میکنید، جریان آب گرم توسط یک سنسور پکیج تشخیص داده میشود. در این حالت مشعل از طریق جرقهزن روشن شده و آب جاری با استفاده از مبدل حرارتی گرم خواهد شد. برخی از پکیجها دارای دو مشعل حرارتی هستند تا بتوانند عملکرد بهتر و سریعتری داشته باشند. مشعلها گرم کردن آب ورودی را با استفاده از گرمای گاز خروجی انجام میدهند. کنترل میزان گاز ورودی در پکیجها برعهده ترموستات است. با این کار دمای پکیج در زمستان نیز حفظ شده و در نهایت این سیستم باعث گرم شدن خانه میشود.
مزایا و معایب پکیج
امروزه پکیجها جاگزین موتورخانهها شده و بیشترین استفاده را برای گرم کردن خانه و گرمایش آب دارند. به طوری که با چرخش آب داغ در داخل لوله مسی به گرم شدن آب و گرمای خانه کمک میکنند. به دنبال این موضوع بهتر است با مزایا و معایب این سیستم آشنا شوید تا بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید. در ادامه مطلب مزایا و معایب دستگاه پکیج را باهم بررسی میکنیم:
مزایای پکیج
- هزینه تهیه، نصب، راهاندازی، تعمیر و نگهداری پکیج نسبت به دیگر سیستمها مناسبتر است.
- بازدهی که این سیستم نسبت به مصرف سوخت دارد، بسیار بیشتر از موتورخانه هاست.
- پکیج وزن بسیار کمی در مقابل تجهیزات سیستمهای موتورخانه داشته و به راحتی میتوان آن را جابهجا و نصب کرد.
- تعمیرات این دستگاه زمانبر نبوده و برخلاف موتورخانهها به تعمیرات گسترده و پیادهسازی قطعات نیاز ندارد.
- میتوانید خودتان به راحتی پکیج را راهاندازی کرده و تنها با یک کلیک ساده آن را روی حالت زمستانه و یا تابستانه تنظیم کنید.
- در دیگر سیستمهای گرمایشی مرکزی هنگام تعمیرات و سرویس سالیانه آب زیادی هدر میرود، اما در استفاده از پکیجها شاهد چنین اتفاقی نخواهید بود.
- سیستم پکیج برای هر واحد به صورت مستقل و مجزا نصب میشود. به دنبال این موضوع میتوان به راحتی دمای واحد و یا آب مصرفی را در مقدار دلخواه تنظیم کرد.
- پکیجهای دیواری فضای کمی اشغال کرده و میتوان آن را در گوشه آشپزخانه، بالکن و یا درون کابینت قرار داد.
- در برخی از انواع پکیجها در صورت بروز مشکل میتوان کد خطا را از طریق صفحه نمایشگر آن مشاهده کرده و هرچه سریعتر برای تعمیر آن اقدام کرد.
معایب پکیج
- در محل نصب پکیج دیواری ممکن است رطوبت و اکسیژن کاهش پیدا کند. این موضوع برای افراد مسن و یا کودکان میتواند خطرناک ظاهر شود.
- اگر هرگونه نشتی در دودکش خروجی ایجاد شود، آلودگیها و دودههای حاصل از احتراق در محیط پخش شده و خطرات زیادی را به دنبال خواهند داشت.
- اگر چند نفر به صورت همزمان از شیر آب گرم در محیطهای مختلف خانه استفاده کنند، فشار آب با افت شدیدی روبه رو میشود.
- پکیجها معمولا طول عمر کمتری نسبت به دیگر سیستمهای مرکزی مانند موتورخانه دارند.
- اکثر پکیجها برای استفاده در محیطهایی با متراژ بیشتر از 300 متر مناسب نیستند و در صورت استفاده در چنین مکانهایی مجبور میشوند تمام توان خود را به کار بگیرند که این مورد در نهایت باعث کاهش عمر آنها میشود.
- به دنبال این موضوع که پکیجها هم در تامین حرارت مرکزی و هم در تامین آب گرم مصرفی نقش دارند، اگر هرگونه اختلالی در آنها ایجاد شود، هم آب گرم و هم گرمایش خانه شما قطع خواهد شد.
- به عنوان آخرین عیب از پکیجها باید به آبریزی آنها اشاره کرد. در صورت آبریزی ممکن است به دیگر وسایل آشپزخانه مثل کابینتهای MDF آسیبهایی وارد کنند.
مزایا و معایب شوفاژ
امروزه شوفاژها در مدلها و اشکال جدیدتر و با استفاده از فناوریهای پیشرفتهتر تولید و به بازار عرضه میشوند. یکی از انواع این سیستمها شوفاژهای فولادی هستند که دارای مزیتهایی چون نظافت آسان، شکل ظاهری جذاب، وزن کم، بازدهی حرارتی بالاتر و … میباشند. البته در کنار این مزیتها معایبی نیز دارند که در ادامه شما را با آنها آشنا میکنیم.
مزایای شوفاژهای پنلی
شکل زیبا و مدرن
- وزن کمتر در مقایسه با رادیاتور های قدیمی
- بازدهی بیشتر نسبت به شوفاژهای پرهای
- بازدهی حرارتی بالاتر
- عدم نیاز به گردش آب بالا
- ساخت ساده
معایب شوفاژ
- مقاومت پایین در برابر خوردگی و زنگ زدگی
- عدم تعویض پرههای آنها در مدلهای فولادی
- دارای ضریب حرارتی کمتر در مقایسه با شوفاژهای پنلی
- دارای وزن و حجم نسبتا بالا
مزایای رادیاتور پنلی
رادیاتورهای پنلی به دلیل شیوه انتقال گرمایی که دارند دارای راندمان و کارکرد بالایی هستند. به دنبال این موضوع میتوانند به خوبی و در زمان کم سقف، کف و دیوارها را گرم کنند. شیوه کار رادیاتورهای پنلی به این شکل است که گرما را از سطح پنل خود به اطراف پخش کرده و باعث گرم شدن محیط میشوند. در ادامه مزایا و معایب رادیاتورهای پنلی را برایتان توضیح خواهیم داد.
زیبایی و دکوراسیون
رادیاتورهای پنلی به دلیل طراحی مدرن و یک تکهای که دارند ظاهر خاصی داشته و جلوه زیبایی به فضا میبخشند. همچنین دارای رنگبندی و طرحهای مختلفی نیز هستند که به کمک این موضوع میتوان به راحتی آنها را با نوع و شکل دکوراسیون منزل خود سازگار کرد.
عدم نیاز به هواگیری همیشگی و دائمی
از آنجا که رادیاتورهای پنلی از جنس فولاد بوده و لولههای آنها نیز از جنس مس هستند، هیچ واکنش شیمایی در آنها رخ نداده و بهترین سازگاری را با هم خواهند داشت. به دنبال این موضوع در بازههای زمانی طولانی به هواگیری نیاز خواهند داشت. این موضوع در نهایت باعث افزایش راندمان پکیج و کاهش استهلاک آنها خواهد شد.
صرفه جویی در انرژی
در رادیاتورهای پنلی به دلیل ساختار و طراحی بخصوصی که دارند، گرما سریعتر منتقل شده و به دنبال این موضوع دستگاه کارکرد کمتری خواهد داشت. با عملکرد کوتاهتر این رادیاتورها، طول عمر آنها به شکل موثری افزایش پیدا خواهد کرد و با صرفهجویی زیادی در مصرف انرژی روبه رو خواهید شد.
معایب رادیاتورهای پنلی
بالاتر شما را با مزایای رادیاتورهای پنلی آشنا کردیم. اما باید بدانید این رادیاتورها مانند تمام وسایل دیگر در کنار مزایا، معایبی نیز دارند که در این قسمت میخواهیم شما را با معایب رایج این سیستم آشنا کنیم. همراه ما باشید.
زنگ زدگی
همانطور که گفتیم رادیاتورهای پنلی دارای جنس فولادی هستند و به دنبال این موضوع ممکن است با مشکلاتی چون زنگزدگی یا سوراخشدگی روبه رو شوند. در صورت سوراخ شدن رادیاتور، نشتی در آنها ایجاد شده و این نشتی در نهایت باعث زنگزدن این رادیاتور میشود. در این حالت چارهای جز تعویض آن نخواهید داشت زیرا امکان تعمیر آنها وجود ندارد.
مقاومت خیلی کم در مقابل فرایند شیمیایی
فولاد در برابر فرایندهای شیمیایی مقاومت کمی دارد و ممکن است آسیب ببیند. به عبارت سادهتر اگر از رنگهای بیکیفیت بر روی رادیاتور استفاده شده باشد، پس از مدت کوتاهی تغییر رنگ داده و به سمت زردی میرود و باعث افزایش امکان اکسید شدن و زنگ زدن بدنه خواهد شد.
در آخر
در این مقاله به بررسی تفاوتهای سه سیستم گرمایشی پکیج، شوفاژ و رادیاتور پرداختیم و شما را با نحوه عملکرد آنها آشنا کردیم. هرکدام از این سیستمها عملکرد خاص خود را دارند. البته در این بین شوفاژ و رادیاتور کارکرد مشابهای داشته و از یک روش برای گرم کردن فضا استفاده میکنند. قبل از انتخاب هریک از این موارد، ابتدا به ابعاد، فضای نصب، راهاندازی و قیمت نهایی آنها توجه کافی داشته و سپس نوع مناسبی از این سیستمها را انتخاب کنید.
از اینکه در این مقاله همراه ما بودید، سپاسگزاریم.