رادیاتور پنلی بهتر است یا پرهای؟
رادیاتورها دستگاههایی هستند که حرارت مورد نیاز را از طریق مایع یا گاز تامین و به اطراف منتقل میکنند. امروزه پیشرفت علم و تکنولوژی در تولید تمام وسایل تاثیر گذاشته که رادیاتورها نیز از این مسئله جدا نیستند و شاهد تولید نمونههای مختلفی از این سیستمها هستیم. به طور کلی رادیاتورها به دو دسته اصلی تقسیم میشوند: رادیاتور پنلی، رادیاتور پرهای. اما از آنجا که این محصولات عملکرد یکسانی دارند اکثر افراد هنگام تهیه آنها دچار سردرگمی میشوند. به دنبال این موضوع قصد داریم در این مقاله از بازاری به بررسی مزایا و معایب رادیاتور پرهای و پنلی بپردازیم و توضیح دهیم که کدام رادیاتور عملکرد بهتری دارد. همراه ما باشید.
رادیاتور پنلی
رادیاتور پنلی یک وسیله گرمایشی است که از طریق دو روش همرفتی و تشعشع انرژی، انرژی گرمایی را به محیط اطراف خود منتقل میکند. همانطور که از نام این وسیله پیداست از یک یا چند پنل تشکیل میشود که قدرت بالایی در ایجاد گرمای محیط دارد.
برای اینکه این رادیاتور بتواند گرما را به محیط انتقال دهد، پنل آن پر از آب گرم میشود. حال هرچه طول این پنل بیشتر باشد، قدرت گرمکنندگی آن هم به دلیل تماس بالاتر با محیط بیشتر خواهد بود. بنابراین رادیاتورهای ساخته شده از دو پنل، در مقایسه با رادیاتور تک پنلی گرمای بیشتری تولید کرده و قدرت بیشتری دارند.
مزایا و معایب رادیاتورهای پنلی
رادیاتورهای پنلی از جمله پرطرفدارترین و رایجترین رادیاتورها در بین مصرف کنندگان هستند و توانستهاند تا به امروز عملکرد مطلوبی از خود نشان دهند. حال برای رسیدن به پاسخ این سوال که رادیاتور پنلی بهتر است یا پرهای میخواهیم شما را در این قسمت با مزایا و معایب این نوع رادیاتور آشنا کنیم.
این رادیاتورها دارای مزایا و معایب زیر هستند:
مزایای رادیاتور پنل
- ظاهر ساده و زیبایی دارند و به خوبی میتوان آنها را در هر نوع دکوراسیونی استفاده کرد.
- رادیاتورهای پنلی دارای حجم و وزن پایینی هستند و به دنبال این موضوع فضای کمی اشغال میکنند.
- هزینه نصب، نگهداری و تعمیر کمتری نسبت به دیگر نمونههای خود دارند.
- دارای بازدهی بالایی هستند و در مقابل مصرف انرژی مناسبی دارند.
معایب رادیاتور پنلی
- رادیاتورهای پنلی نسبت به فشار بالا حساس هستند. در نتیجه ممکن است هنگام بالا رفتن فشار آب یا بخار دچار نشتی یا ترک خوردگی شوند.
- ممکن است با گذشت زمان دچار خوردگی شوند و به تعویض یا رنگآمیزی نیاز پیدا کنند.
- رادیاتورهای پنلی گرد و غبار را به خود جذب میکنند و باید به صورت مرتب تمیز شوند.
- برخی از این نوع رادیاتورها صدای زیادی از خود تولید میکنند که ممکن است نویزها یا اختلالاتی در سیستم صوتی یا الکترونیکی منزل ایجاد کنند.
رادیاتور پرهای چیست؟
رادیاتور پرهای یا آلمینیومی یکی دیگر از تجهیزات گرمایشی است که در زمستان برای تامین هوای گرم و مطلوب در خانه استفاده میشود. در این نوع رادیاتور از پرههای آلمینیومی خشک استفاده میشود که ویژگیهای منحصربه فردی دارند. از ویژگیهای این نوع رادیاتور باید به انتقال سریع گرما و صرفهجویی در مصرف سوخت اشاره کنیم. همچنین این نوع رادیاتور نسبت به دیگر مدلها خود قیمت مناسبتری داشته و عملکرد مطلوبی هم از خود نشان میدهد.
امروزه در رادیاتورهای آلمینیومی نیز تنوع زیادی به وجود آمده و شاهد مدلهای مختلف این نوع رادیاتورها هستیم. بیتردید انتخاب از میان این رادیاتورها کمی سخت است. اما برای اینکه بتوانید محصول ایدهآلی تهیه کنید، باید نسبت به عملکرد و قطعات به کار رفته در آنها حساس باشید. برای مثال یکی از این قطعات لوله مسی است که کل عملکرد رادیاتور حول محور این قطعه میگردد. حال اگر کیفیت لازم را نداشته باشد، رادیاتور نمیتواند گرما را به محیط منتقل کند و با مشکلاتی روبه رو میشود. پس از کیفیت لازم رادیاتور مورد نظر اطمینان داشته باشد. به همین دلیل است که برای شرکتهای تولیدکننده رادیاتور زمان خرید لوله مسی باید به کیفیت این قطعه توجه زیادی داشته باشند.
مزایا و معایب رادیاتورهای پره ای
رادیاتورهای پرهای به دنبال عملکرد مناسبی که از خود نشان میدهند طرفداران زیادی داشته و استفاده آنها در اکثر فضاها به چشم میخورد. حال برای اینکه با این نوع رادیاتور آشنایی کاملی داشته و بتوانید انتخاب مناسبی داشته باشید، در ادامه مزایا و معایب آن را برایتان آوردهایم:
مزایای رادیاتور پره ای
- رادیاتورهای پرهای دارای قدرت حرارتی بالایی هستند و حرارت با را کارایی بالا و مصرف انرژی کم به محیط منتقل میکنند.
- رادیاتورهای پرهای در برابر فشار و دما مقاومت بالایی از خود نشان میدهند و میتوانند در شرایط سخت بدون مشکلی به کار خود ادامه دهند.
- دارای انعطافپذیری بالایی هستند و در به شکلهای مختلفی طراحی و ساخته میشوند.
- تعمیر و نگهداری در این رادیاتورها سادهتر است در صورت آسیب میتوان قطعات آسیب دیده یا فرسوده را به راحتی تعویض کرد.
معایب رادیاتور پره ای
- این نوع رادیاتورها قیمت بالایی دارند و نصب و تعمیر آنها به تخصص و مهارت نیاز دارد.
- دارای حجم و وزن بیشتری هستند و به مراتب فضای بیشتری اشغال میکنند.
- خطر سوختگی در این نوع رادیاتورها بیشتر است و باید در آنها از عایقهای حرارتی استفاده کرد.
- هنگام استفاده از رادیاتورهای پرهای باید تهویه مناسب در فضا وجود داشته باشد. در غیر این صورت ممکن است باعث افزایش دمای محیط یا کاهش رطوبت شوند.
رادیاتور پنلی بهتر است یا پرهای؟
همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم، امروزه تنوع بالایی در دسته رادیاتورها به وجود آمده که این موضوع میتواند برای افرادی که به دنبال تهیه سیستم گرمایشی برای منزل خود هستند، گیجکننده باشد. به دنبال این موضوع که سالانه طرحها و مدلهای جدیدی از رادیاتور روانه بازار میشوند، شما میتوانید به راحتی برحسب سلیقه و نوع دکوراسیون منزل خود نوع مناسبی از آنها را تهیه کنید. برای انتخاب بهتر شما، در ادامه مقاله دو رادیاتور پنلی و پرهای را از نظر فاکتورهای مختلف بررسی کردهایم. همراه ما باشید.
جنس رادیاتور
برای پاسخ دادن به این سوال که رادیاتور پنلی بهتر است یا پره ای باید به جنس هر دو محصول اشاره کنیم. به طور کلیجنس و متریالی که در ساخت رادیاتور به کار میرود، ارتباط مستقیمی با ویژگیها و عملکرد آن دارد. البته ناگفته نماند که در کنار جنس و خواص، شکل و طراحی رادیاتور نیز اهمیت زیادی در کارکرد و انتقال حرارت توسط آن دارد. جنس رادیاتورهای پرهای معمولا از آلمینیوم است و در بازار برخی افراد این محصولات را با نام رادیاتور آلمینیومی هم میشناسند. در مقابل رادیاتورهای پنلی از فولاد ساخته میشوند. آلیاژ آلمینیوم و فولاد هرکدام دارای مزایا و معایبی بوده و باید برحسب این موارد یکی از آنها را انتخاب کنید.
مقایسه روش تولید رادیاتورها
روش تولید رادیاتورهای پرهای در گذشته با استفاده از فرایند اکستروژن بود. اما امروزه اکثر فرایند تولید این محصولات از طریق قالبگیری صورت میگیرد. در مقابل رادیاتورهای پنلی از طریق شکلدهی ورقه های فولادی تولید میشوند.
مقایسه ظرفیت گرمایشی
یکی از مهمترین معیارها در انتخاب یک رادیاتور مناسب، ظرفیت گرمایشی آنست. برحسب این ظرفیت گرمایشی، میتوان رادیاتوری متناسب با ابعاد اتاق استفاده کرد. در رابطه با رادیاتور پرهای و پنلی باید بگوییم این دو محصول در سایزهای مشابه عملکرد یکسانی داشته و کارایی مشابهی ارائه میدهند. در نتیجه از نظر ظرفیت گرمایشی تفاوتی در بین این دو کالا وجود ندارد.
مقایسه وزن رادیاتورها
از آنجا که آلمینیوم فلز سبک وزنی است، رادیاتور آلمینیومی نیز وزن کمی دارد. اما در مقابل رادیاتورهای فولادی این چنین نبوده و وزن و حجم بالایی دارند. به دنبال این موضوع حمل و نقل و نصب رادیاتورهای آلمینیومی بسیار سادهتر از دیگر رادیاتور هاست و برای نصب و نگهداری آنها روی دیوار به تجهیزات و ابزار کمتری نیاز است. در مقابل برای نصب رادیاتورهای پنلی روی دیوار، به دلیل وزن بالا، به امکانات و تجهیزات خاصی نیاز است تا اتصال آنها ضعیف یا نامناسب نباشد.
مقایسه قیمتی
اگر بخواهیم دو رادیاتور پنلی و پرهای را از نظر قیمت مورد بررسی قرار دهیم، باید بگوییم هزینه اولیه خرید رادیاتورهای پرهای بیشتر از نمونه پنلی است. قیمت بیشتر رادیاتور پرهای، به دلیل استفاده از آلیاژ آلمینیوم در آنهاست زیرا معمولا فلز آلمینیوم قیمت بیشتری نسبت به فولاد دارد. اما اگر میخواهید انتخاب درستی داشته باشید و محصول مناسبی تهیه کنید، باید به نکات دیگری هم چون دوام، ماندگاری و هزینههای سرویس و نگهداری رادیاتورها توجه داشته باشید. پس هنگام تهیه رادیاتور، جدا از هزینه اولیه، آن را از نظر دیگر فاکتورها مثل هزینه نصب، سرویس و تعمیر نیز مقایسه کنید.
مقایسه سرعت گرمایش
فلز آلمینیوم یک رسانای گرمای عالی است. به دنبال این موضوع رادیاتور آلمینیومی بلافاصله پس از روشن شدن میتواند دما را افزایش داده و به محیط منتقل کند. در مقابل رادیاتورهای پنلی که از فولاد ساخته میشوند، سرعت گرمایش پایینتری دارند. پس اگر به دنبال محصولی هستید که عکسالعمل سریعی داشته باشد و به سرعت گرم شود، رادیاتور پرهای گزینه مناسبتری برای شما محسوب میشود.
با استفاده از این نوع رادیاتور شما کنترل دمایی بهتری خواهید داشت. همچنین باید بدانید مقدار آب کمتری هم از این رادیاتورها عبور میکند. همه اینها در نتیجه باعث گرم شدن سریع خانه و کاهش مصرف انرژی خواهد شد. برای مثال اگر از رادیاتور حوله خشککن با جنس آلمینیوم در حمام و یا سرویس بهداشتی خانه خود استفاده کنید، بلافاصله پس از روشن کردن آن فضا گرم شده و دمای مطلوبی به وجود خواهد آمد.
مقایسه سرعت سرمایش
همانطور که قسمت قبل اشاره کردیم رادیاتورهای پرهای سریعتر گرم میشوند، اما مسئلهای که وجود دارد اینست که این رادیاتورها همانقدر که سریع گرم میشوند، به همان سرعت هم گرمای خود را زودتر از رادیاتورهای پنلی از دست میدهند. در نتیجه باید گفت رادیاتورهای پنلی زمان بیشتری گرما را در خود نگه میدارند و تا مدتی پس از خنک شدن قادر هستند محیط را گرم نگه دارند.
مقاومت در برابر خوردگی
مسئله دیگری که باعث تفاوت در میان دو رادیاتور پنلی و پرهای شده است، میزان مقاومت آنها در برابر خوردگی است. در این رابطه باید بگوییم آلمینیوم از مقاومت بیشتری در برابر خوردگی برخوردار است. به دنبال این موضوع با خرید رادیاتورهای پرهای، تا سالهای طولانی مجبور به تعویض رادیاتور نخواهید شد. در مقابل فولاد به دلیل مقاومت کمتر در برابر خوردگی ممکن است سریعتر دچار زنگزدگی شود.
نکته مهمی که در جلوگیری از ایجاد خوردگی در رادیاتورهای پنلی و پرهای موثر است اینست که تمام رادیاتورهای سیستم گرمایشی خود را از یک جنس انتخاب کنید. دلیل این امر اینست که وجود رادیاتوری با جنس متفاوت میتواند باعث ایجاد خوردگی در سیستم گرمایش مرکزی شود.
اگر چارهای جز انتخاب جنسهای مختلف برای سیستم گرمایش خود نداشتید، بهتر است از بازدارندههای خوردگی موثر استفاده کنید. برای مثال رادیاتورهای حوله خشککن به طور مداوم در معرض رطوبت قرار دارند و ممکن است به سرعت دچار خوردگی و یا سوراخشدگی شوند. پس برای جلوگیری از این مشکل بهتر است این نوع رادیاتورها را از جنس آلمینیوم انتخاب کنید.
قابلیت بازیافت
دیگر دلیلی که باعث شده فلز آلمینیوم در رتبه دوم فلزات پرکاربرد در جهان قرار بگیرد قابلیت بازیافت آنست. در واقع فرایند بازیافت آلمینیوم تنها شش هفته طول میکشد. به دنبال این موضوع رادیاتورهای آلمینیومی با محیط زیست سازگار بوده و با تولید آنها از مواد بازیافتی، کمک زیادی به محیط زیست میشود.
امکان طراحی های مختلف
در این رابطه باید بگوییم فلز آلمینیوم را میتوان به راحتی در اشکال و اندازههای مختلفی تولید کرد. این موضوع به دلیل قابلیت شکلپذیری عالی فلز آلمینیوم است. به دنبال این موضوع میتوانید برحسب سلیقه خود، رادیاتورهای آلومینیومی را در اشکال مخلتف سفارش دهید. البته باید بدانید رادیاتورهای پنلی فولادی نیز از تنوع بالایی برخوردار هستند و میتوان آنها را در مدلهای مختلفی تهیه کرد. علاوه براین موارد، رادیاتورهای پنلی سطح صافی داشته و ظاهر سادهتری دارند و مدرنتر به نظر میآیند. همچنین تمیز کردن آنها نیز نسبت به رادیاتورهای پرهای آسانتر است.
مقایسه دوام و ماندگاری رادیاتور پره ای یا پنلی؟
به طور کلی استحکام فلز فولاد بیشتر از آلمینیوم است و این موضوع باعث شده کمتر دچار آسیب شود. در مقابل هنگام استفاده از رادیاتورهای پرهای باید دقت کرد که آسیب و یا ضربهای به آنها وارد نشود. جدا از این موارد شکل طراحی رادیاتورهای پنلی به صورتی است که کمتر دچار آسیب و زدگی میشوند.
نیاز به هواگیری
در رابطه با هواگیری نیز باید بگوییم رادیاتورهای پنلی نیازی به هواگیری ندارند. اما در مقابل رادیاتورهای پرهای برای عملکرد بهتر باید به صورت سالیانه هواگیری شوند.
کلام آخر
دو رادیاتور پنلی و پرهای از رادیاتورهای محبوب و پراستفاده در جهان محسوب میشوند و هر دو آنها عملکرد مطلوبی دارند. شما برای انتخاب هریک از این رادیاتورها ابتدا باید به متراژ، نوع استفاده، محل استفاده و موقعیت جغرافیایی زندگی خود توجه کنید تا بتوانید استفاده مناسبی از این محصولات داشته باشید. در این مقاله به مقایسه دو رادیاتور پنلی و پرهای پرداختیم و شما را با مزایا و معایب این دو رادیاتور آشنا کردیم. امیدواریم با مطالعه این نوشته به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.