روش شستشوی داخل لوله مسی
لولههای مسی از پرکاربردترین لولههای صنعتی هستند و استفاده آنها در تمام نقاط زندگی به چشم میخورد. در واقع این لولهها یک نقش اساسی در عملکرد صحیح سیستمهای مختلف به ویژه سیستمهای سرمایشی و تهویه مطبوع دارند. اما سوالی که در رابطه با این لولهها پیش میآید اینست که آیا تا به حال با چالش شستوشو لوله مسی روبه رو شدهاید؟ اصلا چرا به تمیزکردن و شستن این لولهها نیاز دارید؟ از آنجا که امروزه این محصولات همه جا هستند و بخشی از زندگی ما شدهاند، جرمگیری و آلوده شدن فضای داخلی آنها میتواند عملکرد لولهها را مختل کرده و باعث کاهش بهرهوری آنها شود. اما آیا با هر نوع مواد شویندهای و به هر روشی میتوان این لولهها را شست و جرمهای داخل آنها را از بین برد؟ اگر شما هم به دنبال پاسخ این سوال میگردید، ادامه مقاله را از دست ندهید.
بیشتر بخوانید:علت سیاه شدن لوله مسی چیست؟
شستن لوله مسی با توجه به کاربرد آن
یکی از مهمترین نکاتی که در شستن لوله مسی باید به آن توجه کنید کابرد آن است. در واقع شما باید مراحل شستوشو این محصولات را برحسب کاربری آنها انجام دهید. در صورتی که بدون توجه به این موضوع برای تمیزکردن لوله مسی اقدام کنید، ممکن است خسارتهای زیادی را به سیستم و یا خود لولهها وارد کنید. پس نباید از کنار این موضوع ساده بگذرید. به طور کلی کاربردهای لوله مسی به شرح زیر هستند:
- استفاده برای لولهکشی اسپیلت و داکت اسپیلت
- بکارگیری در سیستمهای برودتی ساختمانی و صنعتی
- استفاده در انواع سردکنندههای صنعتی مثل سردخانهها
- بکارگیری در انواع مبدل حرارتی
- استفاده در لوله کشی آب
- ساخت هرنوع تجهیزات سردکننده تجاری و خانگی
- طراحی و ساخت آبگرمکن و انواع پکیجهای گرمایشی
مواردی که نام بردیم از رایجترین و اصلیترین کاربردهای لوله مسی هستند که با نگاه سادهای به آنها متوجه خواهید شد که سیستم کاربری لوله مسی در مواردی که نام بردیم متفاوت است. برای مثال در آبگرمکنها و پکیجهای گرمایشی از لوله مسی برای تبادل حرارتی و گرم کردن آب استفاده میشود. اما در دیگر بخشها مثل دستگاههای خنککننده کاربرد این لوله سرد کردن گاز مبرد است.
کاربردهای مختلف لوله مسی باعث میشوند تا نوع جرمگیری آن تغییر پیدا کند. پس میتوان گفت با آلودگیها و جرمهای متفاوتی روبه رو هستیم که شیوه شستوشو هرکدام از آنها تخصصی است. به دنبال این موضوع میخواهیم شما را با چند روش و دستورالعمل اساسی برای شستوشو این لولهها آشنا کنیم. در ادامه به بررسی این روشها خواهیم پرداخت. با توجه به بالا بودن قیمت لوله مسی بهتر است برای جلوگیری از خراب شدن آن، همواره آن را بشویید و تمیز کنید.
شستوشوی سطح بیرونی لوله مسی
میتوان گفت شستوشو لوله مسی امری تخصصی است و بهتر است به دست تکنسینهای حرفهای انجام شود. این کار باید با توجه به فاکتورهایی چون PH سیال و نوع کاربری لوله انجام شود. معمولا افراد از محلولهای اسیدی برای شستن لولههای مسی استفاده میکنند. اما اگر احساس میکنید مهارت و دانش کافی برای استفاده از محلولهای اسیدی در شستوشو لوله مسی را ندارید، به سراغ شستوشو این لولهها نروید و از افراد متخصص در این حرفه کمک بگیرید. به طور کلی شستن این لولهها را میتوانید با کمک یک روش ساده و تقریبا خانگی انجام دهید که در ادامه شما را با آن آشنا میکنیم.
برای این کار میتوانید از ترکیب دو ماده سرکه و نمک استفاده کنید. با توجه به حجم لوله باید مقداری سرکه و نمک را با هم مخلوط کرده و سپس پنبهای را به این ترکیب آغشته کنید. از طریق پنبه تمام قسمتهای بیرونی لوله مسی را به این محلول آغشته کنید تا سطح آن تمیز شود و ظاهر درخشانی پیدا کند. توجه داشته باشید که استفاده از این روش تنها برای سطح بیرونی لوله بوده و هدف نهایی آن برگشت ظاهر تزئینی لوله مسی است. جدا از این روش نوعی اسپریهای جرمگیر نیز در بازار وجود دارند که برای تمیزکردن قسمت بیرونی لوله مسی بسیار کمککننده هستند و به راحتی میتوانید با کمک این اسپری جرمهای لوله را از بین ببرید.
شستشوی جداره داخلی لوله مسی
بالاتر سادهترین روش جرمگیری قسمت بیرونی لوله مسی را برایتان توضیح دادیم. حال باید به سراغ بررسی شستوشو جداره داخلی این لولهها برویم که میتوان گفت تمیزکردن این قسمت کمی پیچیدهتر است. برای رسوبزدایی داخل لوله مسی باید از اسیدهایی با درصد پایین استفاده کنید. انجام این کار چندان ساده نیست و باید با کمک نوعی پمپ مخصوص اسیدشویی لوله را انجام داد. این پمپها محلول اسیدی را به درون لوله مسی پمپاژ کرده و سپس جرمها و رسوبهای گچی با این محلول واکنش نشان داده و در اسید حل میشوند. در آخر رسوبها و آلودگیها همراه با اسید از سمت دیگر لوله خارج خواهند شد.
پس از اینکه اسیدشویی لوله مسی انجام شد، جداره داخلی را با آب گرم شست و شو میدهند. دلیل این کار خارج شدن کلی محلول اسیدی است که در لوله باقیمانده است. مجدد اشاره میکنیم که این روش شستوشو لوله مسی امری کاملا تخصصی است و باید حتما به دست افراد متخصص این حرفه انجام شود. در این روش از اسیدهایی با قدرت حل کردن رسوبات استفاده میشود. پس هرگونه بیدقتی و سهلانگاری در این امر میتواند باعث ایجاد صدمات جبران ناپذیری شود. پس توصیه میکنیم برای هرگونه جرمگیری داخل لوله مسی حتما از تکنسینهای حرفهای در این زمینه کمک بگیرید تا با مشکلی روبه رو نشوید.
بیشتر بخوانید: علت کاربرد لوله مسی در کولر گازی
چه زمانی باید برای شستشوی داخل لوله مسی اقدام کنیم؟
همانطور که اشاره کردیم لوله مسی کاربردهای مختلفی دارد و با هدف عبور سیالات در سیستمهای سردکننده یا گرمایشی به کار گرفته میشود. ناگفته نماند که در برخی موارد از این لولهها برای عبور آب آشامیدنی نیز استفاده میشود. حال لازم است بدانید تنش حرارتی که در سیستمهای سرمایشی و گرمایشی وجود دارد باعث شکلگیری رسوب در جداره داخلی لوله مسی میشود. این حالت معمولا در لوله مسیهای مبدل حرارتی بیشتر اتفاق میافتد و دلیل آن تهنشینی املاح سیال است.
روش تخصصی جرمگیری داخل لوله مسی برحسب نوع سیال عبوری مثل نوع آب منطقه انتخاب میشود. به عبارت سادهتر نوع جرم و اندازه آن بسته به شرایط آب تغییر میکند. در نتیجه برای انتخاب روشی مناسب از HP آب عبوری کمک میگیرند. برای مثال اگر آب عبوری منطقه شما HP بالایی داشته باشد، باید برای شستوشو و رسوبزدایی آن از محلولهایی با خواص اسیدیته غلیظتری نیز استفاده شود.
به صورت کلیی کاهش جریان سیال، عملکرد طولانی مدت سیستم برای خنکسازی یا گرمایش، طول عمر بالای لوله و … مواردی هستند که باعث جرمگرفتگی و مسدود شدن لوله مسی میشوند. در این موارد تنها راهی که پیش رو دارید شستوشو رسوبزدایی لوله هاست.
شستوشو لوله مسی دستگاههای برودتی
پس از اینکه داخل لوله مسی را با آب گرم شستید و اسید را به طور کامل از آن خارج کردید، باید اجازه دهید خشک شده و سپس آن را نصب کنید. همانطور که گفتیم استفاده از اسید برای شستوشو لوله مسی روشی کاملا تخصصی است و باید حتما با کمک تکنسین ماهر انجام شود تا از هرگونه آسیبی جلوگیری کرده باشید. اما موضوعی که باید بدانید اینست که شستوشو لولههای دستگاههای برودتی مثل کولرگازی متفاوت است و با روش دیگری انجام میشود. برای شستوشو لوله مسی اسپیلت به دستگاهها و مواد خاصی نیاز دارید که در ادامه شما را با این موارد آشنا میکنیم.
شستن لوله مسی اسپلیت
اما گاهی پیش میآید که نیاز است لولههای درون دستگاههای برودتی مثل لوله مسی اسپیلت را تمیز کنید. برای مثال به دلیل باز بودن لولههای اسپیلت در پشت بام و رفتن آب باران به درون آنها باید پس از مدتی برای تمیزکردن و خروج این آب اقدام کنید. برای این کار باید از یک گاز پرفشار و کم خطر مثل نیتروژن استفاده کنید. در برخی موارد افراد برای انجام این کار از سیلندر اکسیژن به عنوان فشار زدن درون لوله استفاده میکنند که این امر به هیچ وجه توصیه نمیشود و میتواند باعث بروز خطرات زیادی شود.
شما برای شستوشو لوله مسی کولرگازی به یک سیلندر استاندارد نیتروژن (ازت) نیاز دارید. با کمک یک ریگلاتور کاهنده فشار و یک شیلنگ فشار قوی گاز را باید به درون لوله انتقال داده تا آب و خاک و موارد اضافه از طرف دیگر لوله مسی خارج شوند. پس از این کار برای اطمینان از تمیزشدن لوله مسی باید لوله را با محلول تاوزن شستوشو دهید. سپس باید مراحل شستوشو با نیتروژن را به صورت مجدد انجام دهید تا تاوزن را به طور کامل از لوله خارج کنید. البته تاوزن مانند بنزیل ماده فراری است و خود به خود پس از مدتی بخار میشود اما با انجام روش بالا خیالتان از هر نظر راحت خواهد شد و از خروج این ماده اطمینان پیدا میکنید.
بیشتر بخوانید: جوشکاری لوله مسی چطور انجام میشود؟
سخن پایانی
شستن لوله مسی امری که مانند یک سرویس دورهای باید انجام شود. در صورتی که به این موضوع بیتوجه باشید لولهها در دراز مدت مسدود شده و دیگر نمیتوانند عملکرد سابق را داشته باشند. گاهی اوقات ممکن است درون این لولهها با مواردی چون روغن بیکیفیت و فاسد مسدود شود که در این حالت میتوانید با روشهایی که بالاتر گفته شد برای خارج کردن آلودگی و شستوشو آنها اقدام کنید. امیدواریم با مطالعه این مقاله به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.