علت سوختن شمع خودرو چیست؟
علت استارت نخوردن خودرو همیشه به دلیل خرابی باتری آن نیست. در این حالت حتی اگر جریان برق به خوبی انتقال یابد و به شمع برسد، باز هم خودرو روشن نخواهد شد. این مشکل معمولا به دلیل عملیات جرقهزنی نادرست و احتراق نامناسب سوخت و هوا اتفاق میافتد. از آنجا که شمع خودرو طول عمر مشخصی دارد، حتی اگر از باکیفیتترین شمعها هم استفاده کنید، باز هم پس از مدتی با مشکل روبه رو شده و باید تعویض شوند. اما سوال اساسی که در رابطه با شمع برای افراد پیش میآید اینست که علت سوختن شمع خودرو چیست؟ آیا میتوان از این مشکل جلوگیری کرد؟ اگر به دنبال پاسخ این سوالات هستید، ادامه مقاله بازاری را از دست ندهید.
علت سوختن شمع خودرو چیست؟
نگهداری درست از موتور و رعایت نکات حفظ سلامت شمع، از جمله مواردی هستند که میتوان با استفاده از آنها، مانع از خرابی زودهنگام شمع خودرو شد. اما باید بدانید با انجام تمام این نکات، باز هم شمعها طول عمر مشخصی داشته و پس از طی مسافت معین باید تعویض شوند. به طور دلایل سوختن شمع عبارتاند از:
- افزایش دمای بیش از حد موتور خودرو
- کیفیت پایین سوخت
- نشت روغن روی شمع خودرو
- تجمع دوده سیاه در سطح شمع ماشین
- وارد شدن ضربه به شمع خودرو
- تنظیم نبودن شکاف بین شمع و الکترود آن
- خرابی وایر خودرو
برای درک بهتر شما از دلایل سوختن شمع خودرو در ادامه به بررسی گستردهتر هریک از موارد بالا پرداختهایم:
افزایش دمای بیش از حد موتور
شمعها برای انجام فرایند جرقهزنی، دارای یک صفحه الکتررود هستند که از جنس خاصی ساخته شده و در محدوده دمایی معینی کار میکند. حال اگر سیستم خنککننده خودرو خراب شده باشد، دمای محفظه احتراق بهطور چشمگیری افزایش پیدا میکند. این اتفاق در نهایت باعث میشود قطعات داخلی خودرو اع از شمع با آسیبهای جدی روبه رو شوند. در نتیجه طولی نمیکشد که با مشکل سوختن شمع خودرو مواجه شوید.
کیفیت پایین سوخت
مورد بعدی کیفیت پایین سوخت مصرفی است. این موضوع باعث میشود آلایندهها و همچنین رسوبات بیشتری روی شمع جمع شده و سلامت قطعات داخلی خودرو با مشکل مواجه شود. یکی از اصلیترین قطعاتی که در صورت استفاده از سوخت بیکیفیت دچار آسیب میشود، شمع خودرو است.
نشت روغن روی شمع خودرو
یکی از اصلیترین دلایل خرابی شمع خودرو که اکثر تعمیرکاران بر آن تاکید دارند، نشت روغن موتور به درون محفظه احتراق است. در صورتی که روغن به درون این محفظه ورود کند، احتمال دارد با سر شمع نیز تماس پیدا کرده و باعث کثیف شدن و تجمع آلودگی روی سطح آن شود. این موضوع به مرور باعث کاهش کیفیت جرقهزنی شده و پس از گذشت مدتی، شمع توانایی جرقهزنی خود را از دست میدهد.
همچنین کنار نشت روغن، باید نسبت به روغنسوزی در خودرو خود هم حساس باشید. چرا که این موضوع نیز میتوانند سبب سوختن و از کار افتادن شمع خودرو شود.
تجمع دوده سیاه در سطح شمع ماشین
دیگر عوامل خرابی شمع ماشین، تجمع دوده سیاه روی سطح شمع است. این دوده همان کربن است که هنگام ایجاد احتراق در خودرو ایجاد میشود. اگر نسبت به تعویض فیلتر هوا و سوخت بیاهمیت باشید، با گرفتگی آن، بخشی از کربن وارد محفظه احتراق شده و با سر شمع تماس پیدا میکند.
البته جدا از مورد بالا، موارد دیگری هم وجود دارد که باعث جمع شدن دوده سیاه روی سطح شمع میشوند. این عوامل عبارتاند از: کثیف بودن نازل پاشش سوخت انژکتور، ترکیب نامناسب سوخت و هوا و عدم حرکت دادن طولانی مدت خودرو. جمع شدن این آلودگیها، نهتنها کیفیت جرقهزنی را کاهش میدهد، بلکه با گذشت زمان، باعث از کار افتادن شمع نیز خواهد شد.
تنظیم نبودن شکاف بین شمع و الکترود آن
برای اینکه شمع بتواند جرقهزنی مناسب و قوی داشته باشد، باید شوک الکتریکی در یک اختلاف پتانسیل مناسب، بین شمع و الکترود جانبی در حرکت باشد. حال این اتفاق تنها زمانی رخ میدهد که شکاف بین شمع و الکترود جانبی آن با فاصله مناسبی تنظیم شده باشد. اگر این فاصله بیش از حد باشد، عملیات جرقهزنی ناقص خواهد بود. در مقابل اگر این دو قطعه خیلی به هم نزدیک باشند، فشار زیادی به شمع وارد شده و در نهایت احتمال خرابی آن افزایش پیدا میکند.
پس باید نسبت به تنظیم بودن شکاف بین شمع و الکترود حساس باشید. به طور کلی این شکاف نباید خیلی زیاد و یا خیلی کم باشد.
خرابی وایر خودرو
وظیفه وایر در ماشین، انتقال جریان الکتریکی از سمت باتری به شمع است. حال اگر این کابل با مشکلی روبه رو شود، باعث خرابی شمع خواهد شد. لازم است بدانید احتمال این مشکل بسیار کم است اما باز هم نباید آن را نادیده گرفت.
نشانههای سوختن شمع ماشین
تشخیص علائم خرابی شمع خودرو کار چندان سختی نیست و با توجه به چند نکته ساده به راحتی میتوانید خرابی این قطعه را تشخیص دهید. شاید خودتان نتوانید مشکل را حل کنید، اما با مراجعه به یک تعمیرگاه مناسب، میتوانید در صورت نیاز شمع را تعویض و با محصول جدید جایگزین کنید. از این رو قصد داریم در ادامه شما را با رایجترین نشانههای خرابی شمع خودرو آشنا کنیم. این موارد عبارتاند از:
استارت نزدن یا مشکل در استارت خودرو
وقتی خودرو به سختی استارت میخورد و یا با استارتهای پیاپی روشن نمیشود، در کنار خرابی باتری باید به بررسی شمع نیز بپردازید. در صورتی که شمع با مشکلی روبه رو شده باشد، فرایند جرقهزنی به خوبی صورت نمیپذیرد. در نهایت خودرو روشن نشده و یا پس از چندین بار استارت خوردن به سختی روشن خواهد شد.
افت قابل توجه شتاب خودرو
یکی از فاکتورهای مهم در شتابگیری خودرو، زمان مناسب جرقهزنی شمع هاست. در ماشین سنسورهایی وجود دارد که وظیفه آنها تنظیم زمان جرقهزنی خودرو است. حال اگر شمع با مشکلی روبه رو شود، زمان صحیح جرقهنی دچار اختلال میشود. این حالت در نهایت باعث کاهش راندمان خودرو و افت شتاب آن خواهد شد.
تغییرات ناگهانی دور موتور خودرو
با خرابی شمع خودرو، ترکیب سوخت و هوا به هم خورده و ممکن است موتور هوایی بیشتر از نیاز شمع را به درون محفظه موتور منتقل کند. از مشکلاتی که در صورت بروز این مشکل برای خودرو پیش میآید باید به نوسان شدید دور موتور خودرو هنگام رانندگی اشاره کنیم. این موضوع به دلیل کاهش سرعت انتقال نیرو در موتور رخ میدهد.
بنابراین هنگام رانندگی وقتی پای خود را روی پدال گاز فشار میدهید، موتور پاسخ درستی به فرمانتان نمیدهد و به طور مکرر دور موتور افزایش و کاهش پیدا میکند.
افزایش مصرف سوخت
وقتی شمع خراب شده باشد، احتراق مناسبی در موتور رخ نمیدهد. همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم، این موضوع باعث ترکیب نامناسب سوخت و هوا خواهد شد. به دنبال این موارد برای جبران افت شتاب خودرو، مصرف سوخت بالا میرود. همه رانندگان پس از چندین بار رانندگی با خودرو، متوجه مقدار مصرف سوخت آن خواهند شد.
در صورتی که با تغییر میزان مصرف سوخت در خودرو خود مواجه شدید، باید این مسئله را بسیار جدی گرفته و به بررسی قطعات و مهم حیاتی مانند شمع خودرو بپردازید.
روشن شدن چراغ چک
چراغ چک در خودرو یک نشانه راهنما برای اطلاع از وجود مشکل در خودرو است. اگر احتراق در موتور به خوبی صورت نگیرد، سنسورهای مختلفی که خودرو وجود دارند، سیگنالهای هشداری مختلفی را به کامپیوتر منتقل میکنند. احتراق ناقص جدا از اینکه باعث تولید آلایندههای بیش از حد میشود، حجم گازهای عبوری از کاتالیست خودرو را نیز افزایش میدهد.
با توجه به سیستم فنی ماشین، در صورت بروز هر یک از این اتفاقات، چراغ چک در آن روشن خواهد شد. در این حالت میتوان به سادگی به مشکل و دلیل خرابی خودرو پی برد.
سروصدای غیرعادی ماشین در حالت درجا
شاید تابهحال برایتان پیش آمده باشد که وقتی خودرو در حالت درجا کار میکند، صداهای غیرعادی از آن بشنوید. گاهی وقتا خرابی شمع باعث ایجاد سروصداهای غیر عادی در خودرو خواهد شد. دلیل این مشکل معمولا احتراق ناقصی است که در خودرو اتفاق میافتد. از آنجا که سروصدای اضافی خودرو در حالت درجا بهتر شنیده میشود، میتوانید در این حالت نشانههای خرابی شمع آن را بررسی کنید.
خارج شدن دود غلیظ تیره از اگزوز خودرو
وقتی که شمع خراب باشد و نتواند احتراق مناسبی ایجاد کند، باعث تولید بیش از حد کربن مونواکسید و سایر آلایندهای زیست محیطی میشود. این موضوع را میتوان به راحتی از خارج شدن دود سیاه رنگ نسبتا غلیظ از اگزوز خودرو مشاهده کرد.
یکی دیگر از نشانههایی که خرابی شمع را بیان میکند، به مشام رسیدن بوی شدید بنزین همراه آلایندههای خروجی از اگزوز است. وقتی احتراق ناقص باشد، بنزین به طور کامل نمیسوزد، در نهایت بخشی از سوخت اصلا در فرآیند احتراق دچار واکنش شیمیایی نمیشود. در این حالت بخش باقیمانده بنزین به سمت اگزوز رفته و باعث ایجاد بوی شدید بنزین از آن خواهد شد.
وجود آثار ترک خوردگی و شکستگی در بدنه شمع
توجه به شکل ظاهری شمع نیز از جمله نشانههایی است که میتواند به شما در تشخیص شمع خراب کمک کند. اولین نشانهای که با خراب شدن شمع روی بدنه آن اتفاق میافتد، ترک خوردگی یا شکستگی در چینی سر شمع است. این مشکل معملولا به دلیل وارد شدن ضربههای شدید به خودرو اتفاق میافتد. البته افزایش دمای بیش از حد موتور هم در برخی مواقع میتواند باعث ترک خوردن چینی شمع شود. لازم است بدانید کیفیت شمع استفاده شده با بروز این مشکل ارتباط مستقیم دارد.
عوض شدن رنگ چینی شمع
دیگر نشانه ظاهری شمع که میتوان با توجه به آن خرابی این قطعه را تشخیص داد، تغییر رنگ چینی آنست. در حالت عادی چینی شمع به رنگ سفید و یا خاکستری است. همانطور که بارها اشاره کردیم، با خراب شدن شمع احتراق ناقص در خودرو رخ میدهد. به دنبال این موضوع ممکن است بخشی از بنزین موجود در محفظه احتراق با شمع تماس پیدا کند. این موضوع با گذشت زمان باعث تیره شدن چینی شمع خواهد شد.
همچنین باید بدانید نشت روغن به داخل محفظه احتراق و تماس آن با شمع نیز به مرور باعث قهوهای شدن سر این قطعه میشود. شمعهای ایریدیوم و پلاتینیوم از جمله شمعهایی هستند که کمتر با این مشکل روبه رو میشوند.
بهترین زمان تعویض شمع خودرو چه زمانی است؟
این سوال از جمله مواردی است که برای اکثر دارندگان خودرو پیش میآید. در واقع باید بدانید این مسئله به عوامل مختلفی چون سلامت خودرو، کیفیت سوخت، نوع شمع خودرو و کیفیت شمع بستگی دارد. در یک خودرو معمولی که عملکرد مطلوبی دارد و از سلامت فنی کاملی برخوردار است، یک شمع معمولی چیزی حدود 40 تا 50 هزار کیلومتر عمر میکند. البته در خودروهایی با مدلهای پایین این مسافت به 30 هزار کیلومتر کاهش پیدا میکند.
البته اگر از شمعهای باکیفیتی مثل پلاتینیوم یا ایریدیوم استفاده کنید، دوام بالاتری را تجربه خواهید کرد. به طور معمول شمعهای پلاتینیوم معمولا تا 60 هزار کیلومتر عمر میکنند. جالب است بدانید این مقدار در شمعهای ایریدیوم به 80 تا 100 هزار کیلومتر هم میرسد.
در آخر
شمع خودرو از قطعات اساسی و مهمی است که میتوان گفت عملکرد موتور حول محور آن میچرخد. در صورتی که با هریک از نشانههای خرابی این قطعه روبه رو شدید، باید در سریعترین زمان برای تعویض آن اقدام کنید. در غیر این صورت ممکن است دیگر اجزای خودرو نیز با مشکل روبه رو شوند. اگر به علت سوختن شمع خودرو توجه کافی داشته باشید، میتوان احتمال خرابی آن را تا حد زیادی کاهش دهید. پس از کنار موارد گفته شده بیتوجه رد نشوید.
امیدواریم با مطالعه این مقاله به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.