» لوله مسی » تفاوت لوله فلزی با لوله پلی اتیلن
تفاوت لوله فلزی با لوله پلی اتیلن
لوله مسی

تفاوت لوله فلزی با لوله پلی اتیلن

آبان 10, 1403 2067

لوله های در صنایع مختلف نقش پررنگ و حائزاهمیتی دارند. این قطعات کاربردهای بسیار گسترده ای در انتقال سیالات مختلف مثل آب، گاز، هوا و … دارند و برای زیر ساخت های شهری و صنعتی نیز استفاده می شوند. به توجه به این موارد، مهم است که جنس و کیفیت این لوله ها در رتبه بالایی قرار داشته باشد. در واقع برحسب نیاز سیال و حوزه صنعتی مورد استفاده، لوله ها به انواع مختلفی تقسیم می شوند و در جنس های متفاوتی در بازار وجود دارند. دو مدل از معروف ترین و پرطرفدارترین لوله های مورد استفاده در حوزه های مختلف لوله های فولادی و پلی اتیلن هستند که در این مقاله قصد داریم به بررسی صفر تا صد این دو لوله بپردازیم. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

لوله فولادی(لوله فلزی) چیست؟

لوله فلزی که آن را با نام دیگر لوله فولادی نیز می شناسند، حالت استوانه ای دارد و دو طرف آن باز است. این لوله ها توخالی بوده و همانطور که از نام آنها پیداست از فولاد ساخته می شوند. از این لوله ها نه‌تنها می‌توان برای انتقال سیالات، مایعات و گازها استفاده کرد، بلکه می‌توان انتقال جامداتی مثل موارد پودری را نیز با کمک این لوله‌ها انجام داد. در نتیجه نمی‌توان کاربرد وسیع این ممحصولات را درصنایع مختلف نادیده گرفت.

لوله‌های فلزی به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که از رایج‌ترین آنها باید به بدون درز یا درزدار اشاره کنیم. این دو لوله در مقایسه با دیگر محصولات کاربرد بیشتری دارند. بسته به استفاده‌ای که قرار است از این لوله‌ها شود، می‌توان آنها را در دو طول 6 یا 12 متر تهیه کرد که معمولا از نوع 12 متری آن برای خطوط انتقال استفاده می‌شود. این لوله‌ها هرچه ضخامت بیشتری داشته و در کیفیت بالاتری تولید شوند، می‌توانند حجم مواد بیشتری را در مدت زمان کمتری منتقل کنند. در نتیجه باعث کاهش هزینه‌های خرید و هزینه‌های اضافه نصب می‌شوند.

انواع لوله فلزی

لوله‌های فلزی انواع مختلفی دارند و در مدل‌های متنوعی تولید می‌شوند. در واقع هرکدام از انواع لوله های فلزی کاربرد خاصی دارند و برای استفاده در شرایط کاری مخصوصی طراحی و تولید شده‌اند. برای مثال از انواع لوله های فولادی باید به لوله فولادی گالوانیزه، لوله فولادی مشکی، لوله مسی و لوله فولادی ضد زنگ اشاره کنیم. مواردی که نام بردیم از رایج‌ترین و پراستفاده‌ترین لوله های فلزی هستند که در این بین لوله‌های‌ مسی طرفداران بیشتری دارند و شاهد استفاده گسترده آنها در صنایع مختلف هستیم.

لوله‌های مسی دارای شرایط خاصی برای اتصال هستند و از تجهیزات بخصوصی برای نصب و اتصال آنها استفاده می‌شود. برای مثال از انواع اتصالات لوله مسی باید به بوشن مسی، زانویی مسی 45 درجه، زانویی مسی 90 درجه، کوپلینگ مسی، چهارراه اتصال و … اشاره کنیم. برای متصل کردن انواع لوله مسی در صنایع مختلف و ساخت و ساز باید از اتصالات مخصوص آنها استفاده کرد.

لوله فولادی(لوله فلزی) چیست؟

لوله پلی اتیلن (پلیمری) چیست؟

لوله‌های پلی اتیلن (polyethylene Pipe) نوعی دیگر از لوله‌های پرکاربرد و محبوب در صنایع و ساخت و ساز هستند. این لوله‌ها اولین بار در سال 1950 رونمایی شدند و به دنبال مزایای زیادی که در خود جای داده بودند، رفته رفته جای لوله‌های آهنی را گرفته و استفاده گسترده‌ای پیدا کردند. لوله های پلیمری کیفیت بسیار بالایی دارند، به شکلی که در ضمانت‌نامه‌های بیست یا سی ساله فروخته می‌شوند.

موادی که در ساختار این لوله ها وجود دارد، ضریب کشش آنها را افزایش داده و به دنبال این موضوع از استحکام بالایی برخوردار هستند. مواردی چون مقاومت بالا، رسوب‌پذیری کم، شرایط استاندارد، وزن پایین، جابه‌جایی آسان، سهولت در نصب، تحمل فشار بالا، مقاومت در برابر ترک خوردگی و … دلایلی هستند که باعث استفاده روزافزون لوله‌های پلیمری شده‌اند. به دنبال این موارد استفاده از لوله‌های آهنی و گالوانیزه به مرور کاهش پیدا کرد. با این حال امروزه در برخی موارد همچنان استفاده از لوله‌های آهنی و گالوانیزه بهترین گزینه است.

 تجهیزات مورد نیاز برای لوله کشی ساختمان

تفاوت لوله پلی اتیلن و لوله فولادی

امروزه در بازار رقابت زیادی بین لوله‌های فولادی و پلی اتیلن وجود دارد. در واقع این دو محصول با اینکه عملکرد یکسانی دارند و تقریبا در همه صنایع استفاده می‌شوند، از نظر ساختار و نوع استفاده تفاوت هایی با هم دارند. اگر قصد استفاده از این لوله ها را دارید باید درباره ویژگی ها و تفاوت های آنها اطلاعات کافی داشته باشید تا بتوانید محصول مناسبی انتخاب کنید. در ادامه همراه ما باشید تا شما را با تفاوت های اصلی این دو لوله پرطرفدار آشنا کنیم.

تفاوت از نظر جنس

در رابطه با تفاوت لوله پلی اتیلن و فولادی باید بگوییم لوله های فولادی استوانه های تو خالی از جنس فولاد هستند که معمولا در حوزه ساخت و ساز برای انتقال سیالات و گازهای مختلف به کار گرفته می شوند. همانطور که قبل‌تر نیز اشاره کردیم لوله های فولادی انواع مختلفی دارند که روکش به کار رفته روی هرکدام از آنها با هم فرق می کند. پوشش های مختلفی که روی لوله های فولادی قرار می‌گیرد باعث ایجاد مزیت های خاصی در اینن لوله ها می‌شود.

در مقابل لوله های پلی اتیلن از ترکیب دو ماده اتیلن و پلیمر ساخته می‌شوند. با ترکیب این دو ماده، نوعی پلاستیک تولید می شود که مقاومت بالایی در این لوله‌ها ایجاد می‌کند. لوله های پلی اتیلن دارای انعطاف پذیری بالایی هستند که این مزیت باعث شده بتوانند جای لوله های چدنی و بتنی را بگیرند. این مدل لوله نیز کاربردهای مختلفی دارد که از رایج‌ترین آنها باید به توزیع گاز طبیعی، آب پاش‌های چمن، فاضلاب، خطوط دفع زباله و خطوط زهکشی اشاره کنیم.

تفاوت از نظر سختی و استحکام

لوله های فولادی به دنبال اینکه از فلز های سخت تولید می‌شوند، استحکام و طول عمر بالاتری دارند. همچنین این نوع لوله ها در برابر فشار خارجی و داخلی نیز مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهند. اما در مقابل پلی اتیل یک ماده ترموپلاستیک است که از پلیمریزاسیون تولید میشود. از آنجا که لوله های پلی اتیلن به روش اکستروژن تولید میشوند، انواع مختلفی دارند که از نمونه های آنها باید به پلی اتیلن با چگالی بالا و پلی اتیلن با پگالی متوسط اشاره کنیم. همچنین این نوع لوله ها دارای ضخامت های مختلفی نیز هستند که انتخاب ضخامت آنها به نوع پروژه و کاربردی که برای آنها در نظر گرفته‌اید برمی‌گردد.

تفاوت لوله پلی اتیلن و لوله فولادی

تفاوت لوله فلزی و پلاستیکی از نظر وزن

از آنجا که در لوله های فلزی از فولاد استفاده می‌شود، به مراتب وزن بیشتری داشته و سنگین‌تر هستند. اما در مقابل لوله های پلی اتیلن به دلیل استفاده از پلاستیک مقاوم سبک بوده و جابه‌جایی آسان‌تری دارند. همچنین بهتر است بدانید احتمال زنگ زدگی در لوله های پلی اتیلن بسیار کمتر از لوله های فولادی است. در واقع لوله های فلزی مقاومت چندانی در برابر زنگ زدگی ندارند و ممکن است پس از مدت کوتاهی دچار زنگ زدگی و کاهش عملکرد شوند.

تفاوت از نظر نصب

تفاوت رایج و مهم دیگری که در این دو محصول به چشم می‌خورد شیوه نصب آنهاست. به عبارت ساده لوله‌های فلزی برای اتصال به یکدیگر به جوشکاری نیاز دارند. این در حالی است که می‌توان لوله های پلی اتیلن را به سادگی و بدون نیاز به جوشکاری به یکدیگر وصل کرد. بدین شکل که در این نوع لوله‌ها از اتصلات مخصوص پلی اتیلنی برای وصل کردن استفاده می‌شود. به طور کلی لوله های فولادی در برابر فشار مقاومت بالایی داشته اما لوله های پلی اتیلن به مراقبت بیشتری نیاز دارند.

اتصالات مورد استفاده برای لوله‌های پلیمری

لوله‌ها تنها برای هدایت سیالات در یک مسیر مستقیم مناسب هستند و برای تغییر جهت آب یا انشعاب گرفتن و … باید از اتصالاتی برای آنها استفاده شود. اتصالاتی که برای لوله‌های پلی اتیلن استفاده میشوند از جنس پلی اتیلن بوده و تنها باید از این نوع اتصالات برای این لوله‌ها استفاده کرد.

اتصالات لوله های پلی اتیلن به دو شکل جوشی و دنده‌ای در بازار وجود دارند که هرکدام از آنها برای استفاده در موقعیت خاص خود مناسب است. برای مثال از اتصالات جوشی معمولا برای مصارف فاضلابی و از اتصالات دنده‌ای برای مصارف کشاورزی و آب آشامیدنی استفاده می‌شود. در استفاده از اتصالات مناسب برای انواع لوله‌ها باید دقت کافی داشته باشید زیرا استفاده از محصولات بی‌کیفیت در این زمینه می‌تواند خسارت‌های زیادی را برایتان به دنبال داشته باشد.

جایگزین لوله مسی کولر گازی

مزایای لوله پلی اتیلن

تا این قسمت از مقاله باید با تفاوت لوله های فلزی با پلی اتیلن به خوبی آشنا شده باشید. بالاتر به بررسی این موارد پرداختیم و حال نوبت بررسی مزایای هریک از این محصولات است. به طور کلی مزایای لوله پلی اتیلن به شرح زیر است:

  • لوله های پلی اتیلن وزن کمتری در مقایسه با لوله های فولادی داشته و این مورد باعث کاهش هزینه حمل و قل و نصب این لوله شده است. به طوری که می‌توان گفت هزینه نصب لوله های فولادی تقریبا دو برابر است.
  • لوله پلی اتیلن در برابر زنگ زدگی مقاومت بالایی دارد و به مرور زمان و تماس با سیالات هیچگونه زنگ زدگی در آن اتفاق نمی‌افتد.
  • برای نصب و اتصال این نوع لوله ها نیازی به جوشکاری ندارید و به راحتی می‌توان آنها را با تجهیزات مناسب به یکدیگر متصل کرد.
  • ساختار لوله پلی اتیلن به صورتی است که مواد تشکیل دهنده آن به مرور زمان در مایعات یا گازها حل نشده و باعث آلودگی موارد درون لوله نمی‌شوند.
  • پلی اتیلن از مقاومت بالایی در برابر ضربه، سایش و نشت برخودار است. اما لوله‌های فولادی ممکن است پس از مدتی دچار نشت شده و باعث هدر رفتن سیالات شوند. این مورد می‌تواند ضررهای مالی زیادی را برای افراد به وجود بیاورد.
  • لوله پلی اتیلن از مقاومت بالایی در برابر یخ‌زدگی و سرما برخوردار است.
  • در صورتی که نصب این لوله را به خوبی و به صورت اصولی انجام دهید، هزینه تعمیر و نگهداری بالایی نخواهد داشت.

مزایای لوله پلی اتیلن

مزایای لوله فولادی

بالاتر شما را با مزایای لوله پلی اتیلن آشنا کردیم. در مقابل مواردی که ذکر کردیم لوله‌های فولادی نیز از ویژگی‌های زیادی برخوردار هستند که در ادامه درباره آنها صحبت می‌کنیم:

  • یکی از مهم‌ترین مزایای لوله‌های فولادی تحمل فشار بالای آنهاست.
  • با توجه به بررسی‌هایی که انجام گرفته لوله های فولادی طول عمر بالاتری نسبت به لوله های پلی اتیلن دارند.
  • با کمک لوله های فولادی می‌توان جریان آب را با دمای بسیار بالا منتقل کرد. این در حالی است که لوله پلی اتیلن توانایی تحمل دماهای بسیار بالا را ندارد.
  • لوله های فولادی محدودیتی برای استفاده ندارد. به عبارت ساده‌تر از لوله پلی اتیلن نمی‌توان در تمام سیستم‌های لوله کشی استفاده کرد و در برخی قسمت‌ها این نوع لوله‌ها عملکرد مناسبی از خود نشان نمی‌دهند.

کلام آخر

در این مقاله به مقایسه دو لوله فولادی و پلی اتیلن پرداختیم و شما را با مزیت‌های هرکدام از آنها آشنا کردیم. با توجه به موارد گفته شده استفاده از لوله پلی اتیلن برای برخی از پروژه های آب و فاضلاب گزینه مناسب‌تری است و هزینه کمتری به دنبال دارد. در مقابل در پروژه هایی که لوله در معرض فشار و دمای بالایی قرار می‌گیرد باید از لوله های فولادی استفاده کرد تا نتیجه مطلوبی به دست آورد.

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
error: Content is protected !!