علت یخ زدن لوله کولر گازی چیست؟
کولرگازی یکی از پرطرفدارترین دستگاههای خنککننده است که با شروع فصل تابستان شاهد استفاده بسیار آن هستیم. این دستگاه تهویه مطبوع نیز مانند دیگر وسایل برقی ممکن است پس از مدتی استفاده با مشکلات روبه رو شود. یکی از رایجترین مشکلاتی که برای اکثر کولرهای گازی پیش میآید یخ زدن لولههای آن است. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که مشاهده کنید لوله رفت کولر گازی کم کم شروع به یخ زدن کرده است. این مسئله علکرد درست کولر را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث میشود این دستگاه دیگر قدرت سابق را نداشته باشد. اما آیا میدانید علت یخ زدن لوله کولرگازی چیست و چطور باید به رفع این مشکل پرداخت؟ اگر به دنبال پاسخ این سوال میگردید، پیشنهاد میکنیم ادامه مقاله را از دست ندهید.
کاربرد لوله رفت در کولر های گازی
لوله رفت یکی از اجزای مهم کولرگازی است که نقش مهمی در عملکرد صحیح این دستگاه دارد. به دنبال این موضوع اگر هرگونه مشکلی در این لوله ها به وجود بیاید، به سرعت شاهد کاهش راندمان کولر و عملکرد نامناسب آن خواهید بود. از کاربردهای اصلی و مهم لوله رفت در کولر گازی باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- جابهجا کردن گاز مبرد: لوله مسی کولر گازی مسیر جریان گاز مبرد در دستگاه است. در واقع لوله رفت وظیفه جابهجایی گاز مبرد از کمپرسور به قسمتهای دیگر کولرگازی مثل لوله بازگشت، لوله تبخیر و لوله تغذیه را برعهده دارد.
- منتقل کردن حرارت: وظیفه دیگر این لوله انتقال حرارت بین قسمتهای مختلف کولرگازی است. گاز مبرد با کمک این لوله از لوله تبخیر عبور کرده و حرارت را به خود جذب میکند. سپس در لوله بازگشت حرارت جذب شده از مکان را به محیطهای دور منتقل میکند.
- تنظیم فشار مبرد: نقش مهم دیگر لوله رفت در کولر گازی تنظیم فشار گاز مبرد است. طراحی و اندازهگیری مناسب این لولهها باعث کنترل فشار گاز مبرد شده و در نتیجه از ایجاد مشکلات ناخواسته در این دستگاه جلوگیری میکند.
- اتصال قطعات: لوله رفت در کولرگازی اتصال قطعات مختلف در آن را هم برعهده دارد. از جمله کاربردهای اتصال قطعات توسط لوله رفت باید به اتصال لولهها به کمپرسور، بخشهای تبخیر و بازگشت ، و اتصال به واحد خارجی و … اشاره کنیم.
با توجه به کاربرد و اهمیت لوله رفت در کولرگازی، باید نسبت به نصب و نگهداری این لولهها حساسیت بالایی داشته باشید تا بتوانند عملکرد مناسبی از خود نشان دهند و راندمان کولر را نیز افزایش دهند.
اما سوالی که وجود دارد اینست که چرا لوله های کولرگازی یخ میزنند. برای اطلاع از این موضوع در ادامه مقاله به بررسی دلایل آن پرداختهایم. همراه ما باشید.
علت یخ زدن لوله رفت کولرگازی در تابستان چیست؟
همانطور که میدانید امروزه از کولرگازی جدا از فصول گرم سال، در زمستان نیز استفاده میشود و برخی نمونههای این دستگاه دارای دو حالت سرمایش و گرمایش هستند. اما نکتهای که وجود دارد اینست که دلایل یخ زدن لوله کولرگازی در تابستان و حالت سرمایش با هم فرق میکنند. برای عمل خنکسازی، کولرگازی با منبسط کردن گاز مبرد درون سیمپیچ اواپراتور گاز فریون را خنک کرده و بدین ترتیب فضای خانه خنک میشود. حال اگر هرگونه مشکلی در بخش انتقال سرما مثل شکستگی در بلوور فن یا خرابی موتور فن و … به وجود بیاید، عملکرد کل سیستم را مختل میکند. مهمترین دلایلی که موجب یخ زدن کولرگازی میشوند عبارتاند از:
نشت گاز کولرگازی
گاز کولرگازی ممکن است به دلیل مواردی چون نشتی در لوله ها و پرچهای دستگاه، آرام آرام کاهش پیدا کند. این مشکل حتی در زمان خاموش بودن دستگاه هم ادامه دارد و پس از مدتی متوجه میشوید گاز کولر شما بسیار کاهش یافته است. خالی شدن گاز مبرد درون دستگاه یکی از دلایل اصلی یخ زدن لولههای آنست. برای رفع این مشکل باید با کمک تکنسینهای مربوطه در سریعترین زمان برای شارژ گاز کولرگازی اقدام کنید.
مسدود شدن مسیر لولههای کولرگازی
از دیگر دلایلی که باعث یخ زدن لولههای کولرگازی و پکیج میشود باید به مسدود شدن لولهها اشاره کنیم. چنانچه لوله ها را به خوبی بررسی کرده و متوجه شدید هیچگونه نشتی در آنها وجود ندارد اما باز هم مشکل یخ زدن و برفک زدن لولهها ادامه داشت، باید به سراغ بررسی عدم انسداد لوله مویی، شیر برقی، گرفتگی لوله رفتوبرگشت و … بروید. در واقع اگر هرگونه انسدادی در لولهها ایجاد شود، مسیر گاز مبرد کیپ خواهد شد و در نهایت پس از مدت کوتاهی لوله ها یخ خواهند زد.
عدم اتومات کردن موتور
دیگر دلیلی که میتواند باعث یخ زد لوله کولرگازی شود، عدم اتومات کرد موتور این دستگاه است. این مشکل معمولا به دلیل وجود ایراد در برد الکتریکی و عدم ارسال دستورات لازم اتفاق میافتد. همچنین موارد دیگری هم چون خراب بودن سنسور دمایی، نیمسوز بودن کمپرسور، اتصالی داشتن کنتاکتور، کارکرد یکسره موتور و … نیز دلایلی هستند که مانع از اتومات کردن موتور کولر میشوند و در نهایت این مشکل یخزدگی لولهها را به دنبال خواهد داشت.
خراب بودن بلوور فن پنل داخلی
وظیفه بلوور فن پنل داخلی اینست که گرمای محیط را به درون یونیت داخلی بکشد. این گرما از طریق فن بلوور اطراف اواپراتور میچرخد و سپس هوای گرم با چرخش اواپراتور خنک شده و مجدد به محیط برمیگردد. حال اگر هرگونه اختلالی در بلوور فن ایجاد شود، این فرایند بهم ریخته و پروسه خنکسازی هوا ناقص میماند. در نهایت بامشکلاتی چون یخزدگی لولهها روبه رو میشوید.
در کنار مواردی که بالاتر به آنها اشاره کردیم، عوامل دیگری نیز وجود دارند که باعث یخ زدن لوله ها در حالت سرمایش میشوند که از مهمترین آنها باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- گردش نامناسب هوا درون سیستم
- کثیف بودن فیلترهای پنل کولرگازی
- آلوده بودن اواپراتور پنل
- شکستگی بلوور فن
- معیوب بودن برد دستگاه و خازن فن داخلی
- خراب شدن دریچه پرتاب
- عدم توجه به دمای بیرونی در زمان استفاده از حالت سرمایش
- عدم تخلیه مناسب آب
دلایل یخ زدن لوله کولرگازی در حالت گرمایش (در فصل زمستان)
همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم امروزه از کولرهای گازی در حالت گرمایش نیز استفاده میکنند. از آنجا که عملکرد این سیستم در دو حالت گرمایش و سرمایش با هم مختلف است، دلایلی هم که باعث یخ زدن لوله در هرکدام از این حالتها میشود با هم فرق میکند. به طور کلی دلایل یخ زدن لوله در حالت گرمایش به شرح زیر هستند:
خراب بودن سنسور خارجی
از مهمترین دلایل یخ زدن لوله کولرگازی در حالت گرمایش باید به خراب بودن سنسور خارجی دستگاه اشاره کنیم. وقتی که این قطعه به عنوان عامل اصلی و برد دستگاه نتواند فرمان لازم برای گرم شدن کندانسور را بدهد، یعی دچار نقص شده و این نقص در نهایت باعث یخ زدن کندانسور و لوله های کولرگازی خواهد شد.
خرابی فن کندانسور
زمانی که کپرسور در حالت گرمایش به کار خود ادامه میدهد، با ادامه این فرایند، کندانسور در بازههای زمانی سردتر میشود. در این حالت فن جریان هوا را به درون کندانسور هدایت کرده تا دمای آن کاهش پیدا کند. حال اگر این فن نتواند کار خود به خوبی انجام دهد، باعث بروز مشکلاتی چون یخزدگی کولرگازی میشود. در این حالت حتی اگر از بهترین لولههای گازی نیز استفاده کنید، باز هم عملکرد دستگاه با اختلال روبه رو میشود.
نقص در شیر برقی کولر
شیر برقی فقط در کولرگازی هایی وجود دارد که دارای دو حالت سرمایش و گرمایش هستند و وظیفه دارد مسیر جابهجایی گاز کولر را از حالت سرمایش به گرمایش تغییر دهد. حال اگر این شیر دچار مشکلی شود، چرخه تبرید نمیتواند به شکل صحیح در کولر تغییر پیدا کند و دستگاه در حالت سرمایش خود باقی میماند. در نتیجه این مشکل باعث یخ زدن لولهها و برفک گرفتن آنها میشود.
تخلیه شدن گاز مبرد
نشتی داشتن گاز کولرگازی موردی است که در حالت گرمایش نیز باعث یخ زدن لولههای آن میشود و مشکلاتی را در این دستگاه ایجاد میکند. پس در صورتی که متوجه شدید گاز کولر به صورت آهسته و پیاپی در حل کاهش است، باید هرچه سریعتر برای رفع محل نشتی اقدام کرده و گاز درون دستگاه را به طور مجدد شارژ کنید.
راه های حل مشکل یخ زدگی در کولر گازی
برای رفع یخزدگی لوله های کولرگازی راههایی وجود دارد که با انجام آنها میتوانید به راحتی از ششر این مشکل راحت شده و عملکرد سیستم تهویه مطبوع خود را به حالت اولیه برگردانید. راههای حل مشکل یخزدگی لولههای کولرگازی عبارتاند از:
- بررسی منظم فیلترها: فیلترهای کولرگازی با گذشت زمان دچار آلودگی و کثیفیهای زیادی میشود که این مسئله جریانن هوا را محدود میکند و باعث یخ زدن لولههای درون کولر میشود. پس برای اینکه از مشکل یخ زدن لولهها جلوگیری کنید، بهترین راه تمیز کردن منظم این فیلتر هاست.
- اطمینان از عملکرد درست فنها: در گام بعدی باید مطمئن شوید فنهای کولرگازی عملکرد درستی دارند و جریان هوا را به اندازه کافی فراهم میکند. تمیز کردن فنها میتواند تاثیر زیادی در بهبود عملکرد آنها داشته باشد، پس برای جلوگیری از یخ زدن لولهها از تمیز کردن و تعویض فنها غافل نشوید.
- بررسی فشار مناسب مبرد: مطمئن شوید فشار مبرد در محدود مناسبی قرار دارد. اگر این فشار در محدوده نامناسبی قرار داشته باشد، باعث یخ زد لولههای کولرگازی میشود. پس در صورت نیاز فشار مبرد را اصلاح کرده و آنها در مقدار صحیح قرار دهید.
- اطمینان از عملکرد درست ترموستات: باید از عملکرد درست ترموستات اطمینان پیدا کنید و مطمئن شوید دمای مبرد در محدوده مناسبی تنظیم شده باشد. به طور کلی ترموستات نامناسب باید تشکیل برفک و یخ روی لولهها میشود.
- بررسی کمپرسور: همانطور که میدانید کمپرسور یکی از اصلیترین تجهیزات کولرگازی است. پس برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل در کولرگازی ابتدا باید به سراغ بررسی این قسمت بروید و مطمئن شوید کمپرسور بدون هیچ مشکلی به کار خود ادامه میدهد.
- تهویه مناسب: مورد بعدی که در جلوگیری از یخ زدن لوله کولرگازی مناسب است، قرار دادن آن در محیطی با تهویه مناسب است. در واقع محدویت جریان هوا و عدم تهویه مناسب، با گذشت زمان باعث یخ زدن لولههای کولرگازی میشود. در نتیجه باید از نصب کولرگازی در فضاهایی که تهویه مطبوع ندارند خودداری کنید.
در صورتی که با رعایت تمام موارد بالا همچنان مشکل یخ زدن لوله کولرگازی پا برجا بود، ممکن است دستگاه شما با مشکل اساسی روبه رو شده باشد و نیازمند تعمیر اساسی باشد. در این حالت بهترین گزینه مشورت و کمک گرفتن از یک تکنسین ماهر در این زمینه است. همچنین با خرید عایق لوله مسی هم می توانید از یخ زدن آنها جلوگیری کنید.
دیگر راه حلهای جلوگیری از علت یخ زدن کولر گازی عبارتند از:
- بررسی لوله کمپرسور و اطمینان از عملکرد صحیح آن
- بررسی برد الکترونیکی و تعمیر آن در صورت لزوم
- تست خازن کولر گازی و تعویض آن در صورت نیاز
- تمیز و یا تعویض کردن پنلهای دستگاه و اطمینان از تهویه صحیح
- بررسی ترموستات و برد الکترونیکی در کولر گازی
- بررسی موتور فن بیرونی و تعمیر یا تعویض آن در صورت نیاز
اگر با انجام تمام این مراحل همچنان مشکل کولرگازی شما پابرجا بود حتما از افراد متخصص در این حرفه برای رفع مشکل کمک بگیرید.
اثرات یخزدگی لوله کولرگازی
به طور کلی عملکرد صحیح تجهیزات کولرگازی به سلامت قطعات به کار رفته در آن بستگی دارد و هرگونه نقص در قطعات مختلف میتوان عملکرد کلی سیستم را تحت تاثیر قرار داده و باعث کاهش راندمان آن شود. یخ زدن لوله کولرگازی نیز مانند یخ زدن لوله آب مشکلاتی را برای این سیستم ایجاد میکند که از مهمترین آنها باید به خنک نکردن فضا، وجود سروصدای زیاد، خراب شدن دیگر قطعات سیستم و … اشاره کنیم.
همه این موارد در نهایت باعث ایجاد خسارتهای مالی سنگین برای شما میشوند. پس اگر لولههای کولرگازی شما دچار یخزدگی شد، باید در کمترین زمان دلیل بروز این مشکل را پیدا کرده و اقدامات لازم برای بررسی و رفع آن را انجام دهید تا مشکلات بزرگتری برای کولرگازی شما ایجاد نشود.
سخن پایانی
در این مقاله شما را با دلایل رایج یخ زدن لولههای کولرگازی آشنا کرده و راهکارهایی برای رفع این مشکل را در اختیارتان قرار دادیم. در صورتی که نکات استفاده از این دستگاه را به خوبی رعایت کنید، کمتر با مشکلاتی چون یخ زدن لوله و کاهش قدرت خنککنندگی آن روبه رو میشوید. به طور کلی اگر متوجه مشکلی در کارکرد کولرگازی شدید، بهترین گزینه اینست که از یک فرد متخصص در این حرفه برای رفع مشکل کمک بگیرید.
امیدواریم با مطالعه این مقاله به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.
به نظر من بیشتر اوقات مشکل از کمبود گاز یا کثیف بودن فیلتره، اگه این دوتا رو چک کنیم خیلی از وقتها مشکل حل میشه
ممنون از نظر شما آقای عباسی درسته، کمبود گاز و کثیف بودن فیلتر جزو رایجترین دلایل یخ زدن لولههای کولر گازی هستن. پیشنهاد میکنم حتما سرویس دورهای دستگاه رو جدی بگیرین تا این مشکلات بهموقع پیشگیری بشه