تفاوت بست آب و گاز چیست؟
بستهای فلزی انواع مختلفی دارند که از نمونههای پرکاربرد و پرطرفدار آنها باید به بست آب و بست گاز اشاره کنیم. این دو بست هرکدام کاربرد مختلفی دارند و در مکانهای خاصی استفاده میشوند. به طور کلی بست یک ابزار مکانیکی است که از آن برای ثابت نگهداشتن یا محکم کردن اجسام مختلف به یکدیگر یا به سطحی خاص استفاده میشود. این محصول معمولا از فلزات مستحکم ساخته میشود تا بتواند در برابر لرزش و یا حرکت اجسام از خود مقاومت نشان دهد. در این مقاله از فروشگاه بازاری همراه ما باشید تا شما را با تفاوت بست آب و گاز بیشتر آشنا کنیم.
انواع بست از نظر جنس
همانطور که در بخش ابتدایی مقاله ذکر کردیم این محصولات از فلزات مقاوم ساخته میشوند تا طول عمر بالایی داشته و عملکرد مناسبی از خود نشان دهند. به طور کلی رایجترین جنسهای مورد استفاده در ساخت بست عبارتاند از:
فولاد ضد زنگ (استنلس استیل): بست فلزی ساخته شده از این جنس در برابر خوردگی و زنگزدگی مقاوم بوده و برای استفاده در محیطهای مرطوب یا صنعتی مناسب هستند.
فولاد گالوانیزه: این نوع بستها دارای پوشش روی برای جلوگیری از زنگزدگی هستند و میتوان آنها را به خوبی برای محیطهای خارجی اسفاده کرد.
آلومینیوم: از ویژگیهای این نوع بست باید به وزن سبک و مقاومت آن در برابر خوردگی اشاره کنیم. استفاده از این بست در شرایطی که وزن اهمیت دارد میتواند بسیار مناسب باشد.
مس: بستهای مسی مقاوم در برابر خوردگی و رسانای الکتریکی هستند و معمولاً در صنایع برق به کار گرفته میشوند.
روی (زینک): از ویژگیهای این بست باید به مقاومت در برابر خوردگی و قیمت مناسبتر آن نسبت به فولاد ضد زنگ اشاره کنیم.
بست گاز
برای صحبت درباره تفاوت بست آب و گاز ابتدا باید هر کدام این محصولات به طور کامل بررسی شوند. همانطور که از اسم بست گاز برمی آید ابزاری است که برای محکم کردن و ثابت نگه داشتن لوله و شیلنگ گاز استفاده میشود. این نوع بست انواع مختلفی دارد و در مدلهای طرحهای متنوعی به بازار عرضه میشود. از مدلهای رایج و پرطرفدار بست گاز باید به بست گازی پیچ دار اشاره کنیم. این نوع بست با کمک یک پیچ روی شیلنگ و یا لوله گاز محکم شده و یک اتصال ایمن و مطمئن را به وجود میآورد.
یکی از موارد مهمی که هنگام انتخاب بست گاز باید به آن توجه کردن سهولت استفاده و پیچ کردن آن روی لوله است. امروزه بست گاز در مدلها و انواع مختلفی و در برندهای داخلی و خارجی معتبری در بازار وجود دارد که میتوانید بسته به نیاز خود نوع مناسبی از آنها را تهیه کنید.
ساختار بست گاز
از آنجا که بست گاز عملکرد مهمی دارد و در موقعیتهای حساسی استفاده میشود، دارای مواد اولیه مرغوب و باکیفیتی است تا بتواند کارایی مطلوبی داشته باشد. در واقع اکثر بستهای گاز دارای کیفیت خوب، دوام بالا و عملکرد مناسبی هستند. در فرایند تولید این محصولات تمام قطعات با اسید شستشو داده شده و ز مکانیزم گالوانیزه شدن میگذرند.
همچنین اگر بست گاز منتخب محکم بوده و انعطافپذیری مناسبی نیز داشت، یعنی از تکیه گاه پلیمری در آن استفاده شده که این موضوع باعث افزایش قدرت و تحمل نیرو و فشار در طول گذر زمان در این محصولات میشود.
انواع بست گازی و بست شیلنگ
همانطور که در بخشهای بالاتر این مطلب تفاوت بست آب و گاز اشاره کردیم بست گاز انواع مختلفی دارد و در مدلهای متنوعی تولید و به بازار عرضه میشود. از این رو قصد داریم در این قسمت انواع مختلف بست گاز را به شما معرفی کرده و به بررسی ویژگیهای هرکدام از این بستها بپردازیم. همراه ما باشید.
بست گاز ضد زنگ
این نوع بست که با نامهای بست استیل ضد زنگ و یا بست استیل نگیر در بازار معروف است، به دلیل دارا بودن ویژگیهایی چون مقاومت بالا در برابر تغییرات آب و هوایی و مقاومت در برابر زنگزدگی و الکتریسیته بسیار محبوبیت داشته و کاربرد زیادی دارد. به دنبال این ویژگیها بست گاز ضد زنگ معمولا در فضاهای باز و یا مرطوب مورد استفاده قرار میگیرد.
این نوع بست معمولا از فولاد گالوانیزه و یا استیل ضدزنگ ساخته میشود. طریقه عملکرد این بستها بدین شکل که از طریق پیچ انتها و گیرهای که دارد به اطراف لوله متصل میشود.
بست کانال فلکسیبل
دلیل نام گذاری این بست اینست که برای افزایش استحکام کانال فلکسیبل به رابط استفاده میشود. همچنین این نوع بست برای هوابندی کردن محل اتصال به رابط نیز کاربرد دارد.
بست گاز فشار قوی
این نوع بست همانطور که از نام آن پیداست در موقعیتهایی استفاده میشود که خروجی دارای فشار بسیار زیاد و قوی است. بست گاز فشار قوی دارای یک پیچ و مهره است که با کمک آچار روی سطح محکم میشود. پیچ و مهره بست فشار قوی دارای پهنای بیشتری نسبت به سایر بستهای گاز است. در مقابل باز و بسته کردن آن نسبت به دیگر مدلها سختتر بوده و به ابزار مخصوص نیاز دارد.
بست گاز فشار قوی خود نیز انواع مختلفی دارد و در اندازه و سایزهای متنوعی به بازار عرضه میشود که میتوانید برحسب نیاز و کاربری خود نوع مناسبی از آن را تهیه کنید.
بست متری
بست متری یکی دیگر از انواع بستهای گاز است که به دلیل ویژگی تغییر سایز کاربردی زیادی داشته و استفاده آن در اکثر صنایع به چشم میخورد. برای مثال از کاربرد سایزهای بزرگ این نوع بست باید به استفاده در پالایشگاهها اشاره کنیم. از اصلیترین کاربردهای بست متری باید به وصل کردن دو سر لوله اشاره کرد.
از آنجا که این نوع بست انواع مختلفی دارد و در جنسهای متفاوتی تولید میشود، کاربرد بسیار متنوعی داشته و در صنایع مختلف به کار گرفته میشود.
بست آب
بست آب نیز یک قطعه فلزی است که از نظر کاربرد و ساختار تفاوت چندانی با بست گاز ندارد. یک تفاوت بست آب و گاز به تفاوت آنها مربوط می شود. کاربرد این قطعه آببندی لولهها و ایجاد اتصالات در صنایع مختلف است. به طور کلی بست آب مانع از نشتی آب در سیستمهای لولهکشی و تأسیسات شده و اتصالات ایمنی را به وجود میآورد. این بست دارای ویژگیهای زیادی است که این ویژگیها باعث استفاده روزافزون این محصول شدهاند. در ادامه شما را با ویژگیهای رایج و مهم بست آب آشنا خواهیم کرد. همراه ما باشید.
ویژگیهای بست آب
از ویژگیهای رایج بست آب باید به موارد زیر اشاره کنیم:
ساختار مقاوم: این محصول معمولا از جنس فولاد ضدزنگ، گالوانیزه، یا پلاستیک فشرده ساخته میشود تا بتواند در شرایط سخت مقاومت بالایی از خود نشان دهد.
انعطافپذیری: بست آب با انعطافپذیری مناسبی که دارد قابلیت تنظیم برای سایزهای مختلف لوله را داشته و میتوان آن را در موقعیتهای مختلف استفاده کرد.
ضدزنگ بودن: این بست دارای ویژگی ضدزنگ بوده که این موضوع استفاده از این محصول برای محیطهای مرطوب را مناسب میسازد.
استحکام بالا: با مقاومت و استحکام بالایی که این بست دارد برای نگهداشتن و آببندی مطمئن در فشارهای مختلف گزینه بسیار مناسبی است.
کاربردهای بست آب
همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم این بست به دلیل ویژگیهایی که دارد برای استفاده در موقعیتهای کاری مختلف مناسب است و میتوان آن را در شرایط سخت به خوبی استفاده کرد. به طور کلی کاربردهای بست آب عبارتاند از:
- لولهکشی ساختمان: از این بست در ساختمان برای اتصال و آببندی لولههای فلزی یا پلاستیکی در سیستمهای آب و فاضلاب استفاده میشود.
- صنایع کشاورزی: استفاده از بست آب در صنعت کشاورزی در سیستمهای آبیاری قطرهای و تحت فشار به چشم میخورد.
- کاربردهای صنعتی: از آنجا که بست آب دارای مقاومت بالایی است در پالایشگاهها، نیروگاهها و خطوط انتقال مواد سیال نیز به کار گرفته میشود.
- تعمیر لولهها: از این بست همچنین برای جلوگیری از نشتی موقت یا دائم در لولههای آسیبدیده استفاده میشود.
- اتصالات شیلنگها: در ماشینآلات و تجهیزات نیز برای ایجاد اتصال بین شیلنگها از بست آب استفاده میشود.
انواع بست آب
با توجه به کاربردهای متنوعی که بست آب دارد، باید متوجه شده باشید که این محصول در مدلها و انواع مختلفی تولید و به بازار عرضه میشود. هرکدام از انواع بست آب کاربرد خاصی داشته و باید در شرایط کاری مناسب خود استفاده گردد. در ادامه انواع بست آب را برایتان آوردهایم:
- بست ساده: این بست که ابعاد کوچک و وزن کمی داشته معمولا برای برای کاربردهای خانگی و سبک استفاده میشود.
- بست تسمهای: عملکرد این نوع بست آب حرفهای تر بوده و برای لولههای بزرگتر مناسب است.
- بست چنگکی: این نوع بست با قابلیت قفلشدن محکمی که دارد برای استفاده در موقعیتهای کاری با فشار بالا مناسب است.
- بست فلنجدار: این مدل بست برای اتصالات خاص در سیستمهای صنعتی به کار گرفته میشود.
مزایای استفاده از بست آب
بست آب نسبت به دیگر بستها استفاده آسانتری داشته و به دنبال این موضوع با استفاده از آن مزایای بیشتری به دست خواهید آورد. برای مثال از مزایای رایج و مهم استفاده از این نوع بست باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- نصب سریع و آسان
- جلوگیری از نشت آب به شکل مؤثر و مطمئن
- مقاومت و استحکام بالا در برابر فشار و دما
- دوام طولانیمدت
به طور کلی اگر به دنبال یک راهحل ساده برای جلوگیری از نشت و اتصال مطمئن لولهها هستید، بست آب میتواند یک انتخاب ایمن و بسیار کارآمد باشد.
تفاوت بست آب و گاز
تا این قسمت از مقاله باید به خوبی با دو بست آب و گاز و ویژگیهای آنها آشنا شده باشید. با اینکه این دو بست عملکرد تقریبا یکسانی دارند و ساختار آنها مشابه است، اما باز هم دارای تفاوتهایی هستند که این تفاوتها موارد استفاده و موقعیت به کارگیری این محصولات را تغییر میدهند. در ادامه تفاوتهای اصلی بین بست آب و گاز را برایتان توضیح دادهایم:
نوع سیال
اولین تفاوتی که در این محصولات به چشم میخورد نوع سیال عبوری درون لولههای آنهاست. به عبارت سادهتر بست آب برای لولههایی استفاده میشود که آب از درون آنها میگذرد. در مقابل بست گاز برای لولههایی با عبور سیال گاز طراحی شده است.
مقاومت به فشار و دما
لازم است بدانید بست آب معمولاً برای فشارهای کمتر طراحی میشود و بیشتر در موقعیتهای کاری با دماهای پایین و میانه قرار میگیرد. در مقابل بست گاز باید مقاومت بیشتری در برابر فشارهای بالاتر و دماهای مختلف داشته باشد. دلیل این امر اینست که گاز ممکن است تحت شرایط خاص فشرده یا گرم شود.
جنس و طراحی
بستهای آب معمولاً از مواد مقاوم در برابر خوردگی مثل فولاد ضد زنگ، پلاستیک یا آلومینیوم ساخته میشوند. در مقابل برخی از بستهای گاز از مواد مقاومتر و مخصوصتر مانند برنج یا استیل ضد زنگ تشکیل میشوند تا از نشتی و خطرات جانبی جلوگیری کنند.
ملاحظات ایمنی
یک مورد دیگر درباره تفاوت بست آب و گاز به امنیت آن ها مربوط می شود. بستهای گاز باید دقیقتر و با استانداردهای ایمنی بالاتری تولید شوند تا از نشتی گاز و حوادث مختلف جلوگیری شود. اما بستهای آب معمولاً نیاز به چنین دقت و استانداردهای بالایی برای تولید ندارند زیرا شرایط کاری آنها چندان حساس نیست. هرچند این نوع بست نیز برای جلوگیری از نشت آب، باید کیفیت مطلوبی داشته باشد.
تفاوتهایی که نام بردیم طراحی، جنس و استانداردهای ایمنی این محصولات را در برمیگیرد. موارد گفته شده این بستها را برای استفاده در سیستمهای آب و گاز متمایز کند.
در آخر
دو بست آب و گاز قطعات فلزی هستند که میتوان گفت استفاده آنها تقریبا در تمام صنایع به چشم میخورد. این دو بست عملکرد مناسبی داشته و همانطور که از نام آنها پیداست برای استفاده در لولههای آب و گاز به کار گرفته میشوند. حال برای اینکه این محصولات بتوانند عملکرد مطلوبی داشته باشند باید آنها را متناسب با شرایط کاری خود انتخاب کنید. در نتیجه هنگام تهیه این محصولات باید به تفاوت بست آب و گاز توجه کنید و از جنس و کاربری آنها غافل نشوید.