» لوله مسی » نحوه سرویس کردن آبگرمکن دیواری
نحوه سرویس آبگرمکن دیواری
لوله مسی

نحوه سرویس کردن آبگرمکن دیواری

آبان 4, 1403 2024

استفاده از آب گرم در منزل، از نیازهای اساسی هرخانه‌ای است. برای تامین این آب گرم مورد نیاز از آبگرمکن‌هایی استفاده می‌شود که به صورت دیواری و زمینی در بازار وجود دارند. حال اگر آبگرمکن خانه شما با مشکلی روبه رو شده و عملکرد آن مختل شود، دیگر نمی‌تواند فرایند گرم کردن آب را به خوبی انجام دهد. اگر احساس می‌کنید آبگرمکن خانه شما با مشکلی روبه رو شده و دیگر کارایی قبل را ندارد، به احتمال زیاد به سرویس نیاز پیدا کرده است. برای سرویس آبگرمکن و رفع مشکل آن حتما نیاز نیست از افراد متخصص کمک بگیرید و با کمی دقت می‌توانید خودتان کار سرویس آن را انجام دهید. اگر می‌خواهید با نحوه سرویس آبگرمکن دیواری آشنا شوید، ادامه مقاله را از دست ندهید.

چه زمانی نیاز است آبگرمکن را سرویس کنیم؟

به طور معمول سرویس آبگرمکن هر شش ماه یکبار باید انجام شود تا عملکرد صحیحی داشته و طول عمر آن نیز افزایش پیدا کند. حال جدا از این دوره‌های زمانی، ممکن است در برخی موارد علائمی مشاهده کنید که باید اختلال در عملکرد این دستگاه شوند. با بررسی این علائم می‌توانید به راحتی مشکل آبگرمکن را پیدا کرده و به رفع آن بپردازید. در ادامه مقاله این علائم را مرور می‌کنیم.

  • تغییر رنگ آب خروجی از آبگرمکن
  • ایجاد صداهای عجیب و نامتعارف
  • استشمام بوی گاز
  • تغییر رنگ و زرد شدن شعله شمعک
  • خاموش شدن مداوم و ناگهانی آبگرمکن
  • تغییر دمای پیاپی آب
  • عدم داغ شدن آب
  • کاهش فشار آب خروجی
  • اختلال و بهم ریختن تنظیمات دستگاه
  • خاموش شدن شمعک دستگاه
  • نشتی آبگرمکن

بیشتر بخوانید:  روش شستشوی داخل لوله مسی

روش شستشوی داخل لوله مسیلف سرویس آبگرمکن دیواری

سرویس آبگرمکن دیواری را کمک روش‌های مخلتفی انجام می‌شود. در هرکدام از این روش‌ها ابزار و تحهیزاتی که باید استفاده کنید متفاوت است و جرم‌گیری با مراحل متفاوتی انجام می‌شود. به صورت کلی سه روش رایج برای سرویس آبگرمکن دیواری وجد دارد که عبارت‌اند از: جرم‌گیری با پمپ، سرویس بدون پمپ و سرویس با روش سنتی.

در صورتی که با کمک یکی از روش‌های بالا نتوانستید آبگرمکن را سرویس کنید یعنی جرم‌گیری در قسمتی از دستگاه بسیار زیاد شده که در آن صورت از روش‌های دیگری مثل بریدن قسمت مسدود شده و جوش مجدد آن استفاده می‌کنند. در ادامه همراه ما باشید تا شما را با هریک از روش‌های گفته شده آشنا کنیم.

چه زمانی نیاز است آبگرمکن را سرویس کنیم؟

نحوه سرویس کردن آبگرمکن دیواری با استفاده از پمپ

از آنجا که روزنه‌های آبگرمکن دیواری پس از مدتی کارکرد دچار گرفتگی می‌شوند، باید حتما هر شش ماه تا 12 ماه یکبار سرویس آبگرمکن را انجام دهید. پس اگر احساس کردید جریان آب گرم خانه خود تغییر کرده و دیگر فشار سابق را ندارد، باید برای سرویس کردن آبگرمکن اقدام کنید.

همانطور که در بخش ابتدایی مقاله ذکر کردیم برای این کار لزوما نیاز نیست از افراد متخصص کمک بگیرید و با کمی دقت خودتان به راحتی در خانه می‌توانید این کار را انجام دهید. از ابزار و تجهیزاتی که در این فرایند به آنها نیاز پیدا می‌کنید باید به پمپ کف‌کشی یا پمپ شناور، یک سطل بزرگ، دو شیلنگ و دو گالن سرکه سفید اشاره کنیم. در ادامه مراحل انجام این کار را برایتان توضیح می‌دهیم.

در یونیت را بردارید

قبل از هرکاری ابتدا پیچ آب ورودی و پیچ‌های خروجی را بسته، شیر گاز را ببندید و دوشاخه برق را از پریز بیرون بکشید. بهتر است فیوز آن را قطع کنید. اگر آبگرمکن خانه شما دارای دریچه تخلیه فشار است، فشار آب سیستم را کم کنید تا فشار آب کاهش پیدا کند.

پمپ کف کش یا پمپ شناور را بردارید

در این مرحله باید سرکه را درون سطل ریخته و ساکشن پمپ کف‌کش یا پمپ شناور را درون سطل قرار دهید. شیلنگ آب ورودی آبگرمکن را به پمپ شناور وصل کنید و شیلنگ دیگر را از دریچه فشار به سطل وصل کنید. سپس پمپ را روشن کنید و اجازه دهید به مدت 15 تا 20 دقیقه سرکه را درون آبگرمکن جریان دهد. با این کار رسوب‌های درون آبگرمکن به طور کامل از بین خواهند رفت.

اگر در منزل خود از سیستم گرمایشی شوفاز استفاده می‌کنید بهتر است مدار شوفاژ را از آبگرمکن قطع کنید.

خاموش کردن پمپ

پمپ را خاموش کنید. فیلتری که در نزدیکی شیر ورودی آب است را جدا کرده و پس از برداشتن فیلتر رویی، آن را تمیز کرده و در جای خود قرار دهید.

خارج کردن پمپ از سطل

در این مرحله از سرویس کردن آبگرمکن دیواری پمپ را از سطل خارج کرده و اجازه دهید برای مدت کوتاهی فعال باشد تا مطمئن شوید سرکه به طور کامل از دستگاه خارج شود. سطل را خالی کرده و مجدد آن را با آب تمیز پر کنید. سپس پمپ را درون آن قرار داده و روشن کنید تا برای چند دقیقه در آب تمیز کار کرده و تمیز شود. شیلنگ‌ها را جدا کرده و اتصالات را مجدد وصل کنید.

نحوه سرویس آبگرمکن دیواری بدون پمپ

همانطور که اشاره کردیم رسوب‌زدایی آبگرمکن دیواری کار چندان سختی نیست و می‌توان به راحتی در خانه سرویس آن را انجام داد. در این روش به پمپ نیازی ندارید و تنها باید مراحل زیر را انجام دهید:

اسید را درون مبدل بریزید

اسید را داخل مبدل بریزید و حدود 30 تا 40 دقیقه صبر کنید تا اسید بتواند به طور کامل درون رسوبات نفوذ کرده و همراه با کف از خروجی دیگر آبگرمکن خارج شود. توجه داشته باشید که بیشتر از 40 دقیقه اسید را درون دستگاه نگه ندارید زیرا در این صورت ممکن است لوله‌های مبدل آسیب دیده و سوراخ شوند.

پس از اینکه رسوبات به طور کامل خارج شدند، آب سرد را به ورودی مبدل وصل کنید. به این شکل می‌توانید به بهترین شکل سرویس آبگرمکن دیواری را انجام دهید. دقت کنید که آب سرد فشار بالایی داشته باشد تا بتواند اسید و رسوبات به‌جا مانده را به شکل کامل خارج کند.

البته حواستان باشد که فشار آب بیش از حد هم نباشد تا آسیبی به شما وارد نشود. زیرا در این فرایند آب با اسید ترکیب شده و خروج یکباره آن می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

در آخر برای سرویس کامل آبگرمکن دیواری پس از خروج کامل اسید و رسوبات، مجدد مبدل را بشویید تا هیچ رسوبی درون آبگرمکن باقی نماند.

نحوه سرویس کردن آبگرمکن دیواری با استفاده از پمپ

سرویس کردن آبگرمکن دیواری به روش سنتی

دیگر روش سرویس آبگرمکن با استفاده از روش‌های سنتی است. در این روش از جوهر نمک برای رسوب‌گیری استفاده می‌شود. اگر می‌خواهید با کمک اسید کلریدریک جرم‌گیری و سرویس آبگرمکن دیواری را انجام دهید باید به شکل زیر عمل کنید:

  • در گام اول باید به سراغ جدا کردن مبدل آبگرمکن بروید. این مبدل از طریق گیره‌هایی به کلاهک بالا وصل شده‌ است که به راحتی می‌توانید آن را جدا کنید.
  • یک شیلنگ لاستیکی را به یک سر لوله و لوله پلاستیکی را به سر دیگر مبدل متصل کنید.
  • سپس باید قیف را به قسمت بالای لوله پلاستیکی وصل کنید.
  • یک تشت پلاستیکی را با مقدار مناسبی آب پر کرده و مبدل گرمایی را درون آن قرار دهید.
  • با کمک قیف، به آرامی جوهر نمک را درون مبدل ریخته و صبر کنید تا اسید کف آلود از سر دیگر مبدل خارج شود.
  • سر دیگر شیلنگ درون ظرف مناسبی قرار داده تا اسید درون آن ریخته شود.
  • این فرایند را باید تا زمانی ادامه دهید که هیچ کفی درون مبدل باقی نماند.
  • پس از اینکه رسوبات مبدل کاملا بیرون ریخته شدند، مبدل را مجدد با آب بشویید تا کاملا تمیز شود.

سرویس کردن آبگرمکن دیواری الکتریکی

فرایند سرویس آبگرمکن‌های دیواری الکتریکی کمی متفاوت است و باید مراحل دیگری را برای تمیز کردن آنها طی کنید. در یونیت‌های الکتریکی، به عوض کردن قطعه گرماساز (کویل) نیاز پیدا می‌کنید. مراحل سرویس آبگرمکن دیواری الکتریکی به شرح زیر است:

دستورالعمل آبگرمکن را مطالعه کنید

قبل از هرکاری بهتر است به سراغ دستورالعمل کارخانه آبگرمکن که روی بدنه آن نصب شده بروید و آن را مطالعه کنید. سپس آبگرمکن را از برق بکشید، شیر ورودی آب آبگرمکن را بسته و پیچ آب ورودی و خروجی را نیز ببندید. فیوز را خاموش کرده و دکمه آن را روی حالت خاموش قرار دهید. اگر آبگرمکن شما دریچه تخلیه فشار دارد، فشار آب موجود در سیستم را کم کنید تا فشار آب کاهش پیدا کند.

بازکردن شیر آب گرم

شیر آب گرم یکی از نقاط خانه مثل آشپزخانه یا سرویس بهداشتی را باز کنید تا آب گرم باقی‌مانده درون آبگرمکن کاملا خارج شود. به سراغ پیچ‌های زیر یونیتی که سینی کف محفظه حرارتی را نگه داشته‌اند بروید و آنها باز کنید. پس از اینکه سینی را خارج کردید صبر کنید تا آب درون آبگرمکن به طور کاملا خارج شود و سپس سینی را در جای خودش قرار دهید.

قطع کردن کابلها

در این مرحله باید کابل‌های وصل شده به کویل را جدا کنید. این کابل‌ها معمولا با پیچ وصل شده‌اند. ابتدا یک پارچه کهنه دور کویل گرماساز بپیچید تا از چکه کردن آب جلوگیری کنید. با کمک یک آچار فرانسه، سرپیچی که کویل را در جایش نگه‌داشته باز کرده و کویل را جدا کنید. نمونه شبیه کویل را خریداری کرده و در جای خود نصب کنید. پس از این کار درون مخزن را با آب پر کرده و برق آبگرمکن را وصل کنید. از عملکرد درست یونیت اطمینان پیدا کرده و در صورت نبود هیچ مشکلی به استفاده از آبگرمکن بپردازید.

تعمیرکردن آبگرمکن دیواری

مشکلات مربوط به آبگرمکن دیواری چندان متنوع نیستند و اکثرا به چند مورد اصلی ختم می‌شوند. بالاتر شما را با نحوه سرویس آبگرمکن دیواری آشنا کردیم. حال در ادامه قصد داریم چند مورد از رایج‌ترین مشکلات آب‌گرمکن و نحوه رفع آنها را برایتان توضیح دهیم تا هنگام روبه رویی با این مشکلات بتوانید به راحتی و در کمترین زمان ممکن به رفع آنها بپردازید. همراه ما باشید.

عدم تامین آب گرم

اگر در استفاده از آبگرمکن دیواری با مشکل عدم تامین آب گرم روبه رو شدید، باید به سراغ بررسی منابع تامین انرژی رفته و مطمئن شوید که متصل هستند. مورد دیگری که می‌تواند باعث بروز این حالت شود، شیر قطع‌کننده درون یونیت است. در صورتی که این شیر بی‌دلیل روشن باشد، موجب عدم تامین آب گرم می‌شود. برای اطمینان از عملکرد درست این قطعه باید بررسی کنید که آب از آبگرمکن به شیرها رسیده باشد.

آب بیش از اندازه گرم می‌شود و یا حجم آب کافی نیست

بهترین دمای برای یونیت بین 120 تا 125 درجه سانتی‌گراد است. این دمای توصیه شده، ایمن‌ترین دما برای آبگرمکن‌های منزل است. اگر در خانه فرزند کوچک دارید و یا اعضای خانواده پوست حساسی دارند، بهتر است دما را در مقدار کمتری تنظیم کنید.

فیلترها و نازل‌های هوای آبگرمکن را تمیز کنید

سنسور تشخیص دمای آب خروجی آبگرمکن که بر روی لوله خروجی آب قرار دارد را جابه‌جا کرده و اگر در اطراف آن رسوب گرفتگی مشاهده کردید، برای تمیز کردن آن اقدام کنید.

آب بیش از اندازه گرم می‌شود و یا حجم آب کافی نیست

چگونه مشعل آبگرمکن دیواری را تمیز کنیم؟

تقریبا همه آبگرمکن‌های دیواری در کشور ما با گاز کار می‌کنند. یکی از رایج‌ترین مشکلاتی که پس از مدتی در عملکرد این آبگرمکن‌ها به وجود می‌آید، مسدود شدن و بسته بودن مشعل آنها است. این حالت باعث می‌شود تبادل حرارت این دستگاه‌ها دچار اختلال شود. اگر پس از بررسی متوجه شدید در قسمت‌هایی از مشعل، شعله وجود ندارد، شیر آب و گاز متصل به آبگرمکن را قطع کنید.

سپس مشعل را از جایش جدا کرده و روزنه‌های آن را با کمک یک سیم باریک تمیز کرده و کاملا باز کنید. بعد از اینکه روزنه‌ها را به خوبی تمیز کردید مشعل را در جای خود قرار داده و آن را امتحان کنید تا مطمئن شوید شعله‌های آن به حالت عادی برگشته باشند. از آنجا که آب از راه این روزنه‌های کوچک جریان پیدا می‌کند، مهم است که آب منطقه شما کیفیت خوبی داشته باشد.

اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنید که آب سختی دارد، بهتر است از یک دستگاه تصفیه آب برای منزل خود استفاده کنید تا سختی آب مشکلی در عملکرد آبگرمکن ایجاد نکند. در صورتی که سختی آب منطقه شما خیلی بالاست، توصیه می‌‌کنیم قبل از اینکه آبگرمکن را نصب کنید، یک فیلتر آب تهیه کرده و به کار بگیرید.

نکات مهم سرویس آبگرمکن دیواری در خانه

برای اینکه بتوانید سرویس آبگرمکن دیواری را به بهترین شکل و بدون آسیبی به دستگاه انجام دهید، لازم است نکاتی را رعایت کنید. این نکات موارد ساده‌ای هستند که به شما در جرم‌گیری آبگرمکن کمک زیادی می‌کنند. اولین نکته قابل توجه در انجام این فرایند، کنترل پاشش اسید است.

به عبارت ساده‌تر لحظه اولی که اسید را درون مبدل می‌ریزید، به دلیل واکنش شیمیایی پاشش شدیدی از بالای قیف خواهد داشت که اگر به آن توجه نکنید می‌تواند خسارت‌های زیادی به بار آورد. برای جلوگیری از این مشکل باید به محض ریختن اسید درونن قیف، کف ظرف را روی قیف قرار دهید تا از پاشش آن جلوگیری کنید. این فرایند را باید چند بار تکرار کنید تا رسوب درون مبدل کاملا تخلیه شود و اسید خروجی هیچ کفی نداشته باشد.

در اولین مرحله‌ای که اسید را درون مبدل می‌ریزید، خروجی آن به صورت کف است. در دفعات بعد هرچند بار که اسید را از درون لوله عبور دهید، کف آن کمتر می‌شود. وقتی که جرم مبدل کاملا از بین رفت، اسید خروجی دیگر هیچ کفی نخواهد داشت. پس از اتمام کار از طریق آب خالص مبدل را شستشو دهید تا کاملا تمیز شود.

رسوب‌زدایی آبگرمکن دیواری

در برخی موارد رسوب‌گرفتگی لوله مسی آبگرمکن دیواری به حدی زیاد است که هرچقدر هم تلاش کنید و به استفاده از مواد رسوب‌گیر بپردازید باز هم موفق به تمیز کردن آن نخواهید شد. در این حالت تنها راهی که باقی می‌ماند برش محل رسوب‌گرفته و جوشکاری مجدد لوله است. اکثر مواقع این موضوع منجر به خاموش شدن آبگرمکن دیواری می‌شود.

در چنین حالتی آبگرمکن نمی‌تواند به اندازه کافی آب گرم تولید کند و در نتیجه مصرف‌کننده از کمبود آب گرم شاکی خواهد بود. با اینکه به مقدار مناسب گاز مصرف شده و گرما تولید می‌شود، باز هم دستگاه عملکرد مناسبی نخواهد داشت و باعث اتلاف انرژی گرمایی زیادی خواهد شد. این حالت می‌تواند موجب آسیب به جداره بیرونی مبدل گرمایی شود و صداهای ناهنجاری نیز ایجاد کند.

موضوعی که باید بدانید اینست که در اکثر مواقع سرد و گرم شدن آب آبگرمکن دیواری به دلیل رسوب گرفتن مبدل حرارتی است. تنها راه‌حل این مشکل رسوب‌زدایی و جرم‌گیری آبگرمکن است. همانطور که گفتیم باید یک یا دوبار در سال سرویس آبگرمکن دیواری را انجام دهید تا رسوب‌ها به راحتی جدا شوند و مجبور نشوید به سراغ جدا کردن قسمتی از لوله‌ها بروید زیرا این کار در مواردی بسیار دردسرساز خواهد بود.

روش شستشوی لوله مسی {بدون آسیب زدن به لوله}

جمع بندی

تمام دستگاه‌های برقی، گازی و آبی که در خانه استفاده می‌کنید، پس از مدتی استفاده به سرویس و بررسی نیاز دارند تا عملکرد آنها کاهش پیدا نکند. آبگرمکن دیواری نیز از این مسئله جدا نیست و برای اینکه بتواند عملکرد درستی ارائه کند باید در بازه‌های زمانی مشخص سرویس شود. اگر احساس کردید مهارت کافی در جرم‌گیری و رسوب‌زدایی این دستگاه را ندارید بهتر است از افراد متخصص در این حرفه کمک بگیرید تا از هرگونه آسیبی جلوگیری کرده باشید.

امیدواریم با مطالعه این مقاله به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
error: Content is protected !!