» اتصالت مسی » پکیج چیست و چگونه کار می‌کند؟
پکیج چیست و چگونه کار می‌کند؟
اتصالت مسی - پنوماتیک - سرباطری - شیلنگ - شیلنگ خرطومی - کابل برق - لوله مسی

پکیج چیست و چگونه کار می‌کند؟

آذر 2, 1403 107

امروزه تنوع زیادی در سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی وجود دارد و مدل‌های متنوعی از این سیستم‌ها در خانه استفاده می‌شوند. در واقع در گذشته برای اینکه خانه، محل کار، اتاق و … را گرم کنند، از وسایل گرمایشی مختلف با صرف هزینه و وقت زیادی استفاده می‌کردند. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی پکیج‌هایی روی کار آمده‌اند که با استفاده از آنها می‌توان تنها با یکبار هزینه مشکل سرما و گرما خانه خود را حل کرد. اما پکیج چیست و چه کاربردی دارد؟ به زبان ساده پکیج نوعی سیستم گرمایشی است که جای موتورخانه‌ها را گرفته است. در ادامه همراه ما باشید تا شما را بیشتر با این سیستم و کاربرد آن آشنا کنیم.

پکیج چیست؟

پکیج ظاهری بسیار شبیه به آبگرمکن‌های دیواری دارد و به دنبال این موضوع بسیاری این وسیله را با آبگرمکن اشتباه می‌گیرند. می‌توان گفت این تصور چندان هم غلط نیست و پکیج هم نوعی آبگرمکن است. تفاوت اصلی که بین این دو وجود دارد اینست که پکیج‌ها علاوه بر گرم کردن آب، وظیفه گرمایش محیط ساختمان را هم برعهده دارند.

پس می‌توان گفت پکیج‌ها ترکیبی از آبگرمکن و موتورخانه هستند. عملکرد این وسیله به این شکل است که مثل یک آبگرمکن آب مورد نیاز آشپزخانه، حمام، سرویس بهداشتی و … را تامین می‌کند. از طرف دیگر مانند یک موتورخانه کوچک، از کف به رادیاتورها یا سیستم گرمایش وصل می‌شود و فرایند گرم کردن خانه را انجام می‌دهد.

آشنایی با انواع بخاری گازی

روش کار پکیج

در رابطه با روش کار پکیج باید بگوییم که وقتی شیر آب گرم را در نقاط مخلتف خانه باز می‌کنید، از طریق سنسورهای مختلفی که در پکیج وجود دارد مثل فلوسوئیچ و یا فلومتر، پیام باز شدن شیر آب به برد وسیله فرستاده می‌شود. سپس مشعل پکیج روشن شده و آب سرد در داخل مبدل گرم خواهد شد و در آخر با کمک خروجی به شیر آب منتقل می‌شود.

یکی از مهم‌ترین قسمت‌های پکیج لوله مسی است که همچون لوله مسی در آبگرمکن‌های دیواری مسئولیت انتقال آب گرم را بر عهده دارد. از سوی دیگر به دلیل اینکه لوله مسی رسانای قوی گرماست، با روشن شدن شعله پکیج، آب در داخل این لوله‌ها سریع‌تر گرم می شود و می‌تواند ساختمان را گرم نگهدارد.

در صورتی که پکیج خانه خود را در حالت زمستانه قرار داده باشید، اگر دمای محیط پایین بیاید، سنسور پکیج به سرعت این کاهش دما را تشخیص داده و در نهایت آب گرم را در مسیر سیستم گرمایش از کف خانه منتقل می‌کند تا حرارت تولید شده توسط آب گرم در این وسیله به محیط انتقال پیدا کند. در ادامه این فرایند، پس از یک دور گردش آب، حرارت آن کم می‌شود و به طور مجدد از طریق سیستم لوله کشی برگشت، به مبدل وسیله هدایت شده تا دمای آن افزایش پیدا کند.

این چرخه تا زمانی که یک شیر مصرفی آب گرم در خانه باز شود به کار خود ادامه می‌دهد. اما پس از باز شدن شیر آب گرم، این چرخش با کمک شیر برقی بسته می‌شود تا آب به شیر برسد. در نهایت در صورت نیاز به آب گرم، با باز کردن شیر آب، پکیج در کمترین زمان آب را برای شما تامین می‌کند.

انواع پکیج

پکیج‌ها از نظر فاکتورهای مختلفی دسته‌بندی می‌شوند. از جمله این فاکتورها باید به نوع سوخت مصرفی، تعداد مبدل ها و همچنین طریقه عملکرد سیستم این وسیله اشاره کنیم. به طور کلی پکیج‌ها یا تک مبدل هستند و یا دو مبدل. هرکدام از این دو محصول کاربرد مخلتفی دارند.

برای مثال اگر پکیج‌های تک مبدل در خانه‌ها و ساختمان‌ها کوچک استفاده می‌شود. اما پکیج‌های دو مبدل در ساختمان‌هایی که به آب گرم بیشتری نیاز دارند، در مناطقی که آب سختی بالایی دارد و یا در سیستم‌های گرمایشی با توان حرارتی بالا استفاده می‌شوند. همچنین این محصولات از نظر نصب نیز به دو دسته زمینی و دیواری تقسیم می‌شوند که در ادامه شما را با این دو مورد بیشتر آشنا می‌کنیم.

انواع پکیج از نظر سوخت مصرفی

پکیج زمینی

پکیج‌های زمینی بسیار شبیه به موتورخانه‌ها هستند و به عبارتی می‌توان گفت این وسیله نمونه کوچک‌تر شده سیستم‌ موتورخانه‌ است. به دنبال این موضوع از توان حرارتی بسیار بالایی برخوردار هستند و می‌توانند به صورت همزمان آب و سیستم گرمایشی ساختمان را تامین کنند. پکیج‌های زمینی از نظر مصرف سوخت به دسته‌های مختلفی اعم از مدل های برقی، گازوئیلی، دوگانه سوز (گازی-گازوئیلی) و سه گانه سوز (برقی-گازی-گازوئیلی) تقسیم می‌شوند.

همانطور که از نام این نوع پکیج مشخص است روی زمین نصب می‌شود و به دنبال این موضوع از ابعاد بزرگی برخوردار است. همچنین این نوع پکیج صدای بسیار زیادی هم تولید می‌کند و به همین خاطر باید در فضایی دور از محل سکونت نصب شود. معمولا این نوع پکیج را در محل‌هایی چون انباری، پارکینگ و یا زیرپله نصب می‌کنند. لازم است بدانید مدل برقی پکیج زمینی صدای کمتری دارد اما باز هم بهتر است برای اشغال نکردن فضای آشپزخانه، آن در مکان‌ دیگری نصب کنید.

 نحوه سرویس کردن آبگرمکن دیواری

پکیج دیواری

مدل دیگر پکیج‌های امروزی دیواری است و احتمالا این مدل را زیاد مشاهده کرده‌اید. همانطور که از نام این پیج پیداست برروی دیوار نصب شده و در اکثر خانه‌ها استفاده می‌شود. این پکیج نه‌تنها ابعاد کوچک‌تری دارد بلکه صدای کمتری هم از خود تولید می‌کند.

اندازه این نوع پکیج به قدری کوچک است که می‌توان حتی آن برای بهم نریختن فضای آشپزخانه در داخل کابینت نصب کرد. برای اینکه این وسیله در امنیت کامل به کار خود ادامه دهد، آن را به همراه دودکش دوجداره طراحی و نصب می‌کنند. همچنین سیستم امنیتی پکیج به صورتی است که اگر اکسیژن هوا کاهش پیدا کند، جریان گاز ورودی به طور خودکار قطع خواهد شد.

انواع پکیج از نظر سوخت مصرفی

بالاتر به این موضوع اشاره کردیم که پکیج‌ها از نظر مصرف سوخت به مدل‌های مختلفی تقسیم می‌شوند و تنوع بالایی دارند. در ادامه مدل‌های رایج و پرطرفدار پکیج از نظر مصرف سوخت را برایتان آورده‌ایم:

  • پکیج گاز سوز (دیواری و زمینی)
  • پکیج گازوئیل سوز (زمینی)
  • پکیج دوگانه سوز (زمینی)
  • پکیج برقی (زمینی و دیواری)
  • پکیج سه گانه سوز برقی-گازی-گازوئیلی (زمینی)

انتخاب پکیج از نظر سوخت باید با توجه به موقعیت ساختمانی که در آن ساکن هستید انجام شود. به عبارت ساده‌تر اگر شما مدل گازسوز را انتخاب کنید اما در منطقه‌ای که زندگی می‌کنید لوله‌کشی گاز وجود نداشته باشد، عملا نمی‌توانید از این وسیله اسفاده کنید. در این موقعیت بهترین گزینه برای شما استفاده از پکیج زمینی گازوئیل سوز یا دوگانه سوز است.

نکته قابل توجه دیگر اینست که مصرف برق در کشور ما بسیار بالاست. به دنبال این موضوع پیشنهاد می‌کنیم تنها در صورتی به سراغ انتخاب شوفاژ دیواری و یا زمینی برقی بروید که هیچگونه دسترسی به دیگر سوخت‌ها مثل گاز و گازوئیل برای شما وجود نداشته باشد.

مهمترین مزایای پکیج

از آنجا که امروزه پکیج‌ها جایگزین دیگر وسایل گرمایشی مثل بخاری، شومینه، آبگرمکن و موتورخانه‌ها در ساختمان‌های مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی شده‌اند، قصد داریم در این قسمت به بررسی مزایای این وسیله بپردازیم. همراه ما باشید.

ابعاد جمع و جور

اولین نکته مثبت در رابطه با پکیج‌ها ابعاد مناسب آنهاست. شاید تا به حال از نزدیک یک موتورخانه را مشاهده کرده باشید. در گذشته موتورخانه‌ها محبوبیت زیادی داشته و در ساختمان‌های مسکونی، فضای بزرگی برای نصب این موتورخانه‌ها وجود داشت.

پکیج از نظر اندازه تفاوت زیادی با موتورخانه دارد و برای نصب فضای زیادی نمی‌خواهد. به‌ویژه نوع دیواری آن که به راحتی درون یک کابینت جا شده و با بستن درب کابینت قابل مشاهده نیست و باعث بهم ریختن دکوراسیون خانه نخواهد شد.

 راه های کاهش مصرف گاز در زمستان

هزینه پایین خرید، سوخت، تعمیر و نگهداری

موتورخانه در زمان استفاده هزینه بالایی برای تعمیر و نگهداری نیاز داشت و به همین دلیل افراد کم کم به سمت استفاده از پکیج‌ها کشانده شدند. برای اینکه بتوان یک موتورخانه در ساختمان راه انداخت باید از تجهیزات و وسایل مخلتفی چون پمپ موتورخانه، مشعل، بویلر، منبع انبساط، منبع دوجداره و لوله کشی های مخصوص و … استفاده کرد.

اما این وسایل و تجهیزات نه‌تنها به هزینه‌های بسیار زیادی نیاز دارند، بلکه پس از گذشت مدتی فرسوده شده و باید با تجهیزات جایگزین تعویض شوند که تعویض آنها نیز هزینه‌های هنگفتی به دنبال خواهد داشت. موضوع دیگری که وجود دارد حجم انرژی مصرفی آنهاست که پکیج‌ها در مقایسه با موتورخانه‌ها انرژی بسیار کمتری برای کار نیاز دارند.

مدیریت بهتر انرژی مصرفی

اگر به‌جای موتورخانه‌ها از پکیج استفاده کنید، هر خانواده به صورت منفرد می‌تواند سوخت و ساز سیستم حرارت خانه خود برحسب حضور افراد در ساختمان مدیریت کرده و تا جای ممکن در مصرف سوخت صرفه‌جویی کند. حتی می‌توانید با خرید عایق لوله مسی، میزان کارایی پکیج را افزایش داده و در مصرف گاز صرفه‌جویی کنید.

اما در مقابل مدیریت و کنترل موتورخانه‌ها کار بسیار سختی است و باید از تجهیزات پیشرفته‌ای برای کنترل حرارت آن استفاده کرد. در نتیجه می‌توان گفت انرژی زیادی در موتورخانه‌ها هدر می‌رود.

مدیریت بهتر انرژی مصرفی

تامین آب گرم فوری

از دیگر مزایایی که با استفاده از پکیج به دست می‌آورید، تامین فوری آب گرم است. اگر ساختمان شما دارای شوفاژ دیواری باشد، بلافاصله پس از باز کردن شیر آب می‌توان به آب گرم دسترسی پیدا کرد.

در ادامه به طور کلی مزایای پکیج‌ها را برای شما آورده‌ایم:

  • می‌توان به راحتی دمای آن را به مقدار دلخواه تنظیم کرد.
  • با استفاده از یک پکیج، جدا از تامین آب گرم مصرفی، سیستم گرمایش نیز تامین می‌شود.
  • پکیج‌ها به ویژه نوع بدون فن آنها هنگام کار هیچگونه صدایی از خود تولید نمی‌کند.
  • مصرف انرژی گاز و برق در این وسیله بسیار کمتر از دیگر نمونه‌های مشابه آنست.
  • پکیج‌ها به دلیل داشتن سنسور دود و سنسور ترموسوئیچ از ایمنی بسیار بالایی برخوردار هستند.
  • در صورت خراب شدن و نیاز به تعمیر، این وسیله به راحتی قابل دسترس و در معرض دید است.
  • نصب و راه‌اندازی پکیج نسبت به دیگر نمونه‌های مشابه بسیار کم هزینه‌تر است.

معایب استفاده از پکیج

پکیج نیز مانند تمام سیستم‌های دیگر در کنار مزایای زیادی که دارد، از معایبی نیز برخوردار است. البته باید بدانید این معایب در کنار نقاط قوت این وسیله چندان به چشم نمی‌آیند اما باز هم در این قسمت می‌خواهیم به بررسی این معایب بپردازیم. همراه ما باشید.

عدم امکان تولید آب گرم و تامین حرارت سیستم گرمایشی به شکل هم زمان

از اولین معایب موجود در این دستگاه باید به عدم توانایی کارکرد همزمان اشاره کنیم. به عبارت ساده‌تر طراحی مدل‌های جدید پکیج به صورتی است که تا زمانی که شیر آب گرم باز باشد، مدار رادیاتوری آن قادر به انجام کار نخواهد بود. دلیل این امر اینست که اولویت کار پکیج تولید و تامین آب گرم مصرفی است.

در نتیجه اگر برای مدت طولانی در حال استفاده از آب گرم باشید، رادیاتورها و سیستم گرمایش از کف به مرور سرد خواهند شد. همچنین باید بدانید در پکیج‌ها معمولا مخزن آب گرم وجود ندارد. به همین خاطر اگر بیشتر از یک شیر آب گرم باز شود، احتمالا تعادل آب به هم خورده و سرد و گرم خواهد شد. در نتیجه می‌توان گفت از این وسیله نمی‌توان در ساختمان‌های بیشتر از 300 متر، تالارها و یا بیمارستان‌ها استفاده کرد.

متکی به فشار آب ساختمان

دیگر موردی که می‌توان از آن به عنوان یک نقص نام برد اینست که مشعل پکیج برای روشن شدن به فشار آب بالایی نیاز دارد. به عبارتی باید فشار آب ورودی به این وسیله بالا باشد. اما نکته‌ای که وجود دارد اینست که فشار آب این سیستم برحسب فشار آب ساختمان تامین می‌شود.

پس اگر فشار آب ساختمان شما کم است، احتمالا به صورت مداوم با مشکل روشن شدن پکیج روبه رو خواهید شد. حتی اگر روشن هم شود دائما در آب گرم نوساناتی ایجاد خواهد کرد. برای رفع این مشکل می‌توانید یک پمپ آب خانگی نصب کنید تا بتوان کمبود فشار آب ورودی برای روشن شدن پکیج را جبران کرد.

معایب استفاده از پکیج

احتمال خرابی زود هنگام

لازم است بدانید پکیج‌ها حساسیت بیشتری نسبت به دیگر سیستم‌های گرمایشی دارند و در طول عملکرد خود ممکن است با مشکلاتی روبه رو شوند. به عنوان مثال باید به سنسورهای این وسیله اشاره کنیم که معمولا بیشترین آسیب را می‌بینند. برای جلوگیری از بروز این مشکل بهترین راه‌حل سرویس سالانه دستگاه است.

احتمال خیس شدن خانه در صورت آبریزی از پکیج

در ساختار پکیج از قطعات مخلتفی مثل شیر پرکن و شیر اطمینان برای آبگیری و یا تخلیه آب استفاده شده است. حال اگر این دو قطعه با مشکلی روبه رو شوند، احتمال دارد آب از پکیج بیرون ریخته و اگر در این موقعیت در ساختمان حضور نداشته باشید ریختن آب تا حدی می‌تواند ادامه پیدا کند که محل نصب پکیج به کلی خیس شود. در این حالت بیشترین خطری که وجود دارد خطر برق گرفتگی است.

در آخر

پکیج‌ها وسایل بسیار پرکاربردی هستند که اگر استفاده درستی از آنها داشته باشید و سرویس آنها را به صورت منظم انجام دهید، بدون مشکلی و برای مدت طولانی می‌توانید از آنها استفاده کنید. نکته‌ای که لازم است بدانید اینست که اگر مصرف آب گرم زیادی دارید، بهتر است از پکیج‌های زمینی مخزن‌دار استفاده کنید.

امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید.

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
error: Content is protected !!