شیلنگ در مجله بازاری
شیلنگ اتش نشانی
شیلنگ آتش نشانی
در زمانهای قدیم بعد از وقوع آتش سوزی افراد گرد هم جمع میشدند و با استفاده از سطلهای پر ابی که دست به دست میشد سعی میکردند آتش را خاموش کنند. اما در دنیای امروز سطل جای خود را به شیلنگ داده است. در واقع افراد با کمک شیلنگ به مدت زمان کمتری جهت خاموش کردن آتش نیاز دارند. در این مقاله شیلنگ آتشنشانی و انواع آن را بررسی میکنیم.
شیلنگ آتش نشانی یک نوع شیلنگ منعطف و ضخیم است که برای استفاده از فشار بالای آب مناسب میباشد. در واقع کاربرد این شیلنگ انتقال دادن آب و دیگر موادی است که برای خاموش کردن آتش مورد نیاز هستند. مانند فوم.
فشار کاری شیلنگ اتشنشانی بین 12 بار تا 20 بار است اما فشار ترکیدگی آن بین 50 تا 65 بار میباشد. طول این شیلنگها معمولا 50 فوت یا 15.5 متر است و در قسمت انتها و ابتدای آنها تجهیزات فلزی تعبیه شده که امکان اتصال شیلنگ به منبع آب فشار قوی را فراهم میکند. شیلنگ آتشنشانی را با استفاده از متریالهای گوناگون مانند کتان، پنبه، نایلون، تریلن، پی وی سی و EPDM تولید میکنند.
انواع شیلنگ اتش نشانی
در صنعت اتش نشانی از انواع متعددی شیلنگ استفاده میکنند. مانند شیلنگی که برای خاموش کردن جنگل کاربرد دارد تا شیلنگی که جهت خاموش کردن آتش کوچک مناسب است. اما در حالت کلی شیلنگ اتشنشانی به سه دسته تقسیم میشود.
شیلنگ مکش یا تخلیه (Suction)
نام دیگر آن، شیلنگ تخلیه است. این نوع از شیلنگ اتشنشانی، آب را از منبع به پمپ آتش نشانی انتقال میدهد. به این صورت که اتشنشانان یک سمت شیلنگ را به کمک کوپلینگ مکش به ورودی یا قسمت مکنده وصل نموده و سر دیگر را داخل منبع آب مانند چاه، رودخانه یا تانکر آب قرار میدهند. در اینجا همزمان با روشن شدن پمپ، آب از منبع مکیده شده و وارد شیلنگ میشود.
شیلنگ مکش یا تخلیه خاص بوده و از مقاومت مناسبی برخوردار است به این صورت که فنرهای فلزی به طور دور پیچ در ساختار شیلنگ استفاده شده اند. این مقاومت مانع از مچاله شدن شیلنگ بعد از خالی شدن هوای درون آن میشود. همچنین شیلنگ تخلیه از مقاومت بالایی در برابر گرما، سرما و سایش برخوردار است.
شیلنگ مکش خود به دو نوع دیگر تقسیم میشود.
- شیلنگی که کاملا با سیم فلزی پوشیده شده است و دارای استحکام و مقاومت بالایی میباشد.
- شیلنگی که به طور جزیی با فلز تقویت شده که نسب به نوع اول مقاومت و استحکام کمتری دارد.
شیلنگ انتقال دهنده (Delivery Hose)
شیلنگهای نسبتا سبکی هستند و آتشنشانان به راحتی میتوانند آنها را حمل کنند. با متصل نمودن این شیلنگ به پمپ آتش نشانی امکان انتقال آب به محل حریق فراهم میشود. از آنجایی که فشار آب داخل شیلنگ بیشتر از فشار جو است این نوع شیلنگ را از موادی میسازند که بتواند فشار کاری بین 12 تا 20 بار را تحمل کند.
آتنشانان از دو نوع شیلنگ انتقال دهنده استفاده میکنند.
شیلنگ انتقال دهنده نفوذ پذیر یا برزنتی
ساختار این شیلنگ از پنبه و کتان است. به همین دلیل لایه بیرونی در حین انتقال آب مقداری آب را جذب میکند. استفاده ازپنبه و کتان در این شیلنگ مانع از سوختن و خراب شدن شیلنگ در زمان اطفای حریق میشود.
شیلنگ انتقال دهنده نفوذپذیر
ساختار لایههای داخلی و خارجی شیلنگ از لاستیک و یک لایه نخ با الیاف مصنوعی میباشد. نام دیگر این شیلنگ ضد اسید است. به علت استفاده از لاستیک در لایه خارجی در برابر سایش، کشیدگی از مقاومت بالایی برخوردار است.
شیلنگ هوزریل (Hose-Reel Hose)
یکی از کاربردی ترین شیلنگها در کنار کپسول اتش نشانی برای اطفای حریق است. شیلنگ هوزریل در مکانهای متعدد و گوناگون مانند ساختمانها، مکانهای ورزشی و... نصب شده و در صورت آتش سوزی تا زمان رسیدن ماشین اتشنشانی افراد عادی میتوانند به راحتی از آن استفاده کرده و حریق را کم یا خاموش کنند. طول این شیلنگها معمولا بین 20،25 و 30 متر است. این شیلنگ را در فاصله 70 تا 130 سانتی متری از کف زمین نصب میکنند.
انواع شیلنگ آتشنشانی از نظر مکانیزم عملکرد
- شیلنگ تهاجمی: شیلنگهای پوشیده شده از الیاف و انعطاف پذیر که کاربرد آن انتقال آب از تانکر ماشین آتشنشانی به محل حادثه است. طول آنها 15.5 متر بوده و توانایی تحمل فشار 2760 کیلوپاسکال را دارند.
- شیلنگ جنگلبانی: شیلنگهای منعطف و پوشیده با الیاف که برای خاموش کردن حریق جنگل، چمن و درخت استفاده میشوند. به علت وزن سبکی که دارند در زمینها ناهموار جابه جایی آنها راحت تر است. قطر داخلی شیلنگ جنگلبانی بین 25 تا 38 میلی متر بوده و توانایی تحمل فشار تا 3105 کیلوپاسکال را دارند. طول این شیلنگ 31 متر است.
- شیلنگ تامین کننده: شیلنگ منعطف با قطر زیاد که با الیاف پوشیده میشود و جهت انتقال آب در مسافت طولانی مناسب است. قطر داخلی این شیلنگ 89 تا 127 میلی متر بوده و توانایی تحمل فشار تا 2070 کیلوپاسکال را دارند. طول این شیلنگ 32 متر است.
- شیلنگ تقویت فشار: شیلنگ تقویت فشار همانند شیلنگ تامین کننده میباشد.
- شیلنگ فشار قوی: شیلنگهایی دارای بدنه قطور که جهت اطفای حریق آتشهای کوچک استفاده میشوند. قطر داخلی آن تا 25 میلی متر و توانایی تحمل فشار تا 5520 کیلوپاسکال را دارند. طول این شیلنگ نیز 32 متر است.
انواع شیلنگ اتشنشانی از نظر ابعاد
شیلنگ آتشنشانی مکش یا خرطومی را در ابعاد 1 تا 6 اینچ تولید میکنند. اما رایج ترین سایز این شیلنگ 4 اینچ است.
ابعاد شیلنگ اتشنشانی انتقال دهنده: این شیلنگ نیز در اندازه و ابعاد گوناگونی تولید و روانه بازار میشود اما مرسوم ترین ابعاد این شیلنگ سایز 1.5، 2 و 2.5 اینچ میباشد.
ابعاد شیلنگ آتش نشانی هوزریل: شیلنگ هوزریل یا شیلنگ نیمه سخت در ابعاد 1 و 3.4 اینچ تولید و عرضه میشود.
شیلنگ اتنشانی از چه مواد تولید میشود؟
- کتان: کتان استحکام و دوام بسیار بالایی دارد. میتواند اب را به خود جذب کند. به همین دلیل گزینه مناسب برای ساخت شیلنگ انتقال دهنده نفوذپذیر میباشد. لازم به ذکر است که کتان به علت جذب آب وزن شیلنگ را بیشتر میکند.
- پنبه: پنبه نیز مانند کتان آب را جذب میکند. اما در مقایسه با آن زمان کمتری برای خشک شدن نیاز دارد.
- نایلون: این عنصر از وزن کمی برخوردار است اما استحکام بسیار بالایی دارد. نایلون آب راجذب نمی کند. به همین علت برای ساخت شیلنگ نفوذناپذیر کاربرد دارد.
- تریلن: شباهت زیادی به نایلون دارد. وزن آن کم و مستحکم است و رطوبت کمی را جذب میکند. شیلنگهای تولید شده از تریلن انعطاف پذیری بالایی دارند.
- PVC: از این نوع پلیمر برای ساخت شیلنگ هوزریل استفاده میکنند. این ماده در برابر مواد شیمیایی مقاوم است. همچنین در برابر تغییر شکل و کشیدگی نیز مقاوم میباشد. به همین علت در ساخت شیلنگ آتش نشانی کاربرد فراوانی دارد.
- EPDM: مخفف عبارت اتیلن پروپلین دی مونومر است که نوعی لاستیک با چگالی پایین، الاستیسیه (شکل پذیری) مقاوم در برابر انواع اسید و باز میباشد. با توجه به موارد گفته شده برای ساخت شیلنگ برزنتی بهترین انتخاب است.
عوامل آسیب رسان به شیلنگ آتش نشانی
موارد گفته شده در ادامه مقاله میتوانند به شیلنگ اتش نشانی اسیب وارد کنند به همین دلیل توجه به آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.
- ساییدگی: (سایش) از آنجایی که شیلنگ آتش نشانی روی زمین کشیده میشود در طولانی مدت احتمال ساییدگی آن وجود دارد. در نتیجه جهت جلوگیری از این اتفاق بهتر است از کشیده شدن آن روی سطوح تیز خودداری کنید. همچنین ئقت کنید که شیلنگ در قسمت صاف با سطح بتن و اسفالت تماس داشته باشد زیرا مقدار آسیب کمتر میشود.
- شوک و فشار: فشار بیش از حد موجب آسیب دیدن شیلنگ اتشنشانی میشود به همین دلیل بهتر است که در زمان استفاده فشار ناگهانی به شیلنگ وارد نشود.
- کپک زدن: کپک یا همان قارچ میتواند به شیلنگ اتش نشانی آسیب وارد کند. برای جلوگیری از این اتفاق شیلنگ را در مکان مرطوب قرار ندهید و همچنین آن را تا زمانی که کاملا خشک نشده است جمع نکنید. جهت خشک کردن شیلنگ میتوانید از برجهای خشک کننده استفاده نمایید.
- اسید: اگر شیلنگ آتشنشانی لاستیکی باشد و آب درون آن کاملا تخلیه نشود بعد از مدتی واکنش شیمیایی بین آب و مواد داخلی شیلنگ ایجاد شده و تبدیل به اسید میشود. این اسید میتواند خسارت جدی به شیلنگ وارد کند.
- مواد شیمیایی: بهتر است برای جلوگیری از هر نوع آسیب به شیلنگ آن را از رنگهای صنعتی، مواد اسیدی و مواد شیمیایی دور نگه دارید. از ماشین کارواش، پاک کننده و حلالهای شیمیایی برای تمیز کردن شیلنگ استفاده نکنید زیرا به لایه خارجی شیلنگ اسیب میزنند.
- جهت شست و شوی شیلنگ از اب با فشار کم استفاده کرده و هر دو طرف آن را بشویید.
ر.وشهای جمع کردن شیلنگ اتش نشانی
برای جمع کردن و انبار کردن شیلنگ اتش نشانی لاستیکی، برزنتی و ...روشهای متعددی وجود دار د که در این مقاله به آنها میپردازیم. البته ذکر این نکته لازم است که هنگام انبار کردن باید به کوپلینگها توجه زیادی نمود و تا کردن شیلنگ به گونه باشد که کوپلینگ در مرکز قرار بگیرد. همچنین هنگام انبار کردن تهویه شیلنگ را مدنظر داشته باشید و مانع قرار گرفتن لایهها بر روی یکدیگر شوید.
روش The Roll Method
در این روش که رایج ترین روش جمع کردن شیلنگ است اتش نشان شلنگ را روی زمین کاملا پهن کرده و از یک طرف آن را رول میکند. در این روش کوپلینگ یک طرف شیلنگ در مرکز رول قرار میگیرد.
روش Dutch roll
در این روش شیلنگ اتشنشانی را به صورت دو لا روی زمین پهن کرده و در ادامه آن را رول میکنند. کوپلینگهای ابتدا و انتهای شیلنگ در آخر رول قرار میگیرند.
روش Flaking
در این روش شیلنگ را به صورت افقی و لایه لایه جمع نموده و در آخر دو طرف آن را با کمک بست محکم میکنند.
روش زیگزاک
شیلنگ کثیف را بعد از انجام عملیات به روش زیگزاک جمع آوری میکنند.
آزمایش شیلنگ اتشنشانی
انواع شیلنگ اتشنشانی را برای اطمینان از مقاومت و استحکام شیلنگ در برابر فشار آب مورد آزمایش قرار میدهند. آزمایشها سالیانه و به طور مرتب قبل و بعد از استفاده از شیلنگ باید انجام شوند. مهم ترین این آزمایشها شامل موارد زیر میشوند.
- ازمایش پایداری اندازه شیلنگ
- ازمایش ترکیدگی تحت فشار
- ازمایش چسبندگی لایهها
نکات نگهداری از شیلنگ اتش نشانی
- ممانعت از تماس شیلنگ با اشیا برنده و نوک تیز
- ممانعت از تماس شیلنگ با سطوح داغ و با درجه حرارت بالا
- جلوگیری از تماس شیلنگ با مواد شیمیایی
- خوداری از قرار دادن شیلنگ در معرض نور آفتاب برای طولانی مدت
- جلوگیری از سایش و کشیدگی شیلنگ بر روی زمین هنگام جمع کردن
- شستن شیلنگ با اب شیرین بعد از استفاده از اب شور
- عدم جمع کردن شیلنگ مرطوب و خیس
- عدم نگهداری از شیلنگ در جای نمدار
قیمت شیلنگ اتش نشانی
قیمت شیلنگ آتش نشانی به نوع شیلنگ، کاربرد، جنس ( برزننی، کتان، پلاستیکی و ...)، سایز، متراژ، برند سازنده و ... بستگی دارد. برندهای معروف و شناخته شده از مواد اولیه با کیفیت در ساخت شلنگ استفاده میکنند از این رو تولیدات آنها نسبت به دیگر برندها از قیمت بیشتری برخوردار است.
شرایط بازار و افزایش روزانه قیمت دلار مانع از ارائه قیمت مشخص شیلنگ اتش نشانی شده است از این رو بهتراست جهت کسب اطلاع از قیمتهای دقیق به مرکز فروش شیلنگ آتشنشانی مراجعه و یا وب سایتهای معتبر را بررسی نمایید.
خرید شیلنگ آتش نشانی
هنگام خرد شیلنگ اتش نشانی باید به کاربرد شیلنگ، جنس، سایز و مقدار بودجه مدنظر و دیگر عواملی که بر روی تصمیم شما تاثیر میگذارند توجه نمایید سپس اقدام به خرید کنید.
خرید این محصول را میتوانید به صورت آنلاین از فروشگاهای اینترنتی که در زمینه فروش انواع شیلنگ آتش نشانی فعالیت میکند انجام داده و یا اینکه به صورت حضوری به نزدیکترین فروشگاه یا نمایندگی عرضه لوازم و تجهیزاتی آتشنشانی مراجعه نموده و بعد از مشاهده محصولات از نزدیک اقدام به خرید نمایید.
سخن پایانی
شیلنگهای آتشنشانی تجهیزات کاربردی و مهمی هستند که جهت اطفای حریق مورد استفاده قرار میگیرند این شیلنگها انواع مختلف داشته و در ابعاد گوناگون تولید میشوند . جنس آنها کتان، پنبه، برزنتی و ... است. جهت اطلاع از قیمت این محصولات میتوانید به وب سایتهای معتبر مراجعه نموده و برای خرید نیز به روش حضوری و یا آنلاین اقدام نمایید.
امیدواریم خواندن این مقاله برای شما مفید بوده باشد.